Superfood voor de tanden – Deze 10 voedingsmiddelen zorgen voor een stralende glimlach

Dagelijks poetsen is natuurlijk essentieel voor een gezond gebit – maar zelfs de juiste voeding zorgt voor een witte &stralende glimlach. Hier kunt u ontdekken welke voedingsmiddelen uw tandheelkundige gezondheid ondersteunen.

Sommige mensen worden door Moeder Natuur gezegend met gezonde tanden, terwijl anderen niet zoveel geluk hebben. Maar je doet in ieder geval actief iets voor je gebitsverzorging:

 • Wist je dat er voedingsmiddelen zijn die daadwerkelijk een goede mondgezondheid en een stralende glimlach bevorderen?
 • Het eten van het juiste voedsel kan de vorming van tandbederf verminderen , de afweer tegen ziekten versterken.

Slechte voeding kan leiden tot tandvleesaandoeningen en gaatjes die kunnen veranderen in parodontitis (en dit is een van de belangrijkste oorzaken van tandverlies bij volwassenen).

Hoe beïnvloedt uw dieet uw tanden?

Onze onderstaande superfoods stimuleren niet alleen de belangrijke productie van speeksel, maar bieden ook essentiële voedingsstoffen voor het herstel en de bescherming van het tandglazuur en ze neutraliseren het zuur in de mond.

Als gevolg hiervan hebben plaque – cariësbacteriën het veel moeilijker, omdat de gezondheid in de mond begint.

Bacteriën tussen de tanden belasten het hele lichaam

Naast cariës en parodontitis zijn vele andere ziekten zoals diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten vaak nauw verbonden met orale ontstekingen.

de juiste voeding voor een gezond gebit

Een bron van bacteriën tussen je tanden kan de hele immuunafweer van je lichaam verzwakken.

Cariësgaten zijn natuurlijk de meest bekende (en pijnlijke) vorm van tandziekte – vaak veroorzaakt door te veel suiker. Er zijn echter ook andere klachten die naast rotte tanden vaak worden verwaarloosd:

Tandvleesontsteking neemt toe

Als je handen bloeden of pijn doen bij het wassen van je handen, dan zou je je zeker ook zorgen maken.

Veel mensen denken daarentegen dat het normaal is dat het tandvlees bloedt of pijn doet bij het tandenpoetsen.

Gebitsproblemen Origin

Helaas is dat niet zo. Meestal zijn dergelijke symptomen een alarmsignaal van uw lichaam.

Tanden zonder cariësgaten zijn niet altijd gezond

Parodontale aandoeningen worden veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Om deze bacteriën te elimineren, geven de cellen van uw immuunsysteem stoffen af die ontstekingen en vernietiging van het tandvlees veroorzaken.

Dit leidt tot een gezwollen, bloedend tandvlees en kan een teken zijn van gingivitis (het vroegste stadium van parodontitis).

Superfood voor de tanden – 10 voedingsmiddelen gepresenteerd

Zodat u uw tanden &tandvlees optimaal kunt voorzien van voedingsstoffen, presenteren wij 10 voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen voor een gezond gebit (en versterkte afweer).

Het ene of het andere voedsel heeft zelfs een gratis tandenbleek in het repertoire.

Voeding voor het tandvlees

Voordat u begint, nog een belangrijke opmerking:

Het juiste dieet staat voor slechts één extra supplement om tandheelkundige zorg te corrigeren. Let naast gezonde voeding ook op regelmatig poetsen, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel &tandzijde en raadpleeg zeker een tandarts als je gebitsproblemen hebt.

Maar hier gaan we met de voedingstips voor gezonde tanden:

Kaas – de pH-neutralisator tegen tanderosie

Wat maakt kaas een superfood voor je kleine hapjes? Het is zijn vermogen om zure erosie van de tanden te bestrijden.

Elke keer dat je brood, snoep, citrus of frisdrank eet, worden je tanden blootgesteld aan tonnen zuren. Als je na een maaltijd kaas eet, kan het de zuurgraad tegengaan.

Kaas neutraliseert zuren

 • Het is ook een uitstekende keuze als dessert! Blijf vooral bij schapen- en geitenkaas, omdat het voor het spijsverteringsstelsel gemakkelijker te verteren is dan kaas gemaakt van koemelk.
 • Kaas is rijk aan calcium, maar weinig mensen weten dat het bevat ook fosfaat. Dit ingrediënt helpt de pH van je mond te neutraliseren en gaat zuren tegen (die het tandglazuur aantasten).

