Tandsteen verwijderen – Behandeling & Kosten

Een tandsteenverwijdering is onderdeel van de controle bij de tandarts. Informatie over het behandelproces, de kosten & besparingstips vindt u in deze gids.

Tandsteen vormt zich wanneer mineralen uit het speeksel verharden op het tandoppervlak.

U moet tandsteen regelmatig laten verwijderen, omdat het gebit ernstig kan worden beschadigd en er op de lange termijn gebitsproblemen ontstaan.

 • Aan de ene kant kunt u tandsteenvorming tegengaan met de juiste tandheelkundige zorg.
 • Aan de andere kant kan het tandsteen dat zich al heeft gevormd, worden verwijderd met eenvoudige en pijnloze methoden.

Hoe tandsteen te voorkomen en hoe het proces van een professionele tandsteenverwijdering bij de tandarts eruit ziet, leg ik je in dit artikel uit.

Ook kom je te weten welke kosten je gaat maken en waarom tandsteen verwijderen sowieso de moeite waard is.

Verschil: tandsteen en tandplak

Tandsteen en tandplak zijn niet hetzelfde. Vergeet niet dat plaque een voorloper is van het meer hardnekkige tandsteen.

gebitsklaring
Tandsteen is zeer hardnekkig en alleen uw tandarts kan het verwijderen.

Plaque wordt gevormd door micro-organismen op de tandplak. Voedselresten, vooral suiker, bevorderen deze ontwikkeling. Tandplak herken je aan gele verkleuring op je tanden.

Tandplak is geen groot gebitsprobleem en je kunt het verwijderen door een goede mondhygiëne. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan!

Als je alleen poetst met een conventionele tandenborstel, verwaarloos je moeilijk bereikbare plaatsen waar de micro-organismen zich ontwikkelen tot verkalkingen.

En dat is precies wat leidt tot tandsteen.

Tandsteen kan alleen door een tandarts worden verwijderd. Dit wordt vooral aanbevolen omdat tandsteen gingivitis, parodontitis en parodontale ontsteking kan veroorzaken.

Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Eenmaal aangetast door tandsteen, kunnen gebieden alleen worden schoongemaakt door een tandarts met de juiste apparatuur.

Tandsteen verwijderen tandarts

Hoewel je tandsteen voorkomt met grondige gebitsverzorging en de hieronder genoemde huismiddeltjes, kun je tandsteen niet zelf van huis verwijderen.

Dit vereist professionele tandsteenverwijdering door uw tandarts.

Hoe verwijdert uw tandarts tandsteen professioneel?

 • Een tandarts gebruikt instrumenten en andere apparatuur die speciaal zijn ontworpen voor tandsteen om uw tandoppervlak en interdentale ruimtes te reinigen.
 • Via een procedure die ‘diepe schilfering’ wordt genoemd, verwijdert het moeilijk bereikbare gebieden onder het tandvlees en bevrijdt het u van tandsteen.
 • Hij gebruikt dan het “Air Flow” -proces. Met een poederstraalapparaat kan hij de resterende gele tot bruinachtige verkleuringen verwijderen – koffie, nicotine en wijn sturen hun groeten.

Het resultaat is een glad tandoppervlak dat geen ruimte meer biedt voor de vorming van nieuwe tandplak of nieuw tandsteen.

Witte tanden krijgen

In de regel poetst uw tandarts ruwe plekken op de tanden glad met een fluoridebevattende pasta en voorkomt zo een mogelijke nieuwe vorming van tandplak en tandsteen als gevolg.

Vervolgens sluit hij je tanden af met fluoridevernis zodat de bescherming zo lang mogelijk meegaat.

Is het verwijderen van tandsteen pijnlijk?

Tandsteen verwijderen veroorzaakt meestal geen pijn.

Tandsteen behandeling

Uw tanden worden oppervlakkig gereinigd en uw tandarts blijft uit de buurt van tandzenuwen. Het kan zijn dat u de straal alleen kietelig of licht pijnlijk vindt tijdens het schoonmaken wanneer deze uw tandvlees raakt.

Anesthesie of vervolgbehandeling is daarom niet nodig.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken, want tandsteen verwijderen maakt deel uit van het jaarlijkse routineonderzoek en u hoeft geen pijn te vrezen.

Kosten van het verwijderen van tandsteen

Het verwijderen van tandsteen is geen esthetische behandeling, maar eerder een gezondheidsbehoefte.

Daarom dekt de zorgverzekering één keer per jaar de kosten voor het verwijderen van tandsteen.

Kosten voor het verwijderen van tandsteen
Eén tandsteenverwijdering per jaar is gratis.

Houd er echter rekening mee dat professionele gebitsreiniging veel verder gaat dan routinematige tandsteenverwijdering en dat u de extra kosten zelf moet betalen.

 • Sinds 2005 zijn zorgverzekeraars wettelijk verplicht om de kosten van het verwijderen van tandsteen één keer per jaar te dekken.
 • Een grondige tandsteenverwijdering met alles erop en eraan kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro.
 • De kosten van een tweede tandsteenverwijdering in hetzelfde jaar zijn afhankelijk van de behandelmethode van uw tandarts.

Zoals u kunt zien, is het de moeite waard om het tandsteen minstens één keer per jaar door uw tandarts te laten verwijderen. Als u denkt dat u een tweede reiniging nodig heeft, moet u de kosten vóór de behandeling controleren bij uw tandarts of zorgverzekeraar.

