Meridol Tandenborstels – Test &vergelijking

Huidige meridol tandenborstels in detail. Vind de beste variant voor gezonde tanden.

meridol tandenborstels liggen wereldwijd op ieders lippen.

Al precies 20 jaar is het Zwitserse merk verkrijgbaar in bijna elke drogisterij – reden genoeg om de huidige tandenborstels van meridol onder de loep te nemen.

Momenteel zijn er 4 verschillende modellen te koop. De kandidaten in één oogopslag:

 • meridol tandenborstel betekent
 • meridol tandenborstel zacht
 • meridol Speciale tandenborstel extra zacht
 • meridol Parodont Expert Tandenborstel

Ik zal niet alleen ingaan op elke variant, maar je ook een paar interessante alternatieven laten zien die ook zorgen voor schone tanden.

Van moeilijk tot teder – ik heb ze allemaal getest en vergeleken.

In deze handleiding worden in het bijzonder de volgende onderwerpen behandeld. Klik op de titels om naar de betreffende sectie te gaan of lees old school in volgorde.

Wat is belangrijk voor een goede handtandenborstel?

Ik wil graag beginnen met wat er niet toe doet, zodat je je volledig kunt concentreren op de essentie.

Meridol Tandenborstels Vergelijking

Het maakt niet uit,

 • welke kleur de tandenborstel is
 • hoe het handvat wordt gevormd
 • hoe de borstelharen zijn gerangschikt

Vooral het laatste punt zal velen van jullie zeker achterdochtig maken, omdat reclame ons non-stop wil overtuigen dat bijvoorbeeld een borstelveld in golfvorm een beter reinigingsresultaat oplevert.

Tandartsen raden echter nog steeds een eenvoudig, vlak borstelveld aan, waar de borstelpluimen het best parallel en dicht bij elkaar kunnen worden gerangschikt.

Je moet hier echt op letten bij het kopen van je volgende handtandenborstel

Kleine borstelkop

Hoewel je met een grotere opzetborstel meer tanden tegelijk kunt bereiken en in theorie minder tijd kunt doorbrengen, kom je niet grondig genoeg op veel kritieke punten.

elektrische tandenborstels voor witte tanden
Oral-B tandenborstels zijn standaard afhankelijk van een ronde opzetborstelkop, waarmee je gemakkelijk alle plekken in de mond kunt bereiken.

Tandartsen raden een opzetborstel aan die niet langer is dan twee tot drie centimeter. Hiermee kunt u elke tand afzonderlijk poetsen en elke tand de nodige aandacht geven.

Plastic borstelharen

Plastic borstelharen hebben de overhand gekregen op natuurlijke borstelharen. De natuurlijke variant bestaat uit dierenhaar dat hol van binnen is. Deze holtes bieden de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Bovendien kan haar van huisdieren scherpe randen hebben, wat kan leiden tot verwondingen aan het tandvlees.

Afgeronde borstelharen:

U moet de uiteinden van de borstelharen van dichterbij bekijken voordat u een aankoopbeslissing neemt. De borstelharen van een kwaliteitstandenborstel zijn afgerond om verwondingen veroorzaakt door scherpe randen of puntige borstelharen te voorkomen.

De juiste hardheidsgraad:

In principe geldt: hoe harder de borstelharen, hoe beter tandplak van de tanden kan worden verwijderd en hoe beter het reinigingsresultaat.

Handtandenborstels hardheid
Harde haren zijn niet altijd beter: vooral bij gevoelig tandvlees kunnen ze schade veroorzaken – samen met te veel druk.

Maar: Harde haren kunnen ook hard gaan met het tandvlees en in het ergste geval microletsels veroorzaken die ontstoken kunnen raken tot gingivitis.

Te zachte borstelharen kunnen echter niet echt de plaque en verkleuring op de tanden aanpakken. Zoals zo vaak in het leven lijkt het midden weer goud te zijn: met een gemiddelde mate van hardheid maken maar heel weinig mensen een fout.

Een uitzondering geldt voor mensen met een blootgestelde en gevoelige tandhals. Voor hen werden de extra zachte borstelharen ontwikkeld, die het beschermende glazuur niet nog verder verwijderen.

ZelfdeAls u lijdt aan een ziekte van het tandvlees of onlangs een operatie in de mondholte heeft moeten ondergaan (bijv. verstandskieschirurgie). In dat geval is het misschien niet zacht genoeg.

