Tandprothese materiaal in vergelijking

Voor- en nadelen en kosten van kunstgebitsmaterialen in vergelijking: Zodat uw kunstgebit er mooi uitziet, gaat het lang mee.

Het is meestal slechts een kwestie van tijd voordat een kunstgebit een probleem wordt voor ons allemaal. Uw tandarts biedt u meestal verschillende vormen van behandeling en verschillende vul- en gebitsmaterialen.

Om ervoor te zorgen dat u een goede beslissing kunt nemen, heb ik in dit bericht de meest voorkomende soorten tandprothesemateriaal voor u samengesteld:

  • Welke materialen zijn beschikbaar?
  • Wat zijn hun voor- en nadelen?
  • Welke kosten moet je verwachten?

Antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Lees meer in de volgende hoofdstukken:

Ik hoop dat dit artikel je helpt om een goed overzicht te krijgen en te beslissen over een geschikt tandprothesemateriaal.

Kunstgebit materiaal: waar u rekening mee moet houden

Een kunstgebit is noodzakelijk als uw eigen tanden worden aangetast door cariës, er ongelukken gebeuren of als u uw natuurlijke tanden verliest door ouderdom.

Kunstgebit
Als u kiespijn heeft, moet u zo snel mogelijk naar uw tandarts gaan. Deze herkent de oorzaak en kan deze behandelen.

Afhankelijk van de schade kunnen verschillende gebitsmaterialen worden gebruikt. Voor een tandvulling is ander materiaal nodig dan bijvoorbeeld voor een implantaat of een kunstgebit.

Eerst moet uw tandarts een diagnose stellen en vervolgens de best mogelijke vormen van kunstgebit voorstellen.

U moet rekening houden met de volgende punten:

  • Stress
  • Duurzaamheid
  • Kosten
  • Esthetica

Of er nu slechts één tandvulling nodig is of dat u een complete tand moet vervangen, behandeling is belangrijk om de natuurlijke functie van kauwen op de best mogelijke manier te behouden.

Tip: Als u de tandheelkundige behandeling uitstelt, kunnen de effecten op middellange termijn aanzienlijk verergeren.

Progressieve ontsteking of zelfs misvormingen van de tanden kunnen mogelijke gevolgen zijn.

Verschillende soorten tandprothesen

Kunstgebitten zijn verkrijgbaar uit deze basismaterialen:

  • Metaal (goud, titanium, amalgaam etc.)
  • Plastic
  • Keramiek

Elk materiaal heeft zijn eigen eigenaardigheden, die ik hieronder in meer detail zal bespreken.

Metalen kunstgebit

Een metalen kunstgebit is nooit gemaakt van zuiver metaal, maar altijd van zogenaamde legeringen. Verschillende grondstoffen worden daarom gemengd om de sterkte en vervormbaarheid te vergroten.

Tandprothese materiaal metaal
U heeft de keuze van het materiaal voor het kunstgebit.

Experts maken onderscheid tussen metalen kunstgebitten met edelmetaal (bijv. goud) en metalen kunstgebitten zonder edelmetalen (bijv. amalgaam).

Goud

Gouden kunstgebitten hebben een lange geschiedenis en zijn erg populair. De voordelen van goud als tandprothesemateriaal liggen in de goede compatibiliteit en hoge veerkracht.

Tandprothese materiaal goud

Omdat puur goud echter erg zacht is, worden legeringen met zilver-, platina- of zinkmengsels altijd gebruikt.

Lange tijd werden gouden kunstgebitten als een luxe beschouwd en als statussymbool gebruikt. Veel muzikanten uit de VS hebben vandaag weer gouden tanden op zichtbare plaatsen ingebracht.

Fooi: Als u wilt profiteren van de voordelen van een gouden kunstgebit, maar zonder zichtbaar goud in uw mond te laten zien, kunt u het gouden kunstgebit laten fineren met wit keramiek.

Goud wordt bijvoorbeeld gebruikt in inlays, kronen, bruggen en speldentanden.

De kosten van goud als kunstgebit zijn aanzienlijk hoger dan die van vergelijkbare andere tandprothesen.

Tandstaal

Getand staal is een speciale legering van robuuste metalen die zeer kosteneffectief zijn. Tandstaal is slijtvast, jedoch minder compatibel dan goud.

Tandprothese materiaal tandstalen brug
Tandstaal als kunstgebit wordt vaak gedekt door zorgverzekeraars.

Tandstaal is vaak de oplossing die zorgverzekeraars bieden voor tandprothesen.

Tandstaal wordt gebruikt voor bruggen en kronen. Afhankelijk van welke tand u hebt behandeld, wordt fineer met keramiek om esthetische redenen aanbevolen.

Fooi: Tandstaal is de goedkoopste optie voor duurzame tandprothesen.

Titaan

Een titaniumlegering is zeer hard en robuust. Bovendien is dit geprijsd onder de goudlegeringen. Bovendien wordt titanium net zo goed verdragen als goud.

Kunstgebit materiaal titanium implantaatIn zeldzame gevallen wordt titanium gebruikt voor kronen of bruggen, voornamelijk tandartsen bevelen titanium aan voor implantaten.

Tip: Ondertussen ontvang je ook innovatieve bio-implantaten.

Titanium implantaten die in het kaakbot worden ingebracht, zitten stevig als echte tandwortels en worden ook als botten door het lichaam opgenomen.