Hoe tandsteen effectief te voorkomen

Je kunt tandsteen tegengaan met een paar eenvoudige remedies en tips.

Tandsteen voorkomen
Het is het beste om tandsteen te voorkomen met een elektrische tandenborstel. Deze reinigen grondiger dan normale handtandenborstels. Ik gebruik graag de Sonciare Diamond Clean.

Maak gewoon de volgende punten over uw tandheelkundige zorgroutine:

 • Poets je tanden grondig en twee keer (2 tot 4 minuten) – bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.
 • Reinig minstens één keer per dag uw interdentale ruimtes met tandzijde of een orale irrigator.
 • Kies medium harde plastic borstelharen voor je tandenborstel.
 • Gebruik een middelgrote opzetborstel waarmee u gemakkelijk in de interdentale ruimtes kunt komen.
 • Gebruik de juiste tandpasta.
 • Maak uw gebitsverzorging compleet met een mondwater.

Ik raad u ook aan om elke 6 maanden een routinecontrole door uw tandarts te ondergaan – of minstens één keer per jaar.

Huismiddeltjes voor tandsteen

Met huismiddeltjes kun je tandsteen misschien met succes bestrijden, maar ze zijn geenszins een vervanging voor de tandarts.

Ik heb 5 tips voor je waarmee je tandsteen op natuurlijke basis kunt tegengaan:

 1. Mosterdolie: De olie zou antibacteriële eigenschappen hebben en beschermen tegen slechte adem en bacteriën die tandsteen veroorzaken. Spoel je mond met de olie of wrijf je tandvlees in met watten.
 2. Teentjes: Van de oliën verkregen uit kruidnagel wordt ook gezegd dat ze antibacteriële eigenschappen hebben en effectief zijn tegen Tandvlees bloeden, Halitosis evenals plaquette. Als u tandplak verwijdert, vermijdt u ook de vorming van tandsteen.

Giet hiervoor heet water over de kruidnagels en spoel de mond grondig met het afkooksel na 20 minuten weken.

Veroorzaken zuren witte tanden?

 1. Citroensap: Het sap van de citroen zou een blaartrekkend en antibacterieel effect hebben en helpen tegen gelige verkleuring en tandsteen. Meng warm water met citroensap en spoel je mond er minstens één keer mee.
 2. Zoutoplossing: Mondspoelingen zijn altijd gebruikt voor bijna alle problemen in het mondgebied. In hoeverre de vermeende antiseptische werking van zout kan helpen tegen tandsteen is een vraagteken, maar naar mijn mening is het het proberen waard.

Voeg gewoon zout toe aan heet water en spoel uw mond een of twee keer met de bereide zoutoplossing.

 1. Mengsel van aloë vera, citroensap en glycerine: Dit plantaardige mengsel is een effectieve remedie tegen tandsteen.

Het is het beste om het mengsel als tandpasta te gebruiken om gele vlekken en een slechte adem te verwijderen. Meng voor de bereiding alle drie de ingrediënten totdat een homogene massa is gevormd. Gebruik de crème om je tanden twee keer per dag gedurende enkele weken te reinigen.

Voedingsmiddelen die tandsteen bevorderen

Sommige voedingsmiddelen bevorderen de vorming van tandsteen.

Verwerk micro-organismen die in de mond terechtkomenKoolhydraten in het dieet. Dit is vooral het geval bij suikerhoudende voedingsmiddelen of dranken.

Suiker bevordert tandsteen
Suiker bevordert tandsteen.

De bacteriën vormen schadelijke zuren die het tandglazuur aantasten. Dit leidt niet alleen tot afzettingen, maar ook tot gebitsproblemen zoals tandbederf.

Je kunt ervoor zorgen dat je minder suikerhoudend voedsel eet en beter water drinkt dan zoete dranken.

Conclusie: Laat tandsteen minstens 1x per jaar verwijderen

Het professioneel verwijderen van tandsteen bij de tandarts maakt deel uit van het routinematig preventief onderzoek. Ik raad je aan om deze één keer per jaar door je tandarts te laten doen.

gebitsklaring

Hoewel je tandsteen kunt voorkomen met goede tandheelkundige zorg en sommige huismiddeltjes door tandplak te verwijderen.

 • Tandsteen zelf kan niet worden verwijderd. Om dit te doen, moet u naar uw tandarts gaan.
 • De kosten van het verwijderen van tandsteen worden eenmaal per jaar gedekt door de zorgverzekeraars.
 • Maak je geen zorgen, want de behandeling is meestal pijnloos en snel gedaan.
 • Hierdoor heb je weer gladde en helderdere tanden.

Vergeet niet dat goede tandheelkundige zorg u kan helpen tandsteen en andere gebitsproblemen te voorkomen.

Tandenpoetsen met de juiste tandenborstel en flossen – of orale irrigators zoals de Waterpik WP 660 – dragen aanzienlijk bij aan een gezond gebit.

Als u tandsteen effectief wilt voorkomen, moet u ook een elektrische tandenborstel gebruiken in plaats van een gewone handtandenborstel. Want deze reinigen aantoonbaar grondiger.

De huidige testwinnaars zijn te vinden in de vergelijking van elektrische tandenborstels. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Sonicare Diamond Clean en de Oral-B Genius 9000.

Fooi: Trouwens, je kunt goedkope modellen krijgen voor minder dan 50 euro. Ontdek mijn aanbevelingen.