Philips Sonicare CleanCare + Beoordeling

Dit is hoe grondig de CleanCare sonische tandenborstel reinigt. Of de aankoop de moeite waard is voor beginners en welke alternatieven er zijn, kunt u hier ontdekken.

Bijna elke fabrikant biedt een instapmodel tegen een redelijke prijs in zijn assortiment.

De SoniCare CleanCare+ behoort tot deze categorie:

 • Het is een van de meest betaalbare sonische tandenborstels van Philips Sonicare.
 • Het biedt echter ook veel minder functies dan veel premiummodellen.

Als je het niet nodig hebt, is CleanCare zeker de moeite van het bekijken waard.

Aanbeveling
Philips Sonicare CleanCare+ Elektrische tandenborstel met geluidstechnologie HX3212/16, wit/blauw
Sonicare CleanCare

Dankzij de Easy Start functie een goede tandenborstel voor beginners die voor het eerst met een elektrische tandenborstel willen poetsen.

Zie prijs

Ik heb de Sonicare CleanCare+ twee weken voor je getest.

In dit artikel leg ik alles uit wat u moet weten voordat u koopt en geef ik u een paar betere alternatieven, zoals de EasyClean of de Protective Clean 4300.

Als je geen tijd hebt voor een losbandige beoordeling en op zoek bent naar snelle antwoorden, lees dan mijn korte conclusie.

Korte conclusie

In een notendop: De Sonicare CleanCare+ is een voldoende goed instapmodel tegen een redelijke prijs, maar maakt gebruik van verouderde batterijtechnologie en loopt ook qua design achter op veel modellen.

Oral-B vs Handmatige tandenborstel
De CleanCare+ is een zeer betaalbaar instapmodel wanneer je voor het eerst overstapt van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel.
 • Goedkoop instapmodel op het gebied van sonische tandenborstels.
 • De geïntegreerde timerfunctie helpt u uw tanden gelijkmatig te poetsen.
 • Een enkele reinigingsmodus houdt het gebruik duidelijk, maar u wilt snel meer keuze.

De tandenborstel heeft slechts één reinigingsmodus, wat een voordeel voor u kan zijn als u een voorliefde voor eenvoud hebt.

Veel modellen bieden echter al verschillende modi, bijvoorbeeld voor gevoelige tanden en tandvlees, of een speciale tandenbleek, die vooral populair is bij rokers en koffiedrinkers.

De Sonicare CleanCare+ biedt u met een “Easy-Start” modus een optie speciaal voor nieuwkomers op het gebied van sonische tandenborstels.

Hierdoor kun je over een periode van 14 dagen geleidelijk de sterkte van de trillingen verhogen en langzaam wennen aan het nieuwe gevoel.

Sonicare CleanCare+ Test
De timer helpt je om je tanden grondig en voldoende lang te poetsen.

Ik vind de reeds geïntegreerde timer praktisch. Een functie die steeds vaker wordt gebruikt en het einde van een tandenpoetssessie aangeeft door na 2 minuten automatisch uit te schakelen.

Daarnaast is een kwadranttimer geïntegreerd. Hier trilt de tandenborstel elke 30 seconden zodat je alle 4 kwadranten gelijkmatig poetst.

Als u de voorkeur geeft aan eenvoud en gewoon een sonische tandenborstel wilt proberen, dan is de SoniCare CleanCare + een voldoende keuze.

U kunt echter veel meer functionaliteit en kwaliteit krijgen voor hetzelfde geld, bekijk het hoofdstuk “Alternatieven”.

Uitpakken en eerste indruk

Ik vind dat de tandenborstel erg goed gemaakt is. Het handstuk is echter groter en zwaarder dan vergelijkbare modellen vanwege de gebruikte batterijtechnologie.

Inbegrepen in de levering:

 • Handstuk
 • een laadpaal
 • 1x “DiamondClean” push-on borstel
 • Houder voor de push-on borstel

De tandenborstel zelf ziet er voor mij heel klinisch uit met zijn wit-blauwe ontwerp.

