Tanden bleken: indicaties, technieken, prijzen

Droomt u van een stralende lach, geaccentueerd door een uitgesproken wit glazuur? De methoden en producten van vandaag gaan voortdurend vooruit, met respect voor uw gebit. Van professionele behandelingen op kantoor tot bleekkits voor thuisgebruik, hier volgt een overzicht van de technieken die werken.

Als belofte van verleiding en gezondheid houdt een mooie glimlach onvermijdelijk witte, goed uitgelijnde tanden in. Verschillende factoren van erfelijke aard (natuurlijke verkleuring of veroudering van de tanden), pathologische factoren (inname van tetracycline tijdens de periode van tandvorming) of zelfs levensstijlfactoren (consumptie van koffie, thee, tabak, enz.) kunnen de tanden echter geel of gekleurd maken.
tanden bleken

Wat is tanden bleken?

Hoewel de term “bleken van tanden” het vaakst door het grote publiek wordt gebruikt, is de echte medische term in werkelijkheid “bleken van tanden”. Deze eenvoudige cosmetische tandheelkundige procedure wordt gebruikt om glazuur- en dentineverkleuringen lichter te maken door het gebruik van een gel op basis van waterstofperoxide (waterstofperoxide).

Een bleekbehandeling mag niet worden uitgevoerd, noch in de praktijk noch thuis, zonder eerst een grondige controle van de mond door een kaakchirurg om na te gaan of er geen contra-indicaties zijn (onbehandelde gaatjes, gedevitaliseerde tanden, zwak glazuur, gingivale irritaties, enz.

Behandeling bij de tandarts

De eerste plaats om naartoe te gaan is natuurlijk de tandarts. Hij zal de staat van uw tanden beoordelen voordat hij overweegt uw tanden te bleken. Er zijn twee soorten whitening: “in de stoel” en “poliklinisch”.

Bleken aan de stoel

De eerste wordt volledig in het kantoor uitgevoerd in één of twee sessies. De tandarts beschermt het tandvlees van de patiënt eerst met een gel die als barrière tussen het peroxide en het tandvlees fungeert. De professional brengt de peroxidebleekgel (waarvan de waterstofperoxideconcentratie beperkt moet blijven tot maximaal 6%) aan op het oppervlak van de tanden. De inwerktijd kan variëren van 60 tot 90 minuten per sessie, afhankelijk van de begintoestand van de tand. In sommige gevallen kan de tandarts het nuttig vinden om een hoogenergetische lamp of laser te gebruiken om het verhelderingsproces te activeren. Er zij op gewezen dat de uitgevoerde behandelingen pijnloos zijn.

Volgens de nieuwe regelgeving van de Europese Commissie is het waterstofperoxidegehalte van witmakende gel nu beperkt tot maximaal 6%.

Lees ook: Wat zijn de beste oscillerende elektrische tandenborstels?

Ambulant” bleken

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om eerst een leunstoelbleekbeurt uit te voeren voordat de ambulante bleekbeurt wordt uitgevoerd.

De behandeling begint met het nemen van afdrukken van de tanden van de patiënt om op maat gemaakte tandenbakjes te maken en wordt thuis voortgezet met een peroxide-gel. “Omdat de concentraties van deze producten veel lager zijn dan in het verleden, is er totale veiligheid en zekerheid voor de patiënt. “Dr Amzalag verzekert ons.

Dit betekent gewoon dat u de trays langer draagt, bij voorkeur overdag, ongeveer vier uur. “Aangezien het product zichzelf na ongeveer 4 uur inactiveert, zal het voor de patiënt goed haalbaar en veel handiger zijn om de nacht door te brengen met zijn aligners.”

De totale gebruiksduur van de trays voor een doeltreffend resultaat zal gemiddeld meer dan 3 weken moeten bedragen. Als de tanden gevoelig worden als gevolg van het dragen van de aligners, is het absoluut noodzakelijk om de behandeling te stoppen en een tandarts te raadplegen om schade aan de tandzenuw te voorkomen.

De tandarts kan de behandeling aanpassen en aanbevelen de dagelijkse draagtijd van het apparaat te verkorten. Ter compensatie moeten ze langer dan 3 weken worden gedragen.

Nieuwe, goedkopere producten in de vorm van voorgevulde trays met 6% gel naar standaard zijn nu poliklinisch verkrijgbaar. De behandeling kan tot 10 dagen duren met een inpastijd van 60-90 minuten.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Hoewel sommige mensen al na de eerste sessie resultaat kunnen zien, treden de resultaten in principe pas na 15 dagen echt op en zijn ze gemiddeld 4 jaar zichtbaar, afhankelijk van de levensstijl van de patiënt (veel koffie-, tabaks- of theegebruik of niet).

Hoeveel kost het?

Het enige nadeel is dat het bleken van tanden duur is: de prijs varieert van €390 tot €1.200, afhankelijk van het aantal sessies, het aantal tanden dat wordt gebleekt en de gebruikte methode.

Op maat gemaakte trays kosten gemiddeld tussen €400 en €1000.

Voorgevulde trays kosten gemiddeld €150.

Gebruiksklare bleekkits

Steeds meer merken op het gebied van mondhygiëne ontwikkelen kant-en-klare kits die met een overtuigende kwaliteit kunnen worden gebruikt tegen een veel betaalbaarder prijs (tussen 15 en 60 euro). Deze bleekkits, die verkrijgbaar zijn in apotheken en parafarmacies, bevatten ook een gel op basis van waterstofperoxide, maar in een veel lagere concentratie dan in de tandartspraktijk. Onder de nieuwe producten zijn drie types

  • De transparante zelfklevende strips: zeer praktisch en bedekt met 6% gel, ze passen perfect bij de vorm van de tanden voor een gelijkmatige aanbreng van gel;
  • De gel met penseel: hiermee kan het product zeer nauwkeurig worden aangebracht, voor een selectief gebruik op sommige tanden of delen van tanden voor een meer plaatselijke verkleuring;
  • Disposable trays: hygiënisch en voor eenmalig gebruik, ze zijn klaar voor gebruik en hoeven niet vooraf aangepast te worden. Zij worden meestal geleverd met individuele doses gel die ingenieus en gemakkelijk mee te nemen zijn.

Deze thuisbleekkits geven alleen een bevredigend resultaat bij verkleuringen als gevolg van leeftijd of eetgewoonten. Omdat de zuurstofperoxideconcentratie lager is, zijn ze minder effectief dan tandbleken, zowel qua tint als qua duur. Bovendien worden ze niet door een professional uitgevoerd, maar zijn ze veel betaalbaarder.

Ze kunnen een- of tweemaal per dag worden gebruikt, gedurende 15 tot 30 minuten gedurende 14 dagen en met een zichtbare doeltreffendheid tot 12 maanden, afhankelijk van het model. Opgelet: de trays zijn niet perfect aangepast aan de vorm van de kaak en de behandeling kan bij sommige mensen veranderingen van het tandvlees veroorzaken en de pulpa van de tand direct beschadigen.

Pas op voor lachstokken

De laatste jaren hebben “lach bars” hun deuren geopend. Sinds juli 2013 heeft het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM) besloten het gebruik van waterstofperoxide alleen toe te staan aan kaakchirurgen als de concentratie van dit bleekmiddel hoger is dan 0,1%. Boven 6% is het product verboden.

Als u naar een smile bar gaat, mag het gebruikte bleekproduct niet meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten. Te geconcentreerde gels kunnen onomkeerbare schade veroorzaken, zoals overgevoeligheid van het gebit, beschadiging van het glazuur, irritatie van de slijmvliezen en een risico van beschadiging van amalgaam en composiet. Er zij ook op gewezen dat sommige inrichtingen hun deuren hebben moeten sluiten omdat zij producten uit de Verenigde Staten of China gebruikten die niet in overeenstemming waren met de Europese wetgeving.

Belangrijke contra-indicaties

Natuurlijk zijn er enkele contra-indicaties die uw tandarts kan aangeven. Gingivitis en parodontitis zijn de meest voorkomende.

Enkele tips voor wittere tanden

Naast een goede dagelijkse tandhygiëne, zijn hier enkele tips voor een stralende lach:

  • Laat uw tanden elke zes maanden schalen;
  • Laat uw tandvlees regelmatig controleren (jaarlijks bezoek aan de tandarts);
  • Drink een groot glas water om uw mond te spoelen na het drinken van koffie of thee;
  • Stop met roken of verminder uw sigarettenconsumptie zoveel u kunt;
  • Vermijd indien mogelijk of beperk de consumptie van voedsel of dranken die de tanden doen verkleuren: thee, koffie, zoethout…

Onze selectie van producten

Happy Smile™ Professionele Tandenbleekset

Happy Smile™ Professionele Tandenbleekset
Wil jij een mooie witte lach? Gewoon omdat het kan? Dan ben jij de juiste persoon voor de Teeth Whitening Kit van Happy Smile™. Vanaf vandaag ga jij elke dag door het leven met zelvertrouwen en een stralende witte lach. Deze tandenbleek set zorgt ervoor dat je niet meer naar een dure salon hoeft te gaan om je tanden te bleken. Tanden bleken is nog nooit zo voordelig en makkelijk geworden. Je kunt namelijk gewoon thuis, in alle comfort, je tanden bleken met deze krachtige tandenbleker.

Bekijk de dagprijs

Pro Whitening strips

Pro Whitening strips
De Pro Whitening tandenbleek set voor wittere tanden, nu met de verbeterde whitening strips met gel formule zonder peroxide. De Pro Whitening is een goedkoper alternatief voor een mooi gebit in een korte tijd. Door middel van deze strips kun jij thuis of onderweg op een veilige manier je tanden bleken. Na slechts 10 minuten zie je al resultaat! Zeg maar dag tegen tandbederf, vlekken en verkleuringen want deze strips zorgen ervoor dat jij weer kunt genieten van een mooie lach!

Bekijk de dagprijs

JSJ Professioneel Tanden Bleken

JSJ Professioneel Tanden Bleken
De professionele tandenbleekset van JSJ zorgt ervoor dat uw tanden binnen enkele stappen er weer stralend wit uitgaan zien en dat binnen een korte tijd! U hoeft geen dure tandarts behandeling te nemen dankzij de tandenbleekset van Statch. Het is bewezen dat onze set dezelfde resultaten heeft als die van de tandarts alleen bieden wij een eerlijke prijs aan. De tandenbleekset kunt u veilig en comfortabel gebruiken waar en wanneer u wilt. Bleken van uw tanden neemt maar 10 tot 20 minuten van uw dag in beslag voor een stralend witte resultaat! Tanden bleken is nog nooit zo voordelig en makkelijk geworden.

Bekijk de dagprijs