Meridol tandenborstels in de test

Na alle theorie wil ik eindelijk de praktijk ingaan en zien wat de meridol remedies, de meridol Gentle, de meridol Parodont Expert en de meridol Special Toothbrush Extra Gentle te bieden hebben.

Aan de positieve kant merkte ik de minimalistische verpakking van alle vier de modellen op. Minder is waarschijnlijk niet mogelijk als u het product hygiënisch wilt verpakken. Dit helpt het milieu en verschilt aanzienlijk van onnodig plastic afval van andere fabrikanten.

Hoe werd het getest?

In de vergelijking van de Meridol-tandenborstels heb ik me beperkt tot vier essentiële factoren.

 • Hoe past de tandenborstel in de hand en hoe voelt hij?
 • Hoe groot is de opzetborstel en hoe voelt deze in de mond?
 • Hoe zijn de borstelharen gerangschikt?
 • Hoe voelt het reinigingsresultaat?

Laten we beginnen met de testwinnaar van meridol.

meridol remedies – Mijn favoriet voor normale tanden

Ik zou willen beginnen met de gulden middenweg, de meridol betekent. Het “gemiddelde” verwijst naar de mate van hardheid van de borstelharen.

Eenmaal bevrijd van de verpakking, nestelt het ergonomisch gevormde handvat zich comfortabel in de hand. Puistjes voorkomen uitglijden en het handvat is enigszins flexibel om overmatige persing te compenseren.

Aanbeveling
meridol tandenborstel betekent, pak van 2 (2 x 1 stuk)
Meridol Medium

Met deze allrounder ga je niet fout met “normale” tanden. Mijn persoonlijke favoriet.

Zie prijs

De opzetborstel is naar mijn smaak precies de juiste maat, wat niet bij alle modellen het geval was. De opzetborstel reikt ook tot in de verste hoek van de tanden en toch heb je het gevoel iets gedaan te krijgen.

Het borstelveld is in tweeën gedeeld en bestaat uit middelharde borstelharen in het binnenste veld en iets langere, zachtere borstelharen in het buitengebied om het tandvlees te beschermen.

Het mondgevoel na het schoonmaken was onberispelijk. De borstelharen hebben geen sporen achtergelaten op het tandvlees en hebben hun werk perfect gedaan.

meridol Gentle – klein &zachtaardig

De meridol Sanft is gericht op mensen die problemen hebben met gevoelig tandvlees.

Het handvat van de meridol Sanft verschilt in niets van dat van de meridol-middelen. Het verschil zit hem in de opzetborstel.

Dit is veel kleiner in de zachte versie. Zo kunt u zeer specifiek en selectief bijzonder gevoelige gebieden werken zonder het tandvlees te verwonden door een te grote borstelkop.

Voor mij persoonlijk is het echter te klein en had ik het gevoel dat ik het nooit zou afmaken.

Aanbeveling
meridol Tandenborstel Gentle, Pak van 2 (2 x 1 stuk)
Meridol Zachtaardig

Deze tandenborstel reinigt merkbaar zachter en is aangenaam compact. Als je gevoelige tanden hebt , kun je iets langer poetsen, dan is de zachte variant de juiste keuze.

Zie prijs

De veel zachtere borstelharen van de meridol Sanft zijn parallel en allemaal van dezelfde lengte gerangschikt. Hun microfijne borsteleinden zijn borstelachtig en taps toelopend aan het einde. Door hun speciale vorm en zachte structuur zijn ze bijzonder geschikt voor het verwijderen van tandplak aan de tandvleesrand.

Maar net als bij de borstelkop was dit alles te speels voor mij, te veel gestreeld en te weinig geschrobd.

Het reinigingsresultaat werd toen vlekkeloos gevoeld. Maar ik moet ook toegeven dat ik iets langer heb schoongemaakt dan de aanbevolen drie minuten, omdat ik nooit echt zeker wist of alles naar beneden kwam.

meridol Parodont Expert

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Parodontenexpert ontwikkeld voor mensen met geïrriteerd tandvlees of parodontitis. Het wordt geleverd met driedelige borstelharen die een optimale drukverdeling beloven.

Voor de borstelgreep vertrouwden de ontwikkelaars op het beproefde model en zeiden onder ons: Waarom niet? Je hoeft niet elke dag het wiel opnieuw uit te vinden en de Parodontenexpert ligt optimaal in de hand. Flexibel, met knoppen, past.

Aanbeveling
meridol Speciale tandenborstel extra zacht, 1 stuks tandenborstel
Meridol Parodont Expert

De naam verraadt het al: Deze borstel is speciaal ontworpen voor geïrriteerd tandvlees. Wie hiervan gespaard blijft, kan beter de normale variant gebruiken.

