12 mondspoelingen in de test: Bescherming tegen cariës &slechte adem

Welk mondwater is het beste voor een frisse adem? Welke helpt bij gevoelig tandvlees? 12 verschillende varianten in een gedetailleerde vergelijking.

DWFS item__image
Bekijk op Amazon
De onschadelijke ingrediënten en de niet al te opdringerige smaak maken dit mondwater mijn topaanbeveling.
FUNCTIES
 • Beschermt effectief tegen gingivitis
 • Bestrijdt plaquebacteriën
 • Bevordert een gezonde mondflora

Mondspoelingen zijn een geweldige aanvulling op het dagelijks poetsen omdat ze schadelijke bacteriën bestrijden en een fris gevoel geven.

Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor gevoelig tandvlees, milde gingivitis of tegen onaangename geuren uit de mondholte.

 • Tegenwoordig zijn er verschillende productvarianten verkrijgbaar: van antibacteriële spoelingen tot alcoholvrij mondwater voor kinderen…
 • … tot speciale mengsels tegen halitose (slechte adem), is er voor elk gebitsprobleem een geschikte oplossing.

In dit artikel test ik enkele van de beste acute mondspoelingen en vergelijk ze op het gebied van tandheelkundige zorg, versheid, ingrediënten en prijs.

Daarnaast is er nuttige informatie over de toepassing, zoals de leeftijd vanaf welke deze spoelingen geschikt zijn voor kinderen.

De geteste producten in één oogopslag

Het testveld bestaat uit 12 verschillende mondwateroplossingen, waarvan sommige aanzienlijk verschillen. Ik heb ze daarom onderverdeeld in 4 verschillende categorieën:

 • 5 “normale” mondspoelingen: Meridol, Listerine Zero, Elmex Caries Bescherming, Odol-med3 Velvet White Polar Frisheid en Oral-B Pro Expert Getest.
 • Ook 2 producten voor kinderen: Listerine Smart Kidz, Elmex Junior Tandenspoeling
 • 2 speciale oplossingen voor een slechte adem: Meridol Veilige Adem, Oralflora Adem Kit
 • 3 antibacteriële varianten verkrijgbaar in apotheken: CB12, Curaprox Curasept ADS 205, Chloorhexamed Forte

Voor zover mogelijk heb ik bewust afgezien van agressieve varianten met alcohol (hierover straks meer).

Hoe mondspoelingen werken

De meeste vrij verkrijgbare mondspoelingen bedekken onaangename geuren en zorgen voor een fris gevoel in de mond.

Vermijd gingivitis

Naast menthol en essentiële oliën bevatten alle hier gepresenteerde producten in deze categorie ook fluoride (dat ook in tandpasta zit en wetenschappelijk de vorming van nieuwe cariës voorkomt).

Mondwater als vervanging voor het tandenpoetsen?

Hoewel spoeloplossingen de algemene mondflora kunnen verbeteren, zijn ze geen vervanging voor mechanische reiniging (= consequent poetsen met borstel en interdentale reiniging met tandzijde).

Mondwater moet daarom alleen worden beschouwd als een aanvulling op het tandenpoetsen, niet als een volwaardig alternatief. Dagelijks poetsen is essentieel voor gezonde tanden.

Helpen mondspoelingen bij een slechte adem?

Dit geldt ook voor een slechte adem (halitose), meestal veroorzaakt door stinkende bacteriën in de interdentale ruimtes of op de tong.

Slechte adem Wat helpt tegen de oorzaken

Er zijn tal van producten op de markt die verbetering beloven. De meeste spoelingen gaan echter niet tot op de bodem van de werkelijke oorzaak, maar verlichten alleen de symptomen.

Vrij verkrijgbare mondspoelingen maskeren meestal alleen geuren – hier moet je meestal je toevlucht nemen tot agressievere varianten:

Favoriete middelen zijn medische mondwaters, die in tegenstelling tot cosmetische producten ook een antibacteriële werking hebben.

