Pin tand – kosten & behandeling

In de uitgebreide gids: Wanneer is een pintand geschikt, welke kosten zijn ermee verbonden ? hoe wordt deze gebruikt. Ook uitgelegd: het verschil met het implantaat.

De term pintand bevat al de volledige uitleg van de term: het is een kunstgebit dat uw tandarts via een pin aan de wortel van de tand bevestigt.

In het volgende artikel leert u:

 • Wanneer tandartsen een pintand aanbevelen,
 • hoe ze te gebruiken en
 • welke kosten u gaat maken.

Daarnaast zal ik u alternatieven zoals implantaten geven en de volgende onderwerpen bespreken:

Ik hoop dat het artikel helpt om al je vragen en twijfels over pintand te beantwoorden. De beste manier om het inbrengen van een pintand te voorkomen, is regelmatige grondige mondhygiëne.

Voor meer informatie over het onderwerp kan ik deze mondverzorgingsgidsen aanbevelen.

Wat is een pintand precies?

Een pintand is een vorm van kunstgebit die wordt gebruikt wanneer de resterende tandresten te klein zijn om een conventionele kroon te gebruiken.

draaitand
In tegenstelling tot een implantaat is een pintand verbonden met de resterende tandwortel. Dit betekent dat de wortel nog in goede staat moet zijn om überhaupt een pintand in te brengen.

Vooral bij voor- en snijtanden komt het vaker voor dat een pintand wordt gebruikt in plaats van een kroon.

Een pintand heeft ook een tandkroon, die via een metalen pin in de resterende wortelkanalen van de aangetaste tand wordt verankerd. Overigens is de praktijk van speldentanden al sinds de 19e eeuw bekend.

Wat is een pintand

In een moderne pintand zijn de tandkroon en pin echter niet meer stevig met elkaar verbonden. Uw tandarts kan bijvoorbeeld slechts één kroon vervangen zonder noodzakelijkerwijs de ingebrachte pin te hoeven vervangen.

Naast het bevestigen van kronen gebruiken tandartsen ook pennen als opzetstukken voor tandbruggen of gedeeltelijke kunstgebitten. Een pin wordt daarom soms gebruikt zonder kroon.

Gedetailleerde informatie over kronen is te vinden door de link te volgen.

Wanneer heeft het gebruik van pintanden zin?

Een pintand is het alternatief voor een kroon en wordt voornamelijk gebruikt voor snijtanden.

Pin tand inbrengen
Pintanden zijn vooral geschikt voor de voorste rij tanden.

Deze vorm van kunstgebit wordt altijd aanbevolen als de eigenlijke tand zodanig beschadigd is dat een kroon de resterende tandsubstantie niet zou vasthouden.

Kiezen worden blootgesteld aan veel meer druk en kracht dan snijtanden. Om deze reden gebruiken tandartsen indien mogelijk kronen voor achterste tanden of tandheelkundige implantaten in plaats van pintanden voor zeer beschadigde tanden.

Proces van het plaatsen van een pintand

Zoals reeds beschreven, verankert de tandarts de verankeringspen van de pintand in de wortel van de aangetaste tand.

Pin-tandprocedure invoegen

Om de juiste grip en overleving van de tand op lange termijn te garanderen, is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren voordat de pin wordt ingebracht.

Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de pulp van binnenuit de tand en reinigt vervolgens de wortelkanalen. Dit zorgt ervoor dat de resterende tandwortel de pin plus kroon die moet worden ingebracht een lange hold geeft.

Na de wortelkanaalbehandeling steekt uw tandarts de pen in een bestaand wortelkanaal van de tandstomp en fixeert deze. Zodra alles is uitgehard, plaatst de tandarts een tijdelijke kroon op de pen, die eerder in het laboratorium was gemaakt.

Zodra de procedureplaats goed is genezen, zal uw arts de tijdelijke kroon vervangen door een permanent.eendentand kroon. Hier kunt u kiezen uit verschillende materialen zoals metaal, kunststof of keramiek, zoals al in detail uitgelegd in het artikel over kronen.

Hoeveel kost een pintand?

Afhankelijk van welke tand het is, hoe omslachtig de behandeling is en welk materiaal je kiest voor de kroon, kan een pintand verschillende prijzen hebben.

Gemiddeld moet je rekenen op kosten tussen de 400 en 700 euro.

Pin tand kosten
De kosten van een pintand liggen tussen de 400 en 700 euro. Ze zijn een goedkoper alternatief in vergelijking met implantaten.

Zoals bij alle vormen van kunstgebitten, dekken Duitse zorgverzekeraars slechts een klein deel van deze kosten. Het meeste moet je zelf dragen.

Fooi: Informeer vóór de behandeling naar de respectieve eigen bijdragetarieven van uw zorgverzekeraar.

Om een zo hoog mogelijk eigen risico te behalen, helpt het om een bonusboekje te presenteren waarin regelmatige bezoeken aan de tandarts worden gedocumenteerd. Iedereen die alle aanbevolen routine-onderzoeken gedurende tien jaar heeft voltooid, kan tot 10% meer eigen bijdragen ontvangen.

Alternatieven voor een pintand

Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor een pintand. Afhankelijk van welke tand is aangetast en hoe ernstig uw tand is beschadigd, zijn de volgende alternatieven mogelijk:

 • Tandheelkundige vullingen
 • Kronen
 • Implantaten
Tandvulling of pin tand
Tandvullingen worden gebruikt wanneer je tand nog grotendeels gezond is, maar er een gaatje is ontstaan door bijvoorbeeld tandbederf.

