Onlay – Wat u moet weten over de tandvullingen

Onlays worden gebruikt wanneer normale vullingen niet langer voldoende zijn. Hier kunt u alles te weten komen over het verloop van de behandeling, de kosten en de meest populaire alternatieven.

Kunstgebitten en vullingen zijn nu verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en materialen.

In dit artikel neem ik de zogenaamde onlay onder de loep – en ga ik niet alleen in op de gebruikelijke behandelingskuur, maar geef ik ook een overzicht van de gebruikte materialen, de kosten en alternatieven.

Welke rol spelen onlays bij tandheelkundige behandelingen?

Allereerst begint de tandarts meestal de behandeling van een defecte tand met een zogenaamde inlay.

Inleg keramiek
Inlays bedekken slechts een deel van de tand – onlays daarentegen omsluiten de hele bovenkant van de tand.
 • De behandelend arts bedekt het kauwoppervlak van uw tand slechts gedeeltelijk (bijvoorbeeld om kleinere gaten in de tand te dichten).
 • Als de schade aan de tand echter al te groot is, wordt behandeling met een onlay aanbevolen.

De onlay bedekt het hele kauwoppervlak van de tand, soms zelfs delen van de tandkrukken.

Onlays, inlays & andere tandheelkundige vullingen

Inlays en onlays verschillen van andere tandheelkundige vullingen doordat beide in het laboratorium moeten worden gemaakt.

Normale kunststof vullingen bestaan daarentegen uit een kneedbaar materiaal zoals zwart amalgaam of wit composiet, dat de tandarts direct in de praktijk klaar heeft staan en zo het gat kan dichten.

Amalgaam vullen
In tegenstelling tot normale vullingen (die eenvoudigweg in het gat worden geperst zonder veel aanpassing), moeten onlays en inlays vooraf in het laboratorium worden aangepast.

Door middel van speciaal UV-licht harden deze vullingen vervolgens uit. Al deze tandvullingen hebben echter gemeen dat ze vooral worden gebruikt in het gebied van de kiezen.

Aanbevolen lectuur: U kunt meer lezen over de verschillen, inclusief kostenvergelijking, in de uitgebreide gids voor tandheelkundige vullingen.

De verschillende onlay materialen

De koepelvulling, zoals de tandartsen ook de onlay noemen, is meestal gemaakt van keramiek en in zeldzame gevallen van edelmetalen (bijvoorbeeld goud).

 • Keramiek heeft zich de afgelopen decennia bewezen als vulmateriaal, omdat het goed wordt geaccepteerd door het lichaam en zelden leidt tot allergische reacties.
 • Bovendien komt het heel dicht bij de kleur van echte tanden en wordt het ook om esthetische redenen gekozen.
Keramiek is het meest populaire onlay materiaal
Keramiek is vergelijkbaar met tandglazuur.

Nog een pluspunt: keramiek is ook temperatuurvriendelijk en warmt niet zoveel op als andere stoffen bij het drinken van warme dranken (wat soms kan leiden tot trekken of warm-koude pijn).

De keramische onlay & de voordelen

Zoals reeds vermeld, is het grootste voordeel de natuurlijke uitstraling van het materiaal.

Door het natuurlijke wit, dat ook individueel kan worden aangepast aan uw eigen tandkleur, is de gedeeltelijke kroon niet te onderscheiden van de rest van de tanden.

 • Keramiek is ook ideaal voor mensen met een allergie, omdat het hypoallergeen (minder allergeen) is en daarom bijzonder compatibel met het lichaam.
 • Drink je graag warme dranken? Dit is geen probleem meer, omdat het materiaal temperatuurvriendelijk is en niet opwarmt.

En over koffie en co gesproken: De angst voor tandverkleuring behoort tot het verleden. Keramiek is duurzaam en verkleurt niet.

Nog een voordeel ten opzichte van edelmetalen: je hebt niet deze typische metaalsmaak in je mond.

