Fluoridegel – cariës genezen zonder te boren?

Helpt fluoridegel tegen tandbederf of is het eerder schadelijk voor de gezondheid? Krijg antwoorden in deze informatieve gids.

Er zijn veel uitspraken over fluoridegel. Sommigen zeggen dat het belangrijk is voor het beschermen van tanden, anderen zeggen dat fluoride zelfs tandbederf kan genezen.

In dit artikel neem ik het onderwerp fluoridegel op en probeer ik de belangrijkste vragen te beantwoorden.

U krijgt onder andere antwoorden op deze veelgestelde vragen:

  • Hoe werkt fluoride?
  • Is te veel fluoride schadelijk?
  • Fluoridegel of tandpasta met fluoride?
  • Welke producten zijn er?

Allereerst lof op dit punt: mensen die te maken hebben met fluoride en fluoridegel zijn geïnteresseerd in grondige mondhygiëne. Dit is een zeer goede stap.

Deze inhoudsopgave brengt u rechtstreeks naar het onderwerp van uw keuze:

Ik hoop van harte dat het artikel al uw vragen over het onderwerp in detail beantwoordt. Nog veel meer tips en adviezen zijn ook te vinden in deze artikelen over goede tandheelkundige zorg.

Wat is fluoride?

Fluoriden zijn natuurlijke componenten van ons lichaam, ze worden gevonden in botten en tanden. Daarnaast worden fluoriden in veel mineralen aangetroffen.

Fluoride

Het is al vele jaren bekend dat fluoriden het tandglazuur beschermen en zeer effectief zijn, vooral bij het voorkomen van cariës bij kinderen.

Je hebt vast wel eens gehoord dat tandpasta’s fluor bevatten.

  • Als u fluoriden op de buitenkant van de tanden aanbrengt, kan de beschermende laag van de tanden verbeteren.
  • Fluoriden in het glazuur voorkomen zuurbesmetting en ondersteunen de tanden bij regeneratie. Dit voorkomt effectief tandbederf.

Verderop in de tekst zal ik u kennis laten maken met verschillende producten die fluoride bevatten. Fluoridegel is een variant die naast tandpasta met fluor erg populair is.

Hoe werken fluoriden?

Zuren die in voedsel worden aangetroffen of door bepaalde bacteriën worden geproduceerd, tasten het tandglazuur aan.

Dit wordt na verloop van tijd poreus en cariës kan zich op deze plaatsen vormen en vestigen.

Fluoride gel effect

  • Fluoriden versterken de natuurlijke beschermlaag van de tanden door de tanden van binnenuit te regenereren.
  • Bovendien worden fluoriden in het glazuur afgezet, remineraliseerd het en vormen een beschermende laag op de tanden.
  • Bovendien remmen fluoriden de zure vorming van bacteriën, die het tandglazuur kunnen beschadigen.

De juiste hoeveelheid fluoride kan je tanden zeer effectief beschermen.

Hoeveel fluoride is nodig?

Nadat wetenschappelijk was bevestigd dat fluoride tanden beschermt, kwamen er steeds meer fluorideproducten op de markt. Maar hoeveel fluoride heeft de mens nodig?

Of, om het anders te zeggen, kan te veel fluoride schadelijk zijn?

Fluoridegel

Vergiftiging door fluoride is eigenlijk uitgesloten. Een kind zou opzettelijk verschillende tubes tandpasta of fluoridegel moeten eten om gezondheidsproblemen te krijgen.

Een andere vraag is, hoeveel fluoride is genoeg?

Zijn aanvullende producten zoals een fluoridegel nodig of is het voldoende als je dagelijks je tanden poetst met fluortandpasta?

Belangrijk: De juiste hoeveelheid is sterk afhankelijk van de leeftijd. Kinderen verdragen minder fluoride dan volwassenen.

Te veel fluoride kan leiden tot fluorose, wat merkbaar is door witte vlekken op de tanden.

Het is wetenschappelijk bewezen dat 0,06 mg fluoride per kilogram lichaamsgewicht ideaal is. Maar het meten van deze hoeveelheid is vrijwel onmogelijk voor gebruikers van tandheelkundige zorg.

Wat is fluoridegel?