 • Dit kan in acute gevallen helpen, maar op de lange termijn moet je rekening houden met bijwerkingen zoals een veranderde smaakzin of verkleurde tanden.Dit is niet het geval in de Verenigde Staten.
 • Bovendien bevatten dergelijke mondwaters meestal alcohol, wat bij langdurig gebruik, zoals hierboven al vermeld, enkele nadelen heeft.

Om deze reden zijn de antibacteriële varianten alleen verkrijgbaar in apotheken en mogen ze alleen worden gebruikt na een verhelderend gesprek met de tandarts.

Werken normale mondspoelingen überhaupt?

Ja, zelfs normale spoelingen zonder agressieve ingrediënten kunnen helpen bij de gezondheid van het gebit.

Ze zijn echter vooral bedoeld voor de profylaxe (preventie) van tandziekten.

Huidige studies over mondspoelingen

In tal van klinische studies hebben mondwaters bewezen een nuttig supplement te zijn dat kan helpen bij de preventie van tandvleesaandoeningen zoals parodontose, cariës en plaque.

Mondspoelingen effectiviteit
De effectiviteit van mondspoelingen is bewezen , maar ze zijn slechts een aanvulling.

Volgens 2 meta-studies met in totaal 24 verschillende geëvalueerde studies, was er een significante vermindering van deze negatieve verschijnselen na een paar maanden (1,2).

Waar u op moet letten bij het kopen

Mondwater van de drogist kan daarom vooral helpen bij gezond tot licht ontstoken tandvlees.

 • Het is raadzaam om aandacht te besteden aan een alcoholvrije formule om de orale flora op de lange termijn niet te beïnvloeden.
 • Hoewel alcohol onaangename bacteriën kan bestrijden, maakt het geen verschil tussen goede en slechte mondbewoners.

Op de korte termijn kunnen agressieve mondspoelingen effectief zijn , maar op de lange termijn verhogen ze het risico op mondziekten.

De 2 geteste varianten voor kinderen zien daarom volledig af van alcohol en zijn beperkt tot oliën en fluoride om cariës te bestrijden (en volwassenen moeten indien mogelijk ook een variant zonder alcohol kiezen).

Hieronder staan alle geteste spoelingen (onderverdeeld in 4 verschillende categorieën). Het begin wordt gemaakt door normale mondspoelingen:

Mondspoelingen voor normale en gevoelige tanden

Ter herinnering: voor de meeste gebruikers zijn normale cosmetische mondspoelingen meer dan voldoende als aanvulling op het tandenpoetsen.

Mondspoelingen voor normale tanden
Als je geen grote gebitsproblemen hebt, zijn “normale” mondspoelingen meestal meer dan voldoende.

Als je af en toe last hebt van gevoelig tandvlees en verder klachtenvrij bent, dan kun je je het beste beperken tot deze categorie.

Spoelingen voor normale tanden:

 • fluoriden bevatten
 • zich onthouden van alcohol
 • verschillen in smaak

Zo zie je maar – hier is het moeilijk om een echte bad buy te doen.

Het grootste verschil zit in de smaak – en minder in het effect.

Sommigen geven de voorkeur aan zachte spoeloplossingen die een fris gevoel geven. Anderen geven de voorkeur aan het scherpe brandende gevoel van Amerikaanse concurrenten, die een aanhoudende smaak in de mond achterlaten (maar niet noodzakelijkerwijs meer plaqueverwijdering bieden).

Zelfs als de volgende testwinnaar van Meridol een geweldig totaalpakket van effectiviteit, smaak en prijs biedt, kunt u ook de andere varianten een kans geven.

Belangrijke opmerking: in geval van twijfel moet u altijd problemen in de mond controleren bij uw tandarts om langdurige schade te voorkomen. Een mondwater kan symptomen maskeren zonder de oorzaak (bacteriën, andere mondhygiëne) op te lossen.

