Leer de oorzaken van tandvleesaandoeningen en parodontitis om problemen met het tandvlees te voorkomen. Een uitgebreid overzicht van de redenen en de beste preventie.
Gelukkig kun je in veel gevallen voorkomen dat kauwgom in het begin zodanig terugtrekt dat er geen dreiging is van ernstige gevolgen – maar alleen als je je gewoontes op tijd verandert.
Tip: Ga voor een algemeen overzicht naar het overzicht over het onderwerp Tandvlees recessie & parodontose.
Gebrek aan preventie bevordert parodontitis
Meestal wordt tandvleesrecessie veroorzaakt door het feit dat de tanden te zelden worden gepoetst. Meestal ook in verband met verkeerde voeding (zuur, suikerrijk voedsel).
- Als gevolg hiervan vestigen bacteriën zich op de tanden en vormen tandplak die kan worden herkend als donkere verkleuringen. Deze harden na verloop van tijd uit tot tandsteen.
- Als het tandsteen niet regelmatig door de tandarts wordt verwijderd, komt het tot gingivitis, cariës , rotte tanden en vervolgens tot tandvleesrecessie.
Om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, moet u uw tanden minstens twee keer per dag poetsen, ’s ochtends en’ s avonds, bij voorkeur na elke maaltijd. Besteed aandacht aan de juiste techniek (hierover hieronder meer).
Het is ook zinvol om regelmatig te flossen om voedseldeeltjes tussen de tanden grondig te verwijderen. Dergelijke voedseldeeltjes leiden vaak tot een opeenhoping van bacteriën en de vorming van plaque.
Tip: Weet je niet zeker hoe je goed moet flossen? Maak je geen zorgen, het is gemakkelijk te leren. Bekijk ons artikel over tandzijde.
Last but not least, moet u ook uw controleafspraken met de tandarts minstens één keer per jaar bijwonen, beter om de zes maanden, zodat tandsteen wordt verwijderd en problemen tijdig worden gedetecteerd en behandeld.
Een persoonlijk gesprek met uw arts kan u ook beter helpen dan welk artikel dan ook op internet.
Vermijd onjuiste tandheelkundige zorg
Poets je regelmatig je tanden en merk je toch de eerste tekenen van terugtrekkend tandvlees?
Helaas verkeerde reiniging een veel voorkomende oorzaak van tandvleesrecessie &parodontose.
- Poets je je tanden horizontaal van onder naar boven? Het tandvlees wordt naar boven geduwd en kan beschadigd raken. Daarnaast worden de tanden niet optimaal gereinigd van tandplak.
- Te veel druk bij het tandenpoetsen kan ook het tandvlees beschadigen. Een normale handtandenborstel is voldoende (met de juiste techniek), maar als je problemen hebt met de mondhygiëne is het de moeite waard om eens naar een elektrische tandenborstel te kijken.
Sommige hiervan compenseren niet alleen onjuiste pleistertechnologie, maar hebben ook speciale functies zoals een druksensor die beschermt tegen te veel kracht.
Hoe je je tanden goed poetst
Kinderen zijn meestal de eersten die leren schoonmaken na KAI-methode. Dit staat voor de volgorde waarin de tandoppervlakken het beste geborsteld kunnen worden:
- Kauwoppervlak
- Oppervlak
- Binnenste
Eerst worden de kauwoppervlakken gereinigd, vervolgens met cirkelvormige bewegingen de buitenoppervlakken en ten slotte de binnenoppervlakken.
Je kunt dit in detail bekijken in deze video.
Andere methoden zijn grondig, maar vaak moeilijker te leren
Andere methoden zijn de BASS-techniek, rotatietechniek (FONES-techniek), massagetechniek (chartertechniek) of de Stillman-techniek, die bijzonder geschikt is voor tandvleesrecessie.
In de Stillman techniek, de tandenborstele in een hoek van 45° op het tandvlees geplaatst en vervolgens met lichte druk en een roterende beweging naar de punt van de tand bewogen (afgeveegd).
Welke techniek je ook gebruikt, het is belangrijk dat je een techniek kiest en je daaraan houdt. Dit is de enige manier waarop u er zeker van kunt zijn dat u altijd dezelfde aandacht besteedt aan alle tanden en geen tanden mist.
