Witte tanden krijgen – snel, gemakkelijk en goedkoop

De meest effectieve maatregelen voor stralend witte tanden: van goedkope huismiddeltjes tot professioneel bleken bij de tandarts.

Een stralende glimlach en witte tanden maken je niet alleen aantrekkelijk, maar getuigen ook van een gezonde levensstijl.

Maar helaas, gele tanden, donkere vlekken en andere verkleuringen dwarsbomen vaak onze plannen.

In dit artikel zal ik daarom de meest effectieve methoden bespreken om de tanden weer wit te krijgen. Van eenvoudige huismiddeltjes tot goede voeding tot professioneel bleken bij de tandarts.

Tip: Ik heb deze uitgebreide gids opgedeeld in 2 secties.

 • Hoofdstuk 1 legt uit hoe je verkleuring kunt verwijderen met goedkope (huis)remedies & krijg de natuurlijke tint van je tanden terug.
 • Hoofdstuk 2 is gewijd aan het bleken van tanden voorbij de natuurlijke schaduw. Van chemisch bleken tot fineer.

Als u bijzonder geïnteresseerd bent in een onderwerp, lees dan gewoon verder in de gekoppelde secties – deze gaan dieper in op een specifiek onderwerp en bevatten alle belangrijke informatie over effectiviteit, kosten en gezondheidseffecten op tanden.

Witte tanden krijgen – Deze 2 manieren bestaan

Voordat ik meer in detail ga over de verschillende methoden, wil ik nog een belangrijk ding benadrukken:

Witte tanden krijgen

 • De schaduw van de tanden is genetisch bepaald. In de meeste gevallen is de natuurlijke tandkleur helder, maar niet helder wit. Bovendien blijft de verkleuring in de loop van de leeftijd toenemen.
 • Een typische Hollywood-glimlach zoals filmsterren kan meestal alleen worden verkregen met professionele behandelingen zoals tanden bleken (hier wordt de tand gewit met chemische stoffen).

Voor een betere oriëntatie is hier een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor witte tanden:

Whitening methode Kosten Effectiviteit
Correcte tandheelkundige zorg gunstig Is de basisvereiste voor gezonde en witte tanden.
Tanden bleken bij de tandarts 300-1000€ Maakt tanden witter dan de natuurlijke schaduw.
Professionele gebitsreiniging 50-100€ Brengt de natuurlijke schaduw terug en beschermt tegen vervuiling.
Huishoudelijke remedies gunstig Kan natuurlijk bleken ondersteunen.

Goedkope huismiddeltjes of complexe behandeling bij de tandarts?

Er zijn dus 2 verschillende manieren om witte tanden te krijgen.

Deze manieren bestaan om witte tanden te krijgen.
Naast professioneel bleken zijn er ook andere manieren om witte tanden te krijgen.

Allereerst moet u zich daarom bewust zijn van hoe helder uw tanden moeten zijn:

 1. Natuurlijke maatregelen verwijder afzettingen op de tanden (de typische gele, donkere vlekken) en breng de natuurlijke schaduw terug. Ze werken echter maar tot een bepaald punt.
 2. Een professionele verheldering verandert het tandoppervlak voorbij de genetisch bepaalde schaduw en zorgt voor werkelijk stralende tanden (die er soms bijna onnatuurlijk wit uitzien).

Bovendien werken veel professionele behandelmethoden niet met bestaande tandheelkundige vullingen – u zult ze dan moeten vervangen.

professionele behandeling bij de tandarts
Een professionele whitening bij de tandarts is niet altijd nodig.

In veel gevallen is de normale schaduw meer dan voldoende – zolang lelijke vlekken – gele tanden het niet bedekken.

Zeer weinigen van ons verdienen ons geld door films te maken en foto’s in tijdschriften af te drukken. Een natuurlijke glimlach is meestal genoeg in het dagelijks leven en is ook gezond.

Samenvatting: Beide methoden hebben hun bestaansrecht. Lichter dan het normale wit van de tanden is meestal niet mogelijk zonder complexe behandelingen.

Natuurlijk witte tanden bieden ook andere voordelen

Ik raad je aan om eerst de natuurlijke methoden te proberen voordat je nadenkt over een professionele (en dure) behandeling.

Nog een voordeel: Het verwijderen van vlekken en gele plaque heeft bijna altijd positieve bijwerkingen op de algehele tandheelkundige gezondheid.

Gewetensvolle mondhygiëne & de onderstaande huismiddeltjes zijn daarom meestal voldoende om de tanden weer wit te maken. En zo niet, dan kun je achteraf nog steeds je toevlucht nemen tot de dure alternatieven.

Tandenpoetsen is de beste maat voor witte tanden

De oorzaken van gele &verkleurde tanden

Verkleuring en tandsteen zijn vaak de meest voorkomende reden voor lelijke tanden. Dit is precies waarom het logisch is om de oorzaak van dergelijke stortingen te kennen:

 • # 1 Gebrek aan mondhygiëne – Laten we eerlijk zijn: heel weinigen van ons poetsen te allen tijde onze tanden 100% grondig. Consciëntieus poetsen & het dagelijks gebruik van tandzijde elimineert lelijke tandplak beter dan ieder andere methode.
 • #2 Verkeerd dieet – Niet alleen te veel zoetheid veroorzaakt gelige kleuren, maar ook gezond voedsel. In ieder geval als ze (zoals thee of bosbessen) veel kleurpigmenten bevatten die zich na verloop van tijd op het tandoppervlak nestelen.
 • # 3 Ziekten of medicijnen – Natuurlijk zijn de tanden ook een indicatie van algemene gezondheid – en niet toevallig. Cariës, wortelkanaalbehandelingen of zelfs bepaalde antibiotica kunnen de schaduw donkerder maken.

Er zijn dus veel oorzaken van verkleurde tanden (nog meer gedetailleerde informatie is te vinden in dit artikel). Indien mogelijk moet u daarom niet aarzelen om uw tandarts om advies te vragen bij het volgende bezoek.

Maar zelfs daarvoor kunt u proberen uw tanden witter te maken:

De belangrijkste maatregel voor witte tanden: consistente reiniging

Onjuiste mondhygiëne is veruit de meest voorkomende reden voor gele of verkleurde tanden.

 • Verwijderen door grondige reiniging Niet alleen de geelachtige plaquecoating, maar ook bijvoorbeeld de meeste kleurpigmenten van kleurvoedsel (die zich niet eens op de tanden kunnen nestelen).
 • Goed tandenpoetsen is dan ook de basisvoorwaarde.om bij witte tanden te komen. Anders zullen zich altijd nieuwe vlekken op de tanden vormen (zelfs als ze al professioneel zijn gewit bij de tandarts).

Zonder consistente tandheelkundige zorg werkt het niet – ongeacht wat de reclame u belooft over een wondermiddel. Regelmatig poetsen is de belangrijkste maatregel tegen (nieuwe) verkleuring.

Hieronder wil ik je graag een paar handige tips geven om je te helpen je tandheelkundige zorg snel te verbeteren.

Als u echter geen inhaalslag hoeft te maken op het gebied van mondhygiëne, dan kunt u ook direct naar de natuurlijke maatregelen springen , huismiddeltjes of het hoofdstuk over professioneel bleken.

Wat helpt om hardnekkige verkleuring te voorkomen?

Elektrische tandenborstels zorgen voor witte tanden

Elektrische tandenborstels zorgen voor witte tanden.
De rechter tandenborstel compenseert foutieve poetstechnieken

Hoewel u uw tanden kunt reinigen met een normale tandenborstel, maken elektrische modellen het schoonmaken gemakkelijker duidelijk & u van veel werk te ontlasten.

