Rechte tanden zonder beugel – deze mogelijkheden bestaan

Welke alternatieven zijn er voor een beugel? Hier kunt u ontdekken wat scheve tanden veroorzaakt en welke methoden helpen om malocclusies te corrigeren.

Rechte tanden maken ongetwijfeld deel uit van een goed verzorgd uiterlijk. Als je scheve tanden wilt vermijden, kun je je eigen bijdrage leveren.

En dit alles zonder beugel. Hoe dit werkt, lees je in ons artikel.

Hoe ontwikkelen scheve tanden zich?

Scheve tanden zijn aangeboren of worden veroorzaakt door externe invloeden die malposities bevorderen.

Vaak is het ook een combinatie van beide die in de loop der jaren leidt tot een gebit dat niet overeenkomt met het gemeenschappelijke schoonheidsideaal.

Tandpositie
Niet iedereen is gezegend met een perfect gebit.

Veel voorkomende oorzaken van vreemde tanden

Zo individueel als de mens zelf, is elk gebit uniek. Er zijn dus veel redenen die kunnen leiden tot scheve tanden. In deze lijst heb ik de meest voorkomende voor je samengesteld:

Vorm & rij tanden

Natuurlijk beïnvloedt de vorm van de tanden ook hoe onze glimlach andere mensen beïnvloedt. Afhankelijk van of we:

 • Tanden die te groot of te klein zijn
 • Te groot of klein dennen
 • Te weinig of ontbrekende tanden
 • Verplaatste & verplaatste tanden

, de conditie van onze tanden kan het hele uiterlijk beïnvloeden en leiden tot scheve tanden.

Gedrag uit de kindertijd

Naast de genetisch bepaalde tandpositie kunnen gedragingen en gewoonten ook de vorm van de tanden beïnvloeden – vooral in de kindertijd.

Enkele van dergelijke redenen voor scheve tanden zijn:

 • Zuigen op de lip als baby
 • Zuigen of zuigen op duim of voorwerpen
 • Storingen van de tong
 • Vroeg verlies van melktanden, wat betekent dat aangrenzende tanden zich in de opening verspreiden en de ruimte voor volgende tanden blokkeren.

Veel van deze gewoonten vanaf de vroege kindertijd vormen uw tandheelkundige gezondheid tot volwassenheid. En kan de oorzaak zijn van scheve tanden.

Tandenknarsende kinderen
Het gedrag van de vroege kindertijd blijft een effect hebben tot op hoge leeftijd.

Belangrijk: Een echt juiste diagnose en behandeling kan alleen worden gevonden door een getrainde tandarts. Gebruik deze gids op internet dus alleen voor informatie en maak vandaag nog een afspraak met een specialist.

Welke symptomen wijzen op malposities?

 • Overbeet of onderbeet
 • Tanden die door vernauwing achter de rij tanden liggen of uitsteken
 • Moeilijk te sluiten lippen

Hoe scheve tanden te voorkomen

Er zijn verschillende tips en trucs waarmee je misposities op de tanden kunt tegengaan of zelfs helemaal kunt vermijden. Zo kunt u uzelf op de lange termijn de beugel besparen en genieten van een recht gebit.

Laat verstandskiezen trekken

Verstandskiezen kunnen leiden tot scheve tanden als ze niet op tijd worden getrokken.

 • Dit geldt niet voor iedereen, maar alleen voor degenen van wie de verstandskiezen scheef groeien of wiens tanden al heel weinig ruimte in de mond hebben.
 • Om op tijd te kunnen ingrijpen, moet u uw gebit regelmatig laten onderzoeken door de tandarts.

Laat uw kaak röntgenfoto’s maken om te controleren of u een risicopatiënt bent. Als dit het geval is, betekent dit: Weg met de verstandskiezen. Anders zul je het op de lange termijn moeten doen met pijn en tandverschuivingen.

Fooi: Hier kunt u meer lezen over verstandskieschirurgie.

Gaten dichten

Als volwassene moet u ervoor zorgen dat eventuele tandspleten worden gesloten, zodat bestaande tanden niet verschuiven als gevolg van de plotseling beschikbare ruimte.

 • Bij kinderen is het heel normaal en correct dat de melktanden uitvallen en ruimte maken voor de volgende tanden.
 • Bij volwassenen worden tandgaten echter vaak veroorzaakt door gebitsproblemen of verwondingen (en leiden op hun beurt tot meer problemen).

Als een opening niet wordt gedicht, beginnen bestaande tanden te migreren en leiden ze op de lange termijn tot een scheef gebit.

Niet meer slapen op je buik

Een belangrijk punt dat eigenlijk een van de meest voorkomende redenen is voor scheve tanden.

Buikslaaptanden

 • In buikligging zet het kussen een aanzienlijke druk op het gezicht. Hierdoor worden de tanden naar binnen geduwd en kunnen er op den duur misposities optreden.
 • Om schade te voorkomen, is het de moeite waard om de slaaphouding en een nieuwe slaaphouding te heroverwegen

Dit kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar op de lange termijn heeft het het voordeel van mooiere tanden.

Geen zuigen op duim of voorwerpen

Het feit dat kinderen op de duim of fopspeen zuigen is bekend en mag geen permanente aandoening zijn als u verkeerde uitlijningen op de tanden wilt voorkomen.

 • Maar ook pubers en sommige volwassenen zoeken vaak naar voorwerpen waarop ze kauwen en zo druk uitoefenen op de tanden.
 • Zorg er daarom voor dat u niet regelmatig op pennen of rietjes kauwt, vooral in druksituaties.

Laat je hoofd niet op je handen rusten:

Op de lange termijn kan dagelijks werk aan het bureau leiden tot houdingsschade die de tanden aantast.

Als u bijvoorbeeld een comfortabele en naar voren gebogen positie aan tafel inneemt, resulteert dit vaak in het laten rusten van uw hoofd op uw handen en het uitoefenen van druk op uw tanden.

Op de lange termijn is er sprake van een verschuiving van de tanden naar binnen en een malpositie die moeilijk weer recht te trekken is.

Echter: Scheve tanden kunnen niet altijd worden voorkomen met deze maatregelen – daarom ondergaan veel mensen cosmetische behandelingen om bestaande misposities te corrigeren.

Rechtgetrokken scheve tanden zonder beugel

Als uw tanden al in een verkeerde positie verkeren en u deze schoonheidsfout wilt corrigeren zonder uw toevlucht te hoeven nemen tot een beugel, moet u vol vertrouwen contact opnemen met een orthodontist om uw opties te bespreken.

Orthodontische behandeling

 • Zorg ervoor dat het een gespecialiseerde arts is die het hoogst mogelijke opleidingsniveau op dit gebied heeft voltooid.
 • Het is even belangrijk dat het daadwerkelijk een orthodontist is, d.w.z. een tandarts die een vervolgopleiding tot orthodontist heeft afgerond.

De orthodontist is gespecialiseerd in kaakafwijkingen en kan deze operatief corrigeren.

De gebruikelijke procedure

Leg uw arts uit wat u stoort aan uw tanden en wat u wilt veranderen.

Hij krijgt dan een uitgebreid beeld van uw tanden en kaak door onderzoek te doen, indrukken te maken of röntgenfoto’s te maken.

Op basis van zijn resulterende diagnose kan hij zien of het gebit ook zonder beugel gecorrigeerd kan worden en welke opties hiervoor beschikbaar zijn.

Afzien van een beugel heeft niet altijd zin

Soms is een beugel de beste manier om scheve tanden te corrigeren. U moet dus zeker het advies van uw tandarts opvolgen.

Bij twijfel kun je het beste een second opinion krijgen door je gebit te laten onderzoeken door een andere orthodontist.

Kies dan de arts die u bijzonder betrouwbaar en competent lijkt. Vaak zijn er ook opties zoals onzichtbare beugels (Invisalign of harmony splints).

Fooi: Meer informatie is te vinden in deze uitgebreide gids voor beugels.

Vergelijken is ook de moeite waard als het gaat om kosten

Vraag vooral om een of meer kostenramingen.

Kosten zorgverzekering
Een vergelijking van de kosten is bijna altijd de moeite waard.

Deze kunnen aanzienlijk verschillen afhankelijk van de aanbieder of het tandtechnisch laboratorium, zodat een grondige vergelijking zeker de moeite waard is.

Voor de zekerheid kunt u de kostenramingen ook laten controleren door de Kamer van Tandartsen of door onafhankelijke deskundigen. Hieronder lees je meer over de kosten.

Is eeen rechttrekken altijd handig?

Uw orthodontist kan u hierover in detail adviseren. Of het rechttrekken de moeite waard is, hangt af van de leeftijd en de omvang van de schade.

Ook de mogelijke therapievormen en de bijbehorende kosten spelen een rol bij de beslissing voor of tegen rechttrekken.