Het balanceren van de pH-waarden is ook erg belangrijk om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Het bevordert de speekselproductie en helpt onze mond te “wassen” van bacteriën.

Munt – de natuurlijke vlekkenverwijderaar voor tanden met gezonde enzymen

We weten allemaal dat het geheim van gezonde tanden is om twee keer per dag te poetsen en suikerhoudende snacks te minimaliseren.

Maar er is nog een extra optie: verse munt.

Munt tegen slechte adem

Muntblaadjes zijn alomtegenwoordig in tandheelkundige producten omdat ze een ongeëvenaard gevoel van frisheid in de mond bieden. Ze hebben ook veel voordelen voor je mond en algehele gezondheid.

 • Als je op een tandheelkundige kauwgom met muntsmaak kauwt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het je helpt je mond te hydrateren en te verfrissen.
 • Het echte voordeel van deze productie van speeksel en enzymen in je mond is dat het de voedseldeeltjes in je mond wast (zelfs in de moeilijk bereikbare tandspleten).
 • Munt helpt ook het lichaam alkaliseren en het orale klimaat terug te brengen naar een normale pH, vooral na het eten van zuur voedsel.

(Alkalische voedingsmiddelen zijn een belangrijk voedingssupplement omdat ze de effecten van een zure omgeving die tandbederf, tandvleesaandoeningen en chronische ontstekingen veroorzaakt, kunnen tegengaan.)

Andere gezondheidsvoordelen van Mint

Munt, vooral vers geplette bladeren, zal je helpen met misselijkheid en hoofdpijn. Het sterke en verfrissende aroma van munt is een snelle en effectieve remedie tegen malaise.

Mint Olie Tanden
Natuurlijke muntolie ruikt niet alleen lekker, maar bevat ook tal van stimulerende essences.

Gebruik muntolie* of een ander product met een muntsmaak om je maagproblemen te minimaliseren.

Het kruid is een van nature kalmerende stof die ontstekingen en temperatuurverhogingen kan verlichten die vaak gepaard gaan met hoofdpijn en migraine.

Het kauwen van muntblaadjes kan ook helpen om een hinderlijke slechte adem te verminderen. Bovendien produceert munt een natuurlijke beschermende barrière die tanden helpt beschermen tegen vlekken.

Fooi: Plet verse munt en poets het voorzichtig met de tandenborstel. De antibacteriële eigenschappen van munt helpen het tandvlees te kalmeren en je adem te verfrissen.

Wilde Zalm – Omega 3 tegen parodontitis

Vette vis zoals zalm en de Atlantische makreel zijn een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

 1. Vitamine D is cruciaal voor de mondgezondheid omdat het je lichaam in staat stelt om calcium te absorberen en te gebruiken – een voedingsstof die je tanden en tandvlees beschermt tegen ziekten.
 2. Zonder voldoende vitamine D wordt het calcium dat je uit melk, kaas en yoghurt haalt niet volledig opgenomen, dus je tanden krijgen niet de noodzakelijke voedingsstoffen die ze nodig hebben om sterk en gezond te blijven.

Wilde zalm bevat ook omega-3 vetzuren. Ze verminderen het risico op parodontitis.

Ons lichaam is niet in staat om het zelf te produceren en heeft daarom een constante toevoer van buitenaf nodig.

Omega-3 vetzuren bevorderen ook gezonde gewrichten, zorgen voor een stevige huid en verminderen het risico op hartaandoeningen. Atlantische zalm heeft de hoogste concentratie omega-3 in de zalmfamilie.

Fooi: Visoliecapsules bevatten ook veel vitamine D &omega-3 (en zijn iets gemakkelijker op te nemen in de dagelijkse voeding.)

Chocolade – een helper tegen tandplak en slechte adem

Ja, je leest het goed! Maar voordat je een snoepreep pakt, moet je je ervan bewust zijn dat chocolade ook een calorierijk (en meestal suikerrijk) voedsel is.

Van wit tot bitter – er zijn verschillende soorten, maar wat is de juiste keuze?

Hoewel melkchocolade de combinatie van suiker en melk bevat die kan bijdragen aan tandbederf, is aangetoond dat de ingrediënten in donkere chocolade gunstig zijn voor de mondgezondheid.

