Lijm etainers – Hoe tanden in vorm te houden

Duur & kosten en alle voor- en nadelen van een zelfklevende etainer vindt u in de uitgebreide gids.

Lijm etainers worden vaak gebruikt na tanduitlijning met een beugel. In dit bericht leer je:

  • Wanneer zelfklevende etainers worden aanbevolen.
  • Hoe lang je ze moet dragen.
  • Welke alternatieven zijn er voor zelfklevende etainers.

Rechte tanden zijn niet alleen visueel mooi, maar helpen ook om je tanden te beschermen. Wanneer de onder- en bovenkaak perfect op elkaar aansluiten, functioneren je tanden het beste en is er geen schade mogelijk door te veel druk of slijtage.

De volgende tekst gaat over hoe zelfklevende etainers u kunnen helpen de juiste pasvorm van uw tanden op de lange termijn te behouden. Daarbij zal ik alle voor- en nadelen bespreken.

Hier is een overzicht van de onderwerpen die in dit artikel worden behandeld:

Wat zijn zelfklevende etainers?

De term “retainer” komt uit het Engels en betekent “to hold” of “stabilize”. In de tandheelkundige sector worden retainers meestal gebruikt na een orthodontische behandeling om de tanden te fixeren.

Zelfklevende retainer
Zelfklevende etainers zitten vast aan de achterkant van de tanden en zijn dus niet zichtbaar.

Zelfklevende etainers behoren tot de vaste stabilisatoren van de tanden. De tandarts of orthodontist lijmt metalen draden achter de tanden om ze op lange termijn te bevestigen.

  • Door de fixatie met kleefpunten op de achterkant van de tand zijn zelfklevende etainers niet zichtbaar.
  • Als u eerder een vaste beugel hebt gedragen, moet u een zelfklevende etainer niet storend vinden.

Zoals u kunt zien, zijn zelfklevende etainers een praktische vorm om de behandeling van een tandpositie voort te zetten. Het is belangrijk dat getrainde specialisten de lijmetainers positioneren.

Naast de vaste retainers zoals de zelfklevende etainers zijn er ook verwijderbare opties. Meer informatie is te vinden in het hoofdstuk Alternatieven.

Materiaal

Zelfklevende etainers bestaan uit een dunne metalen draad aangepast aan de positie van de tanden en verschillende kleefpunten waarmee de tempel op de achterkant van de tand wordt bevestigd.

Afhankelijk van de grootte van de lijmetainer zijn tot zes kleefpunten mogelijk. In de meeste gevallen worden zelfklevende etainers op de onderkaak gebruikt.

In de bovenkaak kunnen lijmetainers problemen met bijten veroorzaken, om deze reden worden ze zelden gevonden.

Wanneer wordt het gebruik van zelfklevende etainer aanbevolen?

Zelfklevende etainers worden in de meeste gevallen gebruikt als voortzetting van de orthodontische behandeling door een beugel.

Retainer
De zelfklevende etainer zorgt ervoor dat uw tanden recht blijven en niet terugschuiven naar hun oude positie.

Omdat de tanden in veel gevallen zonder fixatie weer zouden verschuiven, lijmt de orthodontist een metalen draad aan de achterkant van de tanden. Dit wordt bevestigd met zelfklevende stippen en zorgt ervoor dat de tanden hun positie behouden.

Op deze manier gestabiliseerd, wordt ervoor gezorgd dat de successen die worden behaald door het gebruik van beugels ook op de lange termijn zullen duren.

Toepassingen

Hier is een lijst met toepassingen waar zelfklevende etainers kunnen worden gebruikt:

  • Stabilisatie van de voortanden in de onderkaak.
  • Na het vergroten van de tandafstanden.
  • Fixatie van snijtanden na het dichten van een opening.
  • Na verticale tandbewegingen.

AandachtVolgens wetenschappelijke studies zijn er in een goede 90 procent van alle orthodontische behandelingen binnen tien jaar hernieuwde veranderingen in de tandpositie.

Lijm etainer zonder beugels

In zeldzame gevallen worden zelfklevende etainers gebruikt, zelfs als een orthodontische behandeling nog niet eerder is uitgevoerd.

Zelfklevende houder zonder beugel

Bij kleine veranderingen in de stand van de tanden kan de tandarts een K gebruiken.leberetainer stopt het proces van positieverandering.

Met het vorderen van de leeftijd beginnen de tanden te bewegen. Om overlappingen of verkeerde posities te voorkomen, zijn zelfklevende etainers een effectieve vorm van behandeling.

Info: Of een zelfklevende etainer in dit geval geschikt voor u is, lees in het artikel Rechte tanden zonder beugel – deze mogelijkheden bestaan.

Gebruik van een zelfklevende etainer

Zoals de beschrijving laat zien, is het gebruik van een zelfklevende etainer heel eenvoudig.

Gebruik zelfklevende retainers

  1. Eerst maakt de tandarts of orthodontist een indruk.
  2. Vervolgens buigt hij een metalen draad in de gewenste vorm.
  3. Vervolgens fixeert hij het met verschillende kleefpunten op de achterkant van de tanden.