Meridol mondwater – een geweldig totaalpakket

Deze alcoholvrije variant is een van de meest populaire spoeloplossingen ooit.

 • De smaak is zeer mild en brandt niet zoals bij sommige concurrerende producten.
 • Door het gebrek aan alcohol is deze spoeling bijzonder geschikt voor gevoelig tandvlees en permanent gebruik.

Daarnaast zijn fluoriden en ingrediënten zoals xylitol, vitamines en oliën ook inbegrepen. Ze stimuleren de speekselvloed en zorgen zo voor een (natuurlijke) strijd tegen bacteriën &voedselresten.

Aanbeveling
Meridol Mondwater, Verpakking van 2 (2 x 400 ml)
Meridol Mondwater

De onschadelijke ingrediënten en de niet al te opdringerige smaak maken dit mondwater mijn topaanbeveling.

Zie prijs

Meridol Mondwater TestbeRichtlijn

Listerine Zero mild mondwater

Hoewel deze spoeling een “mild†in de naam heeft, merkt men tijdens de eerste toepassing een zekere scherpte op, die de producten van Listerine onderscheidt.

In directe vergelijking met de concurrentie van Meridol is deze variant duidelijk sterker (qua smaak), maar zeker niet onaangenaam.

Als de normale Listerine te veel verbrandt, zult u blij zijn met de Zero-versie (d.w.z. zonder alcohol).

Het resultaat na het aanbrengen van het mondwater is overtuigend: de adem is fris en samen met een tandenborstel kan de vorming van nieuwe plaque plaque aanzienlijk worden verminderd.

De essentiële oliën verminderen kleine ontstekingen van het tandvlees en voorkomen ziekten zoals parodontitis.

De mentholgeur in de mond duurt langer dan bij meridolirrigatie en kan de smaakzin aantasten. Of dit goed of slecht is, hangt vooral af van je eigen voorkeuren.

Aanbeveling
Listerine Zero Mondwater, Verpakking van 3 (3 x 500 ml)
Listerine mondwater

Sterk van smaak, maar zonder drogende alcohol. Iedereen die een duidelijk gevoel van frisheid wil, kan hier terecht.

Zie prijs

Elmex Cariës Bescherming Tandspoeling

Dit product van Elmex bevat 250ppm totaal fluoride, iets meer dan de meeste andere spoelingen.

Of dit in combinatie met een conventionele tandpasta (die veel meer fluoride bevat) in de praktijk echt een groot verschil maakt, is de vraag.

 • De Elmex cariësbescherming tandspoeling overtuigt echter op andere gebieden: allereerst moet hier het grote gevoel van frisheid worden vermeld, dat heerst na het spoelen in de mondholte. De oplossing brandt niet, maar werkt relatief zachtjes op het tandvlees en kalmeert ze.
 • Zelfs een kleine hoeveelheid is voldoende om de mondholte grondig te spoelen. In tegenstelling tot de meeste andere spoelingen is 10ml hier al genoeg. Een fles gaat ongeveer 20 dagen mee bij gebruik twee keer per dag.

De lijst met ingrediënten is ook alcoholvrij, wat de mondflora op de lange termijn ten goede zal komen. Iedereen die worstelt met gevoelig tandvlees moet deze variant zeker proberen.

Aanbeveling
elmex tandspoeling cariës bescherming, 400 ml - mondwater beschermt effectief tegen tandbederf, zonder alcohol
Elmex Mondwater

Veel fluoride, geen alcohol & een rijke fles – je bent hier gegarandeerd niet fout gegaan.

Zie prijs

Fooi: Het slikken van mondwater is over het algemeen onschadelijk voor volwassenen. De hoeveelheden fluoride zijn te klein voor acute vergiftiging. Voorzichtigheid is alleen geboden bij jonge kinderen. Hieronder meer hierover.

Odol-med 3 Velvet White Polarfrisch

Dit alcoholvrije mondwater wordt geleverd in een torso-achtige bewaarfles. Het bevat fluoride en voorkomt zo tandbederf, wat alleen wordt aanbevolen met betrekking tot de preventie van tandziekten.

Vergeleken met de andere mondspoelingen in het testveld staat de Odol-med 3 fluwelen wit qua smaak en warmte midden in het veld.

Aanbeveling
K√§ltespray, Deodorant spray voor M√√§nner en vrouwen, Gebruikt om hitteberoerte en √ºhlung in de zomer te voorkomen, Mint Fragrance, 100ML
Odol-med 3 mondwater

Nogmaals, alles wat belangrijk is, is inbegrepen. Daarnaast is dit mondwater vaak voor weinig geld verkrijgbaar. Prijstip.

Zie prijs

Oral-B Pro Expert Mondwater

Deze spoeling van Oral-B is een van de meest smaakvolle variëteiten.

 • Het spoelt met zijn actieve ingrediënten (fluoride, oliën) voor een schone mondholte.
 • De smaak ligt ergens tussen listerine en zachtere alternatieven in.

Als je van het gevoel van essentiële oliën en munt houdt, moet je hier toegang toe hebben.

Sommige varianten bevatten de werkzame stof CPC, die volgens sommige klinische tests(1,2) de vorming van nieuwe tandplak op lange termijn zou moeten verminderen.

Aanbeveling
Oral-B Pro-Expert Mondwater Sterke tanden - 500 ml
Mondwater voor mondgebruik

Als je van de smaak houdt, kun je er hier ook gemakkelijk bij.

Zie prijs

Fooi: In plaats van flossen, kunt u ook orale irrigators gebruiken om de interdentale ruimtes schoon te maken. Deze apparaten reinigen de mond met een mengsel van lucht en water, wat niet alleen aangenaam, maar ook snel is. Daarnaast is een geschikte borstel aan te raden. Hier vindt u de beste modellen: Elektrische tandenborstels in de test.

Mondwater voor kinderen

Voor kleine kinderen moet u afzien van mondwater, omdat de ingrediënten kunnen worden ingeslikt. Vooral fluoridehoudende oplossingen brengen het risico van acute vergiftiging met zich mee.

Mondwater kinderen
Mondwater voor kinderen is slechts de laatste stap – veel belangrijker is het opzetten van een regelmatige schoonmaakroutine.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar kunt u uw toevlucht nemen tot speciale mondwaters voor kinderen. Bovenal is het belangrijk om te kiezen voor een alcoholvrije variant. Bijna alle producten die voor kinderen zijn ontworpen, doen het echter sowieso zonder dit ingrediënt.

Een zacht mondwater beschermt tegen bijwerkingen bij inslikken

Het is het beste om regelmatig te controleren op de leeftijd van 6-12 om onbedoelde inname te voorkomen.

Vanaf 12 jaar kunnen dan normale mondspoelingen worden gebruikt, waarbij je hier ook aandacht moet besteden aan alcoholvrije producten.

 • Net als bij de varianten voor volwassenen is extra mechanische reiniging onvermijdelijk.
 • Naast het gewetensvolle gebruik van tandzijde is dagelijks poetsen met een geschikte kindertandenborstel natuurlijk noodzakelijk.

Een mondwater is slechts een aanvulling op deze maatregelen in termen van cariësprofylaxe. Slechte adem bij kinderen kan niet worden opgelost met spoelingen alleen.

Elmex Junior Tandspoeling

Deze spoeling vertrouwt ook op fluoride voor cariësbescherming en is vrij van alcoholen, die de mondflora kunnen verstoren.

Dus, samen met de andere ingrediënten (essentiële oliën, fluoride), is het geschikt voor al die ouders die de meest grondige mondhygiëne van hun kinderen willen.

Zoeter dan de meeste alternatieven

Net als de meeste andere mondwaters zorgt de Elmex variant voor een frisse adem en verminderde opbouw van tandplak.

Qua smaak is het echter volledig afgestemd op kinderen en iets zoeter dan de producten voor volwassenen.

