Huismiddeltjes & natuurlijke remedies voor terugtrekkend tandvlees

Welke huismiddeltjes &kruiden helpen bij ontstoken tandvlees? In dit artikel lees je hoe je dit met goedkope middelen kunt verhelpen.

Allereerst: U moet ALTIJD het terugtrekkende tandvlees controleren bij een tandarts – dit is de enige manier om parodontitis en Co. op de best mogelijke manier te voorkomen.

Huismiddeltjes zijn geschikt als supplement en kunnen in veel gevallen helpen bij ontstoken tandvlees.

Je moet geen wonderen verwachten, samen met een goede mondhygiëne kunnen de gepresenteerde remedies veel positiefs doen.

Mondspoelingen in verschillende varianten

Regelmatige mondspoelingen helpen bacteriën uit de mondholte te verwijderen.

 • Zeker als je vaker een droge mond hebt (bijvoorbeeld omdat je medicijnen slikt, of door allergieën vaak door je mond ademt), kunnen regelmatige mondspoelingen tandvleesrecessie voorkomen.
 • Zelfs als u een roker bent, zijn regelmatige mondspoelingen een goede preventie van tandvleesrecessie omdat ze helpen bij het voorkomen van afzettingen van rookdeeltjes in de mond, die bacteriegroei bevorderen.

Natuurlijk kan geen mondwater een grondige tandheelkundige zorg vervangen. In plaats daarvan helpen mondspoelingen u de mondhygiëne te verbeteren aanvullend voor het poetsen met een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel.

Er zijn een aantal bewezen vrij verkrijgbare medische varianten op de markt – het beste wat u kunt doen is ons artikel over mondwater lezen.

Mondspoelingen kunnen ook gemakkelijk worden gemaakt met huismiddeltjes.

Mondwater met saliethee

Salie (Salvia) is een kruidachtige of semi-struikachtige plant met kleurrijke bloemen die in veel tuinen groeit.

Paarse Salie

Salie is een bekende specerij en geneeskrachtig kruid met ontstekingsremmende effecten.

Naast de oorspronkelijke medicinale plant (Salvia officinalis) vind je nu ook vele andere soorten met verschillende bloemen en smaken op tuinmarkten, bijvoorbeeld honingdauwmeloen salie, scharlei en paarse salie.

 • Al deze planten bevatten hoge niveaus van terpenen en flavonoïden. Echte salie heeft een bijzonder hoog aandeel borneol, thujon, linalool en kamfer.
 • Salie heeft een samentrekkende, ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Mondspoelingen met salie kalmeren het mondslijmvlies en helpen tegen bloedend tandvlees.

Let op bij gebruik

Salie bevat echter het giftige thujon en mag daarom niet permanent of bij kinderen en zwangere vrouwen worden gebruikt.

 • Astmapatiënten moeten ook voorzichtig zijn met salie, omdat salie astma-aanvallen kan veroorzaken.
 • Om salie als mondwater te gebruiken, kunt u een Thee vervaardiging, of Verdunde salieolie in warm water.

U moet echter geen onverdunde salieolie gebruiken, omdat dit een sterk irriterend effect kan hebben op de huid en slijmvliezen.

Mondwater met kamillethee

Kamille is een veel voorkomende kruidachtige plant met witgele bloemen die vaak in velden worden gezien. Echte kamille wordt vaak verward met de vergelijkbaar uitziende grotere hondenkamille.

 • De karakteristieke geur en de holle bloemkop maken het echter gemakkelijk om het te onderscheiden van zijn valse familielid.
 • Vanwege zijn diverse helende eigenschappen werd kamille in 2002 verkozen tot medicinale plant van het jaar.

Het belangrijkste actieve ingrediënt van kamille is kamilleolie, die voornamelijk bestaat uit α-bisabolol. Daarnaast zijn er matricin, flavonoïden en andere essentiële oliën.

Thee verlicht zwelling.

Kamille heeft een ontstekingsremmende &antibacteriële werking

Daarom is een thee gemaakt van kamillebloemen ideaal als mondwater om tandvleesrecessie te voorkomen.

 • Kamille ontspant bovendien het maagdarmkanaal en kan daarom bijzonder nuttig zijn als het terugtrekkende tandvlees wordt begunstigd door reflux.
 • Als u echter allergisch bent voor madeliefjes, moet u voorzichtig zijn met kamille.

Allergische reacties op kamille zijn uiterst zeldzaam, maar als gevolg van besmettingkamillepreparaten met hondenkamille of andere soorten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Mondspoelingen van calendula thee

De goudsbloem (Calendula officinalis) is een mooie, gele of oranje bloem die in elke tuin een mooi figuur snijdt.

