Bite splint – Hoe het helpt bij tandenknarsen

Een bijtspalk (ook wel crunching splint genoemd) wordt gebruikt voor nachtelijk tandenknarsen of malposities van het gebit. Hier komt u alles te weten over de behandeling, de procedure en de kosten.

In deze tekst lees je alle feiten over bijtspalken. Spring gewoon naar de verschillende hoofdstukken of lees alles in één keer.

Alle secties zijn interessant.

Bijtspalken – Wat is het?

De bijtspalk, ook bekend als een krakende spalk, is een plastic gegoten prothetisch-achtig pad voor je tanden.

Bijtspalk

 • Het is individueel aangepast aan uw tanden en wordt gebruikt om het kauwsysteem te behandelen (bijv. tandenknarsen)
 • Het doel van de therapie is om de onjuiste en overbelasting van de tanden te corrigeren door ze te dragen – vergelijkbaar met een beugel.

Uw tandarts zal een boven- of onderkaakspalk voor u laten maken.

Alleen in zeldzame gevallen krijg je 2 protheses voor het hele gebit.

Wanneer heb ik een krakende spalk nodig?

Bijtspalk voor tandenknarsen
Nachtelijk tandenknarsen kun je vaak voorkomen door spalken te bijten.

Toepassingsgebieden zijn onder meer:

 • Vermindering van tandenknarsen en klemmen
 • Vermindering van stofverlies door mechanische wrijving (slijtage)
 • Harmonisatie van tand-, gewrichts- en spierfuncties
 • Behandeling van onbewuste gewoonten
 • Eliminatie van tandcontact van boven- en onderkaak in rust of in beweging

Over het algemeen wordt getracht het contact tussen de boven- en onderkaak los te maken en de gevolgen te behandelen die zijn opgetreden door onjuiste belasting.

Kortom: Een bijtspalk dient vooral om de tandsubstantie te beschermen. In veel gevallen combineert de tandarts u met andere maatregelen.

Bijvoorbeeld:

Bij de behandeling van bruxisme (“nachtelijk tandenknarsen”) dient de bijtspalk alleen als behandelingssupplement.

 • Om volledig therapeutisch succes te garanderen, moet de oorzaak meestal worden behandeld: de verkeerde positie van de kaak.
 • Dit wordt meestal aangevuld met extra fysiotherapie. Het kan ook zijn dat een psycholoog wordt geraadpleegd, omdat de oorzaak meestal van psychologische aard is.

Goede tandheelkundige zorg is ook belangrijk om ziekte te voorkomen. Een sonische tandenborstel zoals de Philips Sonicare DiamondClean Smart verwijdert bijvoorbeeld schadelijke bacteriën uit tanden.

Het effect van de bijtspalk samengevat

Het dragen van de krakende spalk dient voor de behandeling van secundaire ziekten als gevolg van een gebitsstoornis.

Het wordt meestal ’s nachts gedragen en verlicht beide kaken.

Om echter blijvend therapeutisch succes te garanderen, zal uw tandarts deze behandelmethode meestal alleen als supplement kiezen.

Zijn er verschillen tussen de spoortypen?

Kortom, elke bijtspalk verschilt niet alleen in de vorm, maar ook in de mate van hardheid van het plastic.

 • Het type rail hangt individueel af van uw behoeften. Belangrijk hier zijn uw symptomen en het bijbehorende doel van de behandeling.
 • Om een perfect passende spalk te bepalen, zal uw tandarts eerst de tijd nemen om een gedetailleerd patiëntenconsult met u te hebben.

Tip: Een bijtspalk moet niet verward worden met gebitsbescherming voor sport of onzichtbare beugels (zoals Invisalign, harmony splint).

Afdruk van tanden bij de tandarts
Door middel van een impressie past uw tandarts de spalk aan uw gebit aan.

Harde of zachte bite spalk – Wat heeft jouw voorkeur?

U kunt kiezen tussen hard of zacht materiaal, afhankelijk van uw gewenste draagcomfort.

 • Zacht plastic is rubberachtig en heeft de voorkeur van de meeste patiënten, da het wordt geassocieerd met een minder verontrustende “vreemde lichaamssensatie”.
 • Hard plastic doet denken aan een soort vaste beugel. Het draagcomfort is lager, maar de meesten wennen er snel aan.

