Puistjes op de tong – Wat helpt?

Wat helpt bij kleine, witte of rode puistjes op de tong , wanneer u naar de dokter moet gaan en welke ziekten puistjes bij kinderen veroorzaken.

Puistjes op de tong kunnen ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Hoe deze puistjes zich ontwikkelen en wat je eraan kunt doen, daar gaat dit bericht over.

 • Er zijn verschillende oorzaken van puistjes op de tong en de symptomen zijn ook verschillend.
 • In geval van langdurige problemen of pijn, moet u altijd een arts raadplegen.
 • Als de puistjes daarentegen slechts kort en sporadisch voorkomen, kunt u ook huismiddeltjes proberen.

In het volgende artikel heb ik alle belangrijke informatie over “puistjes op de tong” voor je samengevat, inclusief deze punten:

Zoals je kunt zien, is dit een breed en wijdverspreid onderwerp. Ik hoop dat de informatie je helpt om je lijden te verlichten.

Zijn puistjes op de tong eigenlijk puistjes?

Hoewel de term “puistjes” heel vaak wordt gebruikt voor kleine blaren op de tong, hebben de kleine ontstekingen op de tong niets te maken met conventionele talgpuistjes op het gezicht.

Puistjes op de tong

De meeste “puistjes op de tong” zijn zogenaamde aften. Dit zijn zweren van het mondslijmvlies, die in verschillende groottes kunnen voorkomen.

De aften manifesteren zich in kleine, witgele blaasjes op de tong. Vaak zijn de bubbels omgeven door een rode rand. Soms komen ze individueel voor, soms in groepen.

Afhankelijk van de oorzaak van de ontwikkeling van aften, kunnen ze meer of minder pijnlijk zijn.

Typische symptomen van “puistjes op de tong”

Ten eerste vormen zich kleine witte stippen op de tong, die eigenlijk een beetje aan puistjes doen denken.

Kleine puistjes op de tong

 • Deze worden echter snel groter en krijgen een nogal gelige tint.
 • Bovendien vormt zich vaak een rode rand rond de blaren, wat een teken is van ontsteking.

Zowel warm als koud voedsel, evenals het poetsen van je tanden, kan ervoor zorgen dat de puistjes op de tong pijn doen. Omdat de tong in de mondholte beweegt, kan het ook pijn veroorzaken bij het aanraken van tanden of gehemelte.

De meeste puistjes op de tong verdwijnen al na een paar dagen. Als u er na een week of 10 dagen nog steeds bent, moet u de blaren laten onderzoeken.

Oorzaken van puistjes op de tong

Er zijn verschillende redenen voor de vorming van aften op de tong.

Puistjes op de tong veroorzaken

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Bacteriële besmetting door gebrek aan mondhygiëne
 • Onjuiste voeding
 • Spijsverteringsproblemen
 • Stress
 • Medicatie

Afhankelijk van de oorzaak is de behandeling eenvoudiger of ingewikkelder. Alleen in zeldzame gevallen zijn er meer ernstige gezondheidscomplicaties.

Puistjes op de tong als gevolg van bacteriële aanval

Om ervoor te zorgen dat er in de eerste plaats geen aften op de tong ontstaan, wordt regelmatige en grondige mondverzorging aanbevolen.

Pijnlijke puistjes op de tong

Na elke maaltijd moet u uw tanden poetsen en ook de ruimtes tussen uw tanden en tong schoonmaken.

Hoe minder bacteriën er in je mond zitten, hoe kleiner de kans dat er puistjes op de tong ontstaan door bacteriën. Ik kan de gids voor mondhygiëne aanbevelen als verder lezen.

Als zich al puistjes op de tong hebben gevormd, moet u ook een grondige mondhygiëne volgen. Bovendien kunnen kruidenthee en mondwaters helpen ontstekingen te verminderen.

Als deze remedies niet helpen, is een doktersafspraak geschikt.

Aften als gevolg van onjuiste voeding

Een onevenwichtig dieetnn kan ook cruciaal zijn voor de vorming van puistjes op de tong. Voedingsmiddelen en dranken met een hoog suikergehalte bevorderen de vorming van bacteriën.

Puistjes op de tong veroorzaken
Te veel suiker of zuur is een teken van een onevenwichtig dieet en kan puistjes op de tong veroorzaken.

Bovendien kan het gebrek aan vitamines of mineralen, evenals zure voedingsmiddelen, de tong aanvallen.

Als je last hebt van aften, let dan goed op wat je eet en vermijd te veel suiker en te veel zuur.

Spijsverteringsproblemen

Je hebt zeker gehoord dat de tong veel zegt over de gezondheidstoestand van een persoon. Niet voor niets kijken artsen tijdens een onderzoek vaak naar de tong van hun patiënten.

Brandende puistjes op de tong
Vermijd het eten van te pittig voedsel in geval van problemen met de spijsvertering. Omdat het een trigger kan zijn voor de puistjes op de tong.

Als er spijsverteringsproblemen aanwezig zijn, kunnen ze zich ook manifesteren in de vorm van puistjes op de tong. Normaal gesproken verdwijnen de blaren zodra je spijsvertering weer normaal is.

FooiVermijd pittig of gekruid voedsel en let op een zo zacht mogelijk dieet.

Tongpuistjes door stress

In tijden van grote spanning of emotionele problemen kunnen zich ook blaren op de tong vormen en pijn veroorzaken. Hier meldt het lichaam zich met kleine waarschuwingen.

