Smeerwortel mondwater – Test &ervaringsrapport

Houdt het natuurlijke smeerwortel mondwater gelijke tred met conventionele mondwaters in de test? Mijn ervaringen, insider tips voor de toepassing en alle voor- en nadelen op een rij.

Het smeerwortel mondwater van Herbnaturalia is een natuurlijk concentraat van geneeskrachtige kruiden en alcohol.

 • Het gebruikte kruid smeerwortel (Symphytum officinale) wordt vooral gekenmerkt door een pijnstillend, ontstekingsremmend en decongestivum effect.
 • Ik heb al talloze mondspoelingen getest en laat je zien of de smeerwortel ook kunstmatig geoptimaliseerde mondwaters van Meridol en co kan bijhouden.

In vergelijking met andere mondspoelingen is het concentraat zeer goedkoop bij correct gebruik:

Aanbeveling
herbnaturalia ® smeerwortel mondwaterconcentraat (100ml) met smeerwortel essence, xylitol &mint olie - levert ca. 500ml hoogwaardig mondwater op
Smeerwortel Mondwater Concentraat

 • Uiteraard met hoogwaardig smeerwortelextract.
 • Antibacteriële werking: Voor tanden &gum.
 • Frisse muntsmaak.
Zie prijs

Je leert of de natuurlijke formule daadwerkelijk levert wat het belooft. Daarnaast zal ik uitleggen hoe het concentraat correct te gebruiken.

Het smeerwortel mondwater in directe vergelijking

In de laatste test wijdde ik me aan het Meridol-mondwater, dat bijzonder positief was vanwege een dubbele profylaxe en het afzien van alcohol.

Smeerwortel mondwater in vergelijking

De Meridol is ook de testwinnaar in de vergelijkende test van 12 mondspoelingen.

Hoe verhoudt het natuurlijke mondwater van smeerwortel zich tot een laboratoriumproduct? Zijn de ingrediënten net zo effectief?

Ingrediënten

Qua ingrediënten verschillen beide mondspoelingen aanzienlijk:

 • Hoewel het Meridol mondwater fluoriden bevat, die nodig zijn voor de bescherming en versterking van het tandglazuur, ontbreken deze in het natuurlijke concentraat van Herbnaturalia.
 • De Meridol ziet volledig af van het gebruik van alcohol. Het smeerwortelconcentraat bevat daarentegen kleine hoeveelheden alcohol (die niet worden aangegeven).
 • Het mondwater van smeerwortel heeft een frisse muntsmaak, die er zelfs natuurlijk uitziet – in tegenstelling tot de vele kunstmatige smaakstoffen van andere leveranciers.

Fooi: Het smeerwortelconcentraat is in een verhouding van 1:5. U kunt dit mengsel aanpassen aan uw behoeften als het effect te sterk of te zwak lijkt.

Smeerwortelextract als mondwater voor ontstekingen &co.

Zoals al in de naam staat, is het smeerwortelextract het centrum van dit mondwater.

Smeerwortel Mondwater Concentraat

Smeerwortel is een medicinale plant die al in de Middeleeuwen werd gebruikt en wordt gekenmerkt door een effect dat zelfs in laboratoriumtests is bevestigd als gelijkwaardig aan het effect van het medicijn diclofenac (tegen ontsteking).

 • De reden hiervoor is een actief ingrediënt genaamd Allantonin, dat ook wordt gebruikt in tal van cosmetica zoals douchegels en tandpasta’s vanwege het effect.
 • Het concentraat heeft een antibacteriële werking en verlicht pijn en ontstekingen. Daarom is het vooral geschikt als u kiespijn of verwondingen aan de mondholte heeft.

Als u op zoek bent naar een natuurlijk mondwater, is smeerwortel mondwater een natuurlijk product.

Smeerwortel met voedende werking

Hoewel betrouwbare bescherming tegen pijn en ontsteking een groot goed is, is het naar mijn mening nog geen doodslagargument om het mondwater te kopen.