Fooi: Bij alle methoden is het belangrijk om altijd van rood naar wit te poetsen, d.w.z. van het tandvlees naar de tanden, en niet andersom. De regel van twee bij twee geldt: twee minuten, twee keer per dag.
Beter wachten na het schoonmaken
Poets je altijd je tanden na elke maaltijd? Hoewel dit vaak wordt aanbevolen, kan het soms schade aan de tanden veroorzaken:
Na het eten van zuur voedsel, vooral gezonde vruchten- en vruchtensappen, je zou op zijn minst beter moeten zijn wacht een uurvoordat je je tanden poetst!
Fruitzuur lost mineralen op uit de tanden en poetsen wrijft het glazuur af. Helaas is dit onomkeerbaar. Het is dus beter om even te wachten na het drinken van het sinaasappelsap bij het ontbijt.
Tip: Lees hier meer tips voor goede tandheelkundige zorg op oudere leeftijd.
Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden
Weet u zeker dat u al de juiste reinigingstechniek gebruikt? Misschien is je tandenborstel gewoon te hard.
Te harde haren irriteren het tandvlees en kunnen leiden tot kleine verwondingen die daardoor ontstoken kunnen raken. Schakel over op een zachtere tandenborstel.
- Het kiezen van de juiste tandenborstel is niet eenvoudig. Tandartsen raden echter over het algemeen aan om tandenborstels te vermijden die te hard zijn.
- Beter zijn zachte of medium-harde tandenborstels met een afgeronde borstelkop en afgeronde borstelharen gemaakt van plastic.
Natuurlijke borstelharen worden daarentegen niet aanbevolen omdat ze vaak scherp zijn en bacteriën zich er gemakkelijker aan kunnen hechten. Meningen van tandartsen lees je hier en hier.
Reinig de tandenborstel regelmatig
Het is belangrijk om de tandenborstel goed schoon te maken en altijd rechtop te gaan staan zodat deze goed droogt. Het wordt ook aanbevolen om de borstel elke 6 tot 8 weken te vervangen, omdat bacteriën zich zeer snel ophopen op het hoofd.
Om je tanden goed te kunnen verzorgen, zoals hierboven vermeld, is het handig om regelmatig te flossen (een tandarts heeft je dit waarschijnlijk al eerder verteld).
Maar wees voorzichtig: te vaak flossen of verkeerd aanbrengen kan ook je tandvlees beschadigen en er zelfs vullingen uitbreken. Eén keer per dag is meestal voldoende.
Lees ons artikel over flossen voor meer informatie. Daar vindt u niet alleen verschillende varianten, maar leert u ook hoe u goed kunt flossen om onzuiverheden uit de openingen te verwijderen.
Tip: Als u het niet zeker weet, of als uw tanden erg gevoelig zijn, zijn orale irrigators ook een goed alternatief, die de tanden reinigen met een waterstraal. De beste modellen zijn te vinden in de vergelijking van orale irrigator.
Is het allemaal te ingewikkeld voor je?
De gemakkelijkste en meest effectieve manier om voor je tanden te zorgen is met elektrische tandenborstels. Er zijn speciale elektrische tandenborstels voor gevoelige tanden die u kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat uw tanden voorzichtig en grondig worden gereinigd zonder dat uw tandvlees te geïrriteerd raakt.
Moderne ultrasone tandenborstels bewegen zelfs helemaal niet merkbaar en zijn daarom het overwegen waard in tandheelkundige gezondheid.
Naast onjuiste of verwaarloosde tandheelkundige zorg zijn er ook andere oorzaken die kunnen leiden tot parodontitis en tandvleesaandoeningen:
Onjuiste voeding en vitaminetekort
Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van het gebit. Met de juiste voeding zorg je ervoor dat je tanden en tandvlees gezond blijven en er lang mooi uitzien.
Op dezelfde manier kan slechte voeding ook tanden en tandvlees beschadigen.
Zure en zoete voedingsmiddelen de tanden aantasten en bacteriën zich sneller kunnen vermenigvuldigen.
In het bijzonder zijn vruchtensappen problematisch voor de tanden, maar ook zoete en zure frisdranken, energiedranken en kleverige, zetmeelrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen.
Fooi: Lees hier een paar tips over gomvriendelijke voeding.
Onevenwichtige voeding kan leiden tot vitaminetekort.
Een Gebrek aan vitamine C is een veel voorkomende oorzaak van tandvleesrecessie. Vitamine A Vitamine D, zink, fluoride en calcium zijn ook belangrijk voor een gezond gebit.
Alcohol leidt tot een zure omgeving in de mond, die terugtrekkend tandvlees bevordert en ook kan leiden tot uitdroging en een droge mond, waardoor bacteriën zich sneller kunnen verspreiden en ontstekingen kunnen veroorzaken.
Mensen die meer dan vier keer per week alcohol consumeren, hebben meer kans op tandvleesproblemen (Lages et al. (2015)).
- Om tandvleesrecessie te voorkomen, is een uitgebalanceerd dieet bijzonder belangrijk. Rauw voedsel en vezelrijk voedsel stimuleren speekselvloed, waardoor het voor bacteriën moeilijker wordt om zich aan de tanden te hechten.
- Kaas, yoghurt, broccoli en zalm zijn rijk aan calcium en dus goed voor het gebit. Groene thee is ook goed voor het tandvlees, omdat de catechines die het bevat de enzymen van plaquevormende bacteriën remmen. Daarnaast bevat groene thee veel fluoride.
De probiotische bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kaas, kunnen mogelijk de vorming van plaque remmen. In ieder geval tonen studies aan dat mensen die veel gefermenteerd voedsel eten minder kans hebben op parodontitis.
Rook
Roken beschadigt tanden op vele manieren. Studies hebben aangetoond dat rokers 64% meer kans hebben op tandvleesaandoeningen zoals gingivitis dan niet-rokers.
Vrouwen die roken verliezen binnen tien jaar gemiddeld 1,5 tanden, en mannen zelfs 2,9 tanden! Dit komt door verschillende factoren.
Roken zorgt ervoor dat tanden geel en bruin worden en frequente slechte adem treedt op door bacteriegroei te bevorderen.
- Als gevolg hiervan kunnen tanden vaker worden gebleekt of agressiever worden gepoetst (maar dit lost dit probleem niet permanent op), wat het tandvlees verder irriteert en meer ontstoken raakt.
- Ernstiger is echter de afzetting van nicotine, teer en andere stoffen in sigarettenrook in de mondholte en de vernauwing van de bloedvaten in de mondholte veroorzaakt door roken.
Hierdoor wordt het tandvlees slecht van zuurstof voorzien.. Speekselvloed wordt geremd, waardoor het moeilijker wordt voor bacteriën om weggespoeld te worden.
Bovendien is het immuunsysteem verzwakt. Plaque kan zich gemakkelijker vormen en bacteriën kunnen zich ongehinderd vermenigvuldigen.
Roken maakt de behandeling ook moeilijker
Omdat bloedend tandvlees een van de eerste symptomen van tandvleesrecessie is en het tandvlees bij rokers slecht van bloed wordt voorzien, worden tandvleesproblemen meestal later ontdekt bij rokers dan bij niet-rokers en zijn ze dan minder behandelbaar.
- Zelfs na een succesvolle tand- of tandvleesbehandeling genezen wonden in de mondholte meestal slechter bij rokers en treden complicaties daarna vaker op.
- Om tandvleesproblemen te voorkomen, moet u als roker regelmatig een mondwater en floss gebruiken, preventieve afspraken bijwonen en uw tandarts erop wijzen dat u rookt.
Het beste wat je zou kunnen doen voor je tanden (en de rest van je gezondheid) zou zijn om te stoppen met roken.
Malocclusies en tandenknarsen
Een sterke lipband of tongkoord (of malocclusies, die de vorming van tandvleeszakken bevorderen) kan ook leiden tot gingivitis en bijgevolg tot terugtrekkend tandvlees.
Deze oorzaken kunnen meestal worden behandeld door middel van kaakchirurgie.
Knarsetanden jullie ’s nachts? Naast hoofdpijn en tinnitus kan dit ook leiden tot terugtrekkend tandvlees.
Gelukkig is tandenknarsen (bruxisme) eenvoudig te behandelen met een spalk. Praat er gewoon met je tandarts over.
Zorgt een beugel ervoor dat het tandvlees zich terugtrekt?
Beugels worden vaak beschuldigd van problemen met tanden en tandvlees, maar beugels alleen leiden meestal niet tot tandvleesaandoeningen.
Het risico op het ontwikkelen van tandvleesrecessie is echter groter met een beugel.
