Tandheelkundige zorg als roker: waar moet u rekening mee houden

We weten allemaal dat roken slecht is voor tanden en tandverzorging. Maar wat gebeurt er precies met je en hoe maak je er het beste van? Dit is wat je eraan kunt doen (zonder schokbeelden).

In het volgende artikel leert u hoe u uw gezondheidsrisico kunt minimaliseren en hoe u zelfs als roker voor uw tanden kunt zorgen.

Samenvatting:

 • Het is erg belangrijk om aandacht te besteden aan mondhygiëne om gingivitis en parodontitis te voorkomen.
 • Bezoek uw tandarts op regelmatige tijdstippen voor controles en vertel hen dat u rookt.
 • Rokers hebben een hoger risico op mondkanker, tandvleesproblemen en kunnen complicaties krijgen (bijvoorbeeld na het trekken van tanden of andere behandelingen).

Elektrische tandenborstels helpen ook tegen voor de hand liggende gevolgen zoals tandverkleuring. Modellen zoals de Philips Sonicare DiamondClean of de Oral-B Pro 6000 hebben hun eigen poetsmodi voor het bleken van tanden, waarmee u kunt zorgen voor witte tanden.

Roken &tanden

Helemaal aan het begin moet eerst het voor de hand liggende gezegd worden. Roken is schadelijk voor je gezondheid – niet alleen voor je longen natuurlijk, maar ook voor je tanden en de gezondheid van je tanden.

Tandheelkundige zorg roken
Roken beïnvloedt het klimaat van onze mond – en maakt vooral het tandvlees gevoeliger voor ziekten.
 • Roken kan de bloedtoevoer naar de mond vernauwen, waardoor het een voedingsbodem is voor bacteriën. Maar dat is niet alles.
 • Roken kan een vieze slechte adem veroorzaken, het genezingsproces na een kaakoperatie aanzienlijk bemoeilijken, uw tanden verkleuren en het risico op mondkanker verhogen.

Om het onderwerp een beetje te verdiepen, zal ik hier meer in detail treden over de individuele symptomen. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de gevolgen op korte en lange termijn.

De schadelijke invloed van roken op tanden

Naast de gezondheidsrisico’s kan roken ook extreem duur zijn – vooral op oudere leeftijd dreigen hoge kosten als gevolg van voortijdig tandverlies. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de gevolgen op korte en lange termijn.

Tanden roken Kosten

Wat veroorzaakt roken met de tanden en het tandvlees?

Zoals eerder vermeld, heeft roken een sterke invloed op je tanden en tandvlees. De meest voorkomende bijwerkingen moeten hier iets nader worden onderzocht.

Gevolgen op korte termijn:

 1. Gele tanden & teerafzettingen
 2. Slechte tot luie slechte adem
 3. Verminderde absorptie van de smaakpapillen
 4. Bereidt een ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën voor

Slechte adem en gele of gekleurde tanden zijn vooral esthetisch lelijke dingen. Zeker als je dagelijks contact hebt met mensen op het werk.

Er zijn echter maatregelen die u kunt nemen (meer hierover is te vinden in de gids voor witte tanden en tanden bleken).

Parodontitis tijdig detecteren
Zelfs het lekkerste eten verliest smaak – maar dat is niet het ergste gevolg voor jou – je mond.

Helaas blijft het daar niet bij met de negatieve gevolgen: Als roker heb je zeker situaties gehad waarin je een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgt, maar je er niet echt van kunt genieten: je proeft niets.

En dit is een terugkerend punt als het gaat om roken: helemaal stoppen is helaas de enige manier om je smaakpapillen volledig terug te krijgen.

Stoppen is de beste manier om de schade veroorzaakt door roken te herstellen. Bij voedsel zonder smaak stoppen de effecten echter niet:

Langetermijngevolgen van roken:

 1. Vernauwt de bloedtoevoer naar de mond
 2. Vertraagt het genezingsproces van wonden in het mondgebied
 3. Oorzaken gingivitis en parodontitis
 4. Verhoogd risico op mondkanker, maar ook lip-, strottenhoofd- of nekkanker

De lijst kan n zijnoch langer en laat zien hoe ongezond roken is voor de mondhygiëne.

 • De vernauwde bloedtoevoer in de mond zorgt ervoor dat wