Cariës genezen – zonder te boren?

Of u zelf cariës kunt genezen , waarom u uw tandarts moet bezoeken en alles wat belangrijk is voor de behandeling, vindt u in deze gids.

Bijna iedereen is geplaagd door tandbederf. Degenen die nog steeds bang zijn voor de tandarts zijn vaak op zoek naar manieren om het probleem zelf onder controle te krijgen om zichzelf de weg naar de specialist te besparen.

Maar is dat wel mogelijk? Zijn er manieren en middelen om tandbederf te genezen zonder een ingreep bij de tandarts te hoeven ondergaan?

Deze vragen wil ik graag beantwoorden in dit artikel over tandbederf. Om dit te doen, leg ik uit hoe cariës zich ontwikkelt, welke gevolgen het kan hebben en hoe je cariës kunt stoppen voordat het zich ontwikkelt.

Veel voorkomende ziekte cariës – gaten in de tanden

Om de juiste remedie voor tandbederf te vinden, moet je weten wat cariës echt is. Velen geloven ten onrechte dat het een ziekte in de ware zin van het woord is. Dit is echter niet helemaal waar.

Genezing Kairos
Bij cariës wordt een gat in de tand gevormd, dat geleidelijk groter wordt.

Kortom, “cariësbesmetting” is het resultaat van het metabolisme van bacteriën in de mond. Bacteriën in je mond gebruiken het voedsel dat je binnenkrijgt (vooral suiker). De bacteriën voeden zich er als het ware mee.

 • Daarbij metaboliseren ze de suiker en andere ingrediënten.
 • Als afvalproduct van dit metabolisme worden afscheidingen en stoffen gevormd.
 • Deze hebben een corrosief effect op je tanden, vergelijkbaar met zuur.

Als dit zuur lange tijd op uw tanden inwerkt, wordt het oppervlak geleidelijk verwijderd.

Vooral op de plaatsen waar veel “voedsel” beschikbaar is voor de bacteriën (plaque), vormen zich echte bacteriële foci, die door hun activiteit snel gaten in je tanden maken. Het gevolg: ze hebben last van tandbederf.

Cariës verwijst naar de gaten en schade aan de tanden die getuigen van de aanwezigheid van bacteriën.

Zelf tandbederf genezen – kan dat?

De gaten in de tanden door tandbederf kun je niet zelf dichten. Dit betekent dat je tandbederf niet zelf kunt “genezen”.

Genees zelf tandbederf
Tandbederf “genezen”? Omdat cariës geen ziekte is, maar het is een gat in de tand, kun je het niet zelf genezen. Ga daarom zo snel mogelijk naar je tandarts.

Als u al tandbederf heeft, kunt u helaas niet om een tandheelkundige behandeling heen. Omdat alleen uw tandarts het juiste gereedschap bij de hand heeft om bestaande cariës te verwijderen en omliggende tanden te beschermen tegen besmetting.

Tip: Zelf cariës genezen – zonder tandarts – is niet mogelijk.

Door uw tandheelkundige zorg echter correct te behandelen, kunt u ervoor zorgen dat bacteriën zich in de eerste plaats niet in uw mond verspreiden en bovendien hun metabolisme vertragen.

Hiermee kunt u voorkomen dat uw tanden worden blootgesteld aan hyperaciditeit veroorzaakt door metabole producten van bacteriën.

Meer informatie is te vinden in het artikel “Cariës verwijderen: is het mogelijk om het zelf te doen of alleen bij de tandarts?”.

Cariësbehandeling bij de tandarts

Bij de behandeling van cariës wordt de veroorzaakte schade zoveel mogelijk hersteld en beschermd tegen hernieuwde aantasting.

Cariës genezen zonder tandarts
Bij tandbederf kan alleen de tandarts helpen.

Hiervoor zal uw tandarts de tanden onder de loep nemen.

 • Als je een gat in de tand hebt, zal hij eerst de gebieden verwijderen die door cariës zijn aangetast.
 • Vervolgens sluit het de omringende tand luchtdicht af, zodat er geen bacteriën zich daar vestigen.

Daarom is boren in dergelijke gevallen onvermijdelijk. Zelfs als u huivert bij het geluid, is het meestal een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Delen van de tanden die te zwaar beschadigd zijn door cariës worden zo verwijderd. Bovendien bereidt de tandarts tegelijkertijd de tand voor om goed te worden verzegeld met een afdichting of kroon.