 1. Elektrische tandenborstels zijn dus een handige manier om je eigen mondhygiëne te verbeteren. Zelfs in de lagere prijsregio’s zijn er solide modellen.
 2. Sonic tandenborstels en duurdere modellen bieden zelfs speciale whitening-modi die verkleuring eenvoudig wegpoetsen.
 3. In tegenstelling tot marketing reinigen ultrasone tandenborstels niet beter, maar ze werken zachter en zijn geschikt voor gevoelige tanden.

Een beetje geld hier investeren kan nooit kwaad – naast witte tanden, buig namelijk:ch ook tandziekten zoals cariës of parodontitis.

Fooi: Als u op zoek bent naar een allround aanbevolen tandenborstel, neem dan zeker een kijkje bij mijn testwinnaar Sonicare Diamond Clean. Het heeft niet alleen uitstekende reinigingsprestaties, maar ook speciale modi voor witte tanden.

Ook belangrijk: Reinig de interdentale ruimtes van plaque plaque

De beste interdentale borstels

Zelfs de beste tandenborstel bereikt sommige plaatsen in de mond niet – vooral niet tussen de tanden veel voedseldeeltjes die een optimale basis vormen voor schadelijke bacteriën.

Floss &sticks zijn waarschijnlijk de meest bekende oplossing voor dit probleem – de applicatie is echter een beetje tijdrovend, daarom doen velen het zonder.

Interdentale borstels reinigen de openingen iets grondiger en worden daarom door veel tandartsen aanbevolen – in Duitsland verspreiden ze zich echter slechts langzaam.

Orale irrigators zijn de handigste variant en reinigen de ruimtes ertussen met een waterstraal. Zeer zelden moet je echter flossen op hardnekkige voedselresten.

Welke van deze 3 manieren het beste is, wordt ook bepaald door uw persoonlijke voorkeuren. De meest grondige interdentale borstel heeft geen nut als deze zelden wordt gebruikt.

Met de juiste tandenborstel & het reinigen van de interdentale ruimtes, heb je de belangrijkste zaken op het gebied van persoonlijke mondhygiëne al behandeld.

Zoals ik al zei, consistente tandheelkundige zorg is het minimum – want als gele plaque en onzuiverheden de onderliggende schaduw bedekken, dan hebben zelfs de helderste tanden geen nut.

Effectieve huismiddeltjes voor witte tanden

Nu je precies de oorzaken van verkleurde tanden kent, wil ik in deze sectie meer in detail treden over zaken als de juiste tandpasta en populaire huismiddeltjes.

De beste huismiddeltjes voor witte tanden

Op internet kunnen rapporten over vermeende wondermiddelen keer op keer worden gelezen: of het nu gaat om kokosolie, kurkuma of zelfs zuiveringszout – ze worden allemaal verondersteld witte tanden te bieden.

In veel gevallen is dit zelfs waar, maar helaas worden de mogelijke bijwerkingen vaak uitgesloten. Om deze reden wil ik hier verwijzen naar alles wat in een normaal huishouden te vinden is.

Tip: Om te begrijpen waarom veel huismiddeltjes tegen verkleuring werken, helpt het om het werkingsmechanisme van tandpasta te internaliseren:

Zo belangrijk is de juiste tandpasta voor witte tanden

Natuurlijk maakt het deel uit van de dagelijkse verzorging – en in de juiste variant verwijdert tandpasta ook vervelende verkleuringen. De reden hiervoor zijn 2 ingrediënten:

tandpasta witte tanden

 • Fluoride bestrijdt schadelijke bacteriën in de mondholte en vermindert zo de geelachtige plaquelaag op de tanden.
 • Reinigingsmiddelen verhoog de slijtage en reinig het tandoppervlak van verkleuring (vergelijkbaar met schuurpapier).

Hoe hoger deze slijtage, hoe effectiever de tandenborstel het oppervlak reinigt. Whitening tandpasta kan de tanden dus beslissend witter maken.

Pas op voor overmatige slijtage!

Er is echter een reden waarom hoge slijtage niet de standaard is:

De reinigingsmiddelen kunnen het tandoppervlak aantasten en na verloop van tijd zelfs MEER verkleuring veroorzaken.

