Oral-B of Sonicare, draaiend of geluid. Wat is beter?

Wie levert de beste borstels? Oral-B of Sonicare? Roterende apparatuur of sonische tandenborstels? Omdat ik talloze modellen van beide fabrikanten heb getest, probeer ik deze vraag te beantwoorden.

Steeds weer rijst in e-mails de vraag wie de betere tandenborstels bezorgt:

 • De fabrikant Braun, die voornamelijk vertrouwt op roterende apparatuur met het merk Oral-B …
 • … of Philips, dat marktleider is in sonische tandenborstels met zijn Sonicare-modellen?

Omdat ik al talloze modellen van de twee fabrikanten heb getest, probeer ik de vraag naar het beste borsteltype in dit artikel te beantwoorden.

Oral-B of Sonicare

Daarbij ga ik niet alleen in op mijn persoonlijk waargenomen verschillen, maar vat ik ook de belangrijkste wetenschappelijke studies over het onderwerp samen.

Aanbevelingen voor mensen met haast

Wil je wat tijd besparen met kiezen, kijk dan eens naar een van de gekoppelde bovenste tandenborstels.

Elk van deze apparaten reinigt de tanden meer dan grondig en bespaart u op de lange termijn dure behandelingen bij de tandarts:

Sonicare Diamond Schoon

De beste sonische tandenborstel schittert in de test met uitstekende tandreiniging en hoogwaardige afwerking Bekijk op Amazon

Oral-B iO 9

De beste tandenborstel van Oral-B zorgt voor gezonde tanden met sterke batterij- en positiedetectie. Bekijk op Amazon

Oral-B Pro 2 2000

Goedkope elektrische tandenborstel – zonder veel franje, maar met het belangrijkste voor gezonde tanden. Bekijk op Amazon

Gedetailleerde testrapporten zijn hier te vinden: Philips Sonicare DiamondClean, Oral-B iO 9, Oral-B Genius X/Oral-B Genius 10000 & budgettip: Oral-B Pro 2 2000.

Als u meer wilt weten over de exacte verschillen tussen de fabrikanten, lees dan verder in dit artikel.

De grootste verschillen samengevat

Om een lang verhaal kort te maken: Vanaf ongeveer 50€ veranderen de reinigingsprestaties van elektrische tandenborstels niet meer drastisch.

 • Beide typen reinigen uw tanden grondiger en comfortabeler dan welke handtandenborstel dan ook.
 • (Dit wordt ook bewezen door de onderstaande studies – soms roterende, soms door geluid aangedreven apparaten zijn iets beter).

Roterende borstels zoals Oral-B’s hebben de neiging om tandplak van tanden iets beter te verwijderen, terwijl sonische tandenborstels zoals Sonicare’s minimaal vooruitlopen als het gaat om de gezondheid van het tandvlees.

Maar: met goedkope modellen moet je met het vergrootglas op zoek naar de verschillen voor tandheelkundige gezondheid – meestal is er 1 enkele poetsmodus en een batterijduur van ongeveer 1 week.

Oral-B iO 9 testrapport over reinigingsprestaties

Op papier reinigen dergelijke goedkope borstels vaak net zo goed als twee keer zo dure modellen. Mijn ervaring is echter dat het nog steeds de moeite waard is om wat meer geld in handen te nemen.

Premiummodellen hebben bijvoorbeeld een sterkere batterij die zelfs bij lage laadniveaus voldoende vermogen levert. Goedkope borstels raken sneller buiten adem en ze reinigen niet meer zo grondig.

Een moderne accu verhoogt niet alleen de duurzaamheid, maar zorgt er ook voor dat de borstel altijd op vol vermogen reinigt.

Sonicare Diamondclean Overzicht
Dure tandenborstels bieden veel voordelen – maar de reinigingsprestaties (met een volle batterij!) zijn niet per se beter dan goedkopere modellen.

Grote verschillen in de hogere prijsklassen

In mijn ervaring zijn er echter andere dingen die je tanden beïnvloeden (en vaak niet worden genoemd in tests of wetenschappelijke studies).

Extra reinigingsmodi helpen bijverschillende gebitsproblemen (bijv. een bleekmodus voor verkleurde gebieden of een gevoeligheidsmodus voor gevoelige tanden op oudere leeftijd is geschikt).