De borstelkop is erg smal, waardoor je ook bij de achterste steel kunt komen.Het is gemakkelijk om het in de mond te gebruiken. De borstelharen zien er erg futuristisch uit in directe vergelijking met conventionele tandenborstels.

Sonicare vervanging borstels Test
De Diamond Clean borstelkop maakt borstelen eenvoudig.

Bovendien is de nek iets naar voren gekanteld. Dit zou je moeten helpen om je kiezen te poetsen, maar het kan een beetje onbekend aanvoelen als je overstapt van een (vaak rechte) handtandenborstel.

Ik vind het vooral leuk dat er een rubberen coating aan de zijkanten zit, die de hantering ondersteunt en uitglijden met natte handen voorkomt.

Een reiskoffer is niet inbegrepen, dus als je de tandenborstel mee wilt nemen op vakantie, dan moet je je toevlucht nemen tot andere opslagmethoden. Bijvoorbeeld de nogal logge originele verpakking.

Goed reinigingsresultaat met slechts één modus

Met slechts één modus loopt de tandenborstel ver achter op veel andere tandenborstels, zowel andere modellen van Philips als producten van andere fabrikanten.

gezonde en witte tanden
Als instapmodel heeft de CleanCare+ slechts één reinigingsmodus. Je reinigt je tanden echter nog steeds grondig met de tandenborstel.

Wil je het doen zonder extra modi zoals tanden bleken, dan is de bediening van de CleanCare+ zeker een pluspunt.

Zelf gebruik ik echter regelmatig de whitening functie van mijn Oral-B Genius 9000 (geen sonische tandenborstel) en heb deze functie gemist tijdens de testperiode.

 • De tandenborstel beweegt 31.000 keer per minuut, wat voor mij heeft gezorgd voor goede poetsresultaten.
 • Het grootste effect merk je wanneer je voor het eerst overstapt van een handtandenborstel naar een elektrisch model.

Hier bieden andere modellen echter soms al 4.62.000 bewegingen per minuut, waardoor de CleanCare+ duidelijk achterblijft in de test.

Toch zijn de reinigingsprestaties meer dan voldoende en zorgen ze voor een gezond en schoon gebit.

Dit komt voornamelijk door de gebruikte technologie:

 • Klassieke elektrische tandenborstels werken met een eenvoudig rotatieprincipe. De borstelkop draait met een zeer hoge snelheid en schrobt de tanden beter dan een eenvoudige handtandenborstel.
 • Bij sonische tandenborstels daarentegen trillen de borstelharen zo snel heen en weer dat het mengsel van speeksel en tandpasta begint op te schuimen en luchtbellen trekt.

Dit creëert een ware stroom die over de tanden en door de ruimtes ertussen zweeft, vuil en voedselresten van de tanden verwijdert en ze meetrekt.

Dit principe wordt hydrodynamica genoemd en heeft een revolutie teweeggebracht in tandenpoetsen tot het verschijnen van nieuwere ultrasone tandenborstels.

2 minuten timer met 30 seconden signalen

CleanCare+ heeft een ingebouwde timer om u te helpen de aanbevolen reinigingstijden te halen. De tandenborstel schakelt zichzelf dus na precies 2 minuten uit.

Quadrant Timer Sonicare
Elke 30 seconden vertelt een trillingssignaal u wanneer u naar een ander mondgebied moet overschakelen.

Zo weet je precies wanneer je voldoende schoongemaakt hebt. Te vroeg stoppen en dus alleen suboptimale tandheelkundige zorg behoren tot het verleden.

Naast de sessietimer is ook een zogenaamde kwadranttimer geïntegreerd.

Dit schakelt de tandenborstel elke 30 seconden kort uit – nu moet je van het ene kwadrant van de kaak naar het volgende overschakelen. Hierdoor kunt u alle vier de delen van de mond gelijkmatig en grondig reinigen.

Easy Start-functie voor nieuwkomers

Waarschijnlijk de meest interessante functie van CleanCare+ is de Easy-Start functie.