Goudsbloemen voor het tandvlees

Maar goudsbloem kan veel meer dan er alleen mooi uitzien. Vanwege de vele helende effecten werd het in 2009 verkozen tot medicinale plant van het jaar.

De bloemen bevatten allantoïne, calenduline, carotenoïden, flavonoïden en terpenen.

Diverse positieve effecten

Calendula bevordert wondgenezing (stimuleert de vorming van granulatieweefsel), heeft een samentrekkend, ontstekingsremmend, antibacterieel, decongestivum en pijnstillend effect.

Dit stopt bloedend tandvlees en zorgt ervoor dat ontstekingen in de mondholte kunnen genezen.

Dus, een thee gemaakt van calendula bloemen is een uitstekende keuze om problemen veroorzaakt door terugtrekkend tandvlees te verlichten.

Zwangere vrouwen moeten echter voorzichtig zijn met calendulapreparaten, omdat goudsbloemextract de tonus op de baarmoeder kan verhogen. Goudsbloemthee wordt daarom ook gebruikt in de volksgeneeskunde om de bevalling op te wekken.

Mondwater met etherische oliën

Etherische oliën, bijvoorbeeld kruidnagelolie, mirre, eucalyptus of tea tree olie, kunnen ontstekingen in de mondholte verlichten.

Voeg hiervoor een paar druppels olie toe aan lauw water en spoel je mond grondig.

Oliën helpen het tandvlees

Al deze oliën hebben antibacteriële effecten. Afgezien van kruidnagelolie* moet u echter de meeste oliën, vooral tea tree olie, niet onverdund gebruiken, omdat ze het slijmvlies kunnen irriteren.

Er zijn ook kant-en-klare tincturen met een mengsel van antibacteriële en antiseptische essentiële oliën die kunnen worden verdund als mondwater.

De meeste van hen zijn mengsels van salie olie of tea tree olie met andere oliën zoals pepermuntolie, kaneelolie en eucalyptusolie.

Infobox Natuurlijke Geneesmiddelen

Wist je dat veel wettelijke zorgverzekeraars de kosten van natuurlijke geneesmiddelen (groene recepten) tot een bepaald bedrag (soms tot 100 euro) dekken? Deze omvatten bijvoorbeeld AOK Nordwest, Techniker Krankenkasse en DAK.

Hoe werkt het? Laat uw arts u een groen recept schrijven en stuur het naar uw zorgverzekeraar nadat u voor de medicatie hebt betaald. Je krijgt je geld terug. Hier vindt u een overzicht:

http://www.krankenkasseninfo.de/krankenkassen/test/naturheilverfahren/nicht-verschreibungspflichtige-arzneimittel-der-homoeopathie-phytotherapie-und-anthroposophie

Zoutwater mondwater

Gorgelen met zout water is een van de meest bewezen en eenvoudige manieren om ontstekingen te remmen en de verspreiding van bacteriën tegen te gaan.

Om een mondwater te maken, voeg 125 g zeezout toe aan 1 L heet water en laat de oplossing afkoelen nadat het zout volledig is opgelost. Dergelijke zouten zijn bijvoorbeeld hier op Amazon* verkrijgbaar.

Ratanhia wortel

Ratanhia (Krameria rappacea) is een struikachtige plant met rode bloemen gevonden in de Andes.

Ratanhia is een beproefde remedie tegen bloedend tandvlees en ontsteking in de mondholte in Peru. De wortel van de plant is rijk aan catechines en proanthocyanidines. Extracten hebben een samentrekkende en ontstekingsremmende werking.

Ratanhia wordt vaak gemengd met mirre om het effect te optimaliseren. Bij langdurige opslag geeft oxidatie de tincturen een karakteristieke rode kleur (“ratanhia rood”).

Mondwater en mondwater met Ratanhia zijn verkrijgbaar bij uw apotheek.

Olie trekken

Oil pulling is een methode van Ayurvedische geneeskunde die overeenkomt met het effect van een mondwater.

 • 1-2 theelepels olie worden gedurende 10 tot 20 minuten heen en weer in de mond bewogen en vervolgens uitgespuugd. Het is belangrijk om niet met de olie te gorgelen of door te slikken.
 • Meestal worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt bij het trekken van olie. De meeste studies over oil pulling zijn gedaan met sesamolie die traditioneel in India wordt gebruikt.