 • Vooral op oudere leeftijd worden de tanden dunner en ruwer. Kleurpigmenten en afzettingen hechten zich sneller aan het oppervlak.
 • Tandpasta met hoge slijtage versnelt dit proces en kan op de lange termijn precies het tegenovergestelde doen (meer groeven).

Veel tandartsen raden daarom gewone tandpasta of zelfs tandpasta met lage slijtage aan.

Conclusie: De beste tandpasta voor witte tanden

Zolang de rest van de tandheelkundige zorg past, is normale tandpasta in de meeste gevallen voldoende – omdat de bleekvarianten normale en gevoelige tanden kunnen aanvallen.

Agressieve tandpasta
Vermijd agressieve tandpasta die alleen op korte termijn voordelen oplevert.

Een compromis kan het gebruik van 2 tandpastavarianten tegelijkertijd zijn:

 1. De normale tandpasta is geschikt voor het dagelijks reinigen van tanden en beschermt het oppervlak op de lange termijn.
 2. Tandpasta met sterke slijtage voorkomt verkleuring voor , kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in het weekend.

Vaak is deze combinatie voldoende om de tanden helderder te laten schijnen. Bij twijfel – of als je al kampt met gevoelige tanden – moet je altijd kiezen voor een gevoelige variant.

Info: In dit artikel vindt u gedetailleerde tandpasta-aanbevelingen voor alle mogelijke tandtypen.

Witte tanden van zuiveringszout?

Conventioneel zuiveringszout werkt op dezelfde manier als een tandpasta met zeer hoog Afschaving. Op korte termijn fleurt dit huismiddeltje de tanden merkbaar op.

Zuiveringszout en zuiveringszout voor witte tanden

Op de lange termijn moet u echter aanzienlijke schade aan het glazuur verwachten, omdat het zuiveringszout letterlijk de tanden afknarst. Het wordt daarom NIET aanbevolen.

Het leidt niet alleen tot hogere overgevoeligheid (warm &koud voedsel) maar ook tot een ruw oppervlak, dat gevoeliger wordt voor verkleuring &kleurpigmenten. Op zuiveringszout moet je daarom om verschillende redenen onvoorwaardelijk opgeven.

Fooi: In dit artikel lees je meer over zuiveringszout voor witte tanden.

Veroorzaken kurkuma, zouten en actieve kool wittere tanden?

Volgens een vergelijkbaar werkingsmechanisme, andere Poeder. Ze verhogen allemaal de slijtage en kunnen op korte termijn respectabele resultaten opleveren.

De reden hiervoor is – in tegenstelling tot wat vaak voorkomt – geen speciale ingrediënten of etherische oliën, maar alleen de reinigingsmiddelen, die de beschermende tand laag voor stuk verwijderen.

Citroenzuur, appels & soortgelijk

Een andere tip is om je tanden te poetsen met zuur voedsel. Deze mogelijkheid brengt ook enkele gevaren met zich mee voor het gevoelige tandglazuur:

Veroorzaken zuren witte tanden?

Zelfs als het zuur sommige onzuiverheden kan verwijderen, tast het tegelijkertijd ook het tandoppervlak aan – vooral in combinatie met gelijktijdig schrobben.

Daarom moet je zeker voorkomen dat je je tanden poetst met zuur – en 30 minuten wachten voordat je schoonmaakt na het eten van appels of het drinken van sinaasappelsap.

Tip: Om deze reden is het soms raadzaam om je tanden te poetsen VOOR HET eten – als je bijvoorbeeld direct na het ontbijt naar je werk moet gaan – kan niet wachten.

Witte tanden door kokosolie: Een natuurlijk wondermiddel?

Kokosnoten zijn een echte superfood: ze bevatten niet alleen tal van nuttige vetten, maar worden ook gebruikt voor haarverzorging , zelfs als een wondermiddel voor de tanden.