Chocolade & Tanden

Tandbederf treedt op wien bacteriën in de mond zetten suiker om in zuren die zich hechten aan het oppervlak van de tand en gaatjes veroorzaken.

 • Pure chocolade is een goede bron van natuurlijke chemicaliën die schadelijke orale bacteriën kunnen bestrijden.
 • De verbindingen in de cacaoboon van pure chocolade hebben een antibacteriële werking en bestrijden ook plaque.

Ze zijn ook in staat om micro-organismen te neutraliseren die een slechte adem veroorzaken. Met mate genoten (!), snacken op pure chocolade kan ook je welzijn verhogen.

Andere gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Waarom smaakt pure chocolade zo bitter? Omdat het tannines bevat. Tannines zijn plantaardige verbindingen die donkere chocolade een licht bittere smaak en donkere kleur geven.

Naast dit ingrediënt heeft pure chocolade ook andere voordelen voor je gezondheid en welzijn: het verbetert de stemming en bevordert ook de bloedstroom. Het eten van pure chocolade met mate bevordert je gezondheid.

Sinaasappels – de vitamine C-politie voorkomt tandvleesaandoeningen

Dit kan nu een beetje een verrassing zijn, want sinaasappels zijn citrusvruchten en ik heb je al gewaarschuwd voor de effecten van zuur op tanden, toch?

 • Het magnesium (15,20 mg in een sinaasappel van 100 g) is echter zeer nuttig voor de stabiliteit en dichtheid van bot en het tandheelkundige mineraal. De effecten van dit mineraal worden vaak onderschat.
 • Zoals je zeker al weet, zijn sinaasappels ook rijk aan vitamine C (ongeveer 50,60 mg in 100 g). Deze vitamine is betrokken bij de vorming van kraakbeen, pezen, botten en tanden. Bovendien vergemakkelijkt vitamine C de opname van calcium in de darmen.

Een gebrek aan vitamine C kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals zwelling en bloedend tandvlees, en in ernstige gevallen leiden tot tandverlies. Bovendien zijn sinaasappels rijk aan calcium en bieden ze ook fosfor – een ander belangrijk mineraal voor botvorming.

Stimuleer speeksel voor lichaamsbescherming

Sinaasappelconsumptie stimuleert de botvorming, beschermt botten en tanden en helpt osteoporose te voorkomen.

Aandacht: Sinaasappels, kiwi’s, citroenen en grapefruit zijn goede bronnen van vitamine C en het behoud van gezond tandvlees, maar ze zijn ook rijk aan glazuurbeschadigend zuur.

Geniet met mate van deze voedingsmiddelen om hun impact op uw tanden te minimaliseren

Shiitake paddenstoelen – wonderwapen tegen mondrimpels en tandinfecties

Shiitake paddenstoelen zijn al eeuwenlang een populaire voedselbron in Azië. Ze zijn de op een na meest gekweekte eetbare paddenstoel ter wereld.

Shiitacke Paddenstoelen Gezondheid

Tegenwoordig zijn deze paddenstoelen te vinden in de meeste supermarkten vanwege hun vlezige en veelzijdige smaak…

… maar wist je dat naast de geweldige smaak, de paddenstoelen ook boordevol B-vitamines zitten en het vermogen hebben om kankercellen, hart- en vaatziekten en infecties te bestrijden?

Dit zijn slechts enkele van de voordelen van deze paddenstoel. Shiitake paddenstoelen hebben antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Ze helpen ook de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Al deze gezondheidsvoordelen komen voort uit het eten van een enkele paddenstoel.

De paddenstoel zit vol met antioxiderende eigenschappen en kan zelfs helpen tegen vroegtijdige veroudering (bijvoorbeeld het verminderen van fijne lijntjes of rimpels rond de mond).

Aardbeien – De zoete tanden whitener is effectief tegen tandbederf en vermindert tandsteen

Net als sinaasappels en andere citrusvruchten bevatten aardbeien ook vitamine C.

Naast de hierboven genoemde voordelen is het ook nodig voor de productie van collageen, een belangrijk eiwit dat de stevigheid en integriteit van het tandvlees handhaaft (en sterk tandvlees is een integraal onderdeel van de algehele mondgezondheid).

Aardbeien zijn gezond voor tanden

Slechts een half kopje verse aardbeien levert meer dan 70 procent van de dagelijkse waarde van vitamine C. Deze zoete bessen kunnen u ook helpen de vorming van tandsteen te verminderen.

