Meridol Mondwater Test &Ervaringsrapport

Voor tandvleesproblemen is het Meridol mondwater een uitstekende keuze. In de test leer je alles over de ingrediënten, bijwerkingen zoals tandverkleuring en hoe je de Meridol correct kunt gebruiken.

Het Meridol mondwater is een van de bekendste merken op de mondverzorgingsmarkt en is een van de meest populaire mondwaters in het algemeen.

Geen wonder dat het product van hetzelfde bedrijf komt als de tandpasta’s Aronal en Elmex.

Aanbeveling
Meridol Mondwater, Verpakking van 2 (2 x 400 ml)
Meridol Mondwater 3 Stuks

 • Beschermt tegen gingivitis, bloedend tandvlees en terugtrekkend tandvlees.
 • Handhaaft het natuurlijke evenwicht van de mondflora.
 • Zonder alcohol, geschikt voor langdurig gebruik.
Zie prijs

Hoewel het mondwater naar mijn mening al de beste keuze is in de vergelijkingstest, maar hieronder vindt u een veldrapport, dat ook dieper ingaat op de ingrediënten en voor- en nadelen.

Ingrediënten van Meridol mondwater

Op het eerste gezicht bevat de samenstelling van het mondwater geen twijfelachtige of ongebruikelijke stoffen.

In de kern is het een mengsel van oppervlakteactieve stoffen (waardoor vuil en ziektekiemen in het mondwater kunnen worden opgelost), fluoride en ademverfrissers.

Meridol is alcoholvrij

In tegenstelling tot veel andere mondwaters, heeft Meridol geen alcohol nodig. Hierdoor is de spoeling veel “milder” dan bij veel andere varianten.

Meridol Mondwater
De Meridol is vrij van alcoholen. Toch is het zeer effectief.
 • Het mondwater van Listerine is bijvoorbeeld juist bekend omdat het een zeer intense “verbranding” in de mondholte veroorzaakt, vanwege het hoge alcoholgehalte.
 • Alcohol zorgt voor een desinfecterend (kiemdodend) effect. Vanwege het vaak hoge gehalte – tot 30% – zijn deze spoelingen niet geschikt voor kinderen of voor droge alcoholisten.

Zelfs zonder alcohol zorgt het mondwater van Meridol voor een fris en schoon gevoel in de mond na het aanbrengen.

Dubbel fluoride-effect voor cariësprofylaxe

Fluoride is een van de belangrijkste ingrediënten in de mondverzorging om tandbederf te voorkomen en het tandglazuur lange tijd te beschermen.

Meridol Mondwater
De ingesloten fluoride heeft veel voordelen en beschermt je tanden. Omdat u de Meridol na het aanbrengen niet doorslikt, is het ook veilig.
 • Meridol mondwater bevat een mengsel van twee fluoriden die zijn ontworpen om het tandglazuur te versterken en te revitaliseren.
 • Aminefluoride is een fluoride dat ook in veel tandpasta’s wordt gebruikt. Het bovendien toegevoegde tinfluoride heeft een antibacteriële werking en bestrijdt zo op betrouwbare wijze tandplak en bacteriën.

Het mengsel van aminefluoride en tinfluoride komt tot een totale waarde van 250ppm in het Meridol mondwater (ter vergelijking: Elmex cariësbescherming tandpasta heeft een hoeveelheid van 1450ppm).

Het fluoridegehalte ondersteunt uw tandheelkundige zorg, maar als u een tandpasta zonder fluoride gebruikt, is de hoeveelheid in het mondwater alleen niet voldoende om een meetbaar, positief effect te garanderen.

Is het Meridol mondwater geschikt voor jou?

Het mondwater wordt vooral aanbevolen voor tandvleesbescherming en is bedoeld om ontstekingen, bloedingen en parodontitis (terugtrekkend tandvlees) te voorkomen.

Meridol Mondwater

 • Strikt genomen zorgen de ingrediënten voor een gezonde mondflora, verwijderen ze ziektekiemen en doden ze bacteriën. De fluoriden hopen zich op in het glazuur en versterken het.
 • Als gevolg hiervan verliezen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës en parodontitis hun habitat en sterven ze.

Het Meridol mondwater wordt vooral aanbevolen als je een beugel draagt of flossen te omslachtig is. Natuurlijk kan het mondwater ook samen met tandzijde worden gebruikt.

Ook als je vaak last hebt van bloedend tandvlees, kan het Meridol mondwater te wijten zijn aan de antibacteriële werking hier. zorg voorzichtig voor verbetering.

Helpt het Meridol mondwater tegen een slechte adem?

Als u problemen heeft met een slechte adem, kan het mondwater het bedekken, maar het effect is beperkt in de tijd en bestrijdt de oorzaak niet betrouwbaar.

Meridol Mondwater
Als je onbeminde slechte adem wilt bestrijden met een mondwater, kun je beter op zoek gaan naar de ware oorzaak van een slechte adem.

Slechte adem kan worden veroorzaakt door maagproblemen en infecties van de tong, het gehemelte, de keel of de tanden. Voedselresten in de interdentale ruimtes kunnen ook leiden tot een onaangename geur.