Verwijder puistjes op de tong

Probeer ontspanningsfases in te schakelen en een versnelling lager te schakelen. De meeste stresssymptomen verdwijnen zodra een normaal en “rustig” levensritme wordt hersteld.

Gebruik van medicatie

Bij sommige medicijnen kunnen puistjes op de tong optreden als bijwerkingen. Dus als u medicijnen gebruikt, lees dan de bijsluiter goed door.

Puistjes op de tong medicatie

Als u twijfelt over de verdraagbaarheid van een bepaald medicijn, moet u zeker uw arts raadplegen.

Huismiddeltjes voor tongpuistjes

Mondspoelingen zoals het natuurlijke smeerwortel mondwater en kruidenthee zijn zeer geschikt om de puistjes op de tong te kalmeren en bacteriën te doden.

Remedie voor puistjes op de tong

 • Vooral kamillethee of zoutoplossingen kunnen een eerste verlichting bieden.
 • Alcohol daarentegen mag nooit als mondwater worden gebruikt.

Als je tong gevoelig is voor warmte, kun je ook koud proberen. Een waterijsje of een koud drankje (bij voorkeur zonder suiker) kan helpen.

Belangrijk: Probeer de bubbels niet open te drukken of met uw vingers te openen. Barsten of contact met de huid kan leiden tot ontstekingen en andere complicaties.

Als de huismiddeltjes geen verbetering bieden en de puistjes niet vanzelf teruggaan, moet u een arts raadplegen.

Wanneer moet je een arts raadplegen voor puistjes op de tong?

Een bezoek aan de dokter wordt altijd aanbevolen als de puistjes zich gedurende een lange periode op de tong vormen of als ze gevoelige pijn veroorzaken.

Puistjes op de tong wat te doen

Bovendien, als u vermoedt dat een bepaald medicijn of ziekte verantwoordelijk kan zijn voor de aften, moet u ook met uw arts praten.

Sommige puistjes op de tong komen daarentegen slechts voor een korte tijd voor en verdwijnen met een mondwater of met een grondige mondverzorging. In deze gevallen is het niet nodig om naar de dokter te gaan.

Rode puistjes op de tong

De arts schrijft een wattenstaafje voor puistjes op de tong voor en vaak een bloedtest om mogelijke ontstekings- of tekortsymptomen op te sporen. Soms is een allergietest nodig.

Een van de meest voorkomende klinische beelden die symptomen heeft die lijken op puistjes op de tong is een herpesvirusziekte in het mondgebied. Omdat dit besmettelijk kan zijn, is behandeling absoluut noodzakelijk.

Voorkom puistjes op de tong

De beste remedie om puistjes op de tong te voorkomen, is een grondige mondhygiëne.

Wat helpt tegen puistjes op de tong
Om puistjes te voorkomen, moet je je tanden, de ruimtes tussen je tanden en de tong goed schoonmaken.
 • Poets je tanden na elke maaltijd en vergeet niet om de interdentale ruimtes en tong schoon te maken.
 • Naast het schoonmaken met de tandenborstel, moet je ook flossen en mondwateren.

Roken is ook vaak een trigger voor aften en de nicotine kan de puistjes op de tong nog erger maken. Het is veel gezonder om niet te roken.

Volgens studies bieden elektrische tandenborstels veel grondiger tandheelkundige zorg. Hier vind je een overzicht van de huidige elektrische tandenborstels voor elk budget.

Puistjes op de tong bij kinderen en baby’s

Zelfs bij kleine en oudere kinderen zijn aften meestal verantwoordelijk voor blaren of puistjes op de tong. Een goede 10 procent van de kinderen heeft last van deze ontstekingen.

Puistjes op de tong bij kinderen

Bij kinderen tot 10 jaar kan de zogenaamde hand-mond-mondziekte ook verantwoordelijk zijn voor pijnlijke blaren op de tong.

 • Deze virale infectie is zeer besmettelijk en u moet het altijd door een arts laten behandelen.
 • Vraag in geval van twijfel aan de omgeving van het kind of er infecties zijn opgetreden.

Een andere typische kinderziekte waarbij rode blaren op de tong (frambozentong) ontstaan, is roodvonk. Nogmaals, u moet de kinderarts rechtstreeks bezoeken.

Conclusie: Puistjes op de tong zijn zelden een symptoom van ernstige ziekten

Als u puistjes op de tong opmerkt, moet u zich in het begin niet te veel zorgen maken. Een goede 10 procent van de bevolking lijdt met onregelmatige tussenpozen aan aften.

In de meeste gevallen zijn de symptomen tijdelijk en gaan ze vanzelf over.

Wat helpt tegen puistjes op de tong

 • Voor herpesziekten en andere langdurige problemen moet u altijd uw huisarts raadplegen, zodat hij een nauwkeurige diagnose kan stellen.
 • Vaak zijn eenvoudige veranderingen in mondhygiëne of dieet echter nuttig om de symptomen snel te elimineren.

Als uw kind last heeft van puistjes op de tong, kunnen typische kinderziekten zoals roodvonk ook triggers zijn. Dan zal de kinderarts je helpen.

Omdat een van de meest voorkomende oorzaken van puistjes op de tong bacteriën zijn, kunt u ze optimaal tegengaan met een betere mondhygiëne:

Ik raad elektrische tandenborstels aan zoals de Sonicare DiamondClean, mondwater, tandzijde of orale irrigators zoals de Waterpik WP 660 Ultra. Met alle maatregelen zorg je voor een grondig reinigend gebit.

Ik hoop dat het artikel en de verdere bijdragen je helpen om antwoorden te vinden op je vragen over puistjes op de tong.