Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Beoordeling

In vergelijking met zijn voorgangers heeft de Protective Clean 4300 nuttige innovaties zoals een drukregeling die zorgt voor schone en gezonde tanden.

Philips heeft zojuist een hele reeks nieuwe elektrische tandenborstels gelanceerd met de ProtectiveClean-serie.

 • Vandaag wil ik u graag kennis laten maken met de ProtectiveClean 4300 – momenteel het kleinste model in het Sonicare Protecting-assortiment.
 • In de volgende tekst zal ik onder andere bespreken hoe de tandenborstel is uitgerust en welke voor- en nadelen deze biedt.

De eerste indruk van de ProtectiveClean 4300

De essentiële kenmerken van de ProtectiveClean 4300 staan al op de verpakking.

Beschermende schone verwerking

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze tandenborstel ontworpen om u te helpen uw tanden schoon te maken en te beschermen.

Om dit te bereiken heeft de Protective Clean 4300 zeer goede uitrusting voor de prijsgroep.

Aanbeveling
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Elektrische Sonic Tandenborstel (Model HX6807/51)
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 – Philips Sonicare

Een nieuwe elektrische tandenborstel van Philips die vanaf het begin overtuigt. Het reinigt ook stiller dan bijna elke andere sonische tandenborstel.

Zie prijs

Zoals alle Philips tandenborstels maakt de nieuwe ProtectiveClean 4300 een zeer hoogwaardige indruk. De tandenborstel ligt goed in de hand en bevat de belangrijkste accessoires: Een voeding voor het opladen van de tandenborstel en twee opzetborstels.

In deze review bespreek ik ook de verschillen met de andere modellen van de ProtectiveClean serie. Voor een kort overzicht kunt u ook de volgende tabel gebruiken:

 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Elektrische Sonic Tandenborstel (Model HX6807/51)
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 – Philips Sonicare

  Goedkope sonische tandenborstel met 1 poetsmodus in 2 sterktes, een druksensor voor tandvleesbescherming en borstelsynchronisatie.

  Zie prijs
 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 Elektrische tandenborstel HX6839/28 – Sonic tandenborstel met 2 poetsprogramma's, drukregeling, timer &reiskoffer – Wit
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 – Philips Sonicare

  Kenmerken van het kleine model, plus een ontwerp van hogere kwaliteit, een reiskoffer en een extra bleekmodus voor witte tanden.

  Zie prijs
 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 Elektrische tandenborstel HX6851/53 – Sonic tandenborstel met 3 borstelprogramma's, drukregeling, timer &reiskoffer – Blauw
  Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 – Philips Sonicare

  Nogmaals, naast het waardevollere ontwerp, is er weer een borstelmodus meer (de GumCare-modus masseert het tandvlees en bevordert de bloedcirculatie).

  Zie prijs

Maar laten we nu beginnen met de test van de ProtectiveClean 4300:

De eigenschappen van de ProtectiveClean 4300 in één oogopslag

De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 is een elektrische sonische tandenborstel. De opzetborstel wordt dus heen en weer bewogen (en draait niet zoals bij elektrische tandenborstels van Oral-B).

Daarnaast beschikt de ProtectiveClean 4300 over de volgende apparatuur:

 • Druksensor
 • 2 intensiteitsniveaus
 • 1 reinigingsprogramma
 • 2 opzetborstels
 • Brush-Sync-technologie
 • Quadpacer en Smarttimer
 • Batterij en laadstation
 • Verschillende kleuren beschikbaar

Als elektrische tandenborstels nieuw voor je zijn, lees dan verder om meer te weten te komen over de voordelen van deze functies.

De ProtectiveClean 4300 zorgt voor stralende tanden

Voordat ik de individuele innovaties beschrijf, wil ik ingaan op het belangrijkste kenmerk van de Sonicare:

Het poetst je tanden echt beter dan welke handtandenborstel dan ook. De snel zwaaiende opzetborstel verwijdert voedselresten zo betrouwbaar dat zich zelfs na uren geen nieuwe tandplak vormt (en de tanden glad en schoon aanvoelen).

Sonicare ProtectiveClean
In vergelijking met conventionele tandenborstels reinigt de ProtectiveClean niet alleen grondiger, maar ook veel handiger.

Op het gebied van tandheelkundige gezondheid overtuigt de ProtectiveClean duidelijk en zorgt voor een stralende glimlach. Daarnaast heeft het ook een belangrijke beschermende functie:

De druksensor van de ProtectiveClean 4300

De druksensor laat zien dat Philips de ‘bescherming’ in naam van de nieuwe tandenborstelserie serieus neemt.

Zelfs het basisapparaat heeft een druksensor die je vertelt of je op de tandenborstel drukt, ook je tanden en tandvlees.

Omdat een te stevige druk een negatieve invloed heeft op het hele tandenpoetsproces, is het zeer positief om te zien dat Philips hier niet aan de verkeerde kant bespaart.

Het is bewezen dat te veel druk een van de belangrijkste problemen is bij het gebruik van elektrische tandenborstels, vooral beginners hebben de neiging om te veel druk uit te oefenen.

Tot nu toe was zo’n beschermende functie alleen beschikbaar op de topmodellen Sonicare DiamondClean Smart & Sonicare Flexcare Platinum – nu is zo’n druksensor eindelijk ook in de goedkopere middenklasse te vinden.

elektrische tandenborstels met geluid in vergelijking
Druksensoren waren voorheen alleen beschikbaar op dure premium tandenborstels zoals de Sonicare Flexcare Platinum.

Als u met de ProtectiveClean 4300 de opzetborstel te hard tegen de tand en het tandvlees drukt, trilt het handheld-apparaat en neemt de snelheid van de opzetborstel drastisch af.

Hierdoor kunt u snel en intuïtief leren hoe u de nieuwe Philips Sonicare tandenborstel op de best mogelijke manier kunt gebruiken. Naar mijn mening is zo’n beschermende functie dan ook een van de belangrijkste kenmerken van een elektrische tandenborstel.

Het is maar goed dat Philips deze kritiek op zijn voorgangers nu heeft gecorrigeerd.

De verschillende programma’s van de ProtectiveClean 4300

De ProtectiveClean 4300 heeft slechts één reinigingsprogramma. Dit is een van de grootste verschillen ten opzichte van de “grote broers” van de ProtectiveClean-serie.

In tegenstelling tot de duurdere apparaten biedt de ProtectiveClean 4300 echter de mogelijkheid om de reinigingsintensiteit te variëren.

ProtectiveClean HX6807

Als u bijvoorbeeld gevoelige tanden heeft die soms voorzichtig moeten worden gereinigd, zult u deze functie van de tandenborstel waarderen.

Of je kunt langzaam schoonmaken , zachtjes of op volle snelheid (wat dan echt goed schudt). Voor mij persoonlijk is het lagere niveau meestal meer dan genoeg om mijn tanden schoon te krijgen.

Dan is de Protectiveclean ook nog eens heel stil (maar natuurlijk nog steeds hoorbaar).

De opzetborstels van de ProtectiveClean 4300

De ProtectiveClean 4300 wordt geleverd met twee opzetborstels. Deze worden W2 Optimal White genoemd en het is bewezen dat ze ervoor zorgen dat uw tanden al na twee weken aanzienlijk helderder zijn.

Je moet echter geen wonderen verwachten – zelfs de beste tandenborstel brengt alleen de natuurlijke schaduw van de tanden terug, voor al het andere heb je een chemische tandenbleek nodig.

Toch zorgen de opzetborstels voor gezonde tanden en verwijderen ze op betrouwbare wijze afzettingen.

Wat opvalt aan de nieuwe opzetborstels is de chip die data doorstuurt naar het handheld toestel. Dit brengt me dan automatisch bij het volgende punt:

De borstelsynchronisatiefunctie van de Sonicare ProtectiveClean 4300 helpt bij het vervangen van de borstelkop

Met behulp van de borstelsynchronisatiefunctie informeert de elektrische tandenborstel u wanneer u de opzetborstel moet vervangen.

BeschermenDe borstelkop reinigen
De knipperende LED doet denken aan de borstelkopwLizsel.

De chip in de borstelkop verzendt de gebruiksgegevens naar het handheld-apparaat en na ongeveer 3 maanden (of een gelijkwaardige looptijd) begint een signaallampje op de handset te branden. Dit is het teken voor u om een nieuwe borstelkop te gebruiken.

 • Toegegeven, ik ben altijd erg kritisch als het gaat om een apparaat dat me vraagt om nieuwe vervangende producten te kopen.
 • Of het nu in het natte scheerapparaat is via gekleurde gelstrips of in het geval van de elektrische tandenborstel via signaallampen.

Natuurlijk weet ik dat het regelmatig vervangen van de opzetborstel de poetsprestaties van de tandenborstel verbetert.

Tot nu toe heb ik mijn tandenborstelkoppen echter regelmatig kunnen vervangen, zelfs zonder signaallamp.

 • Daarnaast moet ik vermelden dat de brush sync functie alleen werkt met de nieuwe en originele Philips opzetborstels met chip.
 • Als u – zoals ik en zoveel andere gebruikers – goedkopere opzetborstels van Philips of externe fabrikanten gebruikt, werkt de borstelsynchronisatiefunctie niet.

Aan de andere kant kan zo’n hint natuurlijk ook praktisch zijn – omdat je het clip-on hoofd niet te lang moet houden (omdat er allerlei ziektekiemen zijn, bacteriën die tandziekten kunnen veroorzaken).

Deze functie is dus een tweesnijdend zwaard – over het algemeen wegen de voordelen voor mij echter op, omdat de regelmatige vervanging een iets betere mondhygiëne met zich meebrengt (en dat kan een paar € per jaar kosten).

Kosten van vervangende borstels voor de Protective Clean 4300

Als u dezelfde tandenborstelkoppen wilt blijven gebruiken die bij de Protective Clean 4300 worden geleverd, kunt u verwachten dat u ongeveer 5 euro per opzetborstel betaalt (prijzen variëren afhankelijk van de verpakkingsgrootte en het type).

Een bijbehorend aanbod met 8 opzetborstels vind je hier bijvoorbeeld:

Aanbeveling
Philips Sonicare W2 Optimale witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX6068/12)
Optimale witte tandenborstelkoppen

Hier vindt u 8 opzetborstels in de verpakking.

Zie prijs

Goed nieuws is dat je ook alle Sonicare opzetborstels kunt gebruiken met de nieuwe Philips Sonicare Protective Clean 4300. Zelfs naamloze opzetborstels passen zoals gewoonlijk op de Philips tandenborstel.

Dus als u graag wat geld wilt besparen bij het kopen van uw opzetborstels, kunt u zeker de conventionele vervangingskoppen gebruiken. Alleen de borstelsynchronisatiefunctie werkt niet met “eenvoudige” opzetborstels.

Quadpacer en Smarttimer

Net als de druksensor zijn timers ook een goede extra functie om de werkelijke tandenpoetstijd te regelen.

 • Zonder timer heb ik (en zeker veel andere mensen) de neiging om mijn tanden half zo lang te poetsen in plaats van twee minuten.
 • De Smarttimer van de ProtectiveClean 4300 zorgt ervoor dat de tandenborstel na de aanbevolen poetstijd van twee minuten uitvalt.

Als je je tanden wilt blijven poetsen, kun je een nieuw poetsproces starten.

Degelijk tandenborstelcomfort
Extra’s zoals de timer vergemakkelijken de juiste reinigingstechniek. en echt helpen om aan de aanbevolen duur te voldoen.

Bovendien helpt de Quadpacer om alle delen van de mond grondig te reinigen. Met intervallen van 30 seconden instrueert het apparaat u om het kwadrant dat u schoonmaakt te wijzigen. Zo krijgt elk deel van de mond dezelfde aandacht.

De voeding van de Philips ProtectiveClean 4300

De elektrische tandenborstel heeft een batterij in het handheld apparaat, die je via het bijgeleverde laadstation kunt opladen.

Volgens de fabrikant is een volle acculading voldoende voor een goede twee weken tandenpoetsen. Dit is zeker prima voor de meeste gebruikers en is ook voldoende voor langere vakanties.

Om de batterij na het legen volledig op te laden, moet de handset ongeveer 24 uur in het laadstation blijven. Een signaallampje geeft aan wanneer het opladen is aangesloten.

Fooi: In tegenstelling tot oudere tandenborstels hebben de Sonicare ProtectiveClean-modellen moderne lithium-ionbatterijen. U kunt ze op elk moment opladen en hoeft zich geen zorgen te maken dat ze hierdoor prestaties verliezen. Een volledige lediging is niet meer nodig.

Het kleurenschema van de ProtectiveClean 4300

U kunt de Philips Sonicare ProtectiveClean tandpraktijk gebruikenIn vier verschillende kleuren: wit, zwart, roze en turkoois.

ProtectiveClean 4300

Afhankelijk van de kleur kunnen bij verschillende dealers verschillende prijzen gelden. Met name zwarte modellen zijn vaak wat duurder. Het is dus de moeite waard om te vergelijken!

De voor- en nadelen van de Protective Clean 4300 op een rij

De belangrijkste voordelen van deze nieuwe sonische tandenborstel zijn

 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
 • 2 snelheden
 • Inclusief 2 opzetborstels

Als nadelen merkte ik echter de volgende punten op:

 • Slechts één reinigingsprogramma
 • Geen reiskoffer inbegrepen

Wat kunnen de andere tandenborstels van de Protective Clean serie beter doen?

Het belangrijkste verschil tussen de momenteel beschikbare modellen ligt voornamelijk in de reinigingsprogramma’s en de apparatuur.

Bij de ProtectiveClean 4500 is er bijvoorbeeld een speciale ophelderingsmodus en een reiskoffer.

De ProtectiveClean 5100 heeft ook een speciale instelling voor het tandvlees.

Diamond Clean Travel Oplaadcase
In regio’s met een hogere prijs zijn er extra functies zoals reiskoffers. Als alternatief kunt u ze ook apart kopen.

De batterijen zijn meestal ook krachtiger met stijgende prijzen.

Fooi: Bekijk tegen welke prijzen de verschillende Protective Clean tandenborstels momenteel verkrijgbaar zijn. Vaak kunt u met promoties een beter model vinden voor de prijs van een eenvoudige variant.

In vergelijking met de quasi-voorgangers (Healthy White, Healthy White Plus, Easy Clean, Diamond Clean) kosten de nieuwe modellen meestal iets meer – maar ze hebben ook de belangrijke tandvleesbescherming en extra’s zoals de borstelsynchronisatiefunctie.

Algemene informatie over elektrische tandenborstels

Als je over het algemeen geïnteresseerd bent in meer informatie over de huidige elektrische tandenborstels, kan ik de huidige test op elektrische tandenborstels aanbevelen.

Klik op de link om de testwinnaars te vinden.

Algemene informatie over elektrische tandenborstels

Als je over het algemeen geïnteresseerd bent in meer informatie over de huidige elektrische tandenborstels, kan ik de huidige test op elektrische tandenborstels aanbevelen.

Klik op de link om de testwinnaars te vinden.

Conclusie: De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 is een absoluut eigentijds product voor een goede prijs

Als u op zoek bent naar een grondige elektrische tandenborstel, kunt u niet echt fout gaan bij het kopen van de ProtectiveClean 4300.

Tegen een zeer aantrekkelijke prijs krijgt u de nieuwste technologie in een robuust en praktisch ontwerp.

En de poetsprestaties zijn ook goed: mijn tanden voelden volledig schoon aan na het gebruik van de ProtectiveClean 4300. Ik kon zelfs echte kwaliteitsverschillen vinden met modellen van andere fabrikanten met vergelijkbare prijzen.

 • Al met al kun je op dit moment niet veel meer verwachten van een eenvoudige tandenborstel. Voor mij is de ProtectiveClean 4300 dan ook een duidelijke aankoopaanbeveling.
 • Alleen als je speciaal gevoelige tanden hebt of niet zonder speciale apparatuur zoals speciale bleekmodi kunt, is het eigenlijk de moeite waard om meer te investeren.
Sonicare ProtectiveClean 4300

90 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi91
Verwerking & houdbaarheid89
Accessoires & Extra’s89
Algemene conclusie

Met dit nieuwe model koop je een eersteklas elektrische tandenborstel die alles brengt wat belangrijk is voor een gezond gebit.
Bekijk prijs &klantrecensies*

Fooi: Als je samen met een familielid of levenspartner nieuwe elektrische tandenborstels wilt kopen, kan ik je het volgende advies geven:

Kijk uit voor aanbiedingen waar u twee ProtectiveClean 4300 tandenborstels kunt kopen tegen een speciale prijs. U kunt ook goed geld besparen bij het kopen van deze dubbele pakketten.

Aanbeveling
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Elektrische Sonic Tandenborstel (Model HX6807/35)
Dubbele verpakking Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

Koop twee Protective Clean 4300 tandenborstels voor Sunnderpreis.

Zie prijs

Aandacht: Het dubbele pakket wordt geleverd met slechts één laadpaal!