Smeerwortel Mondwater Test

Om een mondwater op de badkamerplank de moeite waard te maken, moet hethelp je mond en tanden schoon te houden.

In mijn test vervult het smeerwortelmondwater deze taak ook betrouwbaar.

De ingrediënten herstellen de pH-waarde in de mond en bevorderen een gezonde mondflora. Als gevolg hiervan worden de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës beroofd van hun habitat en sterven ze.

Tip: Ik raad je aan om daarnaast een tandpasta met fluoride te gebruiken.

Omdat het mondwater geen fluoride bevat, een belangrijk ingrediënt voor een langdurige bescherming van het glazuur en dus de bescherming tegen cariës en parodontose.

Correcte toepassing & tips

De aanbevolen verhouding van 1:5 betekent dat u ongeveer één theelepel (5 ml) concentraat toevoegt aan ongeveer 25 ml water.

Smeerwortelconcentraat

 • Andere mondspoelingen gebruiken bijna uitsluitend een volume van 10ml per applicatie.
 • U kunt hier dus een equivalente hoeveelheid bereiken met 2 druppels per 10 ml.
 • Als u het mondwater dagelijks ’s ochtends gebruikt, gaat de fles bijna 2 maanden mee.

Het mondwater is erg dun en schuimt goed, waardoor het ook gemakkelijk is om interdentale ruimtes schoon te maken.

Hardnekkige afzettingen zijn echter moeilijk te verwijderen voor de meeste mondspoelingen, hier moet u uw toevlucht nemen tot interdentale borstels, orale irrigators – of beter, een professionele tandreiniging.

Als het effect je niet sterk genoeg lijkt, kun je ook de concentratie verhogen.

Smeerwortel mondwater ervaringen

Ik kon geen verbranding detecteren, dit komt waarschijnlijk door het mengsel van het concentraat met water.

Dus als u zich ongemakkelijk voelt bij deze bijwerkingen van mondwater, kunt u ze verlichten door iets meer water te gebruiken.

De prijs-prestatieverhouding is hier erg goed en belooft een geweldige aanvulling op de dagelijkse tandheelkundige zorg voor weinig geld.

Is het smeerwortel mondwater geschikt voor jou?

Het smeerwortel mondwater is bijzonder geschikt voor u als u het zonder kunstmatige producten wilt doen en de voorkeur geeft aan medicinale planten.

Smeerwortel Mondwater Test

Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende werking is het smeerwortelconcentraat bijzonder geschikt voor gebruik bij zwelling en ontsteking van tanden en tandvlees.

 • Als u een beugel draagt of alternatieven zoals tandzijde en interdentale borstels om andere redenen wilt vermijden.
 • Als andere mondspoelingen te pittig voor je zijn, is smeerwortel een goed en milder alternatief.

Het mondwater dient zijn doel om uw mondhygiëne naar een hoger niveau te tillen. Met het natuurlijke smeerwortelextract bestrijd je ontstekingen en zwellingen heel goed, zelfs zonder medicatie te nemen.

Kunnen kinderen het smeerwortel mondwater gebruiken?

Ondanks het lage alcoholgehalte zou ik kinderen ook toestaan om de mond te spoelen, omdat de concentratie hier kan worden verzwakt.

Smeerwortel Mondwater Kinderen

Omdat er geen fluoride of andere stoffen zijn die twijfelachtig kunnen zijn als ze worden ingeslikt, is het mondwater ook geschikt voor kinderen die nog steeds leren hoe ze goed moeten spoelen.

Helpt smeerwortel mondwater bij een slechte adem?

Net als het mondwater van Meridol en vrijwel elk alternatief, kan mondwater je niet direct helpen om een slechte adem effectief te bestrijden.

Smeerwortel mondwaterconcentraat voor een slechte adem

Al zorgen reclamebeloftes altijd voor een beeld waarin je de hele dag fris en aangenaam ademhaalt door je mond te spoelen.

