Elektrische tandenborstels voor gevoelige tanden

De beste tandenborstels voor gevoelig tandvlees &pijngevoelige tanden in vergelijking. Een gids met alle belangrijke informatie, aanbevelingen &tips voor de aankoop.

Hoewel elektrische tandenborstels vaak beter reinigen dan poetsen met de hand, kan de snel roterende borstelkop van dergelijke modellen uw toch al gevoelige tanden verder irriteren.

 • In deze handleiding presenteer ik daarom enkele apparaten met speciale beschermende functies voor een zo zacht mogelijke reiniging.
 • Hierdoor kunt u genieten van comfortabele & grondige elektrische tandenborstels, zelfs met gevoelige tanden.

Kort overzicht: aanbevolen tandenborstels voor gevoelige tanden:

Als u meer informatie wilt weten over het kiezen van een geschikte elektrische tandenborstel, lees dan hier verder.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een tandenborstel?

De oorzaken van gevoelige tanden zijn meestal een vermindering van glazuur of tandvlees – dit legt kleine zenuwkanalen bloot die gevoeliger zijn dan normale tanden.

In veel gevallen is de verkeerde poetstechniek medeverantwoordelijk voor blootliggende tandhalzen.

gevoelige tandvlees tandenborstel

 • Vooral te vroeg poetsen direct na het eten van zuur voedsel of te veel kracht kan niet alleen het tandvlees beschadigen, maar ook het beschermende glazuur aantasten.
 • Daarom is het vooral belangrijk om niet te veel druk uit te oefenen tijdens het schoonmaken. Veel roterende elektrische tandenborstels hebben hiervoor een zogenaamde drukregeling geïnstalleerd, die je tijdig op de verkeerde techniek attendeert.

Dit is zeer nuttig vanuit mijn persoonlijke ervaring, omdat je vooral ’s ochtends misschien niet altijd denkt aan het inhouden bij het tandenpoetsen.

Voor mij als ochtendlugge zijn waarschuwingen zoals een knipperende LED of hintgeluiden een behoorlijk grote hulp.

En: Een dergelijke functie beschermt niet alleen gevoelige tanden, maar kan ook nuttig zijn voor iedereen die toekomstige schade aan het mondgebied wil voorkomen.

Naar mijn mening is om deze redenen een drukcontrole een van de belangrijkste kenmerken als het gaat om het kopen van een elektrische tandenborstel voor gevoelige tanden.

Maakt de keuze van de fabrikant een verschil?

De grote fabrikanten Braun en Philips vertrouwen op 2 verschillende soorten technologieën.

Soorten tandenborstels

 • Oral-B vertrouwt voornamelijk op de klassieke roterende apparaten, waarbij de borstelkop snel heen en weer zwaait in een halve cirkel.
 • Sonicare is marktleider in sonische tandenborstels waarvan de borstelharen sneller bewegen, maar op een kleinere afstand.

In vergelijking met roterende modellen zijn deze apparaten daarom meestal wat “zachter” in de toepassing en, in mijn ervaring, de betere keuze voor mensen met gevoelige tanden of gingivitis.

Een nadeel is echter dat de meeste sonische tandenborstels duurder zijn.

Een andere optie: ultrasone tandenborstels

Sinds enkele jaren is er een andere variant: echte ultrasone tandenborstels zijn de duurste en bieden aanzienlijk minder apparatuur dan de andere borsteltypen in directe vergelijking.

Degelijke tandenborstelvergelijking met normale tandenborstel
In het geval van echte(!) Ultrasone tandenborstels, de borstelkop beweegt niet.
 • Ze hebben echter één groot voordeel: ze slingeren zo snel dat de borstelkop niet bewogen aanvoelt.
 • Het reinigen werkt via kleine belletjes in de tandpasta (die barsten door de trillingen en zo tandplak verwijderen).

Zo poetsen ze nog zachter dan sonische tandenborstels en zijn ze geschikt voor mensen met bijzonder gevoelige tanden.

In het geval dat je geen last hebt van dergelijke problemen, raad ik een normale sonische tandenborstel aan die meer kracht heeft voor het geld. Voor gevoelige tanden zijn echografie-apparaten echter de beste keuze.