 • Hoewel het Meridol-mondwater de interdentale ruimtes reinigt en voedselresten verwijdert, kan hardnekkig vuil zich op moeilijk bereikbare plaatsen nestelen.
 • Om vuil betrouwbaar te verwijderen, moet u meer directe middelen kiezen, zoals interdentale borstels, orale irrigators of professionele tandreiniging.

Om op betrouwbare wijze van een slechte adem (halitose) af te komen, moet je de oorzaak identificeren en bestrijden.

Mondwater kan de symptomen verlichten, maar is minder geschikt om de oorzaak te bestrijden.

Juiste toepassing

Het mondwater is voldoende voor ongeveer 40 toepassingen. Dit komt overeen met een duur van 20 dagen bij 2 keer per dag spoelen.

Meridol Mondwater

Ik denk dat dit een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is om uw mondverzorging goed aan te vullen voor weinig geld.

Toepassingstips:

 • De sluiting dient ook als maatbeker en kan gemakkelijk worden gemeten tot 10 ml (de aanbevolen hoeveelheid per spoeling).
 • Spoel er vervolgens krachtig je mond mee en spuug de vloeistof er weer uit.

U kunt ook minder dan 10 ml gebruiken zonder het effect merkbaar te verminderen. Zo krijg je nog meer aanvragen voor je geld.

Daarnaast is een enkele toepassing per dag vaak voldoende, wat betekent dat je 40 dagen met één fles kunt rondkomen.

Mondspoelingen vervangen het tandenpoetsen niet, maar ze zijn een goede aanvulling waarmee je je interdentale ruimtes kunt spoelen en desinfecteren.

Tandverkleuring en andere bijwerkingen

Net als andere fluoridebevattende producten, moet u het Meridol-mondwater niet doorslikken.

Meridol Mondwater

Anders kunnen grotere hoeveelheden fluoride snel in het lichaam worden afgezet en leiden tot fluorose (fluoridevergiftiging).

Tip: Daarom wordt de Meridol niet aanbevolen voor kinderen die het juiste spoelen nog niet onder de knie hebben.

Het mengsel van 2 fluoriden kan leiden tot oppervlakkige, gelige verkleuring, die gemakkelijk kan worden verwijderd. Dit is een puur esthetisch probleem en niet van belang.

Dat zijn ook de enige punten die ik hier kan noemen. Over het algemeen is het mondwater zeer positief.

Conclusie: Mondwater met goed resultaat

Het mondwater van Meridol maakt overbodige en twijfelachtige stoffen zoals SLS (natriumlaurylsulfaat) of sorbitol.

Het is ook milder van smaak en vereist geen alcohol, wat vaak een sterk branderig gevoel en een onaangenaam droge mond veroorzaakt.

Meridol Mondwater
De Meridol is uitstekend geschikt voor eventuele problemen met het tandvlees: gingivitis, tandvlees kont of tand terugtrekken.

Het ingesloten fluoride vult de bescherming van het tandglazuur aan en voorkomt zo tandplak, cariës en parodontitis op een langdurige en betrouwbare manier.

 • Al met al is het Meridol mondwater een van de beste mondspoelingen qua inhoud en effect. Het kan alles wat een goed mondwater moet kunnen en vereist geen onnodige toevoegingen.
 • Door alcohol te vermijden is het mondwater ook geschikt voor droge alcoholisten en kinderen. Bij de laatste moet u er echter voor zorgen dat ze de juiste behandeling van het mondwater beheersen.

Als alternatief vindt u in het artikel over de beste mondspoelingen die speciaal geschikt zijn voor kinderen, mondwaters die mogelijke gezondheidsrisico’s voor de kleintjes minimaliseren.

Meridol Mondwater

4.6 / 5 Evaluatie
Cariës preventie

Duur

Smaken

Algemene conclusie

Een heerlijk mondwater met fluoride tegen tandbederf. Deze variant van Meridol is vrij van alcohol (die de mond uitdroogt) en is daarom perfect voor dagelijks gebruik.
Bekijk op Amazon*

Meer tips voor een gezond gebit

Tot slot wil ik er nogmaals op wijzen dat een goed mondwater slechts het halve werk is. Eerst en vooral moet je letten op goed tandenpoetsgedrag met de juiste poetstijd – een mondwater vult deze zorg alleen maar aan.

Hier kan ik je alleen maar aanraden om een voor jou geschikte tandenborstel te gebruiken.

Diamond Clean Test
De Diamond Clean ondersteunt uw dagelijkse mondhygiëne op de best mogelijke manier.

Vooral elektrische tandenborstels zoals de Philips Sonicare Diamond Clean verhogen de grondigheid aanzienlijk in vergelijking met normale handtandenborstels en zijn zeker je geld waard.

Als je het ervaringsrapport leuk vond, zul je de volgende onderwerpen zeker interessant vinden. Hier vindt u ook alternatieven voor mondwater.

 • Flossen in een oogopslag
 • Orale irrigators getest juni 2019: deze apparaten vervangen tandzijde
 • 5 tips voor optimale mondhygiëne
 • 51 elektrische tandenborstels op de proef gesteld 2019