Qua prijs bevindt de flush zich in het bovenste segment. Gelukkig is het zeer productief, wat de hoge instapprijs deels goedmaakt. Een fles gaat ongeveer 20 dagen mee.

Aanbeveling
elmex Junior tandspoeling, 400 ml - mondwater voor kinderen van 6-12 jaar, beschermt effectief tegen cariës
Elmex mondwater voor kinderen

Over het algemeen is het Elmex Junior mondwater een geweldige aanvulling op het dagelijks poetsen met de tandenborstel.

Zie prijs

Listerine Slimme Kidz

Dit mondwater voor kinderen is verkrijgbaar in veel verschillende smaken, van bes tot munt, alles is inbegrepen. Alle varianten zijn vrij van alcohol en bevatten geen suiker (evenals andere schadelijke stoffen).

Veel verschillende smaken voor kinderen

Voor de preventie van cariës wordt deze spoeling gemengd met fluoride en kan zo de vorming van nieuwe schadelijke bacteriën verminderen. In combinatie met de juiste tandenborstel (bijv. Sonicare for Kids) zorgt dit voor een zeer grondige mondhygiëne.

Fooi: Als je wilt, kun je de oplossing ook verdunnen met water voor zeer jonge kinderen. Dit wordt altijd aanbevolen als de smaak als onaangenaam wordt ervaren of als de kinderen de neiging hebben om te slikken.

Over het algemeen biedt deze kinderspoeling van Listerine een geweldige manier om het dagelijkse tandenpoetsen aan te vullen.

De smaak is intens en laat een frisse adem achter die enige tijd aanhoudt. Dus absoluut geschikt voor het laatste beetje mondhygiëne.

Aanbeveling
Listerine Smart Kidz Berry 500ml
Listerine mondwater voor kinderen

Smaakt geweldig, bevat geen alcohol en heeft ingrediënten die het tandenpoetsen optimaal aanvullen.

Zie prijs

Mondspoelingen tegen slechte adem

Allereerst: de meeste cosmetische mondspoelingen veAlleen dekking de symptomen van slechte adem.

Slechte ademontwikkeling
Slechte adem is vaak een indicatie van verborgen tandziekten.

Zelfs de testwinnaar van bovenaf verwijdert geen significant aantal bacteriën uit de interdentale ruimtes of andere plaatsen waar deze stinkende metgezellen zich ophopen.

Dergelijke varianten helpen meestal alleen om eerder weggeschrobde voedselresten na reiniging uit te spoelen.

Mondspoelingen alleen zijn vaak niet genoeg

Om de oorzaken van een slechte adem te elimineren, zijn verschillende maatregelen nodig. Vaak is een betere mondhygiëne, d.w.z. het gebruik van borstel, tandzijde en mondwater, al voldoende om de geurveroorzakende tandplak te verwijderen.

Als dit niet helpt, worden medische spoelingen meestal gebruikt omdat ze een antibacterieel effect hebben.

Vermijd een slechte adem
Als een slechte adem aanhoudt ondanks consistente tandheelkundige zorg en mondspoelingen, moet u de oorzaken met een specialist verduidelijken.

Ik zal in de volgende sectie dieper ingaan op deze producten en hun bijwerkingen, maar daarvoor wil ik enkele mondwaters introduceren, die minder sterk interfereren met de orale flora.

Probeer deze varianten indien mogelijk eerst voordat u agressievere spoeloplossingen gebruikt.

Bij langdurige slechte adem is ook een gesprek met de tandarts aan te raden, die de precieze oorzaken tot op de bodem kan uitzoeken. De oorzaak zit niet altijd verborgen tussen de tanden.

Fooi: In deze gids leer je meer over halitose (chronische slechte adem).

Consciëntieus poetsen is de belangrijkste maatregel tegen een slechte adem

Voor veel gebruikers kunnen de volgende producten in combinatie (!) met consistente tandverzorging echter voldoende zijn om onaangename geuren uit de mond te voorkomen:

Meridol Veilige adem

De testwinnaar van bovenaf is ook verkrijgbaar in een variant tegen slechte adem. Onder het label “Veilige adem†verkoopt Meridol een heel assortiment tegen halitose.

