De juiste tandenborstel voor kinderen

Elektrische tandenborstels bieden veel voordelen en maken het tandenpoetsen veel gemakkelijker. Maar zijn dergelijke apparaten ook geschikt voor uw kinderen – en zo ja, welke modellen worden aanbevolen?

DWFS item__image
Bekijk op Amazon
Philips Sonicare elektrische tandenborstel voor kinderen*
Deze kindertandenborstel is via Bluetooth verbonden met een app die op een speelse manier helpt bij de tandverzorging.
FUNCTIES
 • Met Bluetooth voor de interactieve app
 • Verwisselbare grappige stickers voor een uniek ontwerp
 • Rubberen tandenborstelkop die de tanden van de kleintjes beschermt

In de badkamers van veel volwassenen zijn elektrische tandenborstels een integraal onderdeel van de dagelijkse tandheelkundige zorg.

Geldt dit ook voor kindertandenborstels, die geacht worden de gevoelige tanden van de kleintjes schoon te maken?

 • Om een lang verhaal kort te maken: Elektrische tandenborstels zijn ook geschikt voor kinderen en kunnen de tandheelkundige zorg merkbaar verbeteren. U moet echter een paar dingen overwegen bij het kiezen van de juiste borstel.
 • In dit artikel wijd ik me eerst aan de mogelijke redenen voor een elektrische tandenborstel en ga dan dieper in op aanbevolen modellen.

Kort overzicht: De top 4 tandenborstels voor kinderen:

Philips Sonicare elektrische tandenborstel voor kinderen*

 • Dankzij de 8 meegeleverde stickers kan uw kind het ontwerp van de borstel naar eigen wens aanpassen.
 • De 2 reinigingsfasen reinigen de tanden uiterst voorzichtig en de batterij gaat bijna een halve maand mee.
Bekijk op Amazon

Happybrush Vibe 3 Minions

 • De felle tandenborstel van Happybrush is een echte blikvanger.
 • De ingebouwde timer maakt het gemakkelijk voor uw kind om te begrijpen hoe lang het zijn tanden moet poetsen en wanneer het tijd is om te veranderen.
Bekijk in de winkel

Oral-B Power Stages Tandenborstel voor kinderen*

 • Een goedkope tandenborstel voor kinderen die de belangrijkste functies heeft.
 • Gezien de lage instapprijs zijn de reinigingsprestaties overtuigend.
Bekijk op Amazon

Bonus: Oral-B Tiener vanaf 12 jaar*

 • Het is bedoeld voor tieners vanaf 12 jaar
 • Biedt de volgende 3 modi: dagelijkse reiniging, verheldering en gevoelig
Bekijk op Amazon

Gebruik de inhoudsopgave om naar de respectievelijke secties te gaan. Of lees het allemaal in één keer. Alle informatie is interessant.

Is een elektrische tandenborstel wel nodig voor mijn kind?

Allereerst: Elektrische tandenborstels bieden niet altijd een betere mondhygiëne. Als uw kind zijn tanden gewetensvol poetst (d.w.z. met de juiste techniek), dan is een elektrisch apparaat niet absoluut noodzakelijk.

Tandenborstels voor kinderen maken poetsen gemakkelijker

Hoewel de wetenschap ervan uitgaat dat elektrische apparaten de tandplak op de tanden iets beter verwijderen, is nog niet bewezen of dit ook een concreet positief voordeel oplevert.1.

Voldoende profylaxe (preventie) van tandziekten kan daarom ook worden bereikt met een normale handtandenborstel.

Waarom een elektrisch model nog steeds zinvol kan zijn

Dit geldt echter alleen zolang uw kind een juiste reinigingstechniek Beheerst.

 • En hier hebben zelfs volwassenen problemen, dit weet je zeker: Op een stressvolle ochtend heb je je tanden waarschijnlijk al slechter gepoetst dan goed.
 • Dus als je kind niet weet hoe hij goed moet poetsen (of als je denkt dat je kind sommige plaatsen verwaarloost), dan kan een elektrische kindertandenborstel nuttig zijn.

Dergelijke apparaten bieden namelijk enkele voordelen:

Comfort &eenvoudigere bediening

Een groot voordeel van elektrische tandenborstels is het extra comfort, omdat deze apparaten veel werk verlichten. Poetsen is veel gemakkelijker dan de cirkelvormige bewegingen van normale modellen.

Kindertandenborstels in vergelijking
Hoe gemakkelijker het voor ons is om schoon te maken, hoe eerder we onze dagelijkse schoonmaakroutine inclusief de juiste techniek handhaven.

Veel kinderen kunnen ook niet omgaan met de langwerpige borstelkop – deze is vaak te groot voor de achtertanden (en het poetsen van de achterste snijtanden wordt ook een moeilijke taak).

Dit is precies waar een elektrische tandenborstel kan helpen. De meeste modellen die zijn ontworpen voor kinderen bieden kleine, ronde push-on borstels die het gemakkelijker maken om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken.

Extra functies maken dagelijkse reiniging eenvoudiger

Daarnaast zijn er functies zoals

 1. een timer (er zijn geen discussies meer over de juiste reinigingstijd)
 2. Trillingen (laat veel duidelijker zien dat er iets “gebeurt” in de mond)
 3. voorzichtige stappen (om de dikte van de borstel individueel aan te passen)

Zoiets kan motiveren en de saaie schoonmaakroutine veel aangenamer maken.

Een timer voorkomt bijvoorbeeld een te korte poetstijd en andere ingebouwde functies herinneren uw kind eraan om het tandengebied op tijd te veranderen. Dergelijke functies helpen om de juiste reinigingstechniek te leren.

Voordelen van tandenborstels voor kinderen
Comfortfuncties zoals timers of grappige melodieën zijn een van de grootste voordelen van tandenborstels voor kinderen – omdat ze helpen de dagelijkse poetsroutine te consolideren.

Wetenschappelijke studies2 volgens deze comfortfuncties zijn deze comfortfuncties zelfs het grootste voordeel van elektrische tandenborstels

Al deze extra functies maken het schoonmaken eenvoudiger duidelijk en kan uw kind helpen met tandheelkundige zorg.

Samengevat: Een elektrische kindertandenborstel is niet altijd absoluut noodzakelijk, maar biedt een paar belangrijke verlichtingen die de volgende keer dat u de tandarts bezoekt een verschil kunnen maken en op de lange termijn voor gezondere tanden kunnen zorgen.

Speciale functies van tandenborstels voor kinderen

Bij kindertandenborstels zijn er – naast de zojuist genoemde voordelen – nog wel wat gimmicks. Veel modellen bevatten extra’s zoals:

 • in plaats van saaie timer piepen zijn er verschillende muziektonen
 • een kleurrijk ontwerp dat er spannender uitziet dan saai wit
 • Vervangbare stickers om het penseel uniek aan te passen

Dit alles brengt misschien niet direct schonere tanden, maar het kan uw kind motiveren om dagelijks schoon te maken.

Sinds kort zijn er ook speciale smartphone-apps die je kindje samen met de tandenborstel kan gebruiken. Grappige stripfiguren – een puntensysteem helpen om te leren – consolideren de dagelijkse schoonmaak.

Praktische voordelen in het dagelijks leven

Dit is niet alleen een leuke gimmick voor de kinderen, maar stelt ouders ook in staat om de regelmatige schoonmaak te regelen (de tijd en frequentie wordt vastgelegd in een duidelijke statistiek).

Slechte adem oorzaken van kinderen

Zoals ik al zei, al deze attributen zijn niet absoluut noodzakelijk, maar kunnen de dagelijkse tandheelkundige zorg een stuk gemakkelijker maken.