Easy Start-functie
Wen als beginner langzaam aan de functie en het hanteren van je elektrische tandenborstel met de Easy-Start functie.

Zoals gezegd dient de CleanCare+ vooral als instapmodel als je eerder met een handtandenborstel hebt geborsteld en nu voor het eerst de sprong wilt wagen in de wereld van elektrische tandenborstels.

De Easy-Start-functie vermindert de prestaties van de tandenborstel bij het eerste gebruik en verhoogt vervolgens automatisch de prestaties in de komende 14 dagen.

Dit maakt het voor u gemakkelijker om te wennen aan het onbekende kietel- en bedieningsgeluid. Uit ervaring is dit een probleem dat veel mensen om verschillende redenen afschrikt.

Verouderdde batterij en looptijd

De batterij die hier wordt gebruikt, is de NiMh-batterij (nikkel-metaalhydride-accumulator), die al als verouderd wordt beschouwd.

Waarom dit doorslaggevend kan zijn, wil ik u kort uitleggen:

 • Nikkelbatterijen hebben last van een zogenaamd “geheugeneffect”.
 • Als de batterij slechts gedeeltelijk wordt ontladen en vervolgens wordt opgeladen, wordt de capaciteit in de loop van de tijd verminderd.
 • Op de lange termijn betekent dit dat de batterij bij elke lading een stuk opslagvermogen verliest, totdat deze na slechts enkele toepassingen weer helemaal leeg is.

Om deze reden worden dergelijke batterijen nooit gebruikt waar een lange en betrouwbare levensduur vereist is – bijvoorbeeld brandalarmen, noodlantaarns of zelfs in hoogwaardige tandenborstels.

Levensduur batterij te kort
In het begin gaat de batterij een goede 2 weken mee. Na een lange periode van gebruik neemt de levensduur van de batterij echter af.

In modellen als de Philips Sonicare DiamondClean of de Flexcare Platinum worden tegenwoordig de modernere lithium-ionbatterijen geïnstalleerd.

Deze kenmerken zich door een langere duurzaamheid en een lager vermogensverlies bij een laag laadniveau.

De CleanCare+ belooft een levensduur van ca. 2 weken per lading. In mijn test kan ik deze belofte bevestigen. Sterker nog, de batterij ging in de test zelfs een paar dagen langer mee. Het opladen zelf duurt tot 24 uur.

Tip: Als u de tandenborstel enkele maanden of jaren gebruikt, moet u mogelijk een aanzienlijk prestatieverlies verwachten.

U kunt het geheugeneffect gedeeltelijk voorkomen door de batterij volledig op te gebruiken voordat u begint met opladen.

Of koop een borstel met een moderne accu, wat je zo’n vervelende belasting bespaart.

Reserve opzetborstels

U moet de opzetborstel minstens om de 3 maanden vervangen om een lagere reinigingskwaliteit te voorkomen.

Daarom zijn, vooral bij elektrische tandenborstels, de beschikbaarheid en prijs van vervangende opzetborstels een terugkerend onderwerp dat u moet overwegen bij het kopen.

Wanneer u de CleanCare+ koopt, krijgt u slechts één borstelkop, daarom moet u in een vroeg stadium nadenken over het kopen van vervangende borstels.

Fooi: Ik raad je aan om nieuwe essays online te kopen, omdat ze meestal goedkoper in prijs zijn dan in winkels.

Voor de CleanCare+ kunt u alle push-on borstels gebruiken die geschikt zijn voor de SoniCare modellen. Hier kosten de originele borstels van Philips echter geld.

Aanbeveling
Philips Sonicare DiamondClean Standaard opzetborstels voor Sonic Tandenborstel (Model HX6064/07)
Diamond Clean vervangende opzetborstels

Handig pakket van 4 compatibel met uw Sonicare CleanCare+.

Zie prijs

Hoewel u ook vervangende borstels van andere fabrikanten kunt gebruiken, die tegen een lagere prijs verkrijgbaar zijn, kan de zoektocht naar de juiste koppen snel een nachtmerrie worden.