De olie moet niet alleen witte tanden leveren, maar ook een slechte adem en andere tandziekten voorkomen. Maar is dat ook zo?

Witte tanden met kokosolie

In dit artikel over kokosolie heb ik al uitgebreid ingegaan op wetenschappelijke studies en de positieve effecten van kokosolie.

Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan daar verder. Voor alle anderen wil ik hier kort de belangrijkste bevindingen samenvatten:

Deze voordelen brengen kokosolie

 • Antibacteriële werking – In wetenschappelijke studies bleek kokosolie een effectief middel tegen bepaalde bacteriën in de mondholte.
 • Oil pulling met kokosolie – Het verbeterde de algehele mondhygiëne in sommige onderzoeken en verminderde merkbaar gedeeltelijke ontsteking van het tandvlees.
 • Het effect is echter nog niet volledig onderzocht & tandartsen zien kokosolie momenteel niet als een serieus alternatief voor poetsen + tandpasta.

In het beste geval brengt kokosolie een paar positieve effecten voor tandheelkundige zorg – maar vanuit wetenschappelijk oogpunt kan het momenteel alleen als nuttige aanvulling naar de rest van de tandheelkundige zorg.

U kunt dus naar kokosolie grijpen – zolang u het naast de rest van de tandheelkundige zorg gebruikt, omdat het geen volledige vervanging is.

Oil pulling – brengt het witte tanden met zich mee?

Op internet zweren veel bloggers ook bij het zogenaamde oil pulling – een kleine hoeveelheid olie wordt ongeveer 15 minuten heen en weer gespoeld in de mond.

 • Tenminste bij het gebruik van kokosolie, een positief effect hebben op de mondhygiëne en bijvoorbeeld de gezondheid van het tandvlees verbeteren.
 • Tandvleesontsteking is wijdverspreid en ontwikkelt zich, indien onbehandeld, vaak tot chronische ziekten zoals parodontitis (tandvleesatrofie).

Voor andere oliën (zoals olijfolie) heb ik echter geen wetenschappelijk onderzoek gevonden.

Oil pulling is echter niet schadelijk en kan in het beste geval een positief effect hebben op de gezondheid van het gebit.

U moet echter geen wonderen verwachten met betrekking tot de kleur van uw tanden – omdat onzuiverheden het beste kunnen worden verwijderd door mechanische reiniging zoals tandenpoetsen.

Je tanden wit krijgen met mondwater?

De situatie is vergelijkbaar met mondspoelingen en andere spoelingen. Ze kunnen ook bacteriële besmetting verminderen en zo de algemene hygiëne verbeteren.

U zult echter niet van hardnekkige verwijderingen afkomen, omdat in zo’n geval alleen krachtig schrobben of professionele tandreiniging (die ik hieronder zal beschrijven) helpt.

Mondspoelingen zijn daarom, net als kokosolie, alleen te beschouwen als een supplement – maar samen met een goede poetsbeurt kunnen ze positieve effecten hebben.

Wittere tanden door huismiddeltjes – een conclusie

U kunt meestal de natuurlijke schaduw van uw tanden behouden zonder dure en complexe behandelingen.

Je moet echter sceptisch zijn als wondermiddelen lokken met grote beloften:

 • In de meeste gevallen is consistente, conventionele tandheelkundige zorg de beste remedie voor van nature witte tanden.
 • Veel huismiddeltjes vormen daarentegen een duidelijk risico voor de tandheelkundige gezondheid op lange termijn.

En zelfs als deze remedies positieve effecten hebben – zoals de juiste tandpasta of kokosolie – dan zijn ze vaak alleen te beschouwen als een aanvulling op het dagelijks poetsen met tandenborstels en tandzijde.

Verdere maatregelen voor witte tanden

Daarnaast zijn hier nog een paar handige tips die de natuurlijke schaduw van tanden kunnen herstellen.

Krijg snel witte tanden

Bij langdurige verkleuring zijn deze maatregelen zeker het overwegen waard.