Een kleurrijke kindertandenborstel met pratende Disney-personages en grappige melodieën zorgt natuurlijk voor veel meer opschudding dan een saaie handtandenborstel (die eigenlijk net zo goed zou reinigen).

Conclusie: Handmatig of elektrisch?

Als u denkt dat een elektrische tandenborstel gunstig kan zijn voor uw eigen kind, moet u uw toevlucht nemen tot een dergelijk apparaat.

Soms vragen de kleintjes er toch om, omdat papa en mama al elektrische tandenborstels gebruiken. Uiterlijk na een paar poetsbeurten blijkt of je kindje dit type tandenborstel aankan of niet.

Mijn ervaring is echter dat een elektrische borstel veel gezondheid voor de tanden met zich meebrengt vanwege de hierboven genoemde voordelen. Ongeacht welk type borstel je uiteindelijk gebruikt:

Het is cruciaal dat uw kind er goed mee omgaat en echt elke dag naar de tandenborstel grijpt – handmatig of elektrisch.

Wanneer heeft een elektrische kindertandenborstel zin?

Het is raadzaam om je kind eerst te poetsen met een normale handtandenborstel om te vertrekken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook de eerste jaren meer dan voldoende.

Tandenborstel Baby

Elektrische tandenborstels zijn sowieso niet geschikt voor kleine kinderen onder de 4 jaar.

 • De tanden zijn dan nog niet volledig gevormd. Bovendien zijn de meeste handstukken te zwaar om zonder hulp vast te houden.
 • Terwijl de eerste tanden naar de baby komen, is het tandvlees geïrriteerd en moet je de tanden zo zacht mogelijk schrobben.

Daarom heeft alles behalve een normale handtandenborstel hier weinig zin – er zijn zelfs speciale babytandenborstels of varianten voor peuters (bijvoorbeeld de trainingstandenborstels van MAM), die speciaal zijn ontworpen voor kleine monden.

Toch is het zinvol om van tandenpoetsen een dagelijkse routine te maken op deze leeftijd. Als hier problemen zijn, kun je bijvoorbeeld ook een beloningssysteem voor de kleintjes proberen, waarmee veel ouders zeer positieve ervaringen hebben gehad.

Wervelingen van elektrische tandenborstels in wetenschappelijke studies

Dit motiveert en versoepelt de saaie schoonmaakroutine een beetje.

Vanaf deze leeftijd zijn elektrische tandenborstels nuttig

Vanaf de kleuterleeftijd kun je dan overwegen om een elektrische tandenborstel voor je eigen kind te kopen.

 • U moet letten op de juiste stukadoortechniek voor alle borsteltypen om het risico op schade veroorzaakt door onjuiste reiniging (met de hand of elektrisch) te verminderen.
 • Poets samen met je kind totdat het zelfstandig al zijn tanden kan poetsen. Zoals ik al zei, is het belangrijk om van de zorg voor melktanden een dagelijks ritueel te maken.

Als een elektrische tandenborstel dit ondersteunt, is het zijn prijs zeker waard.

Zelfs de beste borstel vervangt het ouderlijk toezicht niet

Het maakt niet uit welke borstel je kind heeft: Het is het beste om regelmatig te controleren of de kleine echt al zijn tanden schrobt.

Omdat de motoriek (vooral bij kleinere kinderen) nog niet volledig ontwikkeld is, zijn er vaak moeilijkheden om de kiezen te bereiken , de achterste voortanden.

Als leidraad kunt u de volgende tip volgen:

Een vuistregel zegt: Zodra je kind vloeiend cursief handschrift spreekt, kan hij in theorie zelfstandig zijn tanden poetsen.

Welke apparatuur moet een tandenborstel voor kinderen hebben?

Naast tal van modellen voor volwassenen (lees er hier meer over: Elektrische tandenborstels in de test), zijn er nu ook enkele elektrische tandenborstels voor kinderen.