Dergelijke comfortfuncties zijn meer dan gimmicks en vertegenwoordigen vaak het grootste voordeel van elektrische topmodellen zoals de Philips Sonicare DiamondClean Smart (testwinnaar bij Stiftung Warentest) of de Oral-B Genius.

Diamond Clean met Bluetooth op de proef gesteld

Hoeveel van ons maken echt elke dag schoon met volledige concentratie of houden zich aan de aanbevolen reinigingstijd op een stressvolle ochtend?

Op de lange termijn kunnen extra functies een beslissend verschil maken.

Vergelijk prijsklassen in plaats van soorten tandenborstels

De verschillen tussen een budgetapparaat als de Oral-B Professional Care 700 en een topmodel als de Oral-B Smart 6000 zijn veel groter dan het verschil tussen sonische tandenborstels en Oral-B borstels.

Bespaar niet aan de verkeerde kant, maar investeer bij twijfel iets meer in je tandheelkundige gezondheid (het is het waard).

In hogere prijsklassen krijgt u niet alleen betere bewerkte materialen , een langere houdbaarheid, maar ook nuttige supplementen voor dagelijkse reiniging.

Maar of het topmodel Van Oral-B of een Sonicare sonic tandenborstel zoals de Sonicare Diamondclean Smart of de Philips Sonicare Flexcare Platinum de beste keuze voor u is, hangt volledig af van uw voorkeuren:

Oral-B of Sonicare: Dit zijn de topmodellen

De fabrikanten vertrouwen op zeer verschillende apparatuur en zijn moeilijk te vergelijken, vooral in de hogere prijsklassen.

De tandvleesbescherming van de Oral-B 8900.

 • Roterende tandenborstels van Oral-B hebben bijvoorbeeld ingebouwde positiedetectie in de nieuwste versies. Dit herinnert u eraan om moeilijk bereikbare plaatsen zoals de achterste snijtanden zorgvuldig te poetsen.
 • Sonicare sonische tandenborstels daarentegen hebben een andere aanpak – de nobele DiamondClean Smart selecteert de automatische modus voor elke borstelkop (bijvoorbeeld de gevoelige modus voor de variant met zachte borstelharen) – herinnert aan een uitwisseling van met kiemen besmette opzetborstels.

Dit is natuurlijk maar een heel klein inkijkje in de functies.

Wetenschappelijke studies over reinigingsprestaties

Omdat het onderwerp mij als exploitant van deze site fascineert, wilde ik niet alleen op mijn persoonlijke gevoel vertrouwen bij het vergelijken van sonische tandenborstels en de roterende competitie.

Wetenschappelijke studies over geluid of rotatie

Miljoenen mensen poetsen elke dag hun tanden met elektrische tandenborstels, dus er zouden ook wetenschappers moeten zijn die op zoek zijn gegaan naar de beste variant.

En inderdaad, er zijn talloze studies over precies dit onderwerp.

Ik heb daarom een aantal wetenschappelijke artikelen geselecteerd die de twee soorten tandenborstels vergelijken.

Na het lezen volgde echter al snel de desillusie: Een echt duidelijke winnaar kwam niet naar voren:

 • Soms waren beide technologieën even goed in termen van verwijdering van onzuiverheden en de gezondheid van het tandvlees (studie1)
 • soms troefden de modellen van Oral-B de Sonicare-competitie af bij het verwijderen van plaque (studie2 en studie3)
 • een andere studie concludeert dat sonicare minder ontsteking van het tandvlees veroorzaakt dan de concurrentie van bruin (studie4)

Geen duidelijke winnaar

Duidelijk beter lijkt geen van de twee varianten te zijn, er zijn meestal maar kleine verschillen. Er zijn ook enkele beperkingen:

 • Een nadere blik onthult vaak dat de studies werden gefinancierd door branchegerelateerde organisaties, daarom moeten de resultaten natuurlijk met de nodige voorzichtigheid worden behandeld.
 • Bovendien zijn de geteste modellen meestal een paar jaar oud en zijn ze niet echt gebruikelijk bij de momenteel beschikbare modellen. De resultaten kunnen niet 1-op-1 worden overgebracht naar moderne tandenborstels.