Een van de belangrijkste hiervan:

Regelmatige professionele gebitsreiniging bij de dokter

Als de tanden lange tijd verkleurd zijn, helpt vaak alleen een tandreiniging. Dit verwijdert niet alleen vlekken van de tanden, maar voorkomt ook cariës en andere ziekten.

Professionele gebitsreiniging moet niet worden verward met bleken (bleken van tanden door chemische middelen).Bleken maakt de tanden meer witter dan welk huismiddeltje dan ook.

Tijdens het reinigen worden de tanden alleen gepolijst of gereinigd met een fijne zandstraal van hardnekkige afzettingen. Tegelijkertijd wordt tandsteen (de bekende witte afzettingen op de tanden) verwijderd.

In het geval van zware vervuiling kunt u een aanzienlijk verschil opmerken. Deze behandelmethode herstelt echter alleen de natuurlijke tint van de tanden, een whitening daarbuiten vindt niet plaats.

Verander dieet &vermijd het kleuren van voedsel

Zoals hierboven al vermeld, worden lelijke vlekken vaak veroorzaakt door kleurpigmenten in dranken of voedsel. Een bijzonder groot aantal kleurstoffen wordt aangetroffen in de volgende voedingsmiddelen:

Dranken Voedsel
Koffie Bosbessen
Rode wijn Citrusvruchten
Thee Kersen

In de meeste gevallen leiden de kleurpigmenten die erin zitten tot donkere vlekken op de tanden – en (minder vaak) tot een gele coating.

Dus als u vooral worstelt met onregelmatige afzettingen op het tandoppervlak, dan kunnen sommige van de hier genoemde voedingsmiddelen de oorzaak zijn.

Fooi: U hoeft echter niet volledig zonder deze stimulerende middelen te doen – met mate – met de juiste tandheelkundige zorg, er vormt zich meestal geen langdurige verkleuring op de tanden.

Toch kun je proberen om het kleuren van voedsel een tijdje te vermijden (om te zien of de kleur van de tanden verbetert).

Roken schaadt tanden & tandvlees

Ik hoef waarschijnlijk niet meer in te gaan op de gezondheidsrisico’s van roken – afgezien van algemene gebitsklachten,De teer nestelt zich in de smeulende stengels maar ook op de bovenste lagen van de tanden.

Het herwinnen van je eigen glimlach kan dus extra motivatie geven om eindelijk te stoppen met roken.

Enkele verkleurde tanden door cariës of dode tanden

Een enkele donkere tand valt natuurlijk negatief op – vooral als de resterende tanden wit glanzen. In de meeste gevallen verkleuren individuele tanden als gevolg van cariës- of wortelkanaalbehandelingen.

Tanden niet behandelbaar
Sommige tandverkleuringen kun je niet meer echt witter maken.

Daarna is de tand dood – wordt hij niet meer voldoende voorzien van voedingsstoffen – en verliest hij na verloop van tijd zijn natuurlijke wit. Als ernstige tandziekten de reden zijn voor gele of donkere tanden, dan kan het vaak moeilijk zijn.

Interne verkleuring kan niet langer worden geëlimineerd door eenvoudige reiniging.

In tegenstelling tot oppervlakkige vlekken (bijvoorbeeld door plaque of pigmenten) helpt chemische verheldering van binnenuit hier nog steeds. Dit kan vrij complex en duur zijn.

In sommige gevallen boort de tandarts een gat in de dode tand en vult deze met een bleekmiddel. In andere gevallen kunnen fineer of kronen ook helpen.

Meer informatie over tanden bleken is te vinden in het volgende hoofdstuk over tanden bleken.

De tanden & de rest van het lichaam zijn met elkaar verbonden

Witte tanden staan niet voor niets voor vitaliteit. Wij beschouwen een stralende glimlach als gezond en aantrekkelijk – en niet toevallig.

Gezondheid en tandschaduw

Een bacteriële focus in de mond kan negatieve effecten hebben op andere delen van het lichaam en bevordert bijvoorbeeld ontstekingen.