Naast het kleurrijke uiterlijk hebben deze ook enkele geavanceerde functies speciaal voor de kleintjes:

 • Formulier: De handgrepen van deze borstels zijn zo gevormd dat ze niet te zwaar zijn en zelfs in kleine handen stevig liggen. Elektrische kindertandenborstels kunnen dus al door kinderen vanaf 4 jaar zonder hulp van buitenaf worden vastgehouden.
 • Waterdicht: Natuurlijk zijn de handstukken ook waterdicht. Het is dus mogelijk om ze gemakkelijk onder stromend water te reinigen. Het is ook het beste om ervoor te zorgen dat het handvat rubberen of geknepen is, zodat het niet te gemakkelijk uit je hand glijdt in vochtige badkamers.
 • Bijpassende borstelharen: De opzetborstels van deze apparaten zijn speciaal ontworpen voor kleinere kindermonden. Zo kan uw kind ook zonder veel moeite de achterste kiezen bereiken.Een beslissende eigenschap zijn ook zachte en afgeronde borstelharen, zodat het gevoelige tandvlees voorzichtig wordt gereinigd – dit voorkomt gingivitis.
Tandenborstel helpt tegen tandbederf
Als ouders leg je de basis voor gezonde en witte tanden in de kindertijd en adolescentie.

Het belangrijkste kenmerk van een kindertandenborstel

In mijn ervaring is het belangrijkste voor de kinderen zelf echter het uiterlijk – gimmicks zoals geluiden.

 • Sommige modellen bieden niet alleen verwisselbare stickers (om het ontwerp van de tandenborstel zonder veel moeite te veranderen), maar ook motiverende melodieën die klinken wanneer het kind de zijkant van de kaak moet veranderen.
 • In het beste geval kies je samen met je kind de kwast om het juiste ontwerp te krijgen. De beste tandenborstel is nutteloos als niemand ermee wil poetsen en het verzamelt stof op de gootsteen.

Dus laat je kind beslissen, want tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende ontwerpen om uit te kiezen – van de ijsprinses tot auto’s, er zijn allemaal denkbare figuren en kleuren.

Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden bij het kiezen van de juiste borstel?

Helaas ontbreekt een drukcontrole op de meeste modellen voor kinderen. Dit zou handig zijn om te voorkomen dat je te hard drukt tijdens het schoonmaken.

 • Kindertandenborstels reinigen gemiddeld veel zachter dan normale elektrische tandenborstels, daarom is een dergelijke functie hier niet absoluut noodzakelijk.
 • Voor oudere kinderen kunt u echter overwegen om geen model voor volwassenen te kopen dat deze beschermende functie heeft.

Grote kinderen kunnen meteen naar een borstel voor volwassenen grijpen

Vanaf 10 jaar de ervaring heeft geleerd dat er geen grote problemen meer zijn bij het gebruik van “grote” elektrische tandenborstels.

 • Maar dan moet je ook letten op een drukregeling, omdat de volwassen apparaten meer kracht hebben en het tandvlees met te veel druk kunnen beschadigen.
 • Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan extra functies zoals opbergdozen of schoonmaakmodi.

Als uw gezin vaak reist, kan een sterke batterij ook een voordeel zijn. Een smartphone-app die is verbonden met de tandenborstel kan op zijn beurt extra motivatie bieden voor technisch onderlegde kinderen.

Aanbevolen tandenborstels voor kinderen in de test

Nu je de belangrijkste punten kent, wil ik graag een paar overtuigende modellen introduceren speciaal voor kinderen.

 • Ik heb gekozen voor een elektrische borstel van de fabrikanten Braun en Philips, die eigenlijk alles bieden wat je zou verwachten van een stevige tandenborstel voor kinderen.
 • Beide modellen hebben voldoende reinigingsprestaties en verschillen vooral in de rest van de apparatuur (er is nu bijvoorbeeld Bluetooth om de borstel met de smartphone te verbinden).
 • Als je het zonder dergelijke toeters en bellen wilt doen, dan is er ook de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een normale handtandenborstel voor kinderen.

