Parodontitis & terugtrekkend tandvlees

Regresserend tandvlees komt vaak voor, maar wordt meestal te laat opgemerkt. In deze gids leert u alles over de tekenen, behandelmethoden en risico’s van parodontose.

De meeste mensen realiseren zich te laat dat ze last hebben van terugtrekkend tandvlees omdat het geleidelijk vordert.

 • Snelle actie is het belangrijkste, want als de tandvleesrecessie onbehandeld blijft, kan deze niet meer worden teruggedraaid.
 • Dit is niet alleen een cosmetisch probleem. Wachten kan ernstige gevolgen hebben en in het ergste geval leiden tot het verlies van je tanden.

In dit artikel leert u hoe u parodontitis op tijd kunt herkennen, vermijden en correct kunt behandelen.

De belangrijkste feiten over parodontitis

Parodontitis of parodontitis is een ontsteking van de tandbedbodem.

Parodontitis
Het verloop van parodontose: In het begin zijn er alleen (behandelbare) gingivitis, later trekt het tandvlees zich steeds verder terug.
 • Dit wordt meestal veroorzaakt door een eerdere infectie met bacteriën – bijvoorbeeld in het geval van slechte tandheelkundige zorg.
 • Parodontitis is wijdverspreid en vaker zelfs gevaarlijker dan tandbederf, omdat het nog vaker tot tandverlies leidt.

Omdat het onderwerp zeer gedetailleerd is, heb ik het in verschillende subartikelen verdeeld – als u op zoek bent naar bijzonder uitgebreide uitleg, lees dan gewoon verder in een van de volgende artikelen:

(Als alternatief kunt u ook verder scrollen – ik heb alle belangrijke informatie hieronder samengevat).

Aan het begin van elke parodontitis zijn tandvleesaandoeningen (ook wel gingivitis genoemd). Hoe eerder je deze behandelt, hoe beter.

Lees meer over de eerste tekenen van terugtrekkend tandvlees en het gebruikelijke verloop van de ziekte tot parodontitis.

Ontdek wat terugtrekkend tandvlees veroorzaakt – deze kennis zal helpen om de achteruitgang op de best mogelijke manier te stoppen.

Hoe uw tandarts tandvleesrecessie behandelt, en welke kosten u moet verwachten als u te lang wacht, leest u in ons expertartikel over parodontale behandeling bij de tandarts.

Wil je het liever eerst proberen zonder een tijdrovend bezoek aan de tandarts? U vindt ook veel nuttige informatie in het gekoppelde artikel over huismiddeltjes voor tandvleeskrimp.

Natuurlijk is het het beste als u vanaf het begin terugwijkend tandvlees vermijdt – door een gezond dieet, vitamines en een goede preventie. Lees hier hoe je het doet.

Tip: Wacht niet te lang en ga altijd naar uw tandarts in geval van twijfel, want alleen hij kan een onopvallende parodontitis detecteren. Een persoonlijk (en vaak gratis) gesprek met een expert doet veel meer dan welke gids op internet dan ook.

Parodontitis detecteren, tandvleesrecessie stoppen

Het eerste symptoom is meestal dat de tanden gevoeliger zijn en de tanden er langer uitzien dan voorheen. Soms is er een inkeping op het tandvlees te voelen.

Parodontale symptomen
De symptomen van parodontitis worden meestal lang van tevoren gevoeld – maar niet altijd duidelijk.

In de latere loop worden duidelijk zichtbare ontstoken gebieden op het tandvlees toegevoegd, die steeds opnieuw voorkomen en zeer slecht genezen.

Veel van deze tekenen worden echter vaak over het hoofd gezien bij rokers, omdat roken het tandvlees minder goed van bloed voorziet.

Van de eerste tekenen tot gingivitis

In geval van aanhoudende gingivitis (gingivitis) het tandvlees is rood en gezwollen. Daarnaast is het tandvlees gevoelig voor aanraking en heb je steeds meer last van pijn.

 • De bacteriën die zich hebben opgehoopt, veroorzaken een defensieve reactie in het lichaam die tandvleesweefsel vernietigt. De ontsteking leidt tot pusvorming en een slechte adem.
 • Het goede De boodschap is dat gingivitis goed kan worden behandeld als het vroeg wordt opgemerkt. Hierdoor kan het terugtrekkende tandvlees vaak worden teruggedraaid en worden ernstiger gevolgen vermeden.

Zonder behandeling kan parodontitis zich ontwikkelen

Als de gingivitis echter onbehandeld blijft, kan deze zich verspreiden naar het kaakbot, de tandwortelhuid en het tandcement, wat resulteert in een Parodontitis (parodontose).

 • Als het tandvlees zich blijft terugtrekken, komen uiteindelijk de nek van de tanden en zelfs tandwortels bloot te liggen.
 • In het tandvlees vormen zich pockets, waarin bacteriën zich blijven ophopen. De progressieve ontsteking leidt uiteindelijk tot botverlies en de tanden worden losser.
Verloop van parodontitis
Parodontitis in de cursus: Het tandvlees breekt af en de tandwortel wordt steeds meer blootgesteld.

Als de tanden en het omliggende tandvlees op de lange termijn permanent beschadigd zijn, moeten ze uiteindelijk volledig worden verwijderd. In het ergste geval kan dit leiden tot het volledige verlies van tanden.

Dan helpen alleen dure kunstgebitten &langdurige behandelingen bij de tandarts.

Wat zorgt ervoor dat tandvlees zich terugtrekt?

Er zijn veel oorzaken van parodontitis – maar de belangrijkste oorzaak is tandvleesaandoeningen, vooral gingivitis.

Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriële ophopingen op de tanden (tandplak).

