Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk?

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk voor tanden of niet? Of er echt reden tot zorg is, leer je in dit artikel.

Aangezien echografietechnologie nog relatief nieuw is voor het tandenpoetsen, zijn er nog twijfels en onzekerheden. Geïnteresseerden stellen onder andere herhaaldelijk de vraag of ultrasone tandenborstels schadelijk of gevaarlijk zijn.

In het artikel van vandaag heb ik precies deze vraag behandeld. Lees verder om te leren hoe ultrasone tandenborstels werken en waar u op moet letten bij het gebruik ervan.

In de tekst vindt u onder andere de volgende onderwerpen:

Voor iedereen die zich zorgen maakt, in de eerste plaats een Alles duidelijk: Tandenpoetsen met een ultrasone tandenborstel is niet schadelijk – integendeel.

De ultrasone techniek

Veel mensen denken aan echografie als “hoge frequenties” die elektrische apparaten of de zintuigen van het lichaam beïnvloeden. Omdat echografie niet te horen of te zien is, heeft de term een mysterieuze betekenis.

Ultrasone tandenborstel gevaarlijk

In feite wordt echografie tegenwoordig veel gebruikt en is het op veel gebieden te vinden.

Vleermuizen gebruiken echografie voor locatie net als onderzeeërs, veel parkeerhulpmiddelen in auto’s zijn gebaseerd op ultrasone technologie en echografie wordt heel vaak gebruikt, vooral in de geneeskunde. Zelfs bomen zijn in staat om echografie te produceren.

De voorbeelden laten zien hoe wijdverspreid echografie tegenwoordig is en geen van de genoemde toepassingen is op enigerlei wijze gevaarlijk voor de mens.

Ultrasone tandenborstels gebruiken geen echografie

Technisch gezien zijn ultrasone tandenborstels niet gebaseerd op echografie. In plaats daarvan wordt een geluidsgenerator gebruikt om de hoogst mogelijke frequentietrillingen van de borstelkop te bereiken.

Ultrasone tandenborstel schadelijk
De Emmi Dent is een van de weinige ultrasone tandenborstels op de markt.

Ultrasone tandenborstels zijn de opvolgers van sonische tandenborstels. Om het geïntroduceerde en gevestigde concept van geluid voort te zetten, werd de nieuwe generatie tandenborstels “ultrasone tandenborstel” genoemd.

Het belangrijkste verschil tussen sonische tandenborstels en ultrasone tandenborstels ligt in de frequentie van trillingen.

Goede sonische tandenborstels bereiken tussen de 30.000 en 50.000 bewegingen per minuut, ultrasone tandenborstels tussen 900.000 en 1,6 miljoen.

Principe

Terwijl bij sonische tandenborstels de trillingen van de opzetborstels een snelle, wrijvende reiniging veroorzaken, vereisen ultrasone tandenborstels geen wrijving.

Aanbeveling
Productafbeelding
Bekijk in de winkel
Emmi-dent Platinum
De huidige testwinnaar. Deze ultrasone tandenborstel reinigt bijzonder zachtjes en is vooral geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees.
FUNCTIES
  • Zachte en effectieve reiniging
  • ca. 2 weken batterijduur
  • 96 miljoen trillingen per minuut

Het samenspel van hoge bewegingsfrequentie, speeksel en tandpasta vormt blaren die in de mondholte barsten en daardoor tandplak en tandplak van de tanden verwijderen.

Dit gebeurt ook in interdentale ruimtes en zones die je niet direct met de tandenborstel kunt bereiken.

Goed om te weten: Omdat er geen wrijving is, zijn ultrasone tandenborstels zachter voor de tand en het tandvlees dan sonische tandenborstels.

Onschadelijke pleistertechniek

Zorg ervoor dat u geen druk uitoefent op tanden en tandvlees met uw ultrasone tandenborstel. De technologie maakt mechanische bewegingen overbodig.

Voor gevoelige tanden zijn ultrasone tandenborstels een goed alternatief voor zachte maar grondige tandreiniging.

Hier vindt u meer informatie over de juiste reinigingstechnologie voor ultra’sNoem tandenborstels.

Echografie bij de tandarts

Veel tandartspraktijken gebruiken al lange tijd ultrasone technologie voor het reinigen van tanden. Zelfs vastzittende plaque kan ze verwijderen.

Echografie Tandheelkundige Zorg

De ultrasone apparaten in tandartspraktijken hebben echter aanzienlijk hogere frequenties dan de tandenborstels met dezelfde naam.

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk voor een pacemaker?

Mensen met een pacemaker zijn vaak extra voorzichtig als het gaat om echografie. Er is een angst dat echografie de functie van de pacemaker kan beïnvloeden.