Verschilt het reinigingsresultaat?

Nee, in wetenschappelijke studies bleek geen van de twee varianten duidelijk beter te zijn.1,2.

Alle soorten tandenborstels reinigen de tanden op dezelfde manier grondig , verwijder tandplak – schadelijke bacteriën.

Sonic tandenborstels & ultrasone tandenborstels doen dit alleen een beetje zachter.

Op welke functies moet ik letten bij het kopen?

Naast de reeds genoemde drukregeling hebben in mijn ervaring ook functies zoals een speciale gevoelige modus voor zachte reiniging zich bewezen.

Drukregeling
Bij veel tandenborstels waarschuwt een drukcontrole voor een verkeerde poetstechniek.
 • Dit zorgt ervoor dat zelfs roterende modellen extreem soepel over de tanden glijden, zodat je zelfs met gevoelig tandvlees pijnloos kunt poetsen.
 • Met zo’n zachte modus kun je ook wennen aan het reinigingsgevoel van elektrische tandenborstels.

Sommige borstels (bijv. de Sonicare Diamond Clean) hebben ook hun eigen programma’s voor beginners, die geleidelijk de trillingsintensiteit verhogen.

Dergelijke functies maken een snelle vertrouwdheid met elektrische reiniging mogelijk en zijn een grote hulp voor iedereen met gevoelige tanden.

Andere reinigingsmodi kunnen helpen

Als je gevoelig tandvlees hebt, moet je zeker aandacht besteden aan verschillende poetsmodi. Daarnaast zijn er ook andere extra functies zoals een massagefunctie voor het tandvlees, die het overwegen waard kunnen zijn.

gevoelige tanden & elektrische tandenborstel
Extra poetsmodi kunnen witte tanden en zachte reiniging bieden.

Iedereen die worstelt met terugtrekkend tandvlees of parodontitis (andere oorzaken van pijngevoelige tanden) zal een dergelijke functie zeker waarderen.

Ze zorgen voor een betere doorbloeding en kunnen zo bijdragen aan de gezondheid van het gebit.

 • Let dus op dergelijke functies bij het kopen en neem niet het goedkoopste model zonder nuttige extra functies.
 • Misschien zijn ze niet altijd nodig, maar ze kunnen zeker bijdragen aan de algemene profylaxe (preventie) van gebitsklachten.

Volgens wetenschappelijke studies vertegenwoordigen deze comfortfuncties3 zijn ook een van de grootste voordelen van elektrische tandenborstels, omdat ze, in tegenstelling tot hun persoonlijke indruk, de neiging hebben om de verkeerde poetstechniek te gebruiken.

De belangrijkste feiten samengevat

In geval van twijfel moet u iets meer investeren, vooral met pijngevoelige tanden, omdat tal van functies een grote hulp zijn bij het dagelijks poetsen.

Gevoelige tanden Tips

Goedkopere modellen zien af van extra’s zoals een drukcontrole of speciale gevoeligheidsmodi.

Dit kan voldoende zijn voor mensen met normale, pijnvrije tanden, maar gebruikers met minder glazuur moeten eerder vertrouwen op uitgebreide apparatuur.

 • Dit voorkomt niet alleen kiespijn bij het poetsen, maar kan u ook op de lange termijn een of andere veel duurdere behandeling bij de tandarts besparen.
 • Wat geld investeren in een betrouwbare elektrische tandenborstel voorkomt verdere tandziekten en is, naar mijn ervaring, altijd goedkoper dan te lang wachten.

Het is dus het beste om naar de aanbevelingen van hierboven te kijken, die vooral geschikt zijn voor gevoelige tanden.

Ga naar de 3 aanbevelingen

Je bent ook van harte welkom om door het tandenborstels leaderboard te bladeren (ik heb meer dan 50 verschillende tandenborstels getest, maar zoals ik al zei, ik zou ze niet allemaal met een zuiver geweten aanbevelen voor gevoelige tanden).

Verdere maatregelen tegen gevoelige tanden

Natuurlijk kunnen er andere redenen zijn voor kiespijn die optreedt.

In de regel ervaren alle getroffenen ook plotselinge pijnsensaties, vooral bij het consumeren van warm of koud voedsel en zuur voedsel.

Pijngevoelige tandhalzen oorzaken

U moet altijd de exacte oorzaken bij uw tandarts controleren om ernstige schade op lange termijn te voorkomen.

Als u niet zeker weet of een elektrische tandenborstel raadzaam kan zijn, moet uRaadpleeg eerst uw eigen arts. Geen enkele gids op internet weet zo goed over uw persoonlijke tandheelkundige gezondheid als een lokale expert.

In de regel kan niet alleen de juiste tandenborstel goed dienen, zelfs met gevoelige tanden, maar ook andere tandheelkundige verzorgingsproducten.

Ook als je alleen een handtandenborstel gebruikt, helpt de juiste tandpasta tegen te veel pijn.

De meeste van deze gevoelige tandpasta’s hebben een actief ingrediënt dat de open zenuwkanalen sluit en zo beschermt tegen externe prikkels.

De juiste tandpasta helpt tegen pijnlijke prikkels.

Deze tandpasta’s kunnen ook zonder problemen worden gebruikt met elektrische tandenborstels, speciale varianten zijn niet nodig voor een grondige reiniging.

tandpasta witte tanden
Let op: Reinigingsmiddelen in de tandpasta verhogen de slijtage. Vooral bij whitening varianten.
 • Alleen met dure ultrasone tandenborstels is voor sommige modellen een aparte tandpasta vereist.
 • Als je een geschikte elektrische tandenborstel hebt gevonden, dan kun je ook de verschillende plug-on borstels proberen.

Elk van de grote fabrikanten heeft een hele reeks verschillende soorten in de aanbieding, waaronder varianten voor een zachte reiniging. Deze hebben afgeronde borstelharen en worden bij het schoonmaken als veel zachter ervaren dan de bijgeleverde standaardborstels.

In onze vergelijkingstests voor Oral-B en Sonicare push-on borstels gaan we dieper in op de individuele verschillen tussen de verschillende varianten. Zelfs degenen die al een elektrische tandenborstel bezitten, kunnen de reinigingservaring op deze manier opnieuw ontwerpen. Vaak is er geen nieuw model nodig, maar is een andere vervangende opzetborstel voldoende.

Bonustips

Iedereen met gevoelig tandvlees moet zeker overwegen om een orale irrigator te kopen.

Mobiele orale irrigators voordelen

Deze apparaten zijn niet alleen geschikt voor het snel reinigen van de interdentale ruimtes, maar bieden vaak ook een speciale modus voor tandvleesmassage.

Vooral de wateraangedreven modellen zijn vooral populair bij mensen met gevoelige tanden, omdat ze in mijn ervaring als “zachter” worden ervaren in de toepassing dan conventionele tandzijde.

Fooi: Als u warm water giet, zijn er meestal geen problemen met pijnsensaties.

Dergelijke apparaten zijn vaak ook verkrijgbaar in een dubbele verpakking samen met een elektrische tandenborstel. Dit kan een paar euro’s extra schelen.

Wetenschappelijke bronnen:

 1. Van der Weijden, GA, Timmerman, MF, Reijerse, E, Snoek, CM en Van der Velden, U (1996), Vergelijking van een oscillerende/roterende elektrische tandenborstel en een ‘sonische’ tandenborstel in plaque-verwijderend vermogen. Tijdschrift voor Klinische Parodontologie, 23: 407–411. Je vindt het hier.
 2. Deacon SA, Glenny AM, Deery C, Robinson PG, Heanue M, Walmsley AD, Shaw WC. (2010), Verschillende aangedreven tandenborstels voor plaquecontrole en gingivale gezondheid. Cochrane Database Syst Rev. 2010 8 december; (12):CD004971. Je vindt het hier.
 3. Kallar S, Pandit I K, Srivastava N, Gugnani N (2011), Plaque removal efficacy of powered and manual toothbrushes under supervised and unsupervised conditions: A comparative clinical study. J Indiase Soc Pedod Prev Dent 2011 29:235-8. Je vindt het hier.