Professionele gebitsreiniging – alles wat belangrijk is in één oogopslag

Waarom heeft professionele tandreiniging überhaupt zin en hoe werkt het precies? Hier vind je de belangrijkste informatie.

Regelmatig poetsen en het gebruik van tandzijde kan de ontwikkeling van tandplak, tandsteen en bruinachtige verkleuring op de tanden vaak niet volledig voorkomen.

Ondanks zelfs de beste mondhygiëne worden bepaalde hoeken en interdentale ruimtes slecht of helemaal niet bereikt.

  • Het resultaat is afzettingen van voedselresten en speeksel, waaruit op lange termijn plaque ontstaat.
  • Als deze zachte afzettingen niet op tijd worden verwijderd, dreigen parodontitis, cariës en, last but not least, tandverlies.

Volgens tandarts Dr. Seidel helpt regelmatige professionele tandreiniging (PTC) om tanden en tandvlees gezond te houden en verlengt het de duurzaamheid van kronen, tijdelijke prothesen en bruggen.

Verder is er een groot esthetisch aspect:

  • Lelijke verkleuring verdwijnen, de tanden lijken veel witter en glanzender.
  • Een tandreiniging is dus niet alleen handig voor de gezondheid, maar verbetert ook je uiterlijk.

Wat is een PTC precies en hoe werkt het?

De tandarts – of een tandartsassistente die speciaal is opgeleid voor professionele tandreiniging – reinigt uw tanden en tandvlees met behulp van speciale instrumenten.

In het geval van PTC worden zachte (plaque) en harde (tandsteen) plaque en tandverkleuring in één sessie verwijderd.

In de meeste gevallen vindt de behandeling plaats in 5 stappen.

Tanden poetsen bij de tandarts

1. Behandelingsstap – Het onderzoek

Voordat een PTC wordt uitgevoerd, onderzoekt de tandarts tanden en tandvlees in stap 1 en identificeert problematische gebieden. Dit kunnen carieuze slechte tanden, tandsteen, tandplak en bloedend tandvlees zijn.

2. Behandelingsstap – tips voor mondhygiëne

In de tweede stap bespreekt de tandarts of tandartsassistente de resultaten van zijn of haar onderzoeken met de patiënt en geeft hij nuttige tips over de juiste tandheelkundige zorg.

3. Behandelingsstap – reiniging

De volgende stap is het daadwerkelijk reinigen van het gebit. Zachte afzettingen worden meestal verwijderd met een ultrasoon apparaat.

  • Voor tandsteen gebruikt de expert scalers en curettes. Voor verkleuring op de tanden, die vaak wordt veroorzaakt door nicotine, wijn, thee of koffie, worden poederstraalapparaten gebruikt.
  • Dit proces wordt uitgevoerd met perslucht, zodat bij het spuiten van het mengsel op fijne poederdeeltjes (bijv. zout of zand) en water, afzettingen en verkleuringen effectief worden verwijderd.

Vervolgens worden de interdentale ruimtes gereinigd met tandzijde en, op grotere afstanden tussen de tanden, met kleine interdentale borstels.

4. Behandelingsstap – polijsten

In de vierde stap worden de tanden gepolijst. Om dit te doen, brengt de expert polijstpasta aan op de tanden met roterende borstels.

De schurende deeltjes die erin zitten, verwijderen alle resterende afzettingen en brengen de natuurlijke schaduw van de tanden terug.

Fluoride beschermt tanden

Fluoride beschermt tegen tandbederf en wordt ook gebruikt in tandpasta. Na professionele reiniging wordt het op een meer geconcentreerde manier gebruikt.

De toegevoegde fluoride dient ook om het glazuur te verharden. Gepolijste tanden hebben een glad oppervlak, waardoor het moeilijk is voor tandplak om zich in de toekomst te resetten.

De tanden blijven langer wit. Een dure &complexe tandenbleek is dan vaak niet meer nodig.

5. Behandelingsstap – afdichting

De laatste stap is het afdichten van de tanden. Vernissen of gels die fluor bevatten, worden aangebracht met een borstel of watten. Dit dient om het glazuur te verharden en beschermt het tandoppervlak tegen cariës en tandplakbacteriën.

Tip: Soms wordt een van de genoemde stappen weggelaten als de individuele tandheelkundige situatie dit toelaat, of de tips aan de rechterkantMondhygiëne wordt uitgevoerd aan het einde van de behandeling.

Uiteindelijk is professionele tandreiniging echter in wezen hetzelfde voor elke tandarts.