Amalgaam

Amalgaam is een mengsel van verschillende metalen en is het meest gebruikte tandprothesemateriaal voor tandheelkundige vullingen vanwege de lage kosten en lange duurzaamheid.

Amalgaam vullen

Door het gebruikte kwik is amalgaam steeds meer onder vuur komen te liggen. Toch is het nog steeds het meest gebruikte tandprothesemateriaal wereldwijd.

Geleidelijk aan vervangen de steeds stabielere kunststoffen amalgaam in tandvultechnologie.

In het artikel Amalgaamvullingen: Zo gevaarlijk dat ze echt zijn, vind je veel meer informatie over amalgaam en het gebruik ervan.

Keramisch kunstgebit

Keramiek biedt veel positieve eigenschappen als tandprothesemateriaal: het is hard, aanpasbaar, goed verdragen en de kleur komt overeen met de natuurlijke tandkleur.

Keramische tandprothesen
Keramische kunstgebitten zien er onopvallend en echt uit en worden met name aanbevolen voor zichtbare tanden.

Om esthetische redenen wordt keramiek uiterlijk tijdens het fineren in veel tandprothese-opties gebruikt.

Vaak kunnen alleen experts keramische kunstgebitten onderscheiden van echte tanden. Bovendien bieden het gladde oppervlak en de lage geleidbaarheid voor kou of warmte extra voordelen.

Keramische kunstgebitten zijn altijd een goede aanbeveling op het gebied van prijs, esthetiek en kwaliteit.

Kunststof tandprothese materiaal

Kunststof is ook erg populair als tandprothesemateriaal omdat het goedkoop is. Mengsels van kunststof en glas of kwarts zijn ook zeer hard en veelzijdig.

Tandprothese materiaal kunststof

Plastic wordt nu heel vaak gebruikt voor tandvullingen. Andere toepassingsgebieden zijn tijdelijke prothesen en prothesen.

Plastic is een extreem goedkoop tandprothesemateriaal, maar esthetisch heeft het niet de kwaliteit van keramiek.

Welk kunstgebitsmateriaal is geschikt voor u?

Bij het kiezen van het kunstgebitsmateriaal moet u eerst het advies van uw tandarts opvolgen. Dit kan het beste beoordelen welk materiaal het meest geschikt is voor uw specifieke geval.

Welke tandheelkundige apparatuur

De volgende beslissing is meestal een financiële. Als er meerdere opties zijn, moet u beslissen welke u zich kunt veroorloven en of de voordelen van het kunstgebit een hogere prijs rechtvaardigen.

Je moet ook rekening houden met de esthetische aspecten. Het is niet de moeite waard om geld te besparen als u bijvoorbeeld achteraf ontevreden bent over de donkere kleur van het kunstgebit.

Kunststoffen of keramiek zijn ideaal omdat ze zich aanpassen aan de natuurlijke tinten van de rest van de tanden.

Kostenovername door de zorgverzekeraar

Voor de meeste tandprothesematerialen dekt de zorgverzekering alleen de basiskosten. Vaak zijn alleen plastic vullingen of getand staal in de hoes opgenomen.

Tandprothesen ziektekostenverzekering
De kosten voor een kunstgebit verschillen afhankelijk van het materiaal, evenals de aanname van kosten door zorgverzekeraars.

Voor esthetische of kwalitatieve verbeteringen moet u dan de juiste bedragen betalen. betalen in aanvulling.

Fooi: Vraag uw tandarts om alle mogelijke opties in te schatten en uw beslissing zorgvuldig te wegen.

De tanden zijn een kostbaar goed en zeker een investering waard.

Preventie in plaats van kunstgebitten

Tandziekten zoals cariës of ontsteking zijn vaak de triggers voor schade aan tanden. Om deze zoveel mogelijk te vermijden, moet u uw tanden en de ruimtes tussen uw tanden regelmatig en grondig poetsen.

Voorkomen van kunstgebitten
Tip: krachtige elektrische tandenborstels zijn al verkrijgbaar voor minder dan 50 euro en zijn een investering waard (bijvoorbeeld de Oral-B Pro 1000).

Persoonlijk ben ik allang overgestapt van een conventionele tandenborstel naar een elektrische tandenborstel, omdat van deze laatste bewezen is dat ze de tanden grondiger reinigen.

In de gids voor algemene tandheelkundige zorgtips vindt u nog veel meer nuttige tips en informatie om uw mondhygiëne te verbeteren.

Resultaat

Gebitsmaterialen zijn gemaakt van metaal, Plastic en keramiek. Meestal kost een hoogwaardig en natuurlijk ogend kunstgebit meer dan eenvoudige materialen.

Kunstgebit Voordelen Nadelen

De belangrijkste redenen om voor het juiste tandprothesemateriaal te kiezen zijn de prijs-kwaliteitverhouding en esthetiek.

Bij het kiezen moet u ook overwegen waar het kunstgebit in de mond wordt ingebracht en hoe uitgebreid het gebied is. Vraag daarom gedetailleerd advies aan uw tandarts.

Nog een laatste tip:

Goedkope kunstgebitten zijn verkrijgbaar in Tsjechië en Hongarije. Waarom een reis naar deze landen de moeite waard is en hoe u de behandeling van tevoren kunt plannen, leert u in deze twee artikelen:

U vindt er ook een lijst met geselecteerde tandartsen.