Zie prijs

De opzetvoorzijde heeft echter innovatieve elementen. In vorm en grootte komt het overeen met dat van de meridol-middelen, wat ik erg prettig vind.

Er zijn geen scherpe randen en de zachte schede voelt gewoon goed aan.

 • Het echt innovatieve zijn echter de borstelharen, waarin microfijne borstelharen zijn gecombineerd met zogenaamde TriTip-borstelharen, die in drie delen zijn verdeeld.
 • De fabrikant belooft een diepere reiniging van de tandvleesrand (in vergelijking met een vlak borstelveld) en een optimale drukverdeling om het aangetaste tandvlees te beschermen.

Als leek kan ik natuurlijk niet beoordelen of de schoonmaak echt “dieper” was. Ik voelde echter duidelijk de drukverdeling en vond het prettig.

Het gevoel van netheid na het schoonmaken overtuigde me. De tanden voelden glad aan en zelfs bij nader inzien waren er geen resten meer over in de ruimtes tussen de tanden.

meridol Speciale tandenborstel extra zacht

De meridol Special Tandenborstel Extra Gentle (ik kan niets doen voor het ontbrekende koppelteken.

Aanbeveling
Meridol Parodont Expert tandenborstel, extra zacht
Meridol Extra Zachtaardig

Voor mij persoonlijk is schoonmaken niet goed genoeg – maar ik heb ook “normale” tanden. Als je toch waarde hecht aan bijzonder weinig slijtage en langer dan 2 minuten schoonmaken, kun je deze variant bekijken.

Zie prijs

De naam is uitgevonden door anderen) is gemaakt voor tandheelkundige zorg na operaties in de mondholte, na het inbrengen van implantaten of parodontale behandeling.

 • Ook voor het handvat van de speciale tandenborstel brak je niet langer onnodig je hoofd, maar gebruikte je wat er was. Ik ben ok!
 • De borstelkop is extreem klein. Dit is ook logisch als je het speciale doel in gedachten houdt.

Niemand wil een te grote en uit de hand gelopen borstelkop in de verse implantaatwond rammen in overijverigheid.

De kleine kop is ideaal voor het reinigen van elke tand op een gecontroleerde en bewuste manier.

De borstelharen zijn extra zachte plastic borstelharen uitgerust met microfijne borsteleinden, die een zachte verwijdering van de plaque aan de tandvleesrand moeten garanderen.

In hoeverre de echt extreem zachte borstelharen hun werk op bacterieel niveau hebben gedaan, kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen.

Het mondgevoel na een standaard schoonmaakroutine was echter nog niet wat ik gewend was. Naar mijn mening moet de reinigingstijd worden verhoogd vanwege de zachte borstelharen.

Merdidol tandenborstel of elektrisch – welke variant is beter?

Op dit punt zou ik het mezelf heel gemakkelijk kunnen maken en je gewoon de korte vorm van waarheid kunnen geven: Geen.

Of je een handtandenborstel gebruikt of een elektrische tandenborstel of een speciale variant zoals ultrasone tandenborstels hangt volledig af van je smaak &poetstechniek.

meridol tandenborstels alternatieven
Er zijn een paar alternatieven voor Meridol handtandenborstels die het overwegen waard zijn.

Toch hebben beide varianten hun voor- en nadelen, die ik je natuurlijk niet wil onthouden.

De voordelen van de handtandenborstel:

 • Handtandenborstels zijn redelijk geprijsd en verkrijgbaar in elke supermarkt. Met vervangende koppen voor de elektrische tandenborstel ziet het er heel anders uit.
 • Handtandenborstels hebben geen stroomaansluiting nodig en zijn altijd klaar voor gebruik.
 • Een handtandenborstel past in elke jaszak en neemt nauwelijks ruimte in beslag in de toilettas.

Het nadeel:

 • Manuele tandenborstels hebben geen drukregeling. Een te sterke druk kan echter schade aan het tandvlees veroorzaken.

De voordelen van de elektrische tandenborstel

 • Elektrische tandenborstels poetsen bijna vanzelf. Het hoeft alleen de borstelkop van tand naar tand te leiden.
 • De meeste modellen, zoals de Oral-B Pro 5000, hebben een drukregeling die je waarschuwt als je te veel druk uitoefent op het tandvlees.
 • Voor kinderen die hun fijne motoriek nog niet hebben geperfectioneerdVoor oudere mensen met motorische stoornissen is het vaak gemakkelijker om een elektrische tandenborstel te gebruiken.