Kan ik zelf proberen mijn tanden recht te zetten?

Nee, scheve tanden moeten in principe worden behandeld aan een bevoegde arts. Onthoud je van pogingen om alleen recht te trekken, omdat deze alleen maar tot verwondingen zouden leiden.

Alternatieven voor braces

De klassieke behandelmethode voor scheve tanden is een beugel.

Omdat dit echter veel nadelen heeft op het gebied van hygiëne en uiterlijk, is het een onaangename oplossing die veel patiënten willen vermijden.

Tegenwoordig zijn er veel alternatieven, zodat mensen met het verlangen naar rechte tanden kunnen kiezen uit verschillende opties die minstens zo goede resultaten opleveren als de klassieke beugel.

Cosmetische tandcorrectie

Deze procedure wordt uitsluitend bij volwassenen gebruikt, omdat het een permanente oplossing is.

Malocclusies kunnen duur zijn.

 • De aangetaste tanden worden vermalen en vervolgens vervangen door kronen en kunsttanden gemaakt van composiethars, die individueel zijn gevormd en aangepast aan de kleur van het gebit.
 • De cosmetische tandcorrectie wordt gebruikt wanneer kleine afwijkingen moeten worden geëlimineerd of individuele tanden moeten worden gerepareerd.

Het is dus, mede door de prijs van 50 tot 500 euro per tand, geen oplossing voor het complete gebit, maar wordt gedeeltelijk toegepast.

De uiteindelijke prijs is gebaseerd op de inspanning en de duur.

De Aligner

De aligner is een transparante spalk die precies is aangepast aan het betreffende gebit en over de tanden wordt gedragen.

De spalk duwt de tanden in de gewenste richting wanneer deze regelmatig wordt gedragen. Het moet worden verwijderd om te eten en schoon te maken en vereist dat de drager het zeer consciëntieus draagt, zodat het daadwerkelijk tot een verbetering van de geplande behandelingstijd komt.

Hoge kosten &lange duur

De spalk kost vanaf 4.000 euro en moet tussen de 6 en 18 maanden gedragen worden, afhankelijk van de ernst van de misvorming.

De rail is nauwelijks zichtbaar, dus het is vooral geschikt voor mensen die veel belang hechten aan esthetiek en de klassieke rail “lelijk” vinden.

Er moet ook worden opgemerkt dat de aligner niet wordt gebruikt bij kinderen en adolescenten, omdat hun kaken nog steeds in ontwikkeling zijn en groeien.

Linguale sluiting

De linguale brace lijkt erg op de klassieke braces, maar heeft een aanzienlijk voordeel:

 • De draden van de linguale sluiting zijn bevestigd aan de binnenkant van het gebit. Het is dus niet zichtbaar van buitenaf.
 • Afhankelijk van hoe ernstig de misvorming is, wordt de brace zes maanden tot twee jaar gedragen.

Het wordt in de tussentijd niet verwijderd en zorgt na verloop van tijd voor een zachte verplaatsing van de tanden in de juiste richting.

Onderhoudsinstructies & kosten

Tijdens de draagperiode moet ervoor worden gezorgd dat er regelmatig en grondig wordt schoongemaakt, bijvoorbeeld met een elektrische tandenborstel of een ultrasone tandenborstel zonder beweegbare borstelkop.

De linguale brace kost vanaf 5.000 euro en is te gebruiken voor kinderen vanaf tien jaar en volwassenen. Zelfs ernstige afwijkingen kunnen ermee worden verholpen.

Totdat u gewend raakt aan de brace, kunnen er lichte spraakstoornissen optreden. Ook komt het vaak in de mond tot irritatie, omdat de tong constant tegen de brace stoot.

De retainer of tandstabilisator

De retainer (of losse beugel) wordt gedragen na een tandheelkundige behandeling. Gestrekte tanden worden zo op hun plaats gehouden, wat ervoor zorgt dat de behandeling over het algemeen succesvol is.

 • De behandeling met een retainer moet minstens even lang zijn als de vorige tandheelkundige behandeling.
 • Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van vaste draden die aan de achterkant van de tanden zijn bevestigd en daarom van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Als alternatief zijn retainers ook verkrijgbaar als verwijderbare apparaten, die bijzonder gemakkelijk te gebruiken zijn.u schoon. De kosten beginnen bij 500 euro.

Het fineer

Fineer is flinterdun keramische platen die aan de voorkant van de tanden zijn bevestigd om het uiterlijk te verbeteren.

Fineer kosten, houdbaarheid & risico's

Ze kunnen worden gebruikt voor scheve, onregelmatige en verkleurde tanden.

Er zijn verschillende soorten fineer, die worden geselecteerd afhankelijk van de beginsituatie. Qua prijs moet je rekening houden met 500 tot 1000 euro per tand.

Fooi: Hier lees je meer over fineer.

Palatinale hechtingsverwijding

Palatinale hechtingsverwijding wordt vaak uitgevoerd bij kinderen en adolescenten jonger dan 15 jaar.

Dit heeft als achtergrond dat de botten bij veroudering nog enigszins wijken en de kaak dienovereenkomstig gemakkelijk kan worden gevormd.

 • In het geval van gehemeltenaadverlenging wordt een schroefapparaat gebruikt, dat aan de tanden is bevestigd.
 • Met een sleutel kan het apparaat kleiner of groter worden gemaakt, afhankelijk van hoe ver de kaak moet worden verbreed.

Dit dwingt de tanden om na verloop van tijd meer ruimte te hebben. De tandverlenging van het gehemelte kost ongeveer 1000 euro.

Aan het begin van de draagtijd kunnen spraakstoornissen en irritatie van de slijmvliezen optreden.

De Herfst methode

In de herfstmethode wordt de kaak rechtgetrokken met een speciaal apparaat.

Aan de tanden zijn meerdere banden bevestigd en zorgen ervoor dat na verloop van tijd de onderkaak naar voren wordt geduwd.

De eerste behandelingssuccessen zijn binnen enkele maanden zichtbaar. De herfstmethode wordt gebruikt voor mensen van wie niet meer verwacht wordt dat ze groeien.

Scheve tanden: Wie draagt de kosten voor een tand rechtzetten?

De wettelijke zorgverzekeraars dekken alleen de kosten van standaardzorg voor tandheelkundige behandelingen (d.w.z. alleen als ze om gezondheidsredenen noodzakelijk zijn).

De hoogte van de subsidies is altijd gebaseerd op de mate van misvorming. Lichte verkeerde uitlijningen worden beschouwd als een cosmetisch probleem.

In dit geval worden de kosten niet gedekt.

Wanneer dekt de zorgverzekering?

Patiënten worden door tandartsen en orthodontisten verdeeld in 5 graden van ernst.

Alleen bij een uitgesproken malpositie, dus vanaf niveau 3, worden de kosten vergoed door de zorgverzekering.

Vergoeding van kosten voor kinderen

In het geval van kinderen jonger dan 18 jaar worden de kosten gedekt door de ziektekostenverzekering als er sprake is van beperkingen bij het spreken, kauwen of ademhalen als gevolg van de malpositie.

Aanvullende tandartsverzekering dekt gedeeltelijk

Het is zinvol om een particuliere aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Ze dekken de kosten geheel of gedeeltelijk.

Dit is afhankelijk van het gekozen tarief en de verzekeringsmaatschappij. Dus voordat u kiest voor een aanvullende tandartsverzekering, moet u een grondige vergelijking maken en, indien nodig, zelfs advies inwinnen.

Wat zijn de opties als je geen geld hebt om recht te trekken?

In dit geval kan het de moeite waard zijn om navraag te doen bij een universitair ziekenhuis. Misschien is er een mogelijkheid dat een student tandheelkunde de behandeling onder begeleiding zal uitvoeren.

Op deze manier kunt u veel geld besparen. Als dergelijke ingrepen onder toezicht plaatsvinden, is de kans dat er daadwerkelijk iets misgaat ook heel klein.

In bepaalde gevallen kunnen werklozen en Hartz IV-ontvangers zich verheugen op hogere subsidies van de zorgverzekeraar. Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

In bepaalde gevallen is de ontberingsregeling van toepassing en kent de zorgverzekeraar een dubbele subsidie toe.

Raadpleeg bij twijfel altijd uw arts

Zelfs als u zich goed geïnformeerd voelt door adviespagina’s op internet, kunnen deze het consult met de arts niet vervangen.

Raadpleeg dus altijd een specialist als je pijn hebt of een medisch consult of onderzoek nodig hebt. Alleen dit is in staat om professionele hulp te bieden in geval van problemen.

Meer artikelen over beugels

Uitgebreide gids voor een beugel

Invisalign: Onzichtbare beugels

Beugels voor volwassenen

Vaste beugels

Losse beugels

Losse beugels

Beugel: De pijn

Productoverzicht beugels