Pijnlijk tandvlees – wat helpt?

Waarom je pijnlijk tandvlees van dichterbij moet bekijken en wat je eraan kunt doen. Alle oorzaken en behandelmethoden op een rij.

Pijnlijk tandvlees en gingivitis zijn een veel voorkomend probleem dat ongeveer de helft van de volwassenen in Duitsland treft.

In feite hebben maar heel weinig Duitsers volledig gezond tandvlees.

Hoewel de meesten last hebben van zwakkere vormen, hebben ongeveer 11 miljoen van ons een bijzonder ernstige ontsteking (parodontitis is een wijdverspreide ziekte, vooral op oudere leeftijd).

De tanden zijn meestal zeer ongelijkmatig aangetast door de ziekte.

Hoe het komt tot tandvleespijn

In de mondholte zijn ongeveer 100 miljard ziektekiemen te vinden die dagelijks het tandvlees aanvallen. Meestal geen probleem voor het tandvlees.

Als het eigen afweersysteem van het lichaam echter niet optimaal functioneert, kunnen tandvleesproblemen zoals ontstekingen en bloedingen optreden omdat beschadigde bacteriën gevoelige delen van het tandvlees of het bot aanvallen die verantwoordelijk zijn voor het verankeren van de tand.

Ontsteking kan parodontitis bevorderen
Pijnlijk tandvlees is meestal een indicatie van ontsteking of andere tandziekten.

Ten eerste valt de ontsteking de zachte en harde weefsels rond de tand aan. Het aangetaste tandvlees is meer vatbaar voor bloedingen, ze kunnen etteren, de tanden worden losser.

Tandvleesontsteking wordt vaak niet serieus genomen, hoewel het de basis vormt voor veel andere ziekten.

Zelfs milde ontsteking van het tandvlees verhoogt het risico op verharding van de slagaders, volgens de MHH Clinics for Prosthodontics and Cardiology and Angiology.

Detecteer symptomen zo snel mogelijk

In het begin veroorzaakt gingivitis meestal geen pijn.

Als er echter pijn en verhoogde slechte adem optreden, kan het chronische gingivitis zijn (de zogenaamde “chronische gingivitis”). Het leidt tot langdurige krimp van het tandvlees.

Bij twijfel is het het beste om het probleem niet alleen op te lossen, maar contact op te nemen met uw tandarts. Dit kan je in een persoonlijk gesprek beter helpen dan een artikel op internet.

Vaak beginnen zichtbare tandvleesproblemen met roodheid en zwelling.

Het tandvlees is geïrriteerd en zwelt op in de ruimtes tussen de tanden. De zwelling kan zich echter ook verder verspreiden.

 • Er is bloeding van tandvlees bij het reinigen van tanden of eten
 • Blootgestelde tandhalzen doen pijn met warm of koud voedsel
 • Slechte adem komt vaker voor en gaat niet weg, zelfs niet bij het schoonmaken
 • Losse tanden of tandspleten – vaak zien de tanden er langer uit
 • Verandering in de kleur van het tandvlees (donkere vlekken die aanzienlijk opvallen)
 • Het aanraken van de ontstoken gebieden veroorzaakt pijn, jeuk of verbranding

In ernstige gevallen kan zich ook pus vormen, die onder het tandvlees uitsteekt wanneer erop wordt gedrukt. Bovendien kunnen de omliggende lymfeklieren opzwellen.

in geval van pijn naar de tandarts
Het beste is om altijd een tandarts te raadplegen als je kiespijn hebt.

De oorzaken van tandvleespijn

Bij tandvleesproblemen wordt onderscheid gemaakt tussen gingivitis en parodontitis (in de volksmond ook wel parodontitis genoemd).

 • Beide worden veroorzaakt door een verandering in de balans van bacteriën die in de mond leven.
 • Als je je tanden niet goed poetst, loop je het risico dat de ziektekiemen zich vermenigvuldigen tot een ongezond niveau.

Bacteriën verwerken voedselresten op en tussen de tanden tot tandplak die de tanden bedekt. Deze coating wordt op zijn beurt medisch aangeduid als een “biofilm” of “plaque”.

Tandsteen vormt zich ook. Tandplak is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën, die zich daar bijzonder goed kunnen verspreiden. Ze geven agressieve metabole producten, zuren en toxines af, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor gingivitis.

Onbehandelde gingivitis leidt tot parodontitis

Gingivitis is een typische gingivitis die zacht weefsel aantast en gemakkelijk te behandelen is. Het is een ontsteking van het tandvlees als gevolg van bacteriële besmetting, die meestal niet pijnlijk is.