De nadelen:

 • Elektrische tandenborstels zijn aanzienlijk duurder in aanschaf en onderhoud dan een handtandenborstel.
 • Wanneer u reist, moet u vervangende hoofden inslaan, omdat er niet wordt gezegd dat u ze op uw bestemming zult krijgen.

elektrische tandenborstels met geluid in vergelijking

Fooi: Als je er een smaak voor hebt ontwikkeld, ben je van harte welkom om dit overzicht van sonische tandenborstels te bekijken, de modellen van Philips Sonicare.

Andere grote fabrikanten hebben ook andere modellen in de aanbieding, zo zijn er tandenborstels van Elmex, tandenborstels van Panasonic, tandenborstels van Oral-B of kleinere fabrikanten zoals Happybrush of Foreo Issa.

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen (en waarom)?

Tandartsen raden aan om de tandenborstel om de drie maanden te vervangen. De reden hiervoor wordt niet gevonden in een mogelijke besmetting.

Het zijn eerder de fijne plastic borstelharen die na verloop van tijd slijten. Sommige fabrikanten hebben hun borstelvelden gekleurde indicatoren gegeven die aangeven wanneer de borstelharen te versleten zijn.

Tips voor de verzorging en reiniging van de handtandenborstel

Een tandenborstel moet altijd staan met de opzetborstel naar boven gericht. Hierdoor kunnen de borstelharen goed drogen en vervormt het niet onder druk.

Schone Sonicare tandenborstel

Bovendien doodt de lucht alle aanhangende bacteriën uit de mondholte die niet kunnen overleven in een droge omgeving. Om deze reden moet u een natte tandenborstel niet in een toilettas of in een afgesloten koffer bewaren.

Tip: Als de borstelharen na korte tijd versleten zijn, is dit een indicator dat je met te veel druk poetst. Tandartsen adviseren een druk bij het tandenpoetsen van 150 tot 200 gram.

Neem je keukenweegschaal en probeer uit hoe 200 gram druk voelt. Je tandvlees en tandenborstel zullen je dankbaar zijn.

Vergeet niet om je handen te wassen voordat je je tanden poetst. In de loop van de dag hopen zich een oneindig aantal ziektekiemen en bacteriën op onze handen op, die niet per se op onze tandenborstel hoeven te landen.

Na elk gebruik moet u de tandenborstel grondig spoelen met veel water om afscheid te nemen van voedselresten, tandpasta en andere hechting.

Tips voor de juiste stukadoortechniek

Er zijn twee belangrijke factoren die zorgen voor een schoon gebit: een bepaalde systematiek en de juiste techniek.

Tandenborstel poetstechniek
Als het volgende hoofdstuk te ingewikkeld voor u is: elektrische apparaten zoals de Oral-B Pulsonic Slim of de Sonicare Easyclean doen veel van het werk voor u , u reinigt bijna altijd met de juiste techniek.

Zonder systematisch tand voor tand en sectie voor sectie te werken, kan het zijn dat verschillende plaatsen niet goed worden geborsteld. Als de juiste techniek ontbreekt, worden de tanden niet schoon of lijdt het tandvlees.

Systematiek

Ik heb de KAI-methode aangeleerd aan mijn kinderen, die nog in de kleuter- en lagere schoolleeftijd zijn. KAI kan verwijzen naar:

 • K = eerst opkauwoppervlakken
 • Een = Buitenoppervlakken volgende
 • Ik = binnenoppervlakken aan het einde

Ik weet zeker dat ze uiteindelijk hun eigen systeem zullen vinden – en dat is oké. Er is geen goed of fout in dit opzicht. Mijn eigen systeem ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • Ik begin altijd rechts achteraan met de buitenste oppervlakken aan de boven- en onderkant en werk me een weg naar de tandboog
 • Dan is het de beurt aan de binnenoppervlakken van de kiezen, waar ik me weer van achter naar voren een weg naar voren baan.
 • De kauwoppervlakken van de bovenste en onderste rij tanden vormen dan de conclusie.

Ik zou me veel moeten concentreren om af te wijken van dit nu geïnternaliseerde systeem.

Technologie

De verschillende technieken om je tanden te poetsen zijn niet voor iedereen even geschikt. De haalbaarheid hangt in sommige gevallen af van de leeftijd, behendigheid, fijne motoriek en de respectieve tandheelkundige situatie van een persoon.