Omgekeerd kunnen algemene klachten ook sterkere tandplak op het tandoppervlak veroorzaken – bijvoorbeeld als je kampt met een droge mond (speeksel bestrijdt tandplakbacteriën & remineraliseerd de tanden).

Bepaalde medicijnen verkleuren ook de tanden

Antibacteriële mondspoelingen zoals chloorhexamed zijn bijzonder vaak de reden voor verkleurde tanden. Na het spenen keert de natuurlijke schaduw van de tanden meestal terug – u moet dergelijke spoelingen echter nooit gebruiken zonder toezicht van een arts.

Andere geneesmiddelen kunnen de tanden ook tijdelijk geel kleuren (zeer zelden blijven de verkleuringen permanent, bijvoorbeeld met antibiotica uit de groep tetracyclines).

Dit is echter uiterst zeldzaam – en meestal zal uw arts u van tevoren informeren over mogelijke risico’s.

Hoe van nature witte tanden te krijgen – samenvatting & checklist

In de meeste gevallen zijn dure en complexe behandelingen bij de tandarts niet nodig – omdat voor de meesten van ons de natuurlijke schaduw van de tanden alleen verborgen is door afzettingen en vlekken.

Elimineer deze, dan straalt je glimlach zonder chemische toevoegingen.

 • De belangrijkste maatregel is een consistente mondhygiëne – omdat verkleuring dan maar met moeite kan bezinken & de tanden behouden hun natuurlijke wit.
 • Bepaalde huismiddeltjes &reinigingen bij de tandarts kan tandheelkundige zorg aanvullen – maar wondermiddelen uit reclame zijn geen volledige vervanging.

Geen enkel superfood ter wereld vervangt het mechanisch verwijderen van tandplak door een borstel. En zelfs als je alles goed doet, is de schaduw van je tanden onderhevig aan een genetische limiet.

Voordat ik in het volgende artikel inga op kunstmatig bleken, wil ik de belangrijkste maatregelen kort samenvatten:

CHECKLIST VOOR NATUURLIJK WITTE TANDEN

Het is het beste om de vragen stap voor stap door te nemen. Als u op geen van hen “ja” kunt antwoorden, is het het beste om daar wijzigingen aan te brengen.

Trouwens, de vragen zijn geordend op basis van hun belang – hoe hoger de vraag, hoe effectiever het zorgt voor gezonde en witte tanden

 • Vraag 1: Maak je elke dag alle delen van je mond schoon?
 • Vraag 2: Reinig je de interdentale ruimtes van bacteriën elke dag?
 • Vraag 3: Gebruik geen kleurstoffen of ZigAretten?
 • Vraag 4: Voert u regelmatig een professionele tandreiniging uit?
 • Vraag 5: Gebruik je een tandpasta met fluoride & de juiste slijtage?
 • Vraag 6: Heb je remedies zoals kokosolie of mondwater geprobeerd?

Natuurlijk hoef je het niet allemaal in de praktijk te brengen, maar het kan geen kwaad om na te denken over je eigen mondhygiëne.

Belangrijk: In het geval van langdurige verkleuring, is het het beste om met uw tandarts te praten – hij kan u beter helpen dan welke gids op internet dan ook.

Nachthoofdstuk: Witte tanden door bleken – voorbij de natuurlijke schaduw

Nu je alles weet wat je moet weten over witte tanden, wil ik in de volgende sectie de meest effectieve methoden voor het bleken van tanden bespreken.

Als je niet tevreden bent met je natuurlijke schaduw of absoluut een stralende Hollywood-glimlach nodig hebt, dan zullen de maatregelen daar je helpen.

 • Sommigen van hen kunnen ook thuis worden gedaan – maar de meeste zijn alleen beschikbaar als dure behandeling bij de tandarts.
 • Omdat het onderwerp tanden bleken vrij uitgebreid is, heb ik alle belangrijke informatie samengevat in een apart artikel:

Volgend hoofdstuk: Tanden bleken – de meest effectieve methoden