Kortom, langdurige klachten zijn bij beide typen niet te verwachten. Het model met de grotere mate van hardheid is echter superieur in termen van effectiviteit:

Omdat de spalk niet vervormt of weggeeft, worden grotere en snellere therapeutische successen behaald. De crunch kan daardoor effectiever worden tegengegaan en de kwaliteit van leven verbetert aanzienlijk.

Niet-aangepast spoor

De mini plastic rail of onaangepaste rail is gemaakt van zacht plastic en de productie is veel gemakkelijker dan het andere model.

 • Deze spalk is een eenvoudige coating die eenvoudig over de tandboog wordt geplaatst. Langdurige aanpassingen zijn niet nodig.
 • Je kunt het zien als een soort “beschermend schild” voor de tanden, dat de eenvoudige functie vervult om verdere tandslijtage te voorkomen.

De spalk wordt meestal ’s nachts gedragen en leidt tot kortdurende kaakontspanning. Het wordt vaak gebruikt voor CMD, een oorzaak van tandenknarsen.

Reiniging en verzorging van de bijtspalk

Het is belangrijk om voorzichtig met de rail om te gaan. Indien mogelijk moet zorg een integraal en belangrijk onderdeel zijn van de dagelijkse routine.

Moderne behandeling bij de tandarts
Bij twijfel informeert uw tandarts u graag over de juiste zorg.
 • Na het eten moet je zowel je tanden als de spalk voorzichtig poetsen met tandpasta en tandenborstel. Dit voorkomt het optreden van parodontitis en cariës.
 • Schoonmaken door middel van zogenaamde reinigingslipjes gaat sneller en makkelijker. Om dit te doen, plaats je je spalk in een glas en vul je deze met helder water.

Voeg vervolgens een reinigingstablet toe (speciaal ontworpen voor spalken, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist) en wacht een paar minuten.

De juiste opslag

Als u uw spalk alleen ’s nachts draagt, zorg er dan voor dat deze overdag in een luchtdichte container wordt bewaard. Dit wordt meestal door uw tandarts aan u verstrekt.

Als u uw spalk overdag draagt, maar niet continu, dan is het zinvol om deze in een vochtige omgeving te bewaren. Bijvoorbeeld in een vochtige doek.

Bijtspalkverzorging
De juiste verzorging voorkomt dure extra kosten &bijwerkingen zoals een slechte adem.

U moet voorkomen dat het materiaal uitdroogt, anders kunnen misvormingen ontstaan, wat een negatief effect op uw tanden zou hebben.

Wanneer is de beste tijd om mijn spalk te dragen?

 • In de regel zal uw tandarts het nachtelijk dragen van de spalk voorschrijven. Het type slijtage hangt echter ook af van de mate van misvorming en kan extra keren duren.
 • Soms moet je je spalk tijdelijk of zelfs continu de hele dag door dragen.

Patiënten die lijden aan bruxisme (tandenknarsen) wordt geadviseerd om de spalk overdag te dragen om een verbeterde kwaliteit van leven te garanderen. Secundaire effecten worden verzwakt of voorkomen

Hoe lang duurt de hele behandeling?

Soms mag de spalk niet worden verwijderd om te eten, maar blijft de hele tijd in de mondholte. Dit mag alleen worden verwijderd voor een grondige reiniging.

Zoals ik al zei, is er echter geen algemene regel voor het dragen van de tijd. Dit is altijd individueel afgestemd op de patiënt en de bijbehorende symptomen en symptomen.

Krakende rail
De conditie van uw gebit bepaalt hoe lang de behandeling uiteindelijk duurt.

Soms kunt u de spalk al na een paar weken verwijderen, in andere gevallen is de duur van de slijtage enkele jaren.

Uw tandarts zal u meer gedetailleerde informatie geven.

Hoe lang gaat mijn spalk mee?

Dit hangt volledig af van de draagroutine. Als u uw spalk dagelijks en continu moet dragen, is de houdbaarheid ongeveer 6 maanden voordat u deze moet laten vervangen.

Als je je bijtspalk alleen ’s nachts draagt, kan deze meerdere jaren meegaan.

