Ontsteking onder kroon

Wat u kunt doen met ontsteking onder de kroon van de tand – en hoe u de ergste gevolgen effectief kunt voorkomen.

Of het nu gaat om cariësbederf, tandreconstructie of voor optische doeleinden: de kunstmatige tandkroon is een integraal onderdeel van de tandheelkunde geworden.

Maar wat gebeurt er als er een ontsteking ontstaat die leidt tot pijn en tandbederf?

Ik zal je laten zien welke symptomen er zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je zeker naar de dokter moet gaan.

Wat zijn de oorzaken van ontsteking onder de kroon van de tand?

Een kroon is een volledig gesloten kunstgebit dat netjes op de tand past (en deze ook precies omsluit).

tandkroon

Dus hoe kan ontsteking optreden in een gesloten metalen voorwerp?

Een mogelijke oorzaak van ontsteking onder de kroon is een gebrek aan reiniging van het getroffen gebied door de tandarts (bij het inbrengen van de kroon).

Als er nog bacteriën of cariësresten op de tand zitten, worden die als het ware onder de kroon bewaard. Daar kan de ontsteking zich verspreiden en zich wonderbaarlijk ontwikkelen.

Reden nummer 1 is gebrek aan mondhygiëne

De meest voorkomende oorzaak van ontsteking onder de kroon van de tand heeft echter niets te maken met fouten van de tandarts.

Het maakt niet uit hoe goed uw arts werkt, wanneer de kroon wordt ingebracht, zal er altijd een kleine open incisie zijn tussen het tandvlees en de kroon, simpelweg omdat het technisch niet anders mogelijk is. Dit is slechts een paar micrometer klein – maar dit is geen obstakel voor bacteriën of tandbederf.

Kronenbehandeling
Veel vaker dan medisch falen is slechte hygiëne na de procedure.

Het risico is vooral groot als u uw tanden niet goed verzorgt. Zodra te veel cariësbacteriën in de mond gedijen, worden sommigen van hen gedwongen om onder de kroon te gaan.

Daarom is een grondige mondhygiëne met een kunstgebit (bijna) nog belangrijker dan zonder. In een dergelijk geval worden elektrische apparaten aanbevolen om u te ondersteunen bij de juiste reinigingstechniek.

Fooi: Hier vindt u alle informatie over het meest effectieve hulpmiddel voor gezonde tanden: Elektrische tandenborstels in de test.

Hoe herken ik dus ontsteking, wat zijn de symptomen?

Ontsteking onder de kruin van de tand wordt vrij snel en duidelijk merkbaar. De volgende symptomen kunnen optreden:

  • Pijn, vooral bij koud of warm voedsel
  • Roodheid in de omliggende gebieden
  • Pijn door druk op de tandkroon, bijvoorbeeld bij het kauwen
  • Zwelling & ontsteking van het tandvlees

Ook kunnen pusblaren in de mond tekenen zijn van een bacteriële infectie.

Wat zijn de gevolgen als ik de behandeling uitstel?

Zoals bij alle klachten in de mond geldt: hoe langer de ontsteking onbehandeld blijft, hoe erger het wordt.

Tandkroon ontsteking pijn

Een onbehandelde infectie verspreidt zich steeds verder en valt ook nieuwe plaatsen aan. In het geval van de tandkroon betekent dit dat de bacteriën vervolgens de tandwortel aanvallen en ook infecteren (tandwortelontsteking).

  • Dan kunt u ook te maken krijgen met een pijnlijke wortelkanaalbehandeling. In sommige gevallen kan uw arts niet meer sparen en moet hij de tand trekken.
  • Zodra de infectie zich over een groot gebied begint te verspreiden (en u geen medische hulp zoekt), dreigt sepsis (bloedvergiftiging) in extreme gevallen.

Dit is duidelijk een drastisch en onwaarschijnlijk geval, maar het mag niet onvermeld blijven vanwege het mogelijke dodelijke gevaar.

Wat kan ik eraan doen?

Kun je er zelf iets aan doen als je kroon eenmaal ontstoken is? Het antwoord is een volmondig nee.

Zonder de juiste tandheelkundige apparatuur en de juiste expertise, is het enige dat u nog rest om voorzorgsmaatregelen te nemen (bij voorkeur met Zahnseid, sonische tandenborstel &mondwater).

Tandkroon ontsteking medicijnen

Zodra de bacteriën zich hebben gevestigd, helpen vaak alleen antibiotica en andere hulpmiddelen.

Om mogelijke ernstige gevolgen en langdurige schade te voorkomen, moet u zeker een arts raadplegen in het geval van een infectie onder de tandkroon.

Wanneer moet ik naar de dokter en wat gebeurt daar?

Als de ontsteking op tijd wordt gedetecteerd en behandeld, is een dergelijke infectie meestal niet het einde van de wereld (en kan deze goed en gemakkelijk worden behandeld).

Het exacte verloop van de behandeling is afhankelijk van het type kroon.

Conventionele kronen

Als de kroon slechts op een enkele tand wordt geplaatst, probeert de tandarts deze eerst los te maken.

Als dit lukt, verwijdert hij al het ontstoken weefsel. Vervolgens reinigt hij de tand en de omliggende gebieden volledig en zet vervolgens de kroon er weer op.

Tandkroonpijn tandarts
Tip: Vraag zorgvuldig voor de behandeling om meer te weten te komen over het verloop van de behandeling.

Andere kunstgebitten

In het geval van tandheelkundige bruggen of implantaten is de procedure meestal moeilijker. Vaak worden ook de naburige tanden aangetast, waardoor de inspanning (en de kosten) toenemen.

Naast de onmiddellijke verwijdering van de ontstoken gebieden door de tandarts, dient hij meestal antibiotica toe. Deze zorgen ervoor dat de infectie duurzaam stopt en niet opnieuw oplaait.

Hoe kan ik effectief voorkomen?

Nu het goede nieuws: Je kunt zelf een ontsteking onder de tandkroon prachtig voorkomen. En gewoon door een goede mondhygiëne.

Als je een kunstmatige kroon hebt, moet je je tanden plus tong (met een tongreiniger) minstens 2 keer per dag poetsen. Het zou optimaal zijn als je na elke maaltijd schoonmaakt.

Elektrische tandenborstels voor kronen

Bovendien moet u tandzijde, interdentale borstels of een orale irrigator gebruiken. Zelfs de beste tandenborstel bereikt vaak niet precies die plaatsen die bijzonder gevoelig zijn voor ontstekingen.

Toch is een goede tandenborstel waarschijnlijk de grootste hulp voor een stralende glimlach. Topapparaten zoals de Philips Sonicare DiamondClean bieden alles wat belangrijk is voor een gezond gebit.

U bent ook van harte welkom om meer te lezen over andere modellen: Elektrische tandenborstels in vergelijking.

Slotopmerkingen

Kortom, ontsteking onder de kroon van de tand is geen zeer ernstig medisch noodgeval dat u meestal goed kunt behandelen.

Als een infectie wordt vermoed, ga dan tijdig naar de huisarts om gevolgschade of een slechtere ontwikkeling te voorkomen.

U kunt dit voorkomen met uitgebreide mondhygiëne. Dan komt het niet eens tot kiespijn & dure behandelingen bij de dokter.