Er zijn een aantal gunstige factoren, bijvoorbeeld:

 • Gebrek aan tandheelkundige zorg

Maak je ze twee keer per dag twee minuten schoon? Ga je regelmatig naar de tandarts? Preventie van gingivitis is de belangrijkste maatregel tegen parodontose.

 • Onjuiste tandheelkundige zorg

Poets je je tanden goed (KAI-methode of handiger: met een elektrische tandenborstel)?

Parodontale preventie
Sonic tandenborstels & ultrasone tandenborstels zijn bijzonder geschikt voor prefetching tegen parodontose.

Flos je? Hier vindt u tips over hoe ze te gebruiken: Floss & alternatieven in één oogopslag.

 • Onjuiste voeding

Zoetzure voedingsmiddelen, vooral vruchtensappen en frisdranken, bevorderen gebitsproblemen. Wat is goed voor je gebit?

 • Vermijd vruchtensappen, zoete, zetmeelrijke en zure voedingsmiddelen en dranken
 • Eet vitaminerijk: Vooral vitamine A en vitamine C zijn belangrijk voor je gebit
 • Eet rauw voedsel – uitgebalanceerd voedsel – kaas, groenten en groene thee (maar ook een sappige biefstuk).

Lees meer over gomvriendelijke voeding.

 • Rook

Wist u dat rokers een 67% hoger risico hebben op een tandheelkundige aandoening dan niet-rokers?

Rookcontrole
Rokers moeten bijzondere aandacht besteden aan de symptomen.

Als je op je 18e bent begonnen met roken en tot je 35ste elke dag een pakje sigaretten rookt, kost dat je gemiddeld vier tot vijf tanden.

Fooi: Hier vindt u meer informatie over goede tandheelkundige zorg dan rokers.

 • Suikerziekte

Slecht behandelde diabetes is een groot risico op tandheelkundige aandoeningen (en tandziekten verergeren op hun beurt diabetes). Vermijd dit beter vanaf het begin en zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Andere redenen kunnen ook zijn:

 • Immuundeficiëntie als gevolg van ziekten of immunosuppressieve geneesmiddelen
 • Hormonale oorzaken (zwangerschap)
 • Genetische aanleg

Hoe tandvleesrecessie te voorkomen

In de meeste gevallen kan tandvleesrecessie worden vermeden door oorzakelijke factoren te elimineren.

Gingivitis voorkomen

 1. Verzorg je tanden. Poets je tanden goed en regelmatig. Gebruik tandzijde of een orale irrigator. Koop bij twijfel een elektrische tandenborstel.
 2. Ga regelmatig naar de tandarts. De wettelijke zorgverzekeraars betalen meestal 2x per jaar een preventieve afspraak, 1x per jaar een tandsteenverwijdering en 1x om de 2 jaar het vroege onderzoek naar parodontitis (parodont)Screening Index, PSI).

Profiteer van deze aanbiedingen en bespaar uzelf de kosten van een langdurige tandheelkundige behandeling. Dus laat gebitsproblemen op tijd behandelen.

Kan parodontitis worden teruggedraaid?

Het succes van een behandeling hangt af van wanneer het probleem wordt gedetecteerd.

 • In de beginfase is tandvleesrecessie heel goed te behandelen en wordt de behandeling meestal nog grotendeels vergoed door de wettelijke zorgverzekering.
 • Meestal wordt ten minste één professionele tandreiniging uitgevoerd om alle brandpunten van bacteriën te elimineren. Antibioticabehandeling of ozonbehandeling kan ook nuttig zijn.

Daarna is het belangrijk om aandacht te besteden aan een grondige mondhygiëne en, indien mogelijk, gunstige factoren (dieet, roken) te elimineren.

Tip: Lees hier meer over professionele parodontale behandeling bij de tandarts.

Hoe geavanceerder, hoe moeilijker

Als parodontitis zich echter al heeft gevormd, is de tandvleesrecessie onomkeerbaar.

Parodontitis behandelen
Als je eenmaal tandvlees bent kwijtgeraakt, breng je je niet meer terug.

Hier is er alleen de mogelijkheid van transplantaties en andere cosmetische maatregelen, die niet worden gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering.

 1. Als de ziekte verder gevorderd is, kan een uitgebreide tandheelkundige restauratie nodig zijn. De tanden worden grondig gereinigd en de aangetaste tanden worden gerepareerd met tandvullingen en wortelresecties.
 2. Vervolgens wordt de ontsteking verder bestreden met mondwater en medicatie (antibiotica). In dit geval zijn de kosten het gevolg van de omvang van de noodzakelijke tandreparaties en het gebruikte vulmateriaal.
 3. In het laatste deel van de behandeling wordt resterende tandplak grondig verwijderd. Als zich diepe gingivale pockets hebben gevormd met brandpunten van bacteriën, moeten ze worden geopend en gereinigd.

De kosten hiervoor worden meestal wel gedekt door de wettelijke zorgverzekering, maar niet een eventuele botvergroting.

In het ergste geval moeten de zieke tanden worden verwijderd en moet een tandbrug of kunstgebit worden gemaakt. In dit geval kan de behandeling erg duur zijn en is het voor een groot deel eigen bijdrage.

Fooi: Lees hier alles over de verschillende varianten van een kunstgebit.

Meer informatie vindt u hier:

U kunt alles lezen over de eerste tekenen en veel voorkomende symptomen van parodontitis in dit artikel. Deze uitgebreide gids voor gingivitis wordt ook aanbevolen.

Er is ook professionele therapie die u kunt gebruiken om op zijn minst tandvleeskrimp te vertragen. Lees hier alles over parodontale behandeling.

Maar het zou natuurlijk het beste zijn als je dit advies helemaal niet nodig had. Vergeet daarom niet om ons artikel te lezen over hoe u terugtrekkend tandvlees kunt voorkomen.