- Als u een beugel heeft, moet u de tanden bijzonder grondig verzorgen, omdat er veel meer plaatsen zijn waar bacteriële foci zich kunnen vormen omdat ze moeilijk te bereiken zijn door de tandenborstel.
- Voedselresten in de ruimtes kunnen parodontitis en ontstekingen veroorzaken. Vaak wordt deze extra inspanning vermeden en dit leidt tot tandvleesproblemen.
Een beugel kan echter leiden tot terugtrekkend tandvlees als ze verkeerd zijn ontworpen.
Als de tanden te snel te veel verschuiven, kan dit ook leiden tot terugtrekkend tandvlees, omdat het tandvlees te zwaar belast is.
Helaas zijn er geen snelle oplossingen voor een beugel. Er zijn bedrijven die binnen enkele maanden rechte tanden beloven, maar dergelijke beloften moeten altijd met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Vraag bij twijfel altijd een tandarts om zijn mening, en vraag indien nodig een second opinion.
Kunstgebitten en tandheelkundige implantaten
Een slecht passend kunstgebit kan leiden tot drukpunten en ontstekingen, waardoor tandvleesrecessie ontstaat. In dit geval moet de prothese opnieuw worden aangebracht en/of opnieuw worden bekleed.
Ook kan een allergische reactie op componenten van het kunstgebit leiden tot een terugtrekkend tandvlees.
- Tandvleesrecessie als gevolg van een kunstgebit kan ook worden veroorzaakt door slijmvliesontsteking en daaropvolgende peri-implantitis.
- Dit leidt tot plaquevorming op een tandkroon en een daaropvolgende infectie door overwegend gramnegatieve bacteriën, maar ook Staphyloccocus aureus |.
Oorzaken zijn bijvoorbeeld chirurgische fouten tijdens de ingreep of gebrek aan mondhygiëne.
Als de slijmvliesontsteking op het implantaat op tijd wordt gedetecteerd, kan deze meestal goed worden behandeld met antibiotica.
In het geval van bestaande peri-implantitis is kaakchirurgie noodzakelijk, waarbij het ontstoken weefsel wordt verwijderd en het implantaat wordt gereinigd. Daarna kan het bot opnieuw worden opgebouwd.
Helaas wordt deze behandeling, net als het tandheelkundig implantaat, niet gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering.
Piercings
Piercings in de lip of tong kunnen allergische reacties veroorzaken of het tandvlees irriteren. Beide kunnen leiden tot tandvleesaandoeningen en terugtrekkend tandvlees.
Stress
Stress heeft veel negatieve effecten, en sommigen van hen hebben ook invloed op de mondholte. Stress leidt tot een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor bacteriën zich beter kunnen verspreiden in de mondholte.
Bij stress komen ontstekingen in de mond en koortsblaasjes vaker voor.
Stress kan er ook voor zorgen dat u uw mondhygiëne en preventie verwaarloost en niet genoeg aandacht besteedt aan uw dieet.
Stress kan ook leiden tot tandenknarsen, wat ook een tandvleesrecessie bevordert.
Zorg goed voor jezelf en je tanden en trakteer jezelf op een pauze in de tijd.
Hormoonveranderingen (zwangerschap)
Heb je ooit het gezegde “Elk kind kost een tand” gehoord? Dit is niet alleen een mythe. Studies hebben aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen zwangerschap en tandverlies.
Zwangerschap kan erg stressvol zijn voor de tanden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit niet voornamelijk te wijten aan het feit dat zwangere vrouwen een hogere calciumbehoefte hebben.
- De belangrijkste oorzaak zijn hormonale veranderingen. Dit verandert niet alleen de samenstelling van het speeksel, het leidt ook tot een loslating van het bindweefsel.
- Het tandvlees zwelt op en bacteriën kunnen zich gemakkelijker nestelen. Daarnaast wordt het tandvlees meer voorzien van bloed en is tandvleesbloeding daardoor makkelijker.
De resulterende gingivitis wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd.
Gelukkig U kunt dit type gingivitis gemakkelijk voorkomen door het op tijd te voorkomen. Ga tijdens de zwangerschap minstens twee keer naar de tandarts en verzorg je gebit extra.
Besteed aandacht aan een tandvriendelijk dieet, vermijd vooral zoet en zuur voedsel. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, vooral Calcium, fluoride, vitamine A, C en D.
