Tandenknarsen bij baby’s &peuters

Hier lees je alles over de meest voorkomende symptomen &oorzaken – en leer je wat tips over wat je in zo’n geval zelf kunt doen.

Veel moeders en vaders kennen het probleem:

Zodra de kleine lieveling tandjes begint te krijgen, zijn er onaangename achtergrondgeluiden: het tandengeknars.

De meeste ouders reageren dan bezorgd en vragen zich af of tandenknarsen bij baby’s schadelijk is en wat je kunt doen om het te stoppen.

 • Om deze en vele andere vragen over het onderwerp tot op de bodem uit te zoeken, heb ik ooit in meer detail het onderwerp tandenknarsen bij baby’s en peuters behandeld.
 • En meteen kan ik een grote angst wegnemen: het is niet schadelijk en je kind is ook geen alleenstaand geval: veel peuters knarsen vroeg of laat hun tanden.

Maar lees zelf verder in de volgende hoofdstukken:

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de tanden van je kind rustiger te zien knarsen en de juiste stappen te zetten zodat het geen chronisch probleem wordt.

Tandenknarsen bij de baby

Hoe ontstaat tandenknarsen bij baby’s?

De meeste baby’s beginnen hun tanden te knarsen zodra de eerste tanden komen.

 • Stel je voor dat je kind ineens iets nieuws in zijn mond opmerkt: de eerste tanden ontkiemen. En zoals kinderen dat zijn, wordt alles wat nieuw is direct gespeeld en uitgeprobeerd.
 • Vaak is het erg leuk voor de kleintjes om hun tanden tegen elkaar te wrijven en het typische geluid van tandenknarsen te produceren, waarop zoveel ouders bezorgd reageren.

Omdat de baby’s echter zonder handleiding komen, weet je als nieuwe moeder of vader niet of dit tandenknarsen schadelijk kan zijn of misschien een symptoom van stress.

Wanneer beginnen baby’s tandjes te krijgen

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje tussen de zesde en negende maand van hun leven.

Eerst komen meestal de snijtanden van de onderkaak aan het licht, en even later ook die van de bovenkaak. En zodra deze aanwezig zijn, worden ze ook door het kind “verkend en uitgeprobeerd”.

Kinderziektes
Tijdens het bijten slapen maar heel weinig baby’s zo vredig.

Er zijn ook kinderen die al met een tand zijn geboren, evenals anderen die zelfs na een jaar geen tand hebben.

Aangezien dit mensen zijn, moet je de natuur zijn gang laten gaan en alleen bezorgd reageren als er na een jaar nog steeds geen tand is.

Tot de leeftijd van 3 jaar zijn de meeste tanden er

De rest van de bladverliezende tanden volgt dan meestal binnen de eerste drie jaar van het leven van uw kind. De tanden komen eerst in het midden en dan geleidelijk naar de laatste achterste kies.

Het bladverliezende tandgebit bestaat in totaal uit 20 tanden. Gedurende de tijd waarin deze tanden komen, kan het ook van tijd tot tijd tot tandenknarsen komen.

Hoe doet een baby tandjes

Alle tanden van je kindje zijn al bij de geboorte aangebracht.

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer de tanden groeien totdat ze uiteindelijk vanuit de tand lies in de mondholte doorbreken en zichtbaar worden. Idealiter rangschikken de tanden zichzelf zo dat de boventanden op de ondertanden passen.

Tandjes krijgen vaak te maken met pijn voor het kind, hoe je het kunt verlichten en wat je kunt doen, zal ik je beschrijven in een vervolgartikel.

Hoe gaat een kind om met het nieuwe gebit?

Voor haar baby bestaat zijn wereld in de eerste maanden uit ontdekken en elkaar leren kennen.

Tandenknarsen bij peuters

Net zoals handen en voeten op elke denkbare manier worden aangeraakt en in de mond worden gestopt, worden ook de nieuwe tanden van de baby grondig onderzocht.

Het feit dat de persing samennd -wrijven over de tanden maakt deel uit van het normale proces van ontdekking, is heel normaal.

Tandenknarsen horen vaak bij het leren kennen van elkaar

Tegelijkertijd worden de tanden uitgeprobeerd en worden de normale bewegingen die later nodig zijn om het voedsel te snijden geleerd en getraind.

Tandenknarsen bij baby’s is vaak een teken dat ze zich bewust worden van de tanden en deze uitgebreid testen.

Hoe meer tanden er worden toegevoegd, hoe meer er gespeeld en getest wordt. En tot slot komt de tijd dat andere “games” weer interessanter worden.

Tanden worden “ingebeten”

Het normale tandenknarsen van de nieuwe tanden zorgt er ook voor dat de tanden van de boven- en onderkaak zich aan elkaar aanpassen. De kauwvlakken worden een beetje afgewreven en passen daarna precies op elkaar.

Dit normale proces van “bijten” is even normaal als nuttig. Hoe beter de tanden op elkaar passen, hoe gemakkelijker het voor uw kind zal zijn om vast voedsel te eten.

Tip: Hier lees je meer over goede gebitsverzorging voor baby’s.

Wanneer moet het normale tandenknarsen eindigen?

Tandartsen en kinderartsen gaan ervan uit dat tandenknarsen bij kleine kinderen uiterlijk moet stoppen als alle tanden er zijn.

Dit is meestal uiterlijk na drie jaar het geval. Zoals altijd is dit het normale geval, afwijkingen mogen alleen worden verkregen als ze ernstig worden.

Behandeling bij de tandarts met de peuter
Natuurlijk, als u twijfelt, moet u altijd uw tandarts raadplegen – hij zal u zeker graag helpen met eventuele vragen.

Mogelijke oorzaken van aanhoudend tandenknarsen

Over het algemeen worden drie belangrijke redenen verweten als het tandenknarsen doorgaat na de leeftijd van drie jaar:

 • Geweldig speelinstinct
 • Stress in het milieu
 • Nerveus gedrag

In alle gevallen moet u met zowel uw kinderarts als een tandarts praten om mogelijke gevolgschade te voorkomen.

Alleen wanneer het tandenknarsen of kaakbreken chronisch wordt en een grote intensiteit heeft, moet je handelen. Anders kan het zich ontwikkelen tot een gewoonte en ook op volwassen leeftijd voorkomen (bruxisme).

Een normaal en zelden voorkomend tandenknarsen daarentegen zou u geen zorgen moeten maken. Bijna iedereen knarst wel eens zijn tanden.

Feit: Kinderen die veel tandenknarsen, doen dat meestal als volwassenen.

Tandenknarsen gedurende de dag

Als uw kind zijn tanden voornamelijk overdag knarst, moet u hem altijd waarschuwen om dit niet te doen.

Vaak is de speelse handeling van tandenknarsen onbewust en kan snel worden verminderd door de aandacht te trekken.

Hoe bewuster je het tandenknarsen waarneemt en erop reageert, hoe gemakkelijker het voor je kind zal zijn om ermee te stoppen en het in de toekomst te vermijden.

Tandenknarsen ’s nachts

Als uw kind zijn tanden vooral ’s nachts knarst als hij slaapt, is dit een signaal van rusteloosheid of stress. Observeer het gedrag en praat met uw kinderarts.

Tandenknarsen tijdens de slaap

Onbewust tandenknarsen is veel moeilijker te voorkomen. Omdat de beweging van de kaak niet door uw kind wordt gecontroleerd, moet u op zoek naar mogelijke oorzaken die uw kind mogelijk onrustig kunnen maken.

Mogelijke gevolgen van chronisch tandenknarsen bij kinderen

Als je kind heel vaak en heel intensief zijn tanden knarst, zal dit vroeg of laat de tanden aantasten.

Deze worden los door regelmatig gebruik in je beugels en kunnen ook van positie veranderen. Op de lange termijn leidt dit tot ernstige problemen zoals scheve tanden of tandspleten.

Bovendien wordt het glazuur aangevallen, wat dient om de tanden te beschermen tegen afzettingen en cariës. Frequentere gaten in de tand en gebitsproblemen op volwassen leeftijd zijn het gevolg.

De spieren van de kaak en het gezicht kunnen ook worden beïnvloed door de constante stress.

Fooi: Als uw kind chronisch tandenknarsen heeft, moet het zo snel mogelijk worden onderzocht en behandeld! Wees niet bang voor de tandarts.

Mijn baby knarst zijn tanden, wat kan ik doen?

Deze vraag wordt heel vaak gehoord van bezorgde ouders. Gelukkig kun je dat alEnkele voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat het tandenknarsen onder controle blijft.

Dit zijn de belangrijkste stappen:

 1. Blijf alert: Let op wanneer je baby of peuter zijn tanden knarst. Controleer de mondholte om te zien of er nieuwe tanden zijn toegevoegd die kunnen worden uitgeprobeerd.
 2. Gegevens verzamelen: Als het gaat om tandenknarsen, schrijf dan op wanneer het begint en hoe lang het duurt. Deze gegevens kunnen uw arts later voorzien van inzichtelijke informatie voor behandeling.
 3. Detecteer de omvangMaak onderscheid tussen “normaal, speels tandenknarsen” en “obsessief, intens tandenknarsen.” De eerste is normaal, de tweede moet worden onderzocht.
 4. Professionele hulp: Als u vermoedt dat het tandenknarsen van uw baby niet normaal is, maak dan een afspraak met uw kinderarts of praat met uw tandarts.

Houd rekening met omgevingsinvloeden

Als er sprake is van meer tandenknarsen bij je baby, moet je ook controleren of er factoren in de omgeving zijn die dit kunnen beïnvloeden.

 • Een verhuizing of een nieuwe kleuterschool kan stress veroorzaken bij jonge kinderen, wat zich kan uiten in tandengeknars.
 • Als omgevingsinvloeden verantwoordelijk zijn voor tandenknarsen, moet je meer tijd aan je kind besteden en hem het gevoel van veiligheid en nabijheid geven.

Vaak helpt dit al en verdwijnt het tandenknarsen in een oogwenk.

Let op alle mogelijke redenen

Een andere veel voorkomende trigger is een gebrek aan slaap.

Omdat tandjes vaak gepaard gaan met pijn, slapen kinderen (en dus meestal de ouders) in deze fase vaak veel onrustiger dan normaal.

Continue monitoring van de slaap en een of twee middagdutjes moeten uw kind helpen om weer meer uitgerust te worden.

Tandenknarsen bij oudere kinderen

Bij oudere kinderen en adolescenten moet aanhoudend tandenknarsen als een symptoom van fysieke of psychologische oorzaken worden geïnterpreteerd als een alarmsignaal.

Tandenknarsen bij kinderen

Pas in de overgangsfase, wanneer de melktanden uitvallen en de permanente tanden komen, is het weer normaal als het gaat om tandenknarsen.

Net als bij de melktanden dient het malen hier om de nieuwe tanden te finetunen. Deze worden weer tegen elkaar gewreven totdat de kauwvlakken perfect in elkaar passen.

Als er buiten deze fasen herhaald en intensief tandenknarsen optreedt, is er behoefte aan actie – net als bij volwassenen.

Fooi: Lees voor meer informatie over dit onderwerp dit informatieve artikel over tandenknarsen bij volwassenen.

Behandeling van tandenknarsen bij baby’s en peuters

Als het tandenknarsen van uw kind een normaal gedrag is waarmee het kind probeert zijn nieuwe kauwgereedschappen op te nemen, is er geen behandeling nodig.

Het tandengeknars zal hoogstwaarschijnlijk vanzelf terugkeren. Als het vooral ’s nachts tot bewusteloos en zeer intens tandenknarsen komt, kan het nuttig zijn om een bijtspalk te gebruiken.

Tandenknarsen bij de tandarts

Raadpleeg in zo’n geval echter een arts om mogelijke problemen uit te sluiten. Uw tandarts zal u hierbij helpen en indien nodig een individueel aangepaste spalk maken.

Als psychologische problemen zoals stress of nervositeit tandenknarsen bij kleine kinderen veroorzaken, moet u proberen samen met uw kinderarts methoden te vinden om uw kind te kalmeren en bestaande angsten te verminderen. Meditatie of massages worden vaak met succes gebruikt.

Producten die uw baby’s kunnen helpen hun tanden te slijpen

Omdat tandenknarsen bij baby’s en peuters onlosmakelijk verbonden is met tandjes, is hier een lijst met producten die het proces van tandjes tussen de leeftijd van zes maanden en drie jaar helpen verlichten.

Bijtringen

Dit zijn harde plastic ringen of figuurtjes waar je kind op kan kauwen. In plaats van de tanden direct tegen elkaar aan te wrijven, grijpt de bijtring in en dempt de slijpbeweging.
Tandenring voor tandenknarsen

Tijdelijk kan zo’n bijtring verlichting brengen – net als fopspenen mag deze echter niet te lang in gebruik blijven.

Fooi: Enkele bijtringen* kan in de koelkast worden gekoeld en tegelijkertijd de pijn verlichten die tandjes kunnen veroorzaken.

Vochtige doekjes

Vochtige doekjes kunnen er ook – net als bijtringen – voor zorgen dat je baby kan blijven kauwen zonder zijn tanden te beschadigen. Zorg ervoor dat u de doeken regelmatig verschoont en wast.

Hard voedsel

Met name oma’s en opa’s zweren bij harde broodhoeken of wortelen als kauwhulpmiddel bij tandenknarsen en nieuwe tanden.

Omdat er een risico is dat uw baby stikt, moeten deze methoden alleen worden geprobeerd als u uw kind de hele tijd kunt begeleiden.

Homeopathische middelen

Er zijn verschillende homeopathische middelen die zwelling in de mondholte kunnen voorkomen en ook de pijn van tandjes kunnen verminderen.

Zoals met alle medicijnen, mogen deze echter alleen worden gebruikt na overleg met uw kinderarts.

Aandacht: Geef je baby of peuter nooit zelf medicatie of homeopathische middelen!

Tandverzorging voor tandenknarsen van baby’s &peuters

Het is belangrijk dat je het gebit van je baby en peuter van jongs af aan grondig en regelmatig verzorgt. Eerst kunnen de tanden worden gereinigd met wattenstaafjes of vochtige doeken.

 • Een massage van het tandvlees helpt ook om de bloedcirculatie te stimuleren en tandjes te vergemakkelijken.
 • Vingertandenborstels zijn een andere manier om de eerste tanden van je baby regelmatig te poetsen.

Tandheelkundige zorg voor tandenknarsen

Als je de juiste techniek gebruikt, kan je kleintje veel plezier hebben.

Uiterlijk wanneer alle tanden er zijn, d.w.z. na ongeveer drie jaar, moeten de tanden van de kinderen regelmatig worden gereinigd met een kindertandenborstel en fluoridehoudende tandpasta.

Fooi: U kunt hier meer te weten komen over goede tandheelkundige zorg voor baby’s (en de gevaren van fluoride): Tandheelkundige zorg voor baby’s.

Conclusie: Tandenknarsen bij baby’s en peuters is meestal normaal

Zoals je kunt zien, knarsen bijna alle kinderen vroeg of laat hun tanden.

 • Je moet dit alleen laten behandelen als het heel heftig of chronisch wordt, of als het onbewust ’s nachts gebeurt.
 • Alle andere functies van tandenknarsen zijn absoluut natuurlijk en hebben zelfs positieve effecten op de tanden van uw kind.

Goede tandheelkundige zorg voor kinderen en volwassenen

Als u meer artikelen over tandheelkundige zorg wilt lezen, kan ik ook de andere, gedetailleerde handleidingen op deze pagina aanbevelen:

 • Hier kunt u alles te weten komen over de juiste tandenborstel & aanbevolen modellen: Elektrische tandenborstels in de test.
 • Hier vindt u alle belangrijke informatie over het verwijderen van verkleuring en het krijgen van witte tanden.
 • Zie deze sectie voor meer hulp bij veel voorkomende gebitsproblemen.

En natuurlijk kunt u zich ook vertrouwd maken met algemene tandheelkundige zorgtips over het onderwerp gezonde tanden. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen licht te werpen op het onderwerp en open vragen te beantwoorden.