Tandpasta zonder fluoride – Uitgebreide gids

Tandpasta met of zonder fluoride: Hoe gevaarlijk is fluoride eigenlijk en welke voordelen en risico’s brengt het met zich mee? Alles wat de moeite waard is om te weten – aanbevelingen in één oogopslag.

Tandpasta met fluoride is voor velen nog steeds een reden tot bezorgdheid, daarom hebben varianten zonder fluoride vaak de voorkeur.

Hoewel fluoride eigenlijk een splijtingsproduct is van het zeer giftige fluorwaterstofzuur, zijn tandpasta’s met fluoride absoluut onschadelijk bij normaal gebruik:

 • Tandpasta’s met fluoride hebben veel voordelen en worden ook aanbevolen door tandartsen.
 • Ze beschermen je tanden, vooral het glazuur en voorkomen zo tandbederf.
 • Bij kinderen moet je voorzichtig zijn met gewone tandpasta met fluoride en op een paar dingen letten.

In dit artikel wil ik daarom meer in detail treden over waarom fluoride wordt gebruikt in tandpasta’s, welk effect het heeft en wanneer het daadwerkelijk gevaarlijk kan zijn.

Of je nu overtuigd bent van tandpasta met of zonder fluoride, voor beide varianten geef ik je ook mijn beste aanbevelingen voor tandpasta, zodat je tanden gezond en schoon blijven.

Ik hoop dat het artikel je helpt bij het vinden van de juiste tandpasta voor jou.

Wat is fluoride eigenlijk?

Ondanks de slechte reputatie krijg je veel tandpasta’s met fluoride. Daarom wil ik u kort uitleggen wat fluoride is.

Wat is fluoride

De reden waarom fluoride zo in diskrediet wordt gebracht, heeft te maken met naam en oorsprong. Fluoride is het zout van fluorwaterstofzuur.

 • De zeer giftige en zeer corrosieve oplossing wordt gebruikt voor de productie van chloorfluorkoolwaterstoffen.
 • De reflecterende oppervlakken van spiegels worden ook bereikt door behandeling met fluorwaterstofzuur.

Dit klinkt natuurlijk zorgwekkend en heeft er in het verleden vaak toe geleid dat fluoride in diskrediet is geraakt door verwisselingen.

Enerzijds komt dit doordat de interactie tussen fluoride en cariësprofylaxe nog niet voldoende begrepen is, anderzijds omdat fluoride eigenlijk een bestanddeel is van het zeer giftige fluorwaterstofzuur.

Geen wonder dus dat tandpasta’s met fluoride bij veel mensen tot onzekerheid leiden.

Angsten en angsten zijn echter bijna onmogelijk bij een normaal gebruik van fluoridetandpasta. Natuurlijk kan een overdosis fluoride schadelijk zijn. Maar zelfs een overdosis water kan levensbedreigend zijn (hyperhydratatie).

Fluoride zelf is echter minder gevaarlijk. Het wordt op veel gebieden gebruikt, zoals drinkwater, melk en keukenzout.

Is tandpasta met fluoride giftig?

Ja en nee. Fluoride is dodelijk in hoge doses. U zult echter nooit een dergelijke dosis bereiken bij normaal gebruik.

Tandpasta zonder fluoride

Eén tube tandpasta (100g/75ml) met 1500 ppm fluoride bevat in totaal 150 mg fluoride. De veilige toxische dosis (CTD) bij een volwassene is 32 tot 64 mg.

De hoeveelheid tandpasta die je op de tandenborstel aanbrengt is echter minder dan 1g per applicatie. Slik daarnaast de tandpasta niet door, maar spuug hem weer uit.

En daarin ligt het essentiële punt:

 • De fluoride komt in contact met je tanden en heeft positieve effecten op je gebitsgezondheid.
 • Ze slikken en verteren de fluoird echter niet, daarom zijn de hoeveelheden in tandpasta’s onschadelijk.

Als je de hele tube tandpasta zou eten, zou je kunnen uitgaan van fluoridevergiftiging. Dit spreekt echter tegen alle redelijkheid in.

Tandpasta’s moeten over het algemeen worden bewaard op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor kleine kinderen om dit risico te minimaliseren.

Waarom wordt fluoride gebruikt in tandpasta’s?

Van fluoride is aangetoond dat het helpt bij het remineraliseren van uw tanden – wat betekent dat fluoride tandbederf direct tegengaat en het tandglazuur versterkt.