Naast spoelen zijn er een tongschraper en tandpasta met smaakneutraliserende ingrediënten verkrijgbaar.

Maskeert halitose voor een paar uur

In de test zorgde het mondwater voor een frisse adem. Eenmaal aangebracht, blijft de vieze geur een paar uur bedekt. Dus als u lijdt aan halitose, vindt u hier een merkbare opluchting.

 • De veroorzakende bacteriën kunnen alleen door dit product worden verwijderd, maar in de meeste gevallen niet.
 • Hier is een consistente mondhygiëne en, in geval van aanhoudende slechte adem, het advies van een arts noodzakelijk.

Niettemin wordt de Meridol Safe Respiratory Irrigation Solution aanbevolen, omdat het niet alleen vieze geuren bestrijdt, maar ook gingivitis en andere tandziekten zoals tandbederf voorkomt.

Dus voor een iets hogere prijs biedt het een aantal geweldige functies.

Een nadeel voor sommige gebruikers zou de smaak kunnen zijn. Hoewel het draaglijk is, valt het aanzienlijk af in vergelijking met conventionele mondwaters. Gelukkig verdwijnt het na een paar minuten en blijft alleen het gevoel van frisheid over.

Aanbeveling
meridol Mondwater Frisse adem, 400ml - 12 uur Bescherming tegen slechte adem, zonder alcohol
Meridol Veilige adem

Als u niet alleen uw mondflora wilt verbeteren, maar ook extra actie wilt ondernemen tegen slechte adem, dan kunt u het mondwater van Meridol zonder aarzeling proberen. Samen met gewetensvolle tandheelkundige zorg helpt deze spoeling om van de vieze geuren af te komen.

Zie prijs

Parodontax mondspoelingen

Deze mondspoelingen beloven gezond tandvlees en zouden ook moeten helpen tegen een slechte adem. Ze hebben fluoride en onthouden zich van alcohol.

Meer over de verschillende varianten lees je hier:

Parodontax mondspoelingen in vergelijking

Oralflora Adem kit

Deze set van Oralflora is iets meer dan een puur mondwater. Naast een spoeling zijn er ook probiotische bacteriën, een tongschraper en andere accessoires.

Wil je meer lezen over mijn ervaringen met mondverzorging, klik dan hier:

Orale flora in de test

Medische mondspoelingen

Deze spoeloplossingen hebben een anti-bakt effecten zijn bedoeld voor ontsteking en accumulatie van geurveroorzakende bacteriën.

mondwater
Medische mondwaters worden meestal voorgeschreven door de tandarts.
 • Ze hebben enkele bijwerkingen en mogen alleen worden gebruikt na overleg met uw eigen tandarts.
 • In tegenstelling tot cosmetische mondwaters (al het bovenstaande), zijn ze ook geschikt voor het elimineren van de oorzaak van sommige problemen.

Zo worden spoelingen met chloorhexidine vaak gebruikt tegen halitose (slechte adem), waarvan de oorzaak onder andere zwavelbacteriën zijn.

Het toepassingsgebied van dergelijke medische varianten

Na een operatie of met beperkte motoriek (bijvoorbeeld bij ouderen of gehandicapten) kunnen dergelijke spoelingen worden gebruikt om de mondholte te beschermen tegen ontstekingen en schadelijke bacteriën. Vanwege de ingrediënten mag u deze mondwaters nooit doorslikken.

Zelfs bij gewetensvol gebruik kunnen dergelijke medische spoelingen echte bijwerkingen veroorzaken. Bij langdurig gebruik worden tanden bijvoorbeeld bruin en treden smaakstoornissen op.