Hoeveel tijd kost een professionele tandreiniging?

De duur van de behandeling hangt af van de conditie van de tanden. In de regel moet je 45 minuten plannen. Voor grotere probleemgebieden heeft de tandarts soms een uur of langer nodig voor de PZR.

Waarom een PTC zinvol is

Het is onmogelijk om verkleuring, tandsteen en tandplak in de verste hoeken te verwijderen met een tandenborstel of tandzijde.

Daarom is het zinvol om twee keer per jaar een PZR professioneel te laten uitvoeren. In het bijzonder moeten patiënten die al last hebben van parodontitis deze gelegenheid aangrijpen om hun tanden te beschermen tegen dreigend verlies.

  • Het is wetenschappelijk bewezendat zieke tanden schade kunnen aanrichten aan het lichaam. Regelmatige professionele gebitsreiniging vermindert het risico op tandziekten enorm.
  • Liggers van bruggen en kronen profiteer ook van een PTC, omdat deposito’s die moeilijk te verwijderen zijn, de neiging hebben om zich op deze plaatsen te vestigen.

Tijdens de zwangerschap wordt het tandvlees losgemaakt door de vrijgekomen hormonen en voorzien van meer bloed.

Het is nu gevoeliger en bloedt sneller, waardoor het ook ontvankelijker is voor bacteriën die parodontitis veroorzaken.

Daarom wordt een PTC ook aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Risico’s & kosten van tandreiniging

Een PTC is een van de routineprocedures van elke tandarts en wordt meestal beschouwd als heel veilig.

Fijn zandstralen verwijdert verkleuring
Bij het stralen van puvler, een zachte straal zand en water maalt onzuiverheden uit de tanden. Met gezonde tanden hoeft u niet bang te zijn voor enig ongemak.

Toch kan het voorkomen dat als het verkeerd wordt gedaan, het tandvlees extreem geïrriteerd of zelfs gewond kan raken.

  • Bovendien wordt het oppervlak van de tanden enigszins opgeruwd door de poederstraalapparaten, dus wees voorzichtig met blootgestelde tandhalzen.
  • Een ander nadeel zijn de kosten van 45 tot 150 euro voor een behandeling Ze variëren afhankelijk van de inspanning.

De meeste zorgverzekeraars betalen in ieder geval voor het verwijderen van tandsteen. Verdere stappen zoals verzegeling worden alleen overgenomen door sommige zorgverzekeraars.

Enkele tips voor uw volgende routinebezoek

In de aanloop naar een tandreiniging moeten de volgende dingen in ieder geval met de tandarts worden besproken, zodat onaangename bijwerkingen worden vermeden:

1. Draag je een pacemaker of kunsthartkleppen?

Aan de ene kant mogen er geen poederstralen en ultrasone apparaten worden gebruikt, anders zou de functie van de pacemaker kunnen worden aangetast.

Aan de andere kant kan de arts een antibioticum van tevoren profylactisch toedienen om gevaarlijke infecties te voorkomen die worden veroorzaakt door ziektekiemen die via gewond tandvlees in de bloedbaan zijn gemigreerd.

2. Gebruikt u bloedverdunnende producten?

Uw tandvlees kan onevenredig lang bloeden met kleine verwondingen.

Heeft professionele gebitsreiniging zin in de kindertijd?

Kinderen hebben zelden last van tandsteen, maar worden beïnvloed door zachte afzettingen.

Vooral de kleintjes voeren vaak geen mondhygiëne uit zoals het hoort (vooral fris na tandjes).

Daarom is een PZR in een afgeslankte versie ook geschikt voor kinderen. Hier zijn de zorgverzekeraars genereus en dekken ze zelfs 2 keer per jaar de kosten voor een gereduceerde variant van de PZR voor de zes- tot achttienjarigen.

Niet alleen de tandreiniging inclusief fluoridering vindt plaats, maar ook een controle van de tandheelkundige zorg. In de meeste gevallen zijn er tips voor een goede mondhygiëne zodat het gebit van je kindje zo gezond mogelijk blijft.

Resultaat

Als u een stralend mooie glimlach wilt behouden met gezonde en esthetische tanden, moet dagelijkse mondhygiëne (bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en tandzijde) erg belangrijk zijn.

Twee keer per jaar is professionele gebitsreiniging ook zinvol, omdat bepaalde delen van de tanden moeilijk te bereiken zijn, zelfs met grondig poetsen.

Opmerking: De informatie in dit artikel is samengesteld in samenwerking met tandarts Dr. Seidel uit Berlijn.