Oralflora in de praktijktest – Dit is hoe effectief de maandelijkse remedie tegen slechte adem is

Deze maandelijkse behandeling richt zich op probiotische bacteriën, die de orale flora verbeteren en helpen tegen onaangename slechte adem. Lees hier mijn ervaringen uit de praktijktest.

Als je last hebt van een slechte adem, dan zijn er talloze producten die verbetering beloven.

 • Veel mondwaters werken echter niet permanent, maar bedekken alleen de slechte adem – de werkelijke oorzaak blijft.
 • Andere producten helpen, maar u moet onaangename bijwerkingen zoals een droge mond accepteren.

De fabrikant Oralflora pakt het iets anders aan en vertrouwt op een maandelijkse kuur met probiotische bacteriën, die bedoeld zijn om de mondflora stukje bij beetje te vernieuwen.

Dit berooft stinkende bacteriën van hun levensonderhoud en richt zich op de werkelijke oorzaken van halitose (slechte adem).

Frisse adem in 1 maand?

Oralflora stuurde mij de zogenaamde “K12 Fresh Breath Kit” voor persoonlijk testen, die ik samen met een andere testpersoon meer dan 1 maand heb getest.

Oralflora maandelijkse behandeling tegen slechte adem
Maak je geen zorgen: de handige handleiding legt alle noodzakelijke stappen duidelijk en begrijpelijk uit.
 1. Het bestaat uit 1 tongreiniger, die helpt om bacteriële afzettingen van het oppervlak van de tong te verwijderen.
 2. Het ingesloten mondwater verwijdert geurveroorzakende zwavelbacteriën en zorgt voor een frisse adem.
 3. Er is ook 1 container met zuigtabletten die probiotische bacteriën in de mond moeten koloniseren.

Om het best mogelijke resultaat te bereiken, moet u alle meegeleverde delen van de kuur gebruiken. Gelukkig is er ook een zeer gedetailleerde en duidelijk te begrijpen handleiding die de toepassing uitlegt.

Helpt orale flora echt tegen een slechte adem?

Ik heb al wat kennis opgedaan over halitose (en samengevat in mijn uitgebreide gids voor slechte adem).

Dus voordat ik inga op de ervaring met orale flora, wil ik helemaal aan het begin één ding verduidelijken:

Zelfs de beste remedie helpt niet altijd – bijvoorbeeld als ernstige tandziekten zoals parodontitis of gaten in de tand de oorzaak zijn van een slechte adem.

 • Dan kan de mondflora zo goed zijn – tegen dergelijke bacteriële foci helpt alleen een professionele behandeling bij de tandarts.
 • Als u aan dergelijke aandoeningen lijdt, moet u ze eerst behandelen voordat u uw toevlucht neemt tot oplossingen zoals orale flora.
 • De bijgevoegde gebruiksaanwijzing van de maandelijkse kuur waarschuwt er ook voor en adviseert om gebitsproblemen voor gebruik te laten behandelen.

En natuurlijk moet de rest van de mondhygiëne ook passen – zonder tandzijde nestelen zich bijvoorbeeld stinkende bacteriën in de openingen, daarom moet je ze regelmatig schoonmaken.

Fooi: Lees hier meer over de oorzaken van een slechte adem. Alleen als je weet hoe een probleem ontstaat, kun je het effectief behandelen.

Tandarts slechte adem
Als een slechte adem aanhoudt, helpt een gesprek met de tandarts om de exacte oorzaken te achterhalen.

Als u echter kunt uitsluiten dat ernstige tandziekten de reden zijn voor halitose, dan biedt de maandelijkse genezing van Oralflora een relatief zachte oplossing tegen slechte adem.

Overigens geldt dit ook voor iedereen die de exacte oorzaken nog niet kent en eerst een vrij beschikbare remedie voor halitose wil proberen.

Maar hoe effectief zijn de probiotische bacteriën?

Om dit te controleren, gaf ik de maandelijkse kuur aan een testpersoon met duidelijk waarneembare slechte adem en begeleidde het gedurende een periode van 5 weken.

De toepassing van orale flora

Voor het best mogelijke resultaat moet u de gebruikershandleiding volgen.

Het mondwater

1x per week wordt het mondwater gebruikt, dat je mengt uit 2 verschillende componenten en vervolgens gorgelt.

Hierdoor sterven bacteriën die in de mond leven en kunnen ze geen etensresten meer ruiken. Verwerk geuren.

De smaak is even wennen en schommelt tussen medicijnen en zwembad. Een keer per week is dit echter gemakkelijk te verdragen – vooral voor een frisse adem.

De tongschraper

Voordat u het mondwater gebruikt, adviseert de fabrikant om alle coating met de meegeleverde tongreiniger te verwijderen.

Omdat we je echter niet te veel druk moeten opleggen (een fout die veel beginners maken). Het is het beste om te reiken om ze niet te beschadigen. Herhaal dit totdat er geen stortingen meer zijn.

Fooi: Overigens is zo’n tongreiniger ook aan te raden zonder aanvullende behandeling – zeker als je vaak last hebt van tongcoating (bijvoorbeeld ’s ochtends na het opstaan).

De zuigtabletten

De pastilles met het probioticum Streptococcus salivarius K12 aan de andere kant, zorg ervoor dat uw mondflora verbetert en berooft schadelijke bacteriën van hun levensonderhoud op eigen kracht.

Oralflora K12
De probiotische bacteriën brengen de Mundlfora weer in balans.
 • Om dit te doen, moet u dagelijks minstens één (enigszins fruitig smakende) tablet zuigen – volgens de fabrikant zijn ze ook geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.
 • Zeer verschillende chemicaliën of agressieve actieve ingrediënten vestigen zich zo nuttige bacteriën in de mond en speeksel.
 • De voorlopige bacteriën vormen ook vorm in de maag, wat mogelijk ook zou kunnen helpen bij een slechte adem uit de maag.

Daarnaast zorgt een gezonde mondflora voor mooiere tanden doordat het verkleuring &tandplak voorkomt. Bijna als een goedkope natuurlijke tanden bleken.

Na ongeveer 4 weken is de balans in de mondflora hersteld en is een slechte adem (en eventueel andere klachten zoals bloedend tandvlees) meestal merkbaar verbeterd.

Infobox: Probiotische bacteriën voorkomen ontstekingen in de mond

Ondertussen zijn er enkele studies die de positieve effecten van probiotica hebben onderzocht.

Deze studie toonde aan dat BLIS K12 ontstekingen in de mond, nek en keel van kinderen verminderde.

Een andere studie kwam tot vergelijkbare conclusies. Er zijn ook aanwijzingen dat probiotische bacteriën ook de darmflora verbeteren, dus het algemene immuunsysteem.

Echter: Probiotica zijn ook geen wondermiddelen – u kunt niet voorkomen dat grondige tandheelkundige zorg en regelmatige bezoeken aan de tandarts.

Praktijkervaring met mondflora

Nu is het tijd voor de belangrijkste vraag: Werkt de maandelijkse kuur überhaupt in de praktijk of is het allemaal maar marketing?

Tijdens de testperiode konden we een significante verbetering van de slechte adem zien.

Het tandvlees zelf voelde ook wat sterker aan en minder geïrriteerd/gezwollen.

Mondflora tegen slechte adem
De zoet smakende zuigtabletten hielpen daadwerkelijk bij de test en verminderden merkbaar de slechte adem.

Hoewel vooral na lange periodes zonder je tanden te poetsen (en met veel zoet of geurveroorzakend voedsel) er nog steeds wat geur kan worden waargenomen – maar meestal was dat verdwenen na het volgende tandenpoetsen.

 • Dit komt zeker ook door het feit dat mijn testpersoon iets meer aandacht besteedde dan normaal aan consistente tandheelkundige zorg.
 • Naast het gebruik van Oralflora wordt dagelijkse reiniging met tandzijde, elektrische tandenborstels of sonische tandenborstels aanbevolen.

Al met al heeft de maandelijkse kuur echter een positieve indruk achtergelaten: in ieder geval bij milde tot matige slechte adem lijken de probiotica te werken en een merkbare verbetering te brengen.

De langetermijneffecten van probiotische bacteriën

Een groot voordeel voor mij is het werkingsmechanisme – in tegenstelling tot mondspoelingen met alcohol of andere agressieve ingrediënten, hebben probiotica geen bekende bijwerkingen.

Ik kan echter nog geen exacte informatie geven over het effect op lange termijn – volgens onderzoek op internet is het echter raadzaam om ten minste de zuigtabletten regelmatig te nemen om de probiotische bacteriën in de mondflora te behouden.

Conclusie: Het proberen waard

Concluderend kan ik mijn ervaringen met de mondverzorgingsset van Oralflora alleen maar als positief samenvatten.

Het werkingsmechanisme is aangenaam zacht en het resultaat is overtuigend.

 • Als je last hebt van een slechte adem & al grondig de Zvergelijkbaar, dan is de maandelijkse kuur het proberen meer dan waard.
 • Verwacht gewoon geen wonderen – met bestaande cariës of gevorderde gingivitis zal alleen een arts helpen.

Maar als je – net als de testpersoon – al veel huismiddeltjes voor een slechte adem hebt geprobeerd en er geen succes mee hebt gehad, dan is het de moeite waard om de mondverzorgingsset van Oralflora een kans te geven.

In de praktijktest bleek het een geweldige aanvulling op de rest van de tandheelkundige zorg, die een aanzienlijke verlichting van slechte adem bracht.

De Fresh Breath Kit is verkrijgbaar in de online shop van Oralflora. Als alternatief kunt u het ook op Amazon doen* bevelen.