MAM trainingstandenborstels voor peuters

Wat de kinderborstel kan doen en of het geschikt is voor uw kind, lees hier. Ook: Tips &tricks voor het tandenpoetsen met peuters.

Zodra baby’s tandjes beginnen te krijgen, moet je je peuter langzaam kennis laten maken met het poetsen van zijn tanden.

 • Mam’s trainingstandenborstels zijn speciaal ontworpen om je tanden te leren poetsen en voldoen aan alle veiligheidsnormen.
 • Je kind leert in 2 leerfases hoe hij net als papa en mama eindelijk zijn tanden kan poetsen met een echte tandenborstel.

De MAM trainingstandenborstels vervullen hun doel in de test. U kunt ze inbrengen zodra de eerste melktanden verschijnen:

Aanbeveling
MAM Leer Poetset, Babytandenborstel met lang handvat om bij elkaar te houden, Kindertandenborstel traint poetsen, vanaf 6+ maanden, blauw
MAM Leer Brush Set

 • 1x Eerste Borstel
 • 1x Trainingsborstel
 • 1x veiligheidsschild

Voor kinderen vanaf 6 maanden om op jonge leeftijd hun tanden te leren poetsen.

Zie prijs

Daarnaast geef ik je meer waardevolle tips en tricks over het tandenpoetsen met je peuter.

Zodat je direct weet wat belangrijk is voor een goede tandenborstel voor peuters en baby’s, wil ik je graag een kort overzicht geven.

Wat een tandenborstel voor peuters moet kunnen

Tandenborstels voor kinderen moeten aan andere eisen voldoen dan tandenborstels voor volwassenen.

MAM Training Tandenborstel baby
Vanaf 6 maanden komen de eerste tanden. Dan is een tandenborstel zoals de MAM trainingstandenborstel zinvol.

Let daarom op de volgende punten bij het kopen:

Zeer smalle opzetborstel

De mond van het kind is veel kleiner dan de mond van een volwassene. Daarom moet de borstelkop bijzonder smal zijn, zodat uw kind niet constant begint te stikken tijdens het gebruik.

Dit is onaangenaam en kan het plezier snel uit het kind halen.

Keelbescherming

Heel belangrijk bij zo’n tandenborstel is ook een zogenaamd schild, dat aan de tandenborstelhals wordt bevestigd en voorkomt dat je kind de tandenborstel te diep in de keel leidt.

Dit zorgt ervoor dat je kindje de tandenborstel niet doorslikt en er niet in kan stikken.

Afgeronde en zeer zachte borstelharen voor tandvleesbescherming

Vooral baby’s en peuters, waarbij de tanden nog geleidelijk verschijnen, hebben een zeer gevoelig tandvlees.

Hier kan de tandenborstel scoren met zeer zachte haren. Uw kind kan dus niet alleen voorzichtig de eerste tanden poetsen, maar ook het tandvlees masseren, wat verlichting biedt van de gebruikelijke pijn van uitbarstende tanden.

Vrij van BPA en BPS

BPA en BPS zijn ingrediënten die worden gebruikt om plastic te produceren, bijvoorbeeld in opslagdozen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat deze componenten zich in voedsel kunnen nestelen en schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van foetussen en baby’s.

Babyflessen met BPA mogen bijvoorbeeld sinds 2011 niet meer in Duitsland worden verkocht.

Waarom normale tandenborstels niet geschikt zijn voor peuters

Gewone tandenborstels hebben veel hardere borstelharen – dit kan leiden tot tandvleesletsel bij peuters en baby’s.

Tandenborstel voor peuters
Gebruik beter geen gewone tandenborstel als het gaat om het gebit van je peuter.

Bovendien zijn de opzetborstels in dergelijke tandenborstels iets langer en soms breder, wat niet geschikt is voor de mond van het kind.

De borstelharen zelf zijn ook vaak langer, omdat ze de taak hebben om volwassen tanden te bevrijden van tandplak en vuil. Zelfs het vaak zeer smalle handvat biedt geen goede grip voor kinderhanden, omdat ze nog steeds motorische finesse missen.

Om uw peuter eenvoudige en vooral veilige tandheelkundige zorg te bieden, moet u daarom uw toevlucht nemen tot speciaal ontwikkelde tandenborstels voor kinderen.

MAM Leer Brush Set

Met de Learn to Brush Set biedt MAM de juiste tandenborstel voor peuters om hun tanden te poetsen.

Vanaf de eerste tand leert uw kind alles wat belangrijk is over het poetsen van zijn tanden rechtstreeks van u. Gaandeweg kun je dan observeren hoe je kind de tandenborstel steeds beter zelf kan begeleiden.

Aanbeveling
MAM Leer Poetset, Babytandenborstel met lang handvat om bij elkaar te houden, Kindertandenborstel traint poetsen, vanaf 6+ maanden, blauw
MAM Leer Brush Set

 • 1x Eerste Borstel
 • 1x Trainingsborstel
 • 1x veiligheidsschild

Voor kinderen vanaf 6 maanden om op jonge leeftijd hun tanden te leren poetsen.

Zie prijs

De set biedt goede tandheelkundige zorg voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar.

Beschikbaarheid en extra’s

Hoewel de hierboven beschreven veiligheidsfuncties zoals verwerking, meegeleverd schild en kindvriendelijk ontwerp van handvat en hoofd de belangrijkste kenmerken zijn van een goede tandenborstel, wil ik u graag meer informatie geven voor volledigheidsredenen.

 • De trainingstandenborstels zijn zowel in een set als individueel verkrijgbaar.
 • Je hebt de keuze tussen de kleuren blauw en roze.

Andere kleuren zijn beschikbaar voor individuele tandenborstels, maar deze zijn deels om onbekende redenen vele malen duurder dan de hier gepresenteerde varianten en bieden geen verschil behalve de kleur.

Je tanden goed poetsen in twee leerfasen

De Learn to Brush Set biedt je twee tandenborstels, die bedoeld zijn voor 2 fases.

Verzorging van melktanden
Met twee kindertandenborstels en in twee fasen voor zelfstandig tandenpoetsen:

Fase 1 met de Trainingsborstel:

In deze fase laat je je kroost zien hoe ze hun tanden goed kunnen poetsen.

Hiervoor heb je de “Trainingsborstel”, een tandenborstel met een kindvriendelijke, afgeronde kop en een heel lang handvat waarmee je de tandenborstel samen met je kindje kunt meenemen.

Het leert dus de eerste bewegingen bij het poetsen van je tanden rechtstreeks van je – tegelijkertijd bevordert deze activiteit merkbaar “binding”, d.w.z. de relatie tussen jou en je nakomelingen.

Fase 2 met de eerste borstel:

Voor fase twee ontvang je de zogenaamde “Mijn eerste borstel”.

De tandenborstelkop is hier identiek aan die van de Trainingsborstel, maar het handvat is speciaal ontworpen voor exclusief gebruik door uw kind. Het ligt heel goed in de kleine handen van kinderen en geeft je kind het gevoel van onafhankelijkheid – zoals papa en mama goed schoonmaken.

De juiste tandenborstel voor kinderen
Kinderen kunnen zichzelf echt schoonmaken en grondig alleen op de leeftijd van 8-10 jaar.

Hoewel uw kind zijn tanden al zelfstandig kan poetsen, is de fijne motoriek pas voldoende ontwikkeld op de leeftijd van 8 tot 10 jaar. Daarom moet je, zelfs nadat je kind zijn tanden heeft gepoetst, zelf opnieuw poetsen, zodat de tanden echt schoon zijn.

Belangrijk: Zelfs als het kind met de “Mijn eerste borstel” nu zelfstandig schoonmaakt zonder uw tussenkomst, laat het dan onder geen enkele omstandigheid onbeheerd achter. Bij het tandenpoetsen moet er altijd minimaal één ouder aanwezig zijn!

Handig tegen pijn tijdens tandjes

Bij het doorbreken van nieuwe tanden krijgen baby’s en peuters een bijna constante jeuk te verduren, mogelijk ook pijn. Dit is waar kauwen om de hoek komt kijken.

De tandenborstels van MAM hebben een rubberen coating met knoppen aan de achterkant, die vooral bedoeld was voor tongreiniging. Peuters kauwen echter ook graag op de rug, omdat dit de symptomen verlicht.

Is de Learn to Brush Set geschikt voor mijn kind?

In de regel beginnen peuters na 6 maanden tandjes te krijgen. Daarom wordt deze leeftijd ook aangegeven op de verpakking van de tandenborstel.

Tandenpoetsen van peuters
Zodra de eerste tanden arriveren, kunt u de MAM-trainingstandenborstel gebruiken bij het poetsen.

Als uw kind echter naar de vroege starters gaat,en de eerste tanden verschijnen veel eerder, dan kun je al naar de tandenborstel grijpen.

U moet het tandenpoetsen van uw kind tot de leeftijd van 2 jaar aanmoedigen met een speciale lerende tandenborstel. Daarna kun je je kind ook de eerste echte tandenborstel kopen.

Fooi: Vanaf 3 jaar zijn er ook elektrische tandenborstels voor kinderen. Ik denk dat dit logisch is omdat je kind al op jonge leeftijd went aan een elektrische borstel en over het algemeen betere poetsresultaten behaalt dan een handtandenborstel.

Het is belangrijk dat je de tandenborstel om hygiënische redenen minstens elke 3 maanden vervangt door een nieuwe. Voor dit doel kunt u de tandenborstels die in de set zijn inbegrepen ook afzonderlijk kopen.

Alternatief – De mondzorgset

Daarnaast biedt MAM een mondverzorgingsset aan, die bijvoorbeeld geschikt is als cadeau voor de babyshower of bevalling. Vaak wordt de belangrijke tandheelkundige zorg vergeten bij de keuze van geschenken. In plaats daarvan worden luiers en kleding keer op keer weggegeven.

Aanbeveling
MAM Mondverzorgingsset, voor jongens
MAM Mondverzorgingsset

Het ideale starterspakket voor kersverse ouders biedt alles wat je nodig hebt voor een goede mondhygiëne voor je kind.

Zie prijs

De Oral Care Kit biedt:

 • Een set leren poetsen.
 • Daarnaast een “My first Brush” kindertandenborstel.
 • Mondverzorging Konijn – Een vingerling voor mondverzorging nog voordat de eerste tand verschijnt.
 • 2 fopspenen gemaakt van speciaal gepatenteerde, extra zachte siliconen.
 • 1 MAM Bijt- en poetsring – om tandjespijn te voorkomen en bijten te bevorderen.

Net als de Learn to Brush Set is de Mondverzorgingsset verkrijgbaar in blauw en roze en ik vind het een ideaal allround zorgeloos pakket voor nieuwe ouders.

Meer tips voor goede tandheelkundige zorg voor kinderen

Tot slot heb ik een aantal handige tips voor tandenpoetsen voor peuters samengevat.

De juiste tandpasta

Als u tandpasta wilt gebruiken, gebruik dan slechts één rijstkorrelgrootte. Vanaf ongeveer 18 maanden kun je dan tandpasta ter grootte van een erwt aanbrengen. Ook zonder tandpasta is tandheelkundige zorg voor kleine kinderen voldoende.

Gevoelige tanden Tandpasta

Hiervoor zijn er ook speciale tandpasta’s voor baby’s en peuters. Alle informatie is te vinden in de babytandenborsteltest in hoofdstuk “De juiste tandpasta gebruiken“.

Het KAI-principe

Denk bij het tandenpoetsen aan de Kadeprincipe: Eerst de Kauwoppervlakken, gevolgd door de Oppervlakken en ten slotte de Interieurs – zodat u in het begin de gevoelige gebieden niet schoonmaakt, waar de druk vaak nog het sterkst is en tot blessures kan leiden.

Plezier met tandenpoetsen

Tandenpoetsen is voor ons al een onaantrekkelijke bezigheid – nog minder voor kleine kinderen. Maak het tandenpoetsen daarom zo interessant mogelijk.

Tandenpoetsen voor kinderen
Samen tandenpoetsen is leuker.

Bijvoorbeeld door van rol te wisselen: je kind poetst je tanden en jij poetst je kind. Zo leert het ook dat tandenpoetsen voor iedereen onderdeel is van het dagelijks leven en je kind niet de enige ter wereld is die eraan moet wennen.

Fooi: Elektrische tandenborstels voor kinderen (vanaf 3 jaar) zijn tegenwoordig al voorzien van een speelse smartphone app. De motivatie voor tandenpoetsen is aangetoond dat deze bij kinderen toeneemt.

Plaque Test Tabletten

Een interessante manier om uw kind aan te moedigen om zijn tanden correct te poetsen, kan het gebruik van zogenaamde plaquetesttabletten zijn.

Zodra je kind het spugen goed onder de knie heeft, kun je deze techniek gebruiken. Hiervoor kauwt uw kind op een speciale plaquetesttablet*, de tandplak op de tanden wordt snel paars. Zo kan je kind precies zien of het goed genoeg reinigt.

Overigens ook voor volwassenen een leuke aanrader.

Conclusie: Meerwaarde voor melktanden

Met trainingstandenborstels van MAM kunt u uw kroost vanaf het begin spelenderwijs de juiste gebitsverzorging bijbrengen.

PRODUCTAFBEELDING

 • De tandenborstels zijn speciaal ontwikkeld voor kindermonden en zijn daarom veiliger en gezonder dan conventionele tandenborstels.
 • Met de 2 borstels voor de verschillende leerfases zal uw kind al snel zelfstandig zijn tanden poetsen.
 • De MAM trainingsborstels zijn geschikt zodra de eerste tanden bij je peuter verschijnen (meestal vanaf 6 maanden).

Ik vind de MAM kindertandenborstel erg leuk. De prijs-prestatieverhouding is voor mij goed met deze borstel en het is een geweldige manier om je kind in een vroeg stadium kennis te laten maken met het poetsen van zijn tanden.

Bekijk nu de prijs van de MAM trainingstandenborstel*

Aanbevolen lectuur:

 • Lees ook de gids voor tandheelkundige zorg voor baby’s, voor alle belangrijke vragen over het onderwerp.
 • Meer nuttige tandenborstels en gebruiksvoorwerpen zijn te vinden in de diepgaande test van babytandenborstels.
 • Als je kroost de fase al ontgroeid is, kun je alles lezen over de volgende stap in de gids voor kindertandenborstels. Daar kom je ook te weten of en wanneer een elektrische tandenborstel echt zinvol is.