Voor meer gedetailleerde informatie, klik op de gekoppelde test.

De beste kindertandenborstel: Sonicare for Kids

Deze sonische tandenborstel reinigt de tanden zeer grondig en biedt een aantal geweldige extra’s, zoals verwisselbare stickers. Hierdoor kan de borstel individueel worden ontworpen. De ingebouwde batterij is sterk en de 2 beschikbare reinigingsmodi zijn zeer zachtaardig. Sterk aanbevolen voor kinderen.

Aanbeveling
Philips Sonicare For Kids Elektrische sonische tandenborstel, Geïntegreerde Bluetooth, coaching app, roze (Model HX6352/42)
Philips Sonicare voor kinderen

Deze kindertandenborstel is via Bluetooth verbonden met een app die op een speelse manier helpt bij de tandverzorging.

Zie prijs

Schone tanden &kleurrijk ontwerp

Naast het geweldige reinigingsresultaat biedt de Sonicare for Kids uitgebreide apparatuur.

 • Dankzij de 8 meegeleverde stickers kan het ontwerp van de borstel worden aangepast aan uw eigen wensen. Qua design is er voor ieder wat wils.
 • De stickers houden ook stevig vast op de borstel, zelfs onder stromend water. De 2 reinigingsfasen reinigen de tanden uiterst voorzichtig en de batterij gaat bijna een halve maand mee.

Een leuk detail is ook de timer: Dit verhoogt geleidelijk de reinigingstijd aan het begin van 1 tot 2 minuten om het kind te laten wennen aan de aanbevolen reinigingstijd.

Last but not least, grappige melodieën herinneren je kind eraan om de kaakkant op tijd te veranderen. Zo biedt de Sonicare for Kids een overtuigend totaalpakket dat niets te wensen overlaat.

Versie met Bluetooth

Naast de normale versie biedt Philips de tandenborstel ook aan in een versie voor de smartphone.* die een eigen app heeft.

Sonicare for Kids Beoordeling

Tandenborstel uit Duitsland: Happybrush Vibe 3

De borstels van de Duitse startup Happybrush kunnen online worden gekocht in binnenlandse drogisterijen.

Voor kinderen is vooral de felgele Minions Edition interessant, die samen met de bijpassende tandpasta in de online shop van de fabrikant te koop is.

Happbrush tandenborstel voor kinderen

Meer informatie is te lezen in de gedetailleerde review van de Happybrush Minions.

Het alternatief: Oral-B Junior

De Oral-B Junior biedt een grondige reinigingsprestatie in een kindvriendelijk ontwerp.

Aanbeveling
Oral-B Junior Elektrische Tandenborstel voor kinderen vanaf 6 jaar, zachte borstelharen &timers, Ontworpen door Braun, 1 stuk, groen
Oral-B Junior Tandenborstel voor kinderen

Een succesvolle tandenborstel voor (peuter)kinderen met alle belangrijke functies voor een gezond gebit en een extra dunne opzetborstel. Momenteel verkrijgbaar in paars &groen.

Zie prijs

Het is niet gericht op onze allerkleinsten, maar op oudere kleuters of schoolkinderen vanaf 6 jaar.

 • Uiterlijk op deze leeftijd is het belangrijk om wat verder na te denken in de dagelijkse gebitsverzorging van je kindje.
 • De ingebouwde timer maakt het gemakkelijk voor uw kind om te begrijpen hoe lang het zijn tanden moet poetsen en wanneer het tijd is om te veranderen.

De reinigingsprestaties en de eenvoudige bediening zorgen voor schone tanden in de mond van het kind. Dankzij de krachtige rotaties maken tandplak en cariës geen kans meer met een goede reiniging.

Je moet het doen zonder extra’s zoals Bluetooth of melodieën, maar voor een gezond gebit is de apparatuur altijd voldoende.