Onregelmatigheden in de tand zouden tot problemen leiden als ze onbedoeld luchtsolderen veroorzaken.Dit is de eerste keer dat we een debat hebben

Boren dient daarom alleen om gebroken materiaal te verwijderen en het omringende materiaal voor te bereiden op een goede afdichting.

Wortelkanaalbehandeling & kronen voor cariës

In het ergste geval is cariës zo diep in een tand doorgedrongen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk wordt.

Genezing van diepe cariës

Uw tandarts verwijdert cariës en tandplak uit de blootgestelde zenuwkanalen (die tegen die tijd vaak zijn gestorven) en verzegelt vervolgens de “dode” tand.

Vaak wordt een kroon gebruikt, die op de tand wordt geplaatst en deze er dus uit laat zien zoals vóór de cariësbesmetting.

Als u volledig keramische kronen gebruikt, ziet het resultaat er uiteindelijk zo authentiek uit dat leken niet kunnen zeggen of het uw natuurlijke tand of een imitatie is.

Info: Vaak hebben zelfs tandartsen moeite om op het eerste gezicht een goede kroon te herkennen.

Kroon voor cariës

En één ding vooraf: zelfs als het altijd slecht klinkt, verloopt zelfs een interventie zoals een wortelkanaalbehandeling meestal zonder pijn.

 • Of de zenuwen in de tand zijn al dood – uw tandarts zal dit controleren door palpatie.
 • Of hij zal je injecteren met speciale verdovende middelen, waardoor je helemaal niets anders voelt dan een dof gevoel.

Het belangrijkste is dat je een dergelijke behandeling ondergaat wanneer het nodig is, omdat de gevolgen veel verwoestender kunnen zijn als je je probleem “uitzit”.

De gevolgen van niet-behandeling

Als u zich jarenlang tegen de behandeling verzet, zal het tandbederf in uw mond geleidelijk de overhand krijgen.

Genees cariës
Hoe eerder je cariës laat behandelen, hoe lager de negatieve effecten en de behandeling is minder kostbaar.

Ten eerste zullen de tanden rotten:

 • Ze worden broos, hol en kunnen je veel pijn doen als de zenuwen worden blootgesteld. Het tandvlees zal gemakkelijker bloeden en opzwellen als gevolg van de spanning.
 • Het kan gebeuren dat het tandvlees zich terugtrekt van de tanden en de nek van de tanden blootlegt. Dit is de zogenaamde parodontitis of parodontitis.

Een onaangename slechte adem zal zich ook geleidelijk ontwikkelen totdat deze niet langer kan worden verwijderd of bedekt met hulpmiddelen zoals mondwater.

En zodra de tanden zijn vernietigd, kan de tandarts ze niet meer redden. Dergelijke tanden moeten worden geëxtraheerd om het risico op infectie te minimaliseren. Hier zullen alleen kunsttanden u helpen om een glimlach te behouden.

Dit proces van verval duurt lang en je hoeft niet meteen het ergste te vrezen. Maar voorzichtigheid is beter dan verdraagzaamheid, en je riskeert op de lange termijn meer pijn door niets te doen dan door een tandartsboor waarvan het uiteindelijke doel je gezondheid is.

Voorkom tandbederf met de juiste mondhygiëne

De enige manier om op de lange termijn vrij te blijven van tandbederf is om ervoor te zorgen dat de bacteriën vanaf het begin van hun habitat worden beroofd. Je hebt een verscheidenheid aan mogelijkheden die je zoveel mogelijk moet gebruiken.

Poets je tanden goed en grondig

Je moet je tanden minstens twee keer per dag poetsen gedurende ongeveer 2 tot 3 minuten. Het doel hier is om tandplak, d.w.z. tandplak, uit tanden en ruimtes te verwijderen.

Tandbederf voorkomen met elektrische tandenborstels
De Sonicare Diamond Clean is een van de koplopers onder de elektrische tandenborstels en zorgt voor een grondige tandreiniging.

Want tandplak is de voedingsbodem van de bacterie. Vooral moderne elektrische tandenborstels geven je hier een beslissend voordeel. Zelfs oudere modellen zoals de Oral-B Professional Care 700 poetsen de tanden grondiger in dezelfde tijd dan een conventionele handtandenborstel.