Bij het gebruik van ultrasone tandenborstels is er echter geen gevaar voor mensen met pacemakers. Dit is bewezen door verschillende studies.

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk voor kinderen?

Vanwege de speciale functionaliteit wordt het gebruik van ultrasone tandenborstels niet aanbevolen voor kinderen. Dit is echter gebaseerd op de speciale pleistertechniek.

Hoewel ultrasone tandenborstels niet schadelijk zijn voor kinderen, zijn speciale elektrische tandenborstels voor kinderen meer geschikt.

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk voor implantaten of beugels?

Integendeel. Omdat er geen wrijving nodig is bij het reinigen van tanden met een ultrasone tandenborstel, zijn ze bijzonder zacht en zacht.

Ultrasone tandenborstelbeugels
Ultrasone tandenborstels zoals de Megasonex M8 behoren tot de beste elektrische tandenborstels voor beugeldragers.

In het geval van een beugel ontwikkelt het poetseffect zich ook door de barstende bubbels in de gebieden van de beugels die de borstelkop niet bereikt.

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk voor het tandglazuur?

Ultrasone tandenborstels zijn minder schadelijk voor het tandglazuur in vergelijking met sonische tandenborstels en handtandenborstels. Omdat er geen wrijving is, wordt het glazuur niet verwijderd of beschadigd.

Voor alle andere soorten tandenborstels raden experts aan om de poetstijd van twee minuten niet te overschrijden, omdat te veel wrijving het glazuur kan beïnvloeden.

Met een ultrasone tandenborstel daarentegen is er geen tijdslimiet bij het tandenpoetsen.

Aanbeveling
MEGASONEX ultrasone tandenborstel M8 Set - met 2 trillingsniveaus - daarnaast incl. 2x opzetborstels medium
Megasonex M8 ultrasone tandenborstel

De M8 ultrasone tandenborstel is de 1e keuze voor mensen met gevoelig tandvlees.

Zie prijs

Conclusie: Ultrasone tandenborstels zijn niet schadelijk

Omdat ultrasone tandenborstels geen echte echografie gebruiken, zijn ze absoluut onschadelijk voor thuisgebruik.

Zijn ultrasone tandenborstels schadelijk?

Het is de moeite waard om dit bericht te lezen over de juiste poetstechniek voor ultrasone tandenborstels om de tandenborstel zo effectief mogelijk te gebruiken.

  • Momenteel zijn ultrasone tandenborstels vooral populair bij mensen met gevoelig tandvlees vanwege de zachte en soepele reiniging.
  • Als u geen problemen heeft, bent u vrij om elke beschikbare elektrische tandenborstel te gebruiken.

Veel studies hebben aangetoond dat tanden poetsen met een elektrische tandenborstel veel effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel.

Aanbeveling
Productafbeelding
Bekijk in de winkel
Emmi-dent Platinum
De huidige testwinnaar. Deze ultrasone tandenborstel reinigt bijzonder zachtjes en is vooral geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees.
FUNCTIES
  • Zachte en effectieve reiniging
  • ca. 2 weken batterijduur
  • 96 miljoen trillingen per minuut

Hier vindt u een overzicht van de beste huidige modellen elektrische tandenborstels.

Kritiek op ultrasone tandenborstels

In tegenstelling tot veel experts die de zachte tandreiniging door ultrasone tandenborstels prijzen, wijzen andere bronnen er ook keer op keer op dat er nog steeds geen duurzame wetenschappelijke studies zijn over de poetsprestaties van deze tandenborstels.

Omdat het reinigende effect van ultrasone technologie niet is bewezen, zijn er ook zeer kritische stemmen.

Echografiespecialist Andreas Heinemann werd in de Rheinische Post als volgt geciteerd:t:

In het conventionele poetsproces bevinden water, schuim en lucht zich tussen de borstel en de tand. De reinigingsbelletjes vormen zich echter alleen in helder water. Bovendien genereren de geteste borstels niet de frequentie die nodig is voor het reinigen, dus er is geen cavitatie. Naar mijn mening worden klanten voor de gek gehouden“.

Meer over ultrasone tandenborstels

Als je meer wilt weten over ultrasone tandenborstels, kan ik de volgende berichten aanbevelen.

Daar vindt u testrapporten over de twee best verkochte modellen en nog veel meer tips:

Een goed alternatief voor ultrasone tandenborstels zijn ook sonische tandenborstels, die je in heel verschillende prijsklassen krijgt.

Gerelateerde berichten

Ultrasone tandenborstelreinigingstechnologie

Ultrasone tandenborstels & de juiste poetstechniek
Ultrasone tandenborstel kinderen

Ultrasone tandenborstels voor kinderen
Ultrasone tandenborstels in de test

Ultrasone tandenborstels op de proef gesteld