Tandpasta met fluoride

Het preciezere effect is nog steeds eerder niet in detail onderzocht. Het is echter bewezen dat fluoride de demineralisatie stopt en helpt tandbederf te vertragen.

Eerder onderzoek suggereert dat fluoride een positief effect heeft op de opname van calcium- en fosfaationen in speeksel. Fluoride wordt ook beschouwd als bacteriewerend.

De hoeveelheden in tandpasta’s zijn echter absoluut onschadelijk voor uw gezondheid bij normaal gebruik.

Verschillende soorten fluoriden

Vooral in tandpasta’s vind je altijd andere termen: Olaflur, natriumfluoride, aminefluoride, zelden ook tinfluoride of aluminiumfluoride.

Veel leveranciers van tandpasta’s gebruiken verschillende soorten fluoride in hun producten. Is dat nu belangrijk voor je?

Volgens mij niet.

Hoewel fluoriden soms met verschillende principes werken, komt het erop neer dat alle varianten je tandglazuur versterken. En dat is precies waar fluoride om draait.

Kindertandpasta met of zonder fluoride?

Het is bewezen dat fluoride in tandpasta’s pas zijn positieve effect laat zien vanaf een waarde van 1000 ppm.

Kindertandpasta zonder fluoride

Fluoridetandpasta’s voor kinderen worden vaak verkregen met 500 ppm fluoride om accidentele fluorose (fluoridevergiftiging) te voorkomen.

In feite doen deze tandpasta’s je echter geen goed. Het effect is hier eigenlijk alleen een placebo-effect.

Toch mag u fluoridetandpasta niet geven aan kinderen jonger dan 6 jaar, omdat er een hoger risico is op accidentele fluorose.

Fooi: Let niet alleen op een geschikte tandpasta, maar ook op de juiste tandenborstel voor kinderen zodat je kindje gezond en schoon gebit houdt.

De beste tandpasta’s met fluoride

In het volgende wil ik u kennis laten maken met de beste tandpasta’s die naast fluoride nog veel meer belangrijke ingrediënten bieden. Op deze manier bevorderen ze uw tandheelkundige gezondheid en geven ze u een stralende glimlach.

Tandpasta met fluoride

Als u zich nog steeds zorgen maakt over de fluoride in tandpasta’s, vindt u ook een paar aanbevelingen die geen fluoride gebruiken.

Zelf zou ik je echter adviseren om in ieder geval een fluoridetandpasta te gebruiken om cariës zo goed mogelijk te voorkomen en je waardevolle tandglazuur optimaal te beschermen.

Elmex Tandglazuur bescherming Professional

Elmex is een van de topmerken in tandpasta’s en wordt door veel tandartsen aanbevolen voor optimale tandheelkundige zorg.

Aanbeveling
elmex EMAIL PROTECTION PROFESSIONELE tandpasta, verpakking van 3 (3 x 75 ml)
Elmex Tandglazuur bescherming Professional

 • Aanbevolen door veel tandartsen.
 • Helpt je vooral als je gevoelige tanden hebt.
Zie prijs

Elmex Professional biedt u een formule van verschillende stoffen (waaronder fluoride) die het tandglazuur versterken en beter bestand maken tegen zuur.

Dit helpt u ook om schade veroorzaakt door overmatige consumptie van zure voedingsmiddelen zoals vruchtensappen te beteugelen en om uw tanden lange tijd te beschermen.

Toch raad ik je ook aan om de consumptie van zure voedingsmiddelen zoveel mogelijk laag te houden. Beter bereik voor voedingsmiddelen die je tanden versterken.

Elmex Gevoelige Professional

De Sensitive variant is verrijkt met een pro-argine formule die je kan helpen kiespijn te verlichten.

Aanbeveling
elmex SENSTIVE PROFESSIONAL plus zachte witte tandpasta, verpakking van 2 (2 x 75 ml)
Elmex Gevoelige Professional

 • Ook gebruikt door tandartsen om kiespijn te behandelen.
 • Sluit blootgestelde zenuwkanalen met een speciale pro-argine formule.
Zie prijs

De Elmex Sensitive Professional biedt u snelle pijnverlichting van kiespijn. Vaak wordt kiespijn veroorzaakt door blootgestelde zenuwkanalen. De pro-argine formule dringt door deze kanalen en sluit ze.

Dit biedt u een snelle en langdurige verlichting van plotselinge kiespijn.

U kunt deze tandpasta direct in de aangetaste tand masseren naast normaal gebruik – het werktHet is dus ook als een EHBO-crème.