En het laatste voordeel: een bijzonder lange duurzaamheid van keramiek. Ook na jaren blijft de gekozen kleur &vorm behouden en hoeft u de vulling niet onnodig te vervangen.

Wanneer wordt de keramische onlay gebruikt?

In de meeste gevallen kan SAls patiënt bepaal je zelf welk materiaal wordt gebruikt. U wilt een bijzonder esthetisch en natuurlijk resultaat? Kies dan voor een keramische onlay.

Onlay Kosten van materialen
Onlays van keramiek zijn nauwelijks te onderscheiden van de echte tanden.

Over het algemeen beveelt de tandarts het gebruik van keramiek aan als bouwmateriaal voor een bestaande amalgaam- en edelmetaalintolerantie (amalgaamvergiftiging is zeldzaam, maar preventie is beter dan nazorg).

Keramische meubels worden voornamelijk gebruikt voor schade aan de snijtanden, omdat ze daar nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte tanden.

De onlay van edelmetalen & de voordelen

Goud is een populair materiaal voor onlays als u de voorkeur geeft aan een edelmetaal.

Edelmetalen zijn bijzonder stabiel en duurzaam, ze gaan vaak langer mee dan keramische onlays. Net als keramiek verkleuren ook edelmetalen niet. En ook op het gebied van allergieën zijn deze bijzonder lichaamscompatibel.

Wanneer wordt de onlay gemaakt van edelmetalen gebruikt?

Een amalgaamintolerantie of allergieën voor de lijmen van keramische onlays zijn redenen om de voorkeur te geven aan een gouden onlay.

tandkroon
Goud wordt ook gebruikt voor andere kunstgebitten zoals kronen.

Gouden inlays worden voornamelijk gebruikt voor schade aan de kiezen, omdat het minder belangrijk is om te kijken en meer om weerstand te bieden. Bij het kauwen is er veel druk, dus het materiaal moet zeer stabiel zijn.

De productie van onlays

Allereerst bevrijdt de tandarts uw aangetaste tand van ziektekiemen en verwijdert tandbederf.

Vervolgens reinigt hij de tand, spoelt deze en maalt het glazuur.

 • Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de onlay achteraf perfect op je eigen tand past.
 • De arts neemt vervolgens een gipsafgietsel van de tand om een op maat gemaakte onlay in het laboratorium te laten maken.

In het tandtechnisch laboratorium wordt een keramische onlay gesneden met behulp van de gemaakte afdruk en een freesmachine.

Afdruk van tanden bij de tandarts
Uit de afdruk van de tand wordt de afgewerkte onlay gemaakt.

De tand brengt dit in een andere behandelingssessie in met een speciale lijm op uw tandkroon. De lijm moet een paar minuten uitharden en dan is de onlay stevig tot de beet.

U kunt dan genieten van uw favoriete gerechten zoals voorheen.

Wat is het voordeel van de onlay?

Deze vorm van gedeeltelijke kroon vertegenwoordigt een solide raamwerk dat de tand beschermt tegen verdere schade zoals gebroken delen of ontsteking van de tandzenuw.

Onlay Tandarts
De tandarts neemt zijn toevlucht tot onlays om complexere behandelingen te vermijden en om zoveel mogelijk natuurlijk tandheelkundig materiaal te behouden.
 • Bovendien kunnen bacteriën niet meer in de binnenkant van de tand komen en daar ontstekingen veroorzaken.
 • Nog een pluspunt: de tandvulling ziet er zo natuurlijk en echt uit dat niemand het zal merken, zelfs jij niet.

De verzwakte tandstructuur is gestabiliseerd en u kunt ten minste het grootste deel van uw eigen tand behouden.

Maar: Veel meer ontbreekt niet, en je zou “ernstigere” maatregelen zoals wortelkanaalbehandeling of tandextractie (tandextractie) hebben moeten doorstaan.

Neem deze waarschuwing dus serieus en zorg dat je gebitsverzorging in vorm komt (lees hieronder meer tips).