CB12 Mondwater

Een van de beroemdste vertegenwoordigers, die speciaal is ontworpen tegen slechte adem. CB12 is verkrijgbaar in verschillende (online) apotheken en maskeert niet alleen halitose, maar valt ook de oorzaak ervan aan.

De ingrediënten bestrijden geurveroorzakende bacteriën en verminderen een slechte adem. Deze spoeling kan ook helpen bij ontsteking van het tandvlees.

Natuurlijk moet u deze remedie alleen gebruiken nadat u alle andere maatregelen hebt uitgeput. Degenen die last hebben van een slechte adem moeten eerst werken aan hun mondhygiëne en cosmetische mondspoelingen gebruiken om de symptomen te maskeren.

Als er geen verbetering is, is het het beste om uw tandarts te raadplegen om de oorzaken te verduidelijken. CB12 helpt tegen een slechte adem, maar alleen zolang bacteriën in de mond de reden zijn.

Curaprox Curasept ADS 205

Een antibacterieel mondwater met chloorhexidine en fluoriden, dat effectiever is dan de meeste cosmetische mondwaters. Bij langdurig gebruik moet men alle bovenstaande bijwerkingen verwachten.

Slechte adem tong coating
Tip: Tongreinigers kunnen helpen bij het verwijderen van bacteriële plaque.

Al na de eerste toepassing kan er een (aanvankelijk tijdelijk) verstoord smaakgevoel op de tong zijn. Curaprox Curasept kan ook de vorming van plaque en gingivitis voorkomen.

Indien voorgeschreven door de tandarts, kan deze spoeling daarom worden beschouwd als een tandpastavervanger voor speciale toepassingen zoals een beugel en beperkte motoriek. Op de lange termijn mag dit product echter niet zonder toezicht worden gebruikt.

CHLOORHEXAMED FORTE

Net als bovenstaande spoeling is deze variant alcoholvrij en geschikt als antibacteriële oplossing voor de mondholte. Het bevat ook alle basis bijwerkingen en is daarom alleen verkrijgbaar in apotheken of online apotheken.

Dit product moet met voorzichtigheid worden gebruikt en is effectief tegen aften, geïrriteerd tandvlees en ophoping van schadelijke bacteriën.

Waar mogelijk moet u de oorzaken tot op de bodem uitzoeken en chloorhexamed alleen samen met een professionele metgezel gebruiken om permanente bijwerkingen te voorkomen.

Conclusie: Het beste mondwater

Ik hoop je geholpen te hebben met deze vergelijking op het gebied van spoelingen. Het Meridol mondwater is een overtuigende testwinnaar waarmee je met normale tanden alles goed kunt doen.

Tand afgebroken soorten

Afhankelijk van de persoonlijke tandheelkundige gezondheid en voorkeuren kunnen echter ook andere varianten nuttig zijn. Over het algemeen zijn mondspoelingen een belangrijke aanvulling op het poetsen van je tanden. Ze zijn echter lang niet zo doorslaggevend als mechanische reiniging.

De verschillen samengevat

Als u al vertrouwt op tandzijde en reinigingshulpmiddelen zoals sonische tandenborstels, zult u niet fout gaan met een van de cosmetische producten die hier worden gepresenteerd.

Het grootste verschil tussen de individuele varianten is waarschijnlijk de smaak.

 • De producten van Listerine hebben hier de meeste warmte, terwijl Meridol- en Ultradex-spoelingen het mildst zijn.
 • Niet alle spoelingen bevatten fluoride, wat belangrijk is voor het bestrijden van tandbederf. WHet is dus het beste om een van de hier gepresenteerde oplossingen te kiezen, die dit actieve ingrediënt bevatten.

Als u worstelt met een slechte adem, kunt u ook speciaal ontwikkelde oplossingen kopen die stinkende bacteriën tot een paar uur maskeren.

Medische oplossingen mogen alleen als laatste redmiddel worden gebruikt. Hier is een individueel consult bij de tandarts zeker de beste stap.

Als dit artikel je heeft geholpen, raad het dan aan.