Aardbeien zijn een van de gezondste vruchten die een gezonde toevoer van voedingsstoffen bieden en worden gebruikt bij de behandeling van vele ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, artritis, jicht en hersenfunctie en anti-aging.een positief effect hebben.

Aardbeien bevatten ook natuurlijke fluoride, dat effectief is in het versterken van botten en tanden en het voorkomen van tandbederf.

Zorg er echter voor dat u de mond grondig spoelt met warm water om de concentratie zuur in de mond te verminderen.

Na wat wachten kunt u uw tanden grondig poetsen – bijvoorbeeld met een tandenborstel zoals de Philips Sonicare Flexcare Platinum of de Oral-B Pulsonic Slim Luxe, die bovendien uw tanden witter maakt.

Ui – de bacteriemoordenaar tegen kiespijn

Na het eten van uien kan een onmiddellijk bezoek aan een tandarts voor beide betrokken partijen een marteling zijn – de scherpe uiengeur is niet aangenaam.

 • Uien bevatten zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor hun kenmerkende smaak en penetrante geur.
 • Van de ui is echter ook aangetoond dat het antibacteriële en antimicrobiële ingrediënten bevat en een superfood is voor je tanden.

Ui slechte adem

Natuurlijke cariës killer

In een 2010 editie van de Tijdschrift voor Chemisch en Farmaceutisch Onderzoek, is er een rapport over de resultaten van een Russische arts die beweert het antibacteriële effect te hebben bewezen.

Het kauwen van rauwe uien gedurende 2-3 minuten is voldoende om de meeste bacteriën in je mond te doden die kiespijn veroorzaken.

De ui helpt je ook kiespijn te verlichten: Koreaanse onderzoekers ontdekten dat rauwe uien vier verschillende bacteriestammen doodden die tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken.

Te veel rauwe uien geven je echter een geurprobleem (zelfs met gezonde tanden) – dus geniet altijd met mate.

Fooi: Om van een slechte adem van de uienadem af te komen, kun je wat muntthee drinken of wat muntblaadjes kauwen, zoals hierboven vermeld.

Groene thee – een orale bacteriemoordenaar tegen tandverlies

Ben je altijd op zoek naar een cafeïne boost? Overweeg om je dagelijkse koffie te ruilen voor een kopje groene thee.

De gebrouwen drank kan je mondgezondheid verbeteren, omdat groene thee* voorkomt tandvleesaandoeningen en kan beschermen tegen een slechte adem.

 • Het vermindert schadelijke bacteriën in de mond, wat op zijn beurt de gezondheid van tanden en tandvlees bevordert.
 • Bovendien kan het drinken van groene thee de kans op het ontwikkelen van mondkanker verminderen.

Groene thee tandvlees

Het is de meest populaire thee in Azië en staat bekend om zijn helende krachten. Een gepubliceerd in het tijdschrift Preventieve geneeskunde Gepubliceerde studie toont aan dat het regelmatig drinken van één kopje thee per dag tandverlies bij oudere volwassenen kan voorkomen.

Thee kan echter na verloop van tijd slecht vlekken op je tanden maken, dus vergeet niet om je tanden regelmatig te poetsen om tandverkleuring te voorkomen.

Kokosolie – de tandenbleek van de natuur stopt bloedend tandvlees

Al eeuwenlang weet de Ayurvedische geneeskunde dat kokosolie trekken een fantastisch oraal ontgiftingsproces is.

Witte tanden met kokosolie

Het helpt voedselresten uit de mond te verwijderen en creëert een schone, antiseptische orale omgeving, waardoor het risico op tandziekten wordt verminderd.

 • Vanwege zijn natuurlijke antibacteriële en antivirale eigenschappen kan kokosnoot een slechte adem verminderen en tandvleesbloedingen helpen genezen.
 • Het is bijzonder effectief bij het doden van een orale bacterie die Streptococcus mutans wat een belangrijke oorzaak is van tandbederf.

Om meer te weten te komen over de positieve eigenschappen van kokosnoot, lees het gedetailleerde artikel over de voordelen van kokosnoot voor tanden.

Ik hoop dat deze lijst met gezonde voedingsmiddelen je helpt en je aanmoedigt om bewust voor je tandheelkundige zorg te zorgen.

Goede voeding is een goede plek om te beginnen – maar ik raad je aan om ook de rest van de gidsen op deze pagina te lezen om gezonde tanden te krijgen en een stralende glimlach te krijgen.