Samenvattend kan gezegd worden: uit de wetenschappelijke studies komt geen enkel type tandenborstel als duidelijke winnaar naar voren. De wetenschappers hebben ook alleen de reinigingsprestaties onderzocht.

De ervaring heeft geleerd dat veel gebruikers ook geïnteresseerd zijn in andere dingen (zoals volume, duurzaamheid en comfort), daarom observeer ik nu mijn individuDit is de eerste keer dat we in de commissie een debat over dit onderwerp voeren.

Prijzen & opvolgingskosten

Roterende tandenborstels zijn gemiddeld iets goedkoper dan de respectievelijke modellen met geluid. Instapmodellen van Braun zijn al beschikbaar voor minder dan 20€.

ProtectiveClean 4300

Het aanbod voor sonische tandenborstels daarentegen begint bij 40 €. Ik moet hier echter ook iets in perspectief plaatsen:

Persoonlijk zou ik je adviseren om dergelijke goedkope borstels niet te gebruiken.

 • Er zijn enkele (roterende) apparaten in deze prijsklasse, maar die hebben mij meestal niet overtuigd in de tests.
 • Het meest voorkomende zwakke punt zijn de ingebouwde batterijen, die de levensduur beperken en de reinigingsprestaties na een paar maanden verminderen.

Vanaf ongeveer 50€ vindt u tandenborstels zonder dergelijke zwakheden – zowel normale elektrische (bijv. de Oral-B Pro 2 2000) als sonische tandenborstels (zoals de Sonicare EasyClean of de Braun Oral-B Pulsonic Slim).

In de regel is er iets meer apparatuur voor hetzelfde geld bij Oral-B (bijvoorbeeld een extra reinigingsmodus meer).

Vervolgkosten zijn lager met Oral-B tandenborstels

Op een ander gebied hebben Oral-B tandenborstels echter de voorsprong:

Philips rekent meestal iets hogere prijzen voor accessoires, de Sonicare vervangende borstels zijn duurder dan de Oral-B push-on borstels.

Oral-B opzetborstels

Berekend over het jaar is het verschil echter niet echt groot – in vergelijking met bezoeken aan de tandarts is de 10-20 € per jaar voor gezonde tanden naar mijn mening zelfs volledig verwaarloosbaar.

Toepassing & Reiniging

Na het testen van ongeveer 50 verschillende tandenborstels, kan ik de verschillen in het zelf poetsen als volgt samenvatten:

 • Sonic tandenborstels & ultrasone tandenborstels trillen iets zachter dan de roterende modellen en werken daardoor merkbaar stiller.
 • Sommige gebruikers houden duidelijk van dit soort reiniging die zich beter voelt, daarom accepteren ze graag de iets hogere kosten.

Maar je kunt moeilijk bereikbare plaatsen iets beter bereiken met de ronde opzetborstels van roterende tandenborstels.

Geen grote verschillen in reinigingsprestaties

In een blinde test kon ik niet zeggen welk type borstel ik zou verkiezen in termen van reinigingsprestaties.

Er zijn verschillen in de toepassing zelf, maar als ik na het poetsen over mijn tanden loop, ben ik uiterst tevreden over zowel de roterende als de geluidsgestuurde apparaten.

Verwerking & houdbaarheid

In directe vergelijking zien sonische tandenborstels er meestal een beetje nobeler uit dan de tegenhangers van Oral-B.

In de dagelijkse schoonmaak zijn beide fabrikanten echter overtuigend. De meeste tandenborstels zijn waterdicht en kunnen daarom gemakkelijk worden schoongemaakt.

Oral-B & Sonicare houdbaarheid
Om de duurzaamheid te vergroten, moet u uw betalingsborstel regelmatig reinigen en kalkaanslag verwijderen.

Zelfs de ene of de andere val uit de gootsteen, de apparaten overleven meestal zonder problemen – hier heb ik geen ernstige verschillen kunnen vinden in mijn langetermijntests.

(Voorheen) Verwerkingsproblemen bij Sonicare

In de afgelopen jaren hebben veel gebruikers van sonische tandenborstels geklaagd over problemen met duurzaamheid.

 • Dit komt waarschijnlijk vooral door de wat meer filigraantechnologie van dergelijke apparaten.
 • Bij de nieuwere modelserie van Sonicare komt dit echter veel minder vaak voor, aldus mijn waarneming.