Oral-B Junior Beoordeling

Budgetipp: Oral-B Vermogensfasen

Een goedkope tandenborstel voor kinderen die de belangrijkste functies heeft. Voor de vraagprijs is wat wordt aangeboden absoluut prima – zelfs daarmee is een grondige preventie van cariës mogelijk.

Aanbeveling
Oral-B Stages Power Elektrische tandenborstel voor kinderen (motief Disney prinsessen)
Oral-B Power Stages Tandenborstel voor kinderen

Goedkope tandenborstel voor kinderen met veel kleurrijke ontwerpen. Heeft alleen de eerste levensbehoeften aan boord, maar voor kleine kinderen zijn de functies meer dan voldoende.

Zie prijs

Goed & goedkoop

Gezien de lage instapprijs zijn de reinigingsprestaties overtuigend. De accuduur van ongeveer 1 week is ook oké, ook al ligt de concurrentie van Philips op dit gebied voorop.

Aan de andere kant zijn de opzetborstels aangenaam klein en de borstelharen erg zacht, zodat alle tanden gemakkelijk te bereiken zijn.

Er zijn ook veel verschillende ontwerpen voor elke smaak (deze kunnen eenvoudig worden vervangen met behulp van de clip-on borstels).

Ook de smartphone-app moet hier worden benadrukt. Eenmaal geactiveerd, kan uw kind Disney-personages op zijn telefoon bekijken tijdens het schoonmaken – wat natuurlijk extra motivatie biedt.

Al met al biedt de Power Stages een redelijk totaalpakket, dat iets goedkoper is dan zijn Philips-tegenhangers. Dit geldt voor zowel de borstel* evenals de vervangende koppen.

Oral-B Power Stages Beoordeling

Manuele tandenborstels voor kinderen

Als u op zoek bent naar een normale handtandenborstel voor uw kind, dan kan ik de modellen van Signal aanbevelen.

De maat past perfect voor de mond van kleine kinderen en het materiaal is stabiel. Omdat de tandenborstels sowieso vrij goedkoop zijn, kun je ze zonder risico proberen. Bekijk Signal kindertandenborstels*.

Samenvatting

Hoewel elektrische tandenborstels niet altijd nodig zijn voor kinderen, kunnen ze van grote hulp zijn. Timers en andere comfortfuncties ondersteunen niet alleen volwassenen, maar kunnen ook de dagelijkse schoonmaak gemakkelijker maken voor de kleintjes.

Naast het juiste model is het vooral belangrijk om een dagelijkse schoonmaakroutine vast te stellen. Als de elektrische tandenborstel helpt, moet je zeker elektrische tandenborstels proberen.

 • De hier gepresenteerde modellen zijn geschikt als een nuttige aanvulling en kunnen, in mijn ervaring, zeker gemakkelijker toegang bieden tot reiniging.
 • Toch moet je, zeker bij kleine kinderen, altijd controleren of alle tanden gepoetst zijn.

Aanbevelingen voor verder lezen

 • Orale irrigators op de proef gesteld
 • De beste elektrische tandenborstels op de proef gesteld
 • Tandenborstels van Oral-B op de proef gesteld
 • Sonic tandenborstels op de proef gesteld
 • Echte ultrasone tandenborstels op de proef gesteld
 • Zahnpflege voor baby’s

Als dit artikel nuttig voor u was, raad het dan aan.

Wetenschappelijke bronnen:

 1. Yaacob M, Worthington HV, Deacon SA, Deery C, Walmsley AD, Robinson PG, Glenny AM. Aangedreven versus handmatig tandenpoetsen voor mondgezondheid. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Nummer 6. Art. Nr.: CD002281. Je vindt het hier.
 2. Kallar S, Pandit I K, Srivastava N, Gugnani N. Plaqueverwijdering werkzaamheid van aangedreven en handmatige tandenborstels onder gecontroleerde en onbewaakte omstandigheden: een vergelijkende klinische studie. J Indiase Soc Pedod Prev Dent 2011 29:235-8. Je vindt het hier.