In de praktijk is dit effect echter slechts korte tijd aanwezig en kan het sterke geuren slechts in beperkte mate maskeren.

Om op betrouwbare wijze van een slechte adem (halitose) af te komen, moet je de oorzaak identificeren en bestrijden.

Tip: Mondwater kan de symptomen verlichten, maar is minder geschikt om de oorzaak te bestrijden.

Geschikt voor sorbitolintolerantie

Net als het mondwater van Meridol gebruikt smeerwortelmondwater xylitol als suikervervanger.

Smeerwortel Mondwater Ingrediënten

Xylitol is een suikervervanger die niet kan worden gemetaboliseerd door bacteriën die tandbederf veroorzaken. In gewone taal dit betekent dat de bacteriën verstoken zijn van voedsel en verhongeren.

Sommige tandpasta’s en mondspoelingen gebruiken sorbitol in plaats van xylitol, dat identiek is in effect, maar niet geschikt is voor mensen met sorbitolintolerantie.

Het mondwater van smeerwortel kan hier ook zonder zorgen voor deze mensen worden gebruikt.

Conclusie: Een natuurlijk mondwater voor de bescherming van gezonde tanden

Al met al is het smeerwortel mondwater een goed alternatief voor scherpere en kunstmatige concurrerende producten en wordt gekenmerkt door het effectieve gebruik van een populaire medicinale plant.

Smeerwortel mondwater

Een fles gaat meer dan 2 maanden mee, afhankelijk van de toepassing en biedt u een goede bescherming naast het poetsen van uw tanden voor weinig geld.

 • Het concentraat is natuurlijk en beschermt tegen ontstekingen.
 • Je kunt het sterker of milder mengen zoals je wilt.
 • De muntsmaak laat een frisse adem achter.

Persoonlijk mis ik het belangrijke ingrediënt fluoride.

Hoewel dit betekent dat het mondwater ook kan worden gebruikt door kinderen die het kunnen slikken, is aangetoond dat fluoride een belangrijke bouwsteen is voor tandglazuur.

Het mondwaterconcentraat van smeerwortel vormt een interessant en natuurlijk alternatief voor de vaak kunstmatige producten van grote fabrikanten en stelt u in staat om de dosering beter te beheersen.

Bekijk klantrecensies en prijs*

Andere nuttige tips en nuttige links

Zelfs het beste mondwater is gewoon een goede aanvulling op je dagelijkse routine.

Eerst en vooral moet je letten op goed tandenpoetsgedrag. Hier kan ik je alleen maar aanraden om een voor jou geschikte tandenborstel te gebruiken.

Sonicare DiamondClean

 • Vooral als je pijngevoelige tanden hebt, is dit vaak te wijten aan schade aan het glazuur – schade veroorzaakt door te stevige druk bij het tandenpoetsen en de verkeerde tandenpoetstechniek.
 • Vooral elektrische tandenborstels zoals de Oral B Genius 9000 en Sonic tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean verhogen de grondigheid aanzienlijk in vergelijking met normale handmatige tandenborstels en zijn zeker uw geld waard.

Een zeer nuttig alternatief voor chronisch pijngevoelige tanden is ook afdichten bij de tandarts.

Hier worden uw tanden afgedicht met een speciale laag met fluoride, waardoor de tandkanalen worden beschermd tegen contact met voedsel dat pijn kan veroorzaken.

Als tandpasta’s en mondspoelingen tegen gevoelige tanden u slechts beperkte resultaten hebben kunnen geven, vraag dan uw tandarts naar de afdichting.

Als je de testimonial leuk vond, zul je zeker de volgende onderwerpen interessant vinden:

 • Flossen in een oogopslag
 • Orale irrigators getest juni 2019: deze apparaten vervangen tandzijde
 • 5 tips voor optimale mondhygiëne
 • 51 elektrische tandenborstels op de proef gesteld 2019