Wetenschappelijke studies tonen positieve effecten aan

Indiase onderzoekers toonden aan dat door vermenging met speeksel in de mond, verzeping van de olie plaatsvindt, wat resulteert in een oplossing die het aantal bacteriën in de mond vermindert. Dit zorgt voor natuurlijk witte tanden.

Het is ook aangetoond dat slechte adem en gingivitis worden bestreden door olie trekken net zo effectief als met een chloorhexidine-bevattend mondwater (Dani et al. (2015), Sheikh &Iyer (2016)).

Zo werkt oil pulling tegen parodontitis &co

Net als bij een mondwater bereikt oil pulling moeilijk bereikbare plekken in de mond. Vanwege hun fosfolipide-bevattende celenvelop binden bacteriën in de mond zich aan de emulsie die met het speeksel wordt gevormd.

Hierdoor ontstaat een witachtige vloeistof in de mond. Naarmate de olie over een langere periode en met verhoogde druk heen en weer tussen de tanden wordt getrokken, maken de bacteriën zich los van hun verbinding.

 • Studies tonen aan dat bij gebruik gedurende meer dan veertig dagen, gingivitis en plaque aanzienlijk kunnen worden verminderd.
 • In tegenstelling tot bijvoorbeeld mondspoelingen met chloorhexidine worden de bacteriën zelfs na langdurig gebruik niet resistent.

Helpt kokosolie de tanden?

Van kokosolie wordt gezegd dat het bijzonder goed is voor deze methode, omdat het laurinezuur erin een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Daarnaast bevat kokosolie vitamine E.

Verrassend genoeg vertoonde sesamolie in een californische studie uit 2014 een beter effect. Andere studies vonden geen verschil tussen de effectiviteit van de oliën.

De beste tijd om olie te trekken is ’s ochtends voor het ontbijt. Daarna moet u uw tanden zoals gewoonlijk grondig poetsen.

Tip: Oil pulling is slechts een aanvulling op het tandenpoetsen – de positieve effecten treden alleen op in combinatie met dagelijks poetsen, bij voorkeur met een tandenborstel zoals de Philips Sonicare DiamondClean.

Zwarte komijnolie zalf

Zwarte komijn (Nigella sativa) is een boterbloemplant, die afkomstig is uit Azië (Turkije en Egypte).

Ondanks de naam is het niet gerelateerd aan komijn, de smaak doet meer denken aan komijn. Zwarte komijn wordt gebruikt als specerij in de Indiase en Aziatische keuken en is een bekende remedie in Azië.

Een oud islamitisch spreekwoord zegt: “Zwart zaad geneest elke ziekte behalve de dood.”

 • Hoewel er nu meer dan 600 studies zijn over het medisch gebruik van zwarte komijn in medische databases, is het werkingsmechanisme nog steeds niet duidelijk.
 • Zwarte komijn bevat verschillende ontstekingsremmende, pijnstillende en antibacteriële stoffen, zoals linolzuren en thymochinon.

Van zwarte komijnoliezalf wordt gezegd dat het het tandvlees versterkt en tegen ontstekingen werkt en de regressie van tandvleeszakken en de herbevestiging van het tandvlees aan de tand bevordert.

Zwarte komijnolie zalf is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Toch moet u natuurlijk niet vertrouwen op een zalf als u al duidelijke tekenen van gingivitis heeft, maar neem contact op met uw tandarts. Vergeet niet dat parodontitis onomkeerbaar is.

Thee van smeerwortel? Beter niet.

Smeerwortel (Symphytum officinale) is een kruidachtige plant tot 1,5 m hoog, die vooral voorkomt op beekoevers en in wetlands.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun klokvormige, paarse bloemen. In de tuin kunnen deze planten zich snel verspreiden en onkruid worden.

Bij smeerwortel denk je waarschijnlijk eerst aan zalven die worden gebruikt voor kneuzingen en verstuikingen.

Twijfelachtige informatie op internet

Op veel forums kunt u nu echter ook informatie vinden dat smeerwortel intern kan worden gebruikt als mondwater of thee om tandvlees- en gebitsproblemen te genezen.

 • Naar verluidt zou smeerwortel zelfs moeten leiden tot een nieuwe vorming van tanden en tandvlees. De helende werking van smeerwortel komt voornamelijk van allantoïne, dat de vorming van nieuwe cellen stimuleert.
 • Vandaar de naam van de plant die vroeger werd gebruikt voor botbreuken. Smeerwortel heeft een pijnstillend, ontstekingsremmend en decongestivum effect. Niet voor niets worden smeerwortelzalven ook vaak gebruikt bij artrose.