Hier is de fabrikant aanzienlijk verbeterd, daarom kunt u vandaag toegang krijgen zonder een schuldig geweten. Qua duurzaamheid zijn er geen grote verschillen (afgezien van goedkope instapborstels).

Verschillen in de geïnstalleerde batterijen

In het verleden vormden batterijtechnologieën vaak het duidelijkste verschil tussen Oral-B &Sonicare.

Braun vertrouwde op verouderde NiMH-batterijen, die enkele beslissende nadelen hebben. Aan de ene kant hebben ze last van het zogenaamde geheugeneffect.

 • Je hebt waarschijnlijk gehoord dat batterijen altijd volledig moeten worden ontladen, zodat ze hun capaciteit behouden. Dat is precies wat je moet doen met Braun tandenborstels.
 • Er is nog een nadeel: als de tandenborstel niet volledig is opgeladen, draait deze minder krachtig dan bij een volledige lading vanwege de NiMH-batterij.

Dit is vooral merkbaar in het geval van goedkope modellen, die na een paar ronden bvan de kant van de reiniging veel zwakker. Na een paar maanden neemt de accucapaciteit verder af en binnenkort komt er een nieuwe borstel.

Huidige tandenborstels vertrouwen steeds meer op moderne batterijen

Philips loopt hier duidelijk voorop, want moderne lithium-ionbatterijen zitten in hun sonische tandenborstels.

 • U kunt de tandenborstels op elk moment opladen vanwege het niet-bestaande geheugeneffect.
 • Bovendien leveren de batterijen vol vermogen, zelfs bij lage laadniveaus, hebben ze meer capaciteit.
Batterij & duurzaamheid
Vermijd continu opladen (vooral met oudere tandenborstels) om de duurzaamheid te vergroten.

Ondertussen vertrouwen sommige tandenborstels van Oral-B ook op moderne Li-Ion batterijen (bijvoorbeeld de Oral-B Genius, de Oral-B iO 9, de Oral-B Smart 6000 of de Oral-B Smart 5 5000). Dit is ook het geval bij nieuwere modelseries, waar er vrijwel geen verschillen zijn tussen de fabrikanten.

In goedkopere borstels van Oral-B (Oral-B Pro 600, Braun Oral-B Vitality Precision Clean) worden echter nog steeds verouderde batterijen gebruikt, waarvoor de kritiek in dit hoofdstuk nog steeds geldt.

Oudere modellen vertrouwen er ook op, waaronder: Oral-B Pro 7000, Oral-B Pro 6000, Oral-B Pro 6500 (dubbel pakket), Oral-B Pro 5000, Oral-B Triumph 5000, Oral-B Professional Care 1000.

Bespaar dus niet op de verkeerde plaats geld – sommige goedkope modellen zijn zo zwak dat je een paar maanden na aankoop geïrriteerd zult zijn dat je niet een beetje meer hebt geïnvesteerd.

Verdere functies &extra’s

Qua basisfuncties lijken Oral-B &Sonicare steeds meer op elkaar – maar er zijn grote verschillen op één punt:

Vooral in de duurdere regio’s vertrouwen beide fabrikanten op exclusieve innovaties die u ondersteunen in de tandheelkundige zorg. De beste manier om hiernaar te kijken is door te kijken naar de huidige topmodellen van de twee fabrikanten:

De beste Oral-B tandenborstel: iO

Het grootste unique selling point is de positiedetectie, waarmee je live op je mobiele telefoon kunt zien waar je aan het schoonmaken bent.

 • Natuurlijk kunt u de gegevens (via Bluetooth) opslaan in de gratis mobiele app om zwakke punten in uw poetstechniek te detecteren – of ze met uw tandarts bespreken.
 • Verdere extra’s zoals een drukcontrole (waarschuwt voor te veel druk bij het reinigen) of een praktische reiskoffer voor opslag ronden het totale pakket af.

Natuurlijk overtuigt het topmodel iO 9 ook van dergelijke extra functies: de Genius heeft een hoogwaardige afwerking, een batterijduur van bijna 2 weken en een geweldige reinigingsprestatie.

De beste Sonicare tandenborstel: DiamondClean

Op het gebied van reinigingsprestaties behoort de Philips Sonicare DiamondClean ook tot de leiders, hij zorgt moeiteloos voor gezonde tanden – de extra poetsmodi (bijvoorbeeld voor het bleken van verkleuring of een gevoelige instelling voor gevoelige tanden) zijn een geweldige bonus.

diamant schoon slim

In plaats van Bluetooth vertrouwt de DiamondClean op een nobel ontwerp: zodat u de borstel draadloos kunt opladen met een mooi oplaadglas (in plaats van uw gootsteen te beschadigen met een lelijk laadstation gemaakt van goedkoop plastic).

Zelfs tijdens het gebruik reinigt de Sonicare sonische tandenborstel een beetje stiller en zachter dan zijn tegenhanger. Indien gewenst verhoogt een reinigingsprogramma voor beginners de intensiteit van de borstel gestaag gedurende de eerste 2 weken (zodat u eraan kunt wennen).

Oral-B of Sonicare – Wat is beter?

Zoals je kunt zien, proberen beide tandenborstels het tandenpoetsen gemakkelijker te maken met verschillende functies.

Dit maakt het moeilijk om de borstels objectief te vergelijken. Als je graag verbonden bent, geef je waarschijnlijk de voorkeur aan de Oral-B Genius 10000. Als u daarentegen op zoek bent naar een nobele sonische tandenborstel die een beetje luxe in elke badkamer brengt, is de kans groter dat u de Diamond Clean gebruikt.

Ik raad je aan om gewoon de tandenborstel van dichterbij te bekijken die het beste bij je eigen voorkeuren past (ter herinnering: beide apparaten poetsen je tanden grondig en zijn zonder echte zwakke punten):

Lees meer over de Oral-B Genius &uw positiedetectie:

Oral-B Genius Beoordeling

Lees meer over Diamond Clean & zijn uitgebreide uitrusting:

Sonicare Diamond Clean Beoordeling

Conclusie: Braun Oral-B of Philips Sonicare?

Bij nader inzien wordt al snel duidelijk dat er geen duidelijk antwoord is op deze vraag.

Aan de beste tandenborstel ter wereld heb je weinig nutals het niet past bij uw persoonlijke behoeften.

 • Afhankelijk van het doel en de persoonlijke vereisten is soms een roterende tandenborstel en soms een sonische tandenborstel meer geschikt.
 • De technologie erachter mag niet de enige reden zijn voor uw aankoopbeslissing, de verschillen in tandheelkundige gezondheid zijn te klein.

Dit spreekt voor Oral-B:

Prijsbewuste mensen vinden bij Braun waarschijnlijk eerder wat ze zoeken vanwege de goedkopere apparaten gemiddeld en vooral de vervangende opzetborstels.

 • Gemiddeld krijg je met de Oral-B tandenborstels meer functies voor dezelfde prijs dan met de concurrentie.
 • Veel technologieliefhebbers en kinderen kunnen ook de interactie van de tandenborstel en de tandenborstel-app waarderen.

Bovendien worden de meeste apparaten en sommige vervangende borstels lokaal in Duitsland vervaardigd.

Dit spreekt voor Sonicare:

Philips daarentegen troeft af met krachtige batterijen en een aantrekkelijk design.

 • De Sonicare borstels zien er ook nobeler uit dan de soms dikke roterende tandenborstels van de concurrentie.
 • Extra functies zoals een herinnering om de opzetborstels te vervangen zijn hier alleen te vinden. Het volume is ook lager.

Voor deze reinigingservaring en de comfortwinst vraagt Philips gemiddeld een hogere prijs, zelfs de Sonicare ProtectiveClean 4300 voor beginners is geen absoluut koopje.

Elektrische tandenborstels zorgen voor witte tanden.

Dus bij het kopen van een elektrische tandenborstel, moet u niet letten op de fabrikant, maar op uw persoonlijke behoeften.

Kies het model dat het beste aan uw behoeften voldoet. Als je wat hulp nodig hebt, kan ik mijn gids voor elektrische tandenborstels aanbevelen, die modellen heeft aanbevolen voor beginners, gevorderden en professionals.

Als je het geheel wat compacter wilt hebben, is er nog steeds het interactieve leaderboard. Alle huidige elektrische tandenborstels zijn daar te vinden:

Naar het tandenborstel leaderboard