Tandheelkundige zorg voor kinderen

Voor kinderen is tandenpoetsen vaak bijzonder onaangenaam of onbelangrijk, omdat ze zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen en de omvang ervan.

sonicare voor kinderen app

Hier helpen vooral speelse hulpmiddelen om het tandenpoetsen tot een vermakelijk iets te maken en zo het initiatief van het kind te bevorderen.

U kunt bijvoorbeeld speciale tandenborstels gebruiken die Vermaak kinderen met spelletjes tijdens het schoonmaken. In de test presteert de Philips Sonicare for Kids zeer overtuigend.

Met zo’n tandenborstel kunnen de kleintjes gemakkelijk worden overgehaald om vanaf het begin aandacht te besteden aan goede tandheelkundige zorg. En degenen die op jonge leeftijd leren hun tanden correct te poetsen, ontwikkelen automatisch een gezonde routine die tot op hoge leeftijd wordt gehandhaafd.

Een grondige gebitsverzorging is al het halve werk.

Vergeet de interdentale ruimtes niet

De beste tandheelkundige zorg heeft echter weinig nut als tandplak zich in grote hoeveelheden ophoopt in de interdentale ruimtes en de bacteriën zich vervolgens van daaruit weer verspreiden naar uw tanden.

Je moet daarom net zoveel tijd investeren in het schoonmaken van je interdentale ruimtes als in het poetsen van je tanden.

Tandbederf voorkomen met tandzijde
Om tandbederf optimaal te voorkomen, moet u uw interdentale ruimtes grondig reinigen.

Hoogwaardige tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean schuimen tandpasta op tijdens het poetsen en spoelen zo de interdentale ruimtes effectief grondig af tijdens het poetsen.

Toch is het raadzaam om gebruik te maken van speciale hulpmiddelen die zich volledig richten op het reinigen van de openingen. U kunt dus uw toevlucht nemen tot tandzijde en mondwater.

Voorkom tandbederf met orale irrigators
Orale irrigators zijn een geweldig alternatief voor flossen: snel en gemakkelijk te gebruiken.

Als alternatief voor tandzijde zijn er ook zogenaamde interdentale borstels verkrijgbaar. Dit zijn kleine rubberen tandenborstels die gemakkelijk in de openingen kunnen worden gestoken en tandplak kunnen verwijderen, zelfs van moeilijk bereikbare plaatsen.

Als u meer wilt uitgeven aan een grondige reiniging, kunt u ook speciale orale irrigators gebruiken die zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderen.

Behoud van tandglazuur

Het glazuur omringt onze tanden als een film en is de eerste en beste verdediging tegen bacteriën en tandbederf. Het glazuur heeft echter een cruciaal probleem: als het eenmaal weg is, komt het niet meer terug.

Tandglazuur beschermt tegen tandbederf

Ons lichaam kan het tandglazuur voeden en opnieuw opbouwen met behulp van mineralen. Maar het kan geen nieuw tandglazuur produceren.

Daarom is het erg belangrijk dat je je glazuur regelmatig voorziet van belangrijke mineralen. Veel tandpasta’s bevatten fluoride, dat het tandglazuur versterkt en herstelt.

Elmex is een van de topmerken in tandpasta’s en wordt door veel tandartsen aanbevolen voor optimale tandheelkundige zorg.

Aanbeveling
elmex EMAIL PROTECTION PROFESSIONELE tandpasta, verpakking van 3 (3 x 75 ml)
Elmex Tandglazuur bescherming Professional

 • Aanbevolen door veel tandartsen.
 • Helpt je vooral als je gevoelige tanden hebt.
 • Bevat waardevolle fluoride.
Zie prijs

Als deze fluoride echter ontbreekt, kan het tandglazuur niet langer bestand zijn tegen de voortdurende aanvallen door bacteriën en zure voedingsmiddelen en verdwijnt het geleidelijk.

Zeker als je tanden hebt die gevoelig zijn voor warmte en kou, kan dit een teken zijn dat je glazuur niet meer goed bewaard is.

Regelmatige verzorging met fluoride gaat dit tegen en kan uw tandglazuur tot op hoge leeftijd in topconditie houden.

Let op een gezond voedingspatroon

Je hebt deze zin waarschijnlijk vaak gehoord van tandartsen en andere artsen. Goede voeding is belangrijk. Voor je tanden betekent dit dat je suiker en zure voedingsmiddelen indien mogelijk moet vermijden.