Tandheelkundige vullingen zijn alleen mogelijk als er slechts oppervlakkige schade aan de tand is. De tandarts verwijdert de cariësplaag met de boor en sluit het resulterende gat met een metalen of plastic vulling.

Tandkroon of pintand
Als eenvoudige vullingen niet meer mogelijk zijn omdat de tand al te beschadigd is, worden kronen ingebracht.

Kronen worden aanbevolen als een tand zodanig is aangetast door cariës of een ongeval dat een eenvoudige tandvulling niet voldoende zou zijn om deze te herstellen. In plaats van de rest van de bestaande tand te repareren, wordt een kroon op de tand geplaatst.

Kunstgebit implantaat of pin tand

Een Implantaat is nodig als de wortel van de aangetaste tand niet langer voldoende is om een pintandondersteuning te geven. Terwijl een pintand in de tandwortel is verankerd, brengt de tandarts een implantaat rechtstreeks in de kaak in.

Voordat uw tandarts het kunstgebit van het implantaat kan inbrengen, moet de basis van het implantaat samensmelten met het kaakbot.

Vooral in het wanggebied, waar de belasting van de tanden erg hoog is, raden de meeste tandartsen het inbrengen van kronen of implantaten aan. Een simpele pintand is hier vaak niet opgewassen tegen de belastingen.

Duurzaamheid van pintanden

Hoe lang een pintand kan meegaan, hangt grotendeels af van de conditie van de tandwortel. Als dit gezond is en stevig verankerd in de kaak, kan een pintand tussen de 5 en 15 jaar meegaan.

Duurzaamheid van de pintand
Pintanden gaan meestal minder lang mee dan implantaten omdat een pin verbonden is met de tandwortel. In het geval van implantaten wordt ook de wortel vervangen.

Ter vergelijking: een implantaat, dat meestal tot drie keer zoveel kost als een pintand, kan 20 jaar of langer meegaan.

Hoe zorg je voor je pintand

Je moet een pintand verzorgen en schoonmaken op dezelfde manier als je echte tanden. Vooral bij nieuw ingebrachte pintanden, moet u voorzichtig zijn met tandzijde en elektrische tandenborstels om het nog gevoelige nieuwe kunstgebit niet te beschadigen.

Verzorging van de pintand
Je moet ook zorgen voor een pintand en je echte tanden.

Een grondige en regelmatige reiniging is essentieel voor een lange houdbaarheid van een pintand. Als voedseldeeltjes onder de kruin van de tand komen, kunnen zich bacteriën vormen, die vervolgens de ondersteunende tandwortel aanvallen. Het resultaat is wiebelen of dalende tanden.

Wat te doen als een pintand losraakt of faalt?

Als je merkt dat je pintand niet meer zo strak zit als in het begin of verhuist, moet u zeker onmiddellijk uw tandarts raadplegen.

Pin tand los
Als de pintand wiebelt of zelfs uitvalt, moet u onmiddellijk een afspraak maken met de tandarts.

Losse pintanden zijn een belangrijke reden voor cariës- en bacteriebesmetting van de tandwortel, die nog steeds de grip van uw tand garandeert.

Tip: Tanden en tandwortels verouderen en zijn dan gevoeliger voor beschadiging. Hoe ouder en aangetaster de tandwortel is, hoe moeilijker het is om hem te redden.

Afhankelijk van de omvang van de schade kan uw tandarts verschillende behandelingen adviseren. Van het reinigen en versterken van de pintand tot het verwijderen van de beschadigde tandwortel, er zijn veel opties open.

Als de kroon beschadigd is, kan uw tandarts deze vaak vervangen op moderne pintanden, ongeacht de ingebrachte pin.

Wat is beter pin tand of implantaat?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: door de perfecte verankering, het hoge draagvermogen en de lange levensduur biedt een implantaat u kwalitatief altijd meer dan een pintand.

De kosten voor implantaten zijn echter ook aanzienlijk hoger.

Pin tand of implantaat
Of een pintand of een implantaat beter bij u past, kunt u het beste met de tandarts bespreken. Eén ding is zeker: beide varianten hebben voor- en nadelen.
 • Met een pintand daarentegen kunt u een beschadigde maar nog steeds bestaande natuurlijke tand redden.
 • De aanzienlijk lagere kosten maken de pintanden een goed alternatief, vooral in het voorste mondgebied, waar de tanden een lagere belasting hebben.

Laat uw tandarts u onderzoeken. Dit kan bepalen hoe goed de tandwortel nog in tact is en of een implantaat of een tandpine beter bij u past.

Tips: Hoe houd je je tanden gezond

Om pijn en gebitsproblemen in de mond te voorkomen, is een goede mondhygiëne onmisbaar.

Gezond gebit
Met elektrische tandenborstels zoals de Sonicare DiamondClean kunt u veel grondiger reinigingsresultaten bereiken dan met een normale tandenborstel.
 • Poets je tanden na elke maaltijd en voor het slapengaan.
 • Gebruik een elektrische tandenborstel om je tanden perfect te verzorgen.
 • Gebruik tandzijde, tongreinigers en mondspoelingen.

Schone en hygiënische tanden zorgen niet alleen voor een aangename ademhaling en een stralende glimlach, maar ook voor een pijnvrije mondholte.