Dan kun je hoogstwaarschijnlijk ook na de zwangerschap zorgeloos blijven glimlachen.
Tip: Naast zwangerschap kunnen puberteit en menopauze bij vrouwen ook leiden tot hormonale veranderingen die terugtrekkend tandvlees bevorderen.
Diabetes mellitus, immuundeficiënties en andere ziekten
Door slecht gecontroleerde of onopgemerkte diabetes stijgt het suikergehalte in het bloed sterk.
Dit leidt tot afzettingen in de haarvaten en de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer in het tandvlees verslechtert. Bovendien wordt bacteriegroei begunstigd. Diabetici hebben daarom een verhoogd risico op het ontwikkelen van gingivitis.
Daarom is het als diabeet bijzonder belangrijk om aandacht te besteden aan een uitgebalanceerd dieet en zorgvuldige mondhygiëne.
Maagzuur kan ook tandvleesrecessie veroorzaken, bijvoorbeeld bij refluxziekte (GERD), anorexia nervosa of boulimia.
- Een andere oorzaak van gingivitis en tandvleesrecessie is frequente droge mond, omdat dit voorkomt dat bacteriën uit het speeksel worden weggespoeld en ze sneller kunnen verspreiden.
- Ziekten die een droge mond veroorzaken, kunnen ook een terugtrekkend tandvlees bevorderen. Deze omvatten slaapapneu, pollen- en stofallergieën en chronische sinusitis.
Andere slaapstoornissen en algemene zwakheden van het immuunsysteem kunnen ook gingivitis bevorderen, bijvoorbeeld bij HIV of leukemie.
Medicatie
Verschillende medicijnen kunnen leiden tot een verhoogd risico op tandvleesrecessie.
Deze omvatten met name: immunosuppressieve geneesmiddelen, bijvoorbeeld tijdens chemotherapie of na een orgaantransplantatie.
- Antacida, vooral kauwtabletten, kunnen tanden beschadigen.
- Maar ook drugs die leiden tot Xerostomia kan gingivitis bevorderen, bijvoorbeeld Pijnstillers, antihistaminica, ontstekingsremmers en antidepressiva. Aspirine leidt ook tot een verhoogde kans op bloedend tandvlees.
- Bloeddruk medicijnen leidt niet alleen tot een droge mond, maar zorgt er ook voor dat het tandvlees opzwelt, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen nestelen.
Bij al deze medicijnen is het belangrijk om aandacht te besteden aan zorgvuldige mondhygiëne en regelmatig preventieve afspraken bij te wonen.
In het geval van medicijnen voor een droge mond is het ook belangrijk om veel vocht te drinken en vaker een hydraterend mondwater of spray te gebruiken.
Overeenkomstige mondspoelingen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Dentaid of Biotene.
Tip: Het is het beste om het effect van medicatie altijd met een arts te verduidelijken. Dit is de enige manier waarop u er absoluut zeker van kunt zijn dat er geen ongewenste complicaties zullen zijn.
Erfelijke aanleg en leeftijd
Een erfelijke aanleg kan ook leiden tot terugtrekkend tandvlees.
- Dit is meestal een erfelijk gevoelig, dun of verminderd tandvlees.
- In dit geval is er helaas heel weinig dat kan worden gedaan om terugtrekkend tandvlees te voorkomen.
Afgezien hiervan kan tandvleesrecessie ook leeftijdsgebonden zijn. Studies tonen aan dat tussen de leeftijd van 50 en 60, 71% van de onderzochte hebben terugtrekkend tandvlees.
In de leeftijdsgroep tussen de 80 en 90 jaar is dat zelfs 90%. Zelfs als dit een teken van veroudering is, is er nog steeds een verband tussen levensstijlgewoonten (roken, mondhygiëne) en de mate van tandvleesrecessie.
Vroegtijdige preventie kan daarom ook leiden tot een betere gezondheid van het gebit op oudere leeftijd.
Fooi: Hier kunt u lezen wat helpt tegen beginnende gingivitis: Behandel gingivitis.
Meer artikelen over terugtrekkend tandvlees:
Overzicht van Thema parodontitis & tandvlees recessie
Het herkennen van de eerste tekenen van parodontitis
Zo werkt professionele behandeling bij de tandarts
Alles over huismiddeltjes voor tandvleeskrimp
Hoe voorkom ik terugtrekkend tandvlees? Alles over preventie
Gingivitis