Voordat u een zelfklevende etainer gebruikt, is een grondige reiniging van de tanden noodzakelijk om een goede grip van de lijm te garanderen. Anesthesie is niet nodig tijdens gebruik en de behandeling is niet pijnlijk.

Zodra de lijm is uitgehard, kunt u zoals gewoonlijk eten.

Hoe lang worden zelfklevende etainers gedragen?

Omdat de zelfklevende etainers de belangrijke functie vervullen om de tanden op hun plaats te bevestigen, is het raadzaam om ze zo lang mogelijk te dragen.

Retainer hoe lang
Hoe lang u de retainer moet dragen, hangt af van hoe lang u uw beugel hebt gedragen om eventuele verkeerde uitlijningen te corrigeren.

De minimale periode is de periode die de patiënt eerder met een vaste beugel heeft doorgebracht. Hoe langer de lijmetainer echter in gebruik is, hoe langduriger u kunt voorkomen dat de tanden weer verschuiven.

Hoe lang de stabilisatie van de rij tanden nodig is, verschilt van patiënt tot patiënt. Terwijl de tanden van sommige mensen zelfs op oudere leeftijd niet bewegen, hebben anderen problemen met tandgaten of uitstekende tanden in de adolescentie.

Tip: Hoe langer u uw zelfklevende etainer draagt, hoe langer de bescherming aanhoudt.

Aangezien de draagtijd individueel is, is het het beste om uw tandarts om advies te vragen.

Verzorging van zelfklevende etainers

Zodra de zelfklevende etainers zijn ingebracht, is het gemakkelijk om ze te onderhouden. Reinig uw tanden grondig zoals gewoonlijk na elke maaltijd, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en orale beregenaar.

Zelfklevende houder tandenpoetsen
Als de zelfklevende etainer loskomt, kan uw tandarts deze er gewoon weer op plakken.

Het gebruik van tandzijde in het gebied van de zelfklevende etainer is moeilijk vanwege de continue metaaldraad.

Fooi: Bekijk de 4 beste tandenborstels voor beugeldragers. Deze zijn ook geschikt als je een retainer draagt.

Regelmatig aanspannen zoals bij vaste beugels is niet nodig bij zelfklevende etainers.

Alleen als hechtende gewrichten loskomen of als u merkt dat de draad vervormt, moet u uw tandarts of orthodontist bezoeken voor controle. Opgeloste lijmverbindingen kunnen ze direct vervangen.

Voor de zekerheid raad ik je aan om de juiste pasvorm van de zelfklevende etainer minstens om de zes maanden te laten controleren. De normale controles bij uw tandarts zouden hiervoor voldoende moeten zijn.

Hoeveel kost een zelfklevende etainer?

De kosten van het gebruik van een zelfklevende etainer variëren van geval tot geval. De prijs is afhankelijk van de lengte van de retainer, de gebruikte materialen en de nodige stappen (tandreiniging, indrukken, inbrengen).

Kosten van lijmhouders
De kosten voor een lijmetainer worden niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

Inclusief arbeidskosten kan het gebruik van een zelfklevende etainer tussen de 150 en 400 € kosten.

De wettelijke ziektekostenverzekering dekt slechts een deel van de kosten voor verwijderbare retainers, mits de noodzaak medisch is gecertificeerd en valt in de zeldzame kostenveronderstellingsgroepen E3 of E4.

De particuliere ziektekostenverzekering dekt de kosten voor lijmetainers, op voorwaarde dat behandelingen door orthodontisten onder de verzekeringssfeer vallen.

Voor- en nadelen

Hier is een overzicht van de voor- en nadelen van zelfklevende etainers.

Voordelen

  • Korte acclimatisatieperiode
  • Positie van de tanden is beveiligd
  • Niet zichtbaar

Nadelen

  • Veelal privaat gefinancierd
  • Toepassing op lange termijnUng

Alternatieven

Het enige alternatief voor zelfklevende etainers zijn verwijderbare beugels, die je bijvoorbeeld ’s nachts kunt dragen.

losse retainers
Wil je geen strakke lijn in je mond? Dan zijn losse retainers een goed alternatief.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen plaathouders, die lijken op een losse tandspanne, en plastic spalken, die je over de tanden legt.

Na indrukken vormt de orthodontist of tandarts de uitneembare retainers. In de regel hoeft u ze alleen ’s nachts te dragen.

Conclusie: Lijm etainers houden tanden op hun aangewezen plaats

Omdat het risico dat goed gepositioneerde tanden na een orthodontische behandeling weer verschuiven erg groot is, zijn lijmetainers een goede manier om de consistent goede pasvorm van de tanden te stabiliseren.

Zelfklevende houder na beugels

Niets is vervelender dan wanneer het langdurig en tijdrovend dragen van vaste beugels achteraf niet effectief blijkt te zijn.

Met een zelfklevende etainer kunt u het behandelingssucces van uw beugel op de lange termijn behouden tegen een redelijke prijs. En iedereen die een brace heeft gedragen, zal de zelfklevende etainer niet erg storend vinden.