Wanneer worden onlays niet aanbevolen?

Als uw tanden bijzonder snel ontkalken of als er te veel tandstructuur verloren is gegaan, mogen er geen onlays worden gebruikt. Dan zijn kronen een beter alternatief.

Ze bedekken de hele zichtbare tand en uw arts kan ze ook op bestaande tanden plaatsen (en niet alleen dure tandheelkundige implantaten).

Wat zijn de kosten voor onlays?

De kosten van onlays zijn ongeveer 600 € per stuk.

Tandenknarsen & bruxisme ziektekostenverzekering kosten

 • Bepalend hiervoor is het gebruikte materiaal, de werktijd, de ernst van de cariës, de instrumenten en de algemene toestand van de tand.
 • De zorgverzekering dekt meestal een deel van de kosten. U moet dit echter individueel bespreken met uw kassa.

Dit betekent dat de onlay geen bijzonder kosteneffectieve oplossing is.Het grootste deel van uw eigen tand blijft echter behouden en u bespaart uzelf nog duurdere kunstgebitten.

Het is raadzaam om prijzen te vergelijken, omdat dit u tot 200 € kan besparen. Laat ook een kostenraming maken door uw tandarts voordat u met de therapie begint.

Inlays & gedeeltelijke kronen – Een kort overzicht van de alternatieven

Als de kroon slechts gedeeltelijk defect is, worden inlays, onlays of gedeeltelijke kronen gebruikt. Hierdoor blijft je eigen tand bijna volledig behouden.

Tijdelijk implantaat
Welk type vulling wordt gebruikt, hangt af van de conditie van uw tanden.

De inlay

De inlay is een inlegvulling voor het kauwoppervlak. In tegenstelling tot de onlay wordt slechts een klein deel van de tand gevuld.

 • Voor kleine schade aan het kauwoppervlak zijn inlays volledig voldoende als therapiemethode.
 • Typische gebruikte materialen zijn keramiek, goud en plastic.

De voor- en nadelen van de gebruikte materialen zijn vergelijkbaar met die van onlays.

Eigenschappen van keramische inlays

Keramiek biedt het meest esthetische en natuurlijke resultaat en is ook zeer duurzaam en lichaamsvriendelijk.

In de regel duurt deze inlay maximaal 15 jaar.

Eigenschappen van Gouden Inlays

Goud kan perfect worden aangepast aan uw eigen tand in het tandtechnisch laboratorium.

Edelmetalen zijn bijzonder duurzaam en duurzaam en gaan daarom meestal langer mee dan keramische inlays. Ze zijn ook compatibel met het lichaam.

De gedeeltelijke kroon

Gedeeltelijke kronen, ook wel overlays genoemd, worden meestal gebruikt in het achterste en voorste gebied, minder in het gebied van de kiezen.

Om de overlay van de onlay te onderscheiden, spreekt men van een gedeeltelijke kroon wanneer deze zich uitstrekt tot de tandvleesrand.

Ook hier behoren keramiek, goud en kunststof tot de gebruikte materialen, waarbij meestal voor keramiek wordt gekozen.

Slotopmerkingen

Door een grondige en zorgvuldige mondhygiëne kun je zelf veel doen tegen dure tandheelkundige behandelingen. Dit vermindert niet alleen de kosten van onlays, maar bespaart u ook onaangename kiespijn.

Goede tandvleesverzorging

De belangrijkste maatregelen voor een gezond gebit vat ik hier kort samen:

 • Elektrische tandenborstels, ultrasone tandenborstels en sonische tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kunnen defecte technologie compenseren.
 • Het gebruik van tandzijde of interdentale borstels verwijdert stinkende bacteriën tussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigators.
 • Vul uw tandverzorging aan met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen &huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

En als je geen kans hebt om je tanden te poetsen na een maaltijd, kauw dan waar mogelijk op suikervrije kauwgom. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een frisse adem, maar ook voor witte tanden.

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was. Beveel deze pagina aan vrienden aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.