Parodontitis

Als gingivitis onbehandeld blijft, kan parodontitis zich ontwikkelen. Deze ziekte dringt door in de wortelhuid en kan leiden tot tandverlies.

De oorzaak van het klinische beeld van parodontitis zijn bacteriën die zich verspreiden tussen de tand en het omliggende weefsel met de ontsteking in de tandvleeszak naar de punt van de tand.

De wortelpunt ligt onder het tandvlees en geeft de tand zijn houvast.

Een goede mondhygiëne is de beste preventie van pijnlijk tandvlees

Om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, moeten tanden minstens twee keer per dag gedurende 2-3 minuten worden gepoetst – idealiter ongeveer 30 minuten na elke maaltijd.

Pleistertechniek tegen parodontitis

 • Een normale handtandenborstel is voldoende , maar een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel kan zinvol zijn als je met de verkeerde techniek poetst.
 • De interdentale ruimtes moeten ook dagelijks worden schoongemaakt met tandzijde, tandstokken of interdentale borstels.
 • Op deze manier wordt plaque bestreden en ontstekingen verminderd. De bacteriën kunnen zich niet meer zo veel verspreiden.

De juiste uitvoering en techniek laat de tandarts het beste zien. Als een mondwater wordt gebruikt, moet het essentiële oliën en fluor bevatten, maar geen alcohol. Hierdoor droogt het tandvlees uit.

Roken verhoogt het risico

Zware rokers die 10 of meer sigaretten per dag roken, hebben een significant hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis dan niet-rokers.

Bovendien verspreidt de ziekte zich vaak sneller en is de behandeling erger.

Afhankelijk van de consumptie van sigaretten hebben rokers een tot 15-voudig verhoogd risico op parodontitis.

De gifstoffen van tabak hopen zich op in speeksel, wassen rond tanden en tandvlees en beschadigen weefsels. Het is bijzonder verraderlijk dat roken het typische waarschuwingssignaal van parodontitis onderdrukt: bloedend tandvlees.

Dieet kan het verloop beïnvloeden

Dieet speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gingivitis. Als het immuunsysteem wordt aangevallen door slechte voeding, verspreidt de ontsteking zich meestal sneller.

Zeer zure voedingsmiddelen en dranken verzwakken het tandvlees. Daarnaast kan vitamine C-tekort bijdragen aan een zwak immuunsysteem.

Wees voorzichtig met een kunstgebit

Ongepaste kunstgebitten (tandvullingen, kronen, bruggen of implantaten) of onvoldoende tandprothesezorg kunnen een reden zijn voor het verspreiden van tandvleesproblemen.

Onvoldoende gebitsverzorging kan leiden tot schimmelinfectie, die zich sterk kan verspreiden tussen het kunstgebit en het gehemelte.

Implantaten kunnen parodontitis bevorderen

Genetica speelt een rol

Tandvleesproblemen met ontstekingen komen vooral vaak voor bij mensen met dun tandvlees of een gebrek aan tandvleesbedekking.

Deze symptomen kunnen erfelijk zijn. Ongeveer 30% van de bevolking heeft aanleg voor parodontitis. Een wattenstaafje kan worden gebruikt om te bepalen of het verantwoordelijke IL-1-genotype in het lichaam aanwezig is.

Een droge mond verhoogt het risico

Als de speekselklieren te weinig speeksel produceren, wordt de mond droog, brandt vaak en is vatbaarder voor ziekten. Slechte adem en gebitsproblemen ontstaan wanneer schadelijke bacteriën het overnemen.

Psyche en stress

Studies tonen aan dat een depressieve stemming, stressfactoren en drastische levensgebeurtenissen aanzienlijk kunnen bijdragen aan parodontitis.

Ziekten bevorderen gingivitis

Onbehandelde cariës, tanderosie, tandenknarsen en klemmen met slijtage van de tanden, droge mond als gevolg van medicatie of speeksel PH-veranderingen kunnen tandvleesaandoeningen veroorzaken of verergeren.

Hetzelfde geldt voor algemene ziekten zoals diabetes, leukemie of aandoeningen van het immuunsysteem, evenals mucosale ziekten (bijv. lichen planus) van het mondslijmvlies.

Bijwerkingen van geneesmiddelen vormen een risico

Bepaalde medicijnen voor hoge bloeddrukkan het optreden van gingivitis bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn nifedipine (antihypertensivum), hydantoïne (anti-epileptisch geneesmiddel) en cyclosporine (zandimmuun, immunosuppressivum, onderdrukt het normale immuunsysteem).