Fluoridegel is een gel die je op je tanden aanbrengt om ze te voorzien van fluoriden. Zoals hierboven al beschreven, beschermt de fluoride de tanden tegen cariësbesmetting.

Fluoride gel test

Gebruik fluoridegel zoals tandpasta, SJe kunt je tanden poetsen zoals gewoonlijk.

Er zijn fluoridegels die natuurlijke fluoriden gebruiken en andere die synthetisch geproduceerde, d.w.z. kunstmatige fluoriden bevatten. In principe werken beide soorten fluoridegel op dezelfde manier.

De laatste tijd is er echter een trend dat klanten de voorkeur geven aan natuurlijke ingrediënten.

De fluoridegels die u tegenwoordig op de markt vindt, combineren vaak de bescherming van tanden door fluoride met andere ingrediënten die de tandheelkundige zorg dienen. Het bevat vaak ingrediënten die gevoelige tandhalzen en tandvlees beschermen.

Aandacht: Bij veel fluoridegels is er een opmerking die het gelijktijdig gebruik van fluoridebevattende tandpasta’s afraadt. Dit om te veel fluoride te voorkomen.

Wanneer wordt fluoridegel aanbevolen?

Het gebruik van fluoridegels wordt alleen aanbevolen als u geen andere fluoridebevattende producten gebruikt voor tandheelkundige zorg of als uw tanden verkeerde posities of een zeer hoog risico op cariës hebben.

Fluoridegel
Fluoride gel is geschikt voor veel mensen. Let altijd op de juiste toepassing.

In het geval van beugeldragers kan fluoridegel het voor de fluoride gemakkelijker maken om alle tandoppervlakken te bereiken.

Bij kinderen en volwassenen die een fluoridebevattende tandpasta gebruiken, wordt het extra gebruik van fluoridegel niet aanbevolen. Bij twijfel moet u altijd vooraf uw tandarts raadplegen.

Als extra product moet u fluoridegel zeer spaarzaam en niet meer dan één keer per week gebruiken. Te veel fluoride kan leiden tot bijwerkingen.

Over het algemeen zijn er echter geen beperkingen voor fluoridegels. Zowel kinderen als zwangere vrouwen kunnen de producten gebruiken.

Kan fluoridegel tandbederf genezen?

Er zijn geen wetenschappelijke studies die bewijzen dat fluoridegel tandbederf kan genezen.

Fluoride gel cariës
Als u tandbederf ontdekt, moet u zo snel mogelijk een tandarts raadplegen. Tandbederf onafhankelijk bestrijden met fluoridegels is de verkeerde behandelmethode.

Omdat fluoriden bacteriën in hun metabolisme verstoren, verzachten ze de schadelijke effecten van reeds bestaande afzettingen.

Bovendien moedigen ze de tand aan om van binnenuit te regenereren. Het is echter onmogelijk om tandgaten te “vullen” met fluoridegel.

Echte cariës kan en mag alleen door een tandarts worden verwijderd.

Fluoride gel producten – mijn aanbeveling

In dit hoofdstuk zal ik u kennis laten maken met enkele van de fluoridegels die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Beovita Fluoride Gel

De Beovita fluoride gel bevat natuurlijke fluoriden afkomstig van planten. Het product is bekend uit de VOX-serie “Die Höhle der Löwen” in Duitsland. Het wordt aanbevolen als vervanging voor fluoridetandpasta’s.

Aanbeveling
Beovita Natuurlijke Fluoride Gel, 25 ml
Beovita Fluoride Gel

De natuurlijke fluoridegel van Beovita voorziet de tanden van een aanvullende behandeling met fluoriden na het eigenlijke poetsen.

Zie prijs

Elmex Gelei

Elmex beveelt deze fluoridegelei aan voor kinderen van 6 jaar en ouder, adolescenten en beugeldragers. Naast de preventie van cariës, dient het ook om gevoelige tandhalzen te verlichten.

Aanbeveling
Elmex Jelly, 1x per week, 1.25% Dental Gel Dectaflur, Olaflur, Natriumfluoride, 25g (Pack 1er)
Elmex Gelei

De Elmex fluoride gelei heeft tal van zeer goede recensies op het internet. Gebruikers prijzen vooral de goede bescherming tegen tandbederf.