Meridol Tandenborstels Gids
Afhankelijk van de conditied van de tanden (en je poetsvoorkeuren) wordt een andere techniek aanbevolen.

Probeer gewoon de volgende procedures en kijk of er iets voor u is.

Horizontale methode

De horizontale methode – ook wel de scrubbermethode genoemd – is de beste techniek om jonge kinderen te leren tandenpoetsen omdat het de enige methode is die recht doet aan de motoriek van een peuter. Met toenemende leeftijd (ongeveer vier jaar) moet de methode echter worden gewijzigd en aangepast aan de toenemende behendigheid van het kind.

Bij de horizontale methode staan de borstelharen loodrecht op de buitenoppervlakken van de tanden, met de kaken gesloten. Bij horizontale bewegingen worden de buitenoppervlakken en later de kauwvlakken afgeschrobd. Deze methode is niet geschikt voor de binnenoppervlakken van de tanden, die niet echt schoon worden. Papa of mama moet nog helpen.

Charters Methode

De Charters-methode is met name geschikt voor mensen met ziekten van het parodontium, zogenaamde parodontale aandoeningen, en werd voor het eerst genoemd in de tandheelkunde in 1929.

Voor dit doel wordt het borstelveld onder een hoek van 45 graden op de tandvleeslijn geplaatst, waarbij de borstelharen in de richting van de kauwoppervlakken wijzen. Bij lichte trillingen worden de borsteluiteinden vervolgens in de interdentale ruimtes geduwd.

Hoewel de interdentale ruimtes brandschoon zijn, is de methode niet gemakkelijk te leren en is het niet ongebruikelijk dat er ruimteproblemen in de tong optreden.

Rotatiemethode

De rotatiemethode is ook geschikt voor kinderen die de systematiek van het schoonmaken moeten leren met de KAI-methode. Het borstelveld wordt verticaal op de buiten- of binnenoppervlakken geplaatst, die vervolgens met cirkelvormige bewegingen worden gereinigd. Voor de kauwoppervlakken wordt dan opnieuw de hierboven beschreven horizontale methode gebruikt. De rotatiemethode werd voor het eerst beschreven in 1934.

Rood-witte methode

De rood-witte methode wordt geborsteld van rood (tandvlees) tot wit (tandglazuur). Voor dit doel wordt het borstelveld verticaal op de tandvleeslijn geplaatst en wordt de borstel met een opwaartse rotatiebeweging naar de tand getrokken. Er moet voor worden gezorgd dat de borstelkop voor elke roterende beweging opnieuw aan de tandvleesrand wordt bevestigd. Omdat deze techniek een vrij zachte methode is, wordt het tandvlees goed gemasseerd en niet gewond, maar je moet elk gebied meerdere keren behandelen.
Hoewel deze methode iets complexer is, is het gemakkelijk te leren. Voor oudere kinderen en adolescenten is dit vaak de eerste methode volgens de scrubbermethode. Deze methode is sinds 1949 bekend en gedocumenteerd in Duitsland.

Bas methode

De Bas methode is gericht op mensen die problemen hebben met het tandvlees of parodontium. Bij deze techniek worden de borstelharen van de tandenborstel onder een hoek van 45 graden bij de tandvleesrand geplaatst.

De borsteleinden wijzen naar de wortel van de tand. Nu wordt de borstelkop in korte, trillende bewegingen over dezelfde plaats verplaatst.

 • Veeg ten slotte de losgemaakte plaque uit de interdentale ruimtes met een beweging in de richting van het kauwoppervlak.
 • Omdat dit ook een bijzonder zachte methode is voor het tandvlees, moet elk gebied meerdere keren worden schoongemaakt.

Let er bij het uitproberen van deze methode (die overigens in 1954 voor het eerst in Duitsland werd beschreven) op dat je niet in de schrobtechniek valt.

Conclusie over de Meridol tandenborstels

De ontwikkelaars van meridol kennen hun vak en hebben vier tandenborstels op de markt, die waarschijnlijk voldoen aan de eisen van 95% van alle mensen.

De borstels hebben elementen die logisch zijn en doen zonder functies die uitsluitend gericht zijn op het verhogen van de verkoop.

Persoonlijk zou ik op dit moment voor de meridol remedies kiezen, omdat het me gewoon het mond- en reinheidsgevoel biedt dat ik verwacht van een goede handtandenborstel.

Als je je zoete behoefte hebt aan de reinigingstechniek, kan het ook de moeite waard zijn om je toevlucht te nemen tot een elektrisch alternatief. De beste modellen vind je hier: Tandenborstel testwinnaar.