Belangrijk: De tandpasta behandelt de symptomen, maar niet de oorzaak. Als u kiespijn heeft, raadpleeg dan uw tandarts. Dit kan u dienovereenkomstig behandelen en de pijn op de lange termijn elimineren.

Colgate Complete Ultra Wit

Met zijn ultrawitte formule zorgt Colgate voor helderwitte tanden en verwijdert het merkbaar verkleuring.

U bereikt het beste effect als u een elektrische tandenborstel gebruikt, zoals de Sonicare DiamondClean Smart met een speciale polijstfunctie.

Aanbeveling
Colgate Tandpasta Complete Ultra White, Verpakking van 12 (12 x 75 ml) - Tandpasta voor natuurlijk witte tanden, Volledige bescherming voor gezonde tanden
Colgate Complete Ultra White, verpakking van 12

 • Een voorraadverpakking van 12 tubes van elk 75ml.
 • Zorgt voor helderwitte tanden en versterkt het tandglazuur.
 • Voorkomt parodontitis en tandbederf.
Zie prijs

De Colgate Complete Ultra White zorgt voor stralend witte tanden en maakt gebruik van een formule die zelfs de meest hardnekkige verkleuring elimineert.

Hier moet u een elektrische tandenborstel gebruiken, die een speciale reinigingsmodus heeft voor het bleken van tanden – dit ondersteunt bovendien het effect van de tandpasta.

Veel andere aanbevolen tandpasta’s zijn te vinden in de gids voor de juiste tandpasta.

Aanbevolen tandpasta’s zonder fluoride

De volgende tandpasta’s laten volledig af van de werkzame stof fluoride.

Ajona Stomaticum

Ajona Stomaticum is een concentraat. Ze vereisen een kleinere hoeveelheid dan conventionele tandpasta’s. Als gevolg hiervan gaat een buis veel langer mee, wat vooral handig kan zijn tijdens het reizen.

Aanbeveling
Ajona Medical tandpasta concentraat voor tanden, tandvlees en tong, 3 x 25 ml
Ajona Medical Tandpasta Concentraat

 • 3x 25ml tube
 • Vooral geschikt voor gevoelige tanden.
 • Zorgt voor een langdurige frisse adem.
Zie prijs

De Ajona tandpasta heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, die vooral helpt bij gevoelige tanden en verwondingen in de mondholte.

Ajona wordt verkocht als een concentraat, dus je hebt alleen een linzengrote hoeveelheid nodig om je tanden effectief te poetsen.

Vegan Tandpasta – Himalayan Herbals Mint Fresh

De tandpasta van Himalaya Herbals is 100% veganistisch en laat kunstmatige processen in productie achterwege. Het is een mengsel van geselecteerde kruiden.

Geen producten gevonden.

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke ingrediënten, dan biedt de Mint Fresh tandpasta van Himalaya Herbals je een veganistische en natuurlijke oplossing. De lijst met ingrediënten is heel duidelijk en kort.

De tandpasta belooft je alle eigenschappen die wetenschappelijk geteste tandpasta’s van grote fabrikanten bieden.

Conclusie: Is fluoridevrije tandpasta beter?

Fluoride is in het verleden vaak bekritiseerd en sommige mensen zijn er door een gebrek aan opleiding op dit gebied van overtuigd dat tandpasta zonder fluoride op de lange termijn beter is voor hun eigen (tandheelkundige) gezondheid.

Tandpasta met fluoride

In feite is de fluoride in tandpasta absoluut veilig in termen van fluoridevergiftiging:

 • De hoeveelheid per tandpasta tube is erg klein. Daarnaast spuug je de tandpasta weer uit en blijft de fluoride niet in je lichaam achter.
 • Bovendien is fluoride een belangrijk onderdeel van tandglazuur en wanneer het wordt gebruikt voor tandheelkundige zorg, heeft het veel voordelen voor uw tanden.
 • Tandartsen raden ook aan om regelmatig tanden te reinigen met een fluoridetandpasta.

Als u echter zonder fluoride in uw dagelijkse tandreiniging doet, verliest uw glazuur na verloop van tijd zijn hardheid en wordt de veel gevoeligere dentinelaag blootgelegd.

Tandglazuur dat eenmaal is afgebroken, wordt niet aan u teruggegeven. Fluoriden in tandpasta’s zorgen ervoor dat je glazuur je tanden lang en betrouwbaar beschermt.

Andere interessante artikelen

Als je dit artikel leuk vond, dan zijn de volgende links zeker interessant voor je: