Gebruik tandzijde correct

Flossen is essentieel voor een optimale verzorging. Maar hoe gebruik je ze op de juiste manier? Onze tips en technieken helpen bij de toepassing.

Een elektrische tandenborstel is essentieel voor gezonde tanden , maar er zijn plaatsen waar het niet kan komen.

Een goede 40% van het tandoppervlak bevindt zich tussen de tanden en u moet deze ook grondig reinigen om afzettingen en bacteriën te voorkomen.

Dit artikel laat je zien hoe.

Voor het reinigen: Welke tandzijde?

Voor de meeste gebruikers met normale lange intervallen is conventioneel flossen het beste. Voor bruggen of beugels is floss met vluchttand het geschikte middel bij uitstek.

Floss-instructies gebruiken

Voor degenen die niet van het scherpe gevoel van de dunne draden op hun vingers houden, worden flosssticks aanbevolen. Hierin wordt een stuk tandzijde uitgerekt op een houding waarmee de interdentale ruimtes worden gereinigd.

  • Als u het niet zeker weet, moet u zeker uw tandarts raadplegen.
  • Misschien helpt onze vergelijkingstest van verschillende tandzijde u om de beste variant te vinden.

Als u al een geschikte tandzijde bij de hand heeft, dan geeft deze gids u waardevolle tips voor de juiste toepassing.

Hoe flos ik correct?

De juiste techniek is eenvoudig te leren:

  1. Neem ongeveer 40-50 cm tandzijde en wikkel het om je vingers zodat een 5 cm lang stuk draad tussen je tanden kan glijden. Of de wijs- of middelvinger hiervoor wordt gebruikt, hangt volledig af van de persoonlijke smaak.
  2. Steek de floss voorzichtig in de interdentale ruimte door te zigzaggen zonder het tandvlees te verwonden. Wees voorzichtig, vooral met smalle tandafstanden!
  3. Vervolgens wordt de tandzijde U-vormig rond de tand geplaatst. Je kunt beginnen met het op en neer bewegen van de flosdraad en moet iets onder de tandvleesrand glijden. Vermijd te schokkerige bewegingen of zagen om het tandvlees niet te beschadigen. Op en neer in plaats van heen en weer.
  4. Na een paar keer kunt u de floss uit de ruimte naar boven laten glijden en de vorige stappen op de volgende tand herhalen. Gebruik een vers gedeelte tandzijde.

Na het schoonmaken van elke ruimte kunt u uw mond spoelen met lauw water of een mondwater. Zo voorkom je dat opgeloste onzuiverheden in de mondholte achterblijven.

Is bloedend tandvlees normaal bij gebruik?

Vooral als je nog nooit hebt geflost, kan er een bloeding optreden.

Tandvleesontsteking oorzaken

Deze zullen echter na sommige toepassingen verdwijnen. Als dit niet het geval is, kunt u het beste contact opnemen met uw tandarts om eventuele problemen en de juiste techniek te bespreken.

Regelmatig bloedend tandvlees is altijd een alarmsignaal en moet daarom niet lichtvaardig worden opgevat.

Tandzijde – gewaxt of niet

Beide verwijderden de grootste deposito’s zonder problemen.

Beginners kunnen echter profiteren van gewaxte floss, omdat het in onze tests iets beter tussen de tanden gleed en het risico op letsel minimaliseerde. Anders is het meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Het gebruik van tandzijde is veel belangrijker voor de gezondheid van het gebit dan de kwestie van gewaxte draden. Ook zijn de hoeveelheden begraven fluoride slechts van marginaal belang als u al fluoridebevattende tandpasta gebruikt.

Alleen bij brede tandafstanden, implantaten, beugels of bruggen kan de keuze van tandzijde belangrijk zijn. Brede tandspleten zijn veel gemakkelijker schoon te maken met brede of donzige draden dan met conventionele tandzijde.

Sommige tandflossen zoals de Oral-B SuperFloss combineren zelfs beide varianten.

Zijn er alternatieven?

Veel Duitsers geven helemaal niets om dit gebied, dat later wraak kan nemen in de vorm van hoge medische rekeningen en beschadigde tanden.

Statistik - Hoe vaak wordt floss gebruikt?
Hoe vaak wordt floss gebruikt?

Het is dus het beste om je te concentreren op preventie en je tandspleten schoon te maken.

Dit is precies waar tandzijde in het spel komt, wat interdentale reiniging vergemakkelijkt. De juiste technologie is net zo belangrijk als een geschikte variant.

Tip: Orale irrigators zijn een handig alternatief en veel gemakkelijker te gebruiken dan tandzijde.

Zoals te zien is op deze statistiek van de American Dental Association, flossen veel mensen veel te zelden.

Het is echter het beste om van flossen een dagelijks ritueel te maken.

Het is het gemakkelijkst als ze tandenborstel en floss samen gebruiken. Het zal niet alleen sneller gaan met wat oefening, maar samen met normaal poetsen en regelmatige tandheelkundige controles zal bijdragen aan een optimale tandheelkundige gezondheid.

Als je alleen tijd vindt om je interdentale ruimtes om de dag schoon te maken, dan is dit ook beter dan volledig flossen.

Misschien moeten ze nadenken over een tool zoals een Panasonic orale irrigator, die het schoonmaken sneller en handiger zou kunnen maken.