Hormonale veranderingen hebben ook invloed op het tandvlees

Gingivitis kan verband houden met het hormonale systeem. Zo kunnen zwangerschap, puberteit, menstruatiecyclus of ongecontroleerde diabetes hierbij een rol spelen.

Behandeling van pijnlijk tandvlees

Een tandarts moet worden geraadpleegd als gingivitis herhaaldelijk optreedt of na drie tot vier dagen niet is verbeterd of zelfs verergerd.

Pijnlijk tandvlees behandelen bij de tandarts

Een tandarts moet ook worden geraadpleegd voor problemen die zich voordoen samen met broze nagels of huidproblemen.

Gebitsreiniging voorkomt ontstekingen & pijn

Professionele gebitsreiniging wordt twee keer per jaar aanbevolen door tandartsen.

 • Het wordt uitgevoerd door de tandarts zelf of door een profylaxe-assistent in de tandartspraktijk en is meestal niet pijnlijk.
 • De kosten hiervoor liggen tussen de 40 en 150 euro. Bij wettelijk verzekerden is dit onderdeel van de voorzorgsmaatregel, maar de behandeling wordt vaak niet vergoed.

Diagnose door de tandarts

Overwegen: Een betrouwbare diagnose kan alleen door een tandarts worden gesteld.

 • Als tandvleesontsteking wordt gediagnosticeerd, verwijdert de tandarts of mondhygiënist eerst tandsteen en tandplak voordat de tandwortels en pockets diep worden gereinigd (de zogenaamde “diepe schilfering”).
 • Indien nodig moeten slecht passende kronen of vullingen worden vervangen als ze de pijn van het tandvlees beïnvloeden en om problemen in de toekomst te voorkomen.

Deze eerste maatregelen zijn gericht op het elimineren van de externe oorzaken van parodontitis en daarmee het creëren van de voorwaarden voor genezing.

Dit wordt gevolgd door een mogelijke diepe schaling

Diepe schilfering of grondig schrapen van de zakken en worteloppervlakken onder het tandvleesniveau wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie (lokale anesthesie).

Diepe schilfering bij de tandarts

Het is meestal niet pijnlijk.

 • De geïnfecteerde en met tandsteen bedekte worteloppervlakken onder het tandvlees worden zorgvuldig gladgestreken met ultrasone instrumenten (de zogenaamde “Wortelschaven“).
 • Met behulp van een handinstrument, de curette, wordt ook het ontstekingsweefsel uit de zakken verwijderd (de zogenaamde “curettage”).

In individuele gevallen volgt antibioticatherapie of PDT-laserbehandeling.

Antibiotica

Tabletten zoals amoxicilline, metronidazol of doxycycline worden door de tandarts voorgeschreven gedurende een periode van één tot twee weken.

De antibiotica kunnen ook lokaal worden gemasseerd als een gel in de aangetaste pockets. Deze methode werkt echter alleen als er geen tandsteen of tandplak in de zakken zit.

Het succes van gemengde therapieën zoals deep scaling in combinatie met antibioticatabletten wordt door steeds meer studies bewezen.

Fotodynamische laser parodontale behandeling (PDT)

Antibacteriële fotodynamische therapie (PDT of aPDT) is ook bekend als fotodynamisch-antimicrobiële chemotherapie (PACT).

Bij deze behandeling wordt een speciale lichtgevoelige kleurstof aan de zakken toegevoegd en bestraald met een laser. De energie van het laserlicht wordt geabsorbeerd door de kleurstof en vernietigt de celwanden van de bacteriën.

De bacteriën worden gedood terwijl gezonde cellen van parodontaal weefsel onaangetast blijven. Deze methode is meestal volledig pijnloos en snel.

Zelfs met deze methode moeten de zakken echter eerst worden bevrijd van tandsteen en bacteriën.

Huismiddeltjes voor pijnlijk tandvlees

Naast de dagelijkse tandheelkundige verzorging met tandenborstel, pasta en zijde, kunnen ook mondwater en kauwgomgels worden gebruikt.

 • Veel tandartsen adviseren ook om in het geval van gingivitis elke dag je tanden te gaan poetsen in een ander deel van de mond.
 • Dit advies is gebaseerd op het feit dat je bijzonder voorzichtig bent aan het begin van het schoonmaken en de neiging hebt om in de loop van de tijd steeds onreiner te werken.