Over het algemeen hangt de duurzaamheid af van de belastingsintensiteit en de reinigingsrouteHet gebruikte materiaal is ook afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Waar kan ik mijn bite splint kopen?

Er zijn verschillende manieren om je eigen track te krijgen.

Bite splint online kopen

Ondertussen maakt het internet het mogelijk om een doe-het-zelf kit te maken* online en om de rail bijna met de hand te vervaardigen.

 • Door middel van instructies en het bijgeleverde keukengerei kunt u een indruk van uw kaak maken.
 • Vaak gebeurt dit door één keer te koken (de verwarmde rail kan vervormd worden).

Naast de relatief lagere kosten zit in het voordeel ook tijdwinst.

Geen vervanging voor een professionele rail

Houd er rekening mee dat dergelijke rails meestal zijn gemaakt van zacht plastic. Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat ze zeer snel afbreken.

Bijtspalk van de interent

Meerdere keren bestellen maakt dan de initiële kostenbesparing goed.

Het kan ook zijn dat materiaal van slechte kwaliteit is gebruikt voor de productie en dit kan een negatief effect hebben op uw behandelingskuur.

Hier geldt – beter om meer geld uit te geven aan gezondheid, maar goede resultaten te behalen!

Bijtspalk aanschaffen bij de tandarts

Natuurlijk kunt u uw spalk ook rechtstreeks bij uw tandarts kopen. Dit gaat echter gepaard met hogere kosten.

 • Een groot voordeel: De knarsende spalk is absoluut afgestemd op je tanden en door een professional die dit niet voor het eerst doet.
 • Kleine subtiliteiten kunnen direct ter plaatse worden verbeterd , uw arts kan u ondersteunen met een individueel consult

Je zult echter langer moeten wachten, omdat je meer dan eens naar de praktijk moet voordat de spalk kan worden voltooid.

Koop hapspalk in de apotheek

Bij de apotheek kunt u zachte hapspalken in één maat kopen. Ze zijn goedkoper dan bij de tandarts, maar niet individueel aangepast.

Deze zijn geschikt als je net hebt gemerkt dat je ’s nachts je tanden knarst en de eerste schade wilt voorkomen. U moet echter toch niet afzien van het raadplegen van een tandarts.

Kosten van de bijtspalk

Zoals bij de meeste tandheelkundige diensten, zijn de kosten van de spalk afhankelijk van de hoeveelheid werk die betrokken is bij de productie en materialen.

Kosten tandheelkundige behandeling

Het hangt er ook van af of er slechts één spalk nodig is of dat deze is gekozen als aanvullende therapie (zoals bij de behandeling van CMD).

Over het algemeen moet u rekening houden met kosten van ongeveer 500 €.

Kan ik een deel van de kosten verhalen op mijn zorgverzekeraar?

Als bij u een duidelijk verifieerbare gezondheidsklacht is vastgesteld, dan betalen bijna alle wettelijke zorgverzekeraars voor uw bijtspalk.

Dit geldt ook voor een vervanging als uw spalk moet worden vervangen vanwege fysiologische slijtage.

Maar vraag het nog eens aan je zorgverzekeraar. Want soms kan het voorkomen dat er voor u extra kosten ontstaan door speciale materialen of dergelijke, die niet gedekt worden.

Help, ik kan mijn spalk niet vinden! Heb ik ze per ongeluk ingeslikt in mijn slaap?

Het risico op het per ongeluk inslikken van de bijtspalk tijdens de slaap moet zeer laag zijn. De grootte alleen al maakt het moeilijk om ze door te slikken zonder wakker te worden.

Meestal is het ’s nachts uit je mond gevallen en ligt het ergens in je bed.

Slotopmerkingen

Ik hoop dat dit korte overzicht van bijtspalken je heeft geholpen. U bent ook van harte welkom om verder te lezen op deze pagina en meer te weten te komen over de volgende onderwerpen:

 1. Hoe kom ik aan witte tanden?
 2. De beste elektrische tandenborstels op de proef gesteld
 3. Orale irrigators op de proef gesteld
 4. Hulp bij verschillende gebitsproblemen

Alle artikelen helpen niet alleen met de gezondheid van het gebit, maar zorgen tegelijkertijd ook voor een sympathieke, stralende glimlach.