Tandbederf voorkomen met voeding

Suiker is een zeer snelle bron van energie. Als je bijvoorbeeld een bruin brood eet, krijgt je lichaam de energie door koolhydraten te verwerken.

 • Deze zijn langketenig, d.w.z. bestaan uit vele moleculen die je lichaam langzaam moet verdelen in kleinere “beten”.
 • Suiker daarentegen bestaat uit kleinere ketens en kan direct worden omgezet in energie.

De bacteriën in je mond volgen dezelfde regels, waardoor ze suikers sneller kunnen opnemen en zich sneller kunnen vermenigvuldigen.

Een effectieve suikervervanger is xyliXylitol kan niet worden gemetaboliseerd door bacteriën. Ze lijden honger. Je vindt xylitol in mondspoelingen, vaak in kauwgom en sommige tandpasta’s. Stevia suiker is ook een gezonder alternatief voor ruwe suiker.

Aanbeveling
Zendium mondwater voorkomt tandbederf Complete Bescherming zonder alcohol, 2 x 500 ml
Zendium mondwater met xylitol

Zendium is duidelijk de allrounder met uitgebreide allround bescherming, zowel voor cariës als tandvleesproblemen.

Zie prijs

Andere zure voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap kunnen op de lange termijn een negatief effect hebben op uw tandheelkundige gezondheid.

De fruitzuren tasten je tandglazuur direct aan, net zoals een druppel zoutzuur in contact komt met je huid en een brandwond achterlaat.

Hoe minder van deze zuren je consumeert, hoe lager de belasting van je tandglazuur.

Ga regelmatig naar de tandarts

Dit punt zal zeker de een of de ander weer doen slikken, maar maak je geen zorgen: als je de bovenstaande tips opvolgt, heeft je tandarts geen reden om je aan een lange en misschien pijnlijke behandeling te onderwerpen.

Cariës voorkomen Tandartsbezoek

Een regelmatige controle kan u helpen problemen vroegtijdig te identificeren.

Dit zal uw tandarts helpen bepalen of u probleemgebieden heeft die niet goed genoeg worden geborsteld. Dit geeft u de mogelijkheid om u in een vroeg stadium aan deze problemen aan te passen en te elimineren.

Hoe eerder je de tandarts bezoekt, hoe minder “werk” hij zal hebben.

De belangrijkste dingen nog eens samengevat

Cariës is heel goed te voorkomen, maar tandbederf kun je niet zelf genezen. Alleen de tandarts kan het betrouwbaar verwijderen. Hoe eerder u een behandeling zoekt, hoe lager de permanente schade.

Genees cariës

Tandheelkundige zorg heeft een lange weg afgelegd en biedt u vele hulpmiddelen zoals elektrische tandenborstels, speciale tandpasta’s, orale irrigators en meer om tandheelkundige zorg zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken.

Je moet zelf zorgen voor het gebruik van deze tools en tips:

 • Poets je tanden regelmatig en grondig – minstens twee keer per dag gedurende 2 tot 3 minuten per stuk.
 • Gebruik mondspoelingen, tandzijde, interdentale borstels of andere middelen om de openingen schoon te maken.
 • Vermijd onnodige suiker of zure voedingsmiddelen.
 • Bezoek uw tandarts regelmatig voor preventieve zorg, zodat u uzelf het verblijf voor behandeling bespaart.

Als u al last heeft van tandbederf en bang bent dat u invasieve en misschien pijnlijke behandeling niet kunt vermijden, lees dan het artikel over “Angst voor de tandarts“.

Daar vind je belangrijke tips en trucs om deze angst te overwinnen. Deze angst is immers niet ongewoon en treft veel mensen. Je bent niet de enige.

Andere interessante links

Als je dit bericht leuk vond, dan zul je zeker de volgende links nuttig vinden. Tandheelkundige kennis behandelt allerlei onderwerpen die verband houden met tandheelkundige zorg.

U vindt er hulp bij veelgestelde vragen, ziekten en problemen, evenals grondige tests op verschillende tandheelkundige zorgproducten.

 • Alles over tandheelkundige zorg
 • Hulp bij veel voorkomende gebitsproblemen
 • De beste tips &tricks voor witte tanden
 • Cervicaal tandbederf – behandelingen, huismiddeltjes &risico’s