Naast allantoïne bevat smeerwortel ook pyrrolizidine-alkaloïden, die leverbeschadigend en carcinogeen kunnen zijn. Daarom is een interne toepassing duidelijk niet aan te raden!

Vanwege het pijnstillende effect van smeerwortel kan dit zeer verleidelijk zijn, maar een gelijk en beter ontstekingsremmend en antibacterieel effect kan veiliger en beter worden bereikt met vele anderen.medicinale planten, waarover u hier in dit artikel meer kunt leren.

Als je toch wilt uitproberen of je misschien een nieuwe vorming van je tandvlees kunt bereiken met allantoïne, is het beter om naar de hierboven genoemde goudsbloem te grijpen.

Dit bevat ook allantoïne en is getest en veilig voor intern gebruik gedurende een lange tijd.

Kauwende saliebladeren

We hebben het al gehad over mondwater van salie. Maar verse salie kan ook helpen bij een tandvleesrecessie. Het kauwen op verse salie kan zwelling in de mond verminderen en ontstekingen genezen.

Aloë vera

Aloë vera is een vetplant die afkomstig is uit de Arabische regio en nu wijdverspreid is in tropische en subtropische gebieden. In Duitsland is het populair als een zuinige en niet veeleisende potplant.

Aloë Vera tegen parodontitis

Een extract van aloë vera bevat aloïne, anthranoïden en aloëresine.

Dit extract heeft echter een sterk laxerend effect. Op cosmetisch en medisch gebied wordt de gel verkregen uit de bladeren het vaakst gebruikt, die naast verschillende suikers en polysacchariden veel in water oplosbare vitamines, enzymen, salicylzuur en aloëninen bevat.

Er wordt gezegd dat het pijnstillende, ontstekingsremmende en antibacteriële effecten heeft.

Wat de wetenschap zegt

Hoewel aloë vera een zeer goed genezend effect zou hebben, is er tot nu toe geen duidelijk wetenschappelijk bewijs voor. Hoewel er verschillende studies zijn uitgevoerd, hebben ze nog geen sluitend bewijs kunnen leveren voor een verbetering van wondgenezing door aloë vera.

 • Een studie uit 2009 toonde echter aan dat aloë vera tandgel een vergelijkbaar antibacterieel effect heeft als tandpasta. Het wordt vooral aanbevolen voor mensen met gevoelig tandvlees.
 • Het is echter belangrijk dat het een hoogwaardige tandgel is, omdat het positieve effect van aloë vera verloren kan gaan door het productieproces (overmatige verwarming, filtratie).

Hoogwaardige aloë vera tandgel is verkrijgbaar in uw apotheek, bijvoorbeeld AloeDont van Optima.

Groene thee

Een studie in Japan heeft aangetoond dat mensen die dagelijks groene thee drinken gezondere tanden en gezonder tandvlees hebben.

Een andere studie toonde aan dat een mondwater met tanninerijke groene thee net zo goed werkt tegen gingivitis als een mondwater met chorhexidine.

Groene thee tandvlees

 • Groene thee heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Verantwoordelijk hiervoor zijn de flavonoïden die erin zitten, in het bijzonder epigallocatechine-3-gallaat.
 • Deze stof remt osteoclasten, die de afbraak van tandsubstantie bij parodontitis bevorderen. Groene thee bevat ook tandversterkend fluoride.
 • Met name de groei van zuurvormende bacteriën en ontstekingsveroorzakende bacteriën wordt geremd.

Bij het kopen van groene thee moet u letten op hoge kwaliteit – in het beste geval komen de theebladeren uit de biologische landbouw zonder schadelijke stoffen. Aanbevolen varianten zijn bijvoorbeeld. hier op Amazon*.

Zwarte thee

Hoe zit het met zwarte thee? Heeft zwarte thee niet nog meer tannines? Juist. Zwarte thee heeft echter niet zo’n sterk ontstekingsremmend effect, omdat het meer bewerkt is en minder antioxidanten bevat. Daarnaast verkleurt zwarte thee, net als koffie, je tanden.

Als je niet om dit effect geeft, en je wilt vooral gezonde tanden, dan is zwarte thee nog steeds veel beter voor je tanden dan een energiedrankje.

Meer artikelen over terugtrekkend tandvlees & parodontose:

Overzicht van tandvleesrecessie

Zo werkt professionele behandeling bij de tandarts

De oorzaken van parodontitis verklaard

Gezonde voeding om parodontitis te voorkomen

Hoe voorkom ik terugtrekkend tandvlees? Alles over preventie