Zie prijs

Sensodyne ProSchmelz Fluoride

Deze fluoridegel van Sensodyne is alleen verkrijgbaar en mag je alleen gebruiken na overleg met je tandarts. Gebruik het product eenmaal per week naast regelmatig poetsen als ondersteuning.

Aanbeveling
SENSODYNE ProSchmelz Fluoride 25 g
Sensodyne ProSchmelz Fluoride

De buis van 25 g bevat een speciale fluoridegelei en is alleen apotheek. Niet te verwarren met de normale Sensodyne ProSchmelz tandpasta.

Zie prijs

Wat zijn de alternatieven?

Naast de gepresenteerde fluoridegels zijn er ook andere producten die fluoride bevatten.

Tandpasta met fluoride

Vanwege het bewezen positieve anti-cariëseffect bevatten bijna alle conventionele tandpasta’s tegenwoordig fluor. Dit is altijd in lage doses en bedoeld voor herhaald dagelijks gebruik.

Synthetisch fluoride wordt deels bekritiseerd, om deze reden zijn er steeds meer tandpasta’s zonder fluoride. Als u deze gebruikt, is een supplementproduct zoals een fluoridegel ten zeerste aan te bevelen.

Mondspoelingen met fluoride

Als u erg vatbaar bent voor tandbederf, kan een mondwater met fluoride ook helpen uw tanden te beschermen.

Fluoride mondwater
Fluoride mondspoelingen zijn een alternatief voor fluoride gels.

Zelfs met vaste beugels zijn dergelijke mondwaters gemakkelijk te gebruiken.

U kunt overeenkomstige producten vinden in apotheken en sommige drogisterijen.

Fluoride tabletten

Voor kinderen met ernstige cariësproblemen zijn er speciale fluoridetabletten. Je hebt de keuze tussen tabletten om te zuigen of te kauwen.

Het gebruik van fluoridetabletten bij kinderen moet altijd met de tandarts worden besproken.

Belangrijk om te weten

Fluorideproducten moeten altijd in de mondholte worden gebruikt en vervolgens worden uitgespuugd.

Aandacht: In geen geval mag u fluoridegel, mondspoelingen met fluoride of tandpasta’s na gebruik slikken.

Om deze reden wordt het gebruik niet aanbevolen voor kleine kinderen.

Pas bovendien op dat u de fluoride-inname niet overdrijft. Bespreek in geval van twijfel het gebruik van fluoridebevattende producten met een expert.

Conclusie: Fluoridegels zijn aanvullende producten voor speciale toepassingen

Omdat de aanbevolen hoeveelheid fluoriden beperkt is, moet u altijd letten op welke tandverzorgingsproducten ze gebruiken.

Fluoride gel test

Als uw dagelijkse tandpasta al fluor bevat, is het extra gebruik van fluoridegel niet nodig en in de meeste gevallen niet aanbevolen.

Aan de andere kant, als u een tandpasta zonder fluor gebruikt, kan fluoridegel het perfecte supplement zijn voor uitgebreide tandheelkundige zorg.

Fluoride helpt zeker om je tanden te beschermen tegen tandbederf. Echter, zoals met veel andere actieve ingrediënten, hangt het af van de juiste dosering.

Ook hier weer mijn 3 top fluoride gel aanbevelingen:

# Voorbeeld Product
1 Beovita Natuurlijke Fluoride Gel, 25 ml Beovita Natuurlijke Fluoride Gel, 25 ml*
2 Elmex Jelly, 1x per week, 1.25% Dental Gel Dectaflur, Olaflur, Natriumfluoride, 25g (Pack 1er) Elmex Jelly, 1x per week, 1,25% Dental Gel Dectaflur, Olaflur, Natriumfluoride, 25g (Pack 1Er)*
3 SENSODYNE ProSchmelz Fluoride 25 g SENSODYNE ProSchmelz Fluoride 25 g*

Mijn leestips voor jou

Informeer uzelf meer over tandheelkundige zorg door middel van de volgende artikelen:

U kunt gezonde tanden krijgen, niet alleen met de juiste tandpasta, maar ook met tandheelkundige hulpmiddelen zoals tandzijde, orale irrigators of elektrische tandenborstels.