Rond de tandVeel tandartsen adviseren om medium-harde of zelfs zachte tandenborstels te gebruiken en deze zonder overmatige druk in een hoek van 45° op de tandvleeslijn aan te brengen.

De juiste tandenborstel

Ultrasone tandenborstels kunnen ook helpen, omdat bij hen de borstelkop niet beweegt, maar alleen zachtjes trilt. Kleine belletjes in de tandpasta zorgen voor reiniging in plaats van het gebruikelijke schrobben.

Tip: Lees meer over hoe ultrasone tandenborstels werken in deze gids.

Als de gingivitis mild en niet chronisch is, kunnen verschillende huismiddeltjes snel helpen.

(Antibacterieel) Mondspoelingen

De ontsteking kan worden geremd door mondwater en kan sneller genezen. Merk echter op dat alle hier genoemde huismiddeltjes de behandeling door de tandarts niet vervangen.

Ze kunnen alleen de behandeling van ontstoken tandvlees ondersteunen, niet vervangen.

Pasta’s en tincturen

Worden rechtstreeks op het ontstoken gebied aangebracht om ontstekingen te verlichten. Het volgende kan geschikt zijn:

 • Aluin (mineraal): van de apotheek; kan ook als spoeling worden gebruikt
 • Aloë vera: kan worden aangebracht als sap of gel op het getroffen gebied
 • bicarbonaat gemengd met water; Niet meer dan twee keer per dag, even irritant
 • Breng knoflook direct aan als sap of pasta
 • Kokosolie heeft een antibacteriële werking
 • 1 tot 2 druppels van een tinctuur van koning komijn
 • Kurkuma met zout en een beetje water
 • Neem olie
 • Kaneel
 • Teentjes; plaats direct op het ontstoken gebied of spoel uw mond in olievorm met water
 • Pepermuntolie
 • Propolis
 • Calendula tinctuur
 • Zwarte thee, salie, kamille of lavendelthee zijn geschikt als mondwater en als kompres voor gingivitis
 • Afwisselende kompressen: Koud verlicht de pijn, terwijl warmte de bloedcirculatie stimuleert – de temperatuurverschillen kunnen helpen tegen gingivitis met vochtige doekjes, kompressen of twee glazen warm of koud water op de wang.

De belangrijkste feiten over preventie samengevat

Tip: Lees voor meer informatie ons gedetailleerde artikel: Preventie van tandvleeskrimp.

Het risico op gingivitis kan worden verminderd door uitgebreide mondhygiëne en een gezond dieet, zelfs als het risico niet volledig kan worden geëlimineerd.

Als borstels of tandzijde te gemakkelijk door de openingen glijden, moet een andere methode worden gebruikt. Orale irrigators reinigen de openingen, bijvoorbeeld met een waterstraal.

Vergeet je tong niet

Het oppervlak van de tong moet ook regelmatig worden gereinigd van bacteriën met een tongreiniger. Mondspoelingen met een antibacterieel mondwater kunnen ook helpen om bloedend tandvlees te voorkomen.

Stressvermijdings- of ontspanningstechnieken kunnen helpen als.

Tijdens regelmatige controles en professionele gebitsreiniging worden eventuele bestaande problemen gedetecteerd en worden tandsteen en gedeponeerde tandplak hier verwijderd.

Vermijd suiker

Suikerhoudende voedingsmiddelen en zure dranken mogen alleen met mate worden genoten, omdat suiker het tandglazuur aanvalt en bacteriën zich kunnen nestelen.

Bovendien bleek uit een studie dat verminderde inname van koolhydraten en verhoogde inname van voedingsmiddelen die omega-3-vetzuren, vitamine C en D, antioxidanten en vezels bevatten, het risico op gingivitis verminderen.

Meer informatie en hulp bij het vinden van specialisten in parodontologie en mondhygiënisten: Duitse Vereniging voor Parodontologie.

Meer artikelen over bedreigd tandvlees:

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, ga dan naar een van onze andere artikelen:

Overzicht van parodontitis

Parodontale behandeling

De eerste tekenen van ontstoken tandvlees

Zo werkt professionele behandeling bij de tandarts

De oorzaken van parodontitis verklaard

Alles over huismiddeltjes voor tandvleeskrimp

Gezonde voeding om parodontitis te voorkomen

Hoe voorkom ik terugtrekkend tandvlees? Alles over preventie

Meer gidsen over tandheelkundige zorg

Als dit artikel je heeft geholpen, raad het dan aan.