Dit komt vooral door de grote verscheidenheid aan verschillende tandenborstelmodellen van Philips, zelfs binnen een serie.

Alternatieven voor SoniCare CleanCare+

Hoewel de CleanCare + een solide keuze is als u op zoek bent naar een eenvoudige sonische tandenborstel tegen een goede instapprijs, zijn er vergelijkbare en betere alternatieven in mijn testervaring.

Ik wil u daarom graag kennis laten maken met wat volgens mij de beste alternatieven zijn voor SoniCare CleanCare+, zodat u de juiste tandenborstel voor uw behoeften kunt kiezen.

SoniCare ProtectiveClean 4300

De ProtectiveClean 4300 van Philips is het goedkoopste model uit de ProtectiveClean serie en biedt al een waardevolle upgrade voor een iets hogere prijs.

ProtectiveClean 4300 Beoordeling

De voordelen op een rij:

 • Drukregeling voorkomt dat je de tandenborstel te strak indrukt en daardoor je tandvlees onnodig verwondt.
 • Een nieuwere lithium-ion batterij – in vergelijking met verouderde NiMh batterijen – zorgt voor een langere houdbaarheid.
 • Met 62.000 borstelbewegingen biedt het de beste prestaties die momenteel mogelijk zijn voor sonische tandenborstels.

Naar de gedetailleerde test van de ProtectiveClean 4300

Happybrush Sonic Tandenborstel

De Happybrush sonic tandenborstel van het gelijknamige startup-bedrijf is een goed alternatief als het voor u niet belangrijk is om een merkproduct van Philips of Braun te gebruiken.

HappyBrush Tandenborstel Review

Voor een echt lage prijs krijg je een goed ontworpen sonische tandenborstel die de grote fabrikanten kan bijhouden.

De voordelen op een rij:

 • 3 reinigingsmodi bieden dezelfde functies als veel modellen van de hogere klasse – normaal – gevoelig – polijsten.
 • De Happybrush maakt ook gebruik van de nieuwere lithium-ion technologie.
 • Uitstekende reinigingsprestaties tegen een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Meer informatie over Happybrush

Easy Clean Sonic Tandenborstel

Een andere tandenborstel voor beginners is de Easy Clean van Philips. Hier krijg je veel prestaties tegen een even redelijke prijs.

Sonicare Easy Clean Test

Voor een zeer vergelijkbare prijs presteert de Easy Clean beter dan de Sonicare CleanCare+. Als beginner zul je gelukkiger zijn.

De voordelen op een rij:

 • Slanker ontwerp en solide afwerking.
 • 31.000 bewegingen per minuut – Krachtig voor schone tanden.
 • Geïntegreerde quad timer, met lithium-ion batterij.

Naar het testrapport van Sonicare Easy Clean

Conclusie: Een goed instapmodel zonder uitstekende kwaliteiten

De CleanCare + is een betaalbaar instapmodel dat uw poetskwaliteit zeker zal verhogen als u overschakelt van een handmatige tandenborstel of een ouder model naar deze sonische tandenborstel.

 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Reinigt betrouwbaar en grondig.
 • Goedkope aankoop.

Maar als je veel belang hecht aan functionaliteit en extra’s of als je veel reist, dan raad ik andere tandenborstelmodellen aan, zoals de Sonicare EasyClean of de ProtectiveClean 4300, die je voor een vergelijkbare prijs krijgt.

Hoe andere elektrische sonische tandenborstels presteren in de test en welk model onze huidige testwinnaar is, kunt u lezen in de gedetailleerde vergelijking.

Philips Sonicare CleanCare+

82 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi85
Verwerking & houdbaarheid80
Accessoires & Extra’s82
Algemene conclusie

Een goede en goedkope tandenborstel voor alle beginners die willen overstappen van een handtandenborstel. Dankzij de Easy-Start functie is het wennen eenvoudig. Echter, met al verouderde batterijtechnologie.
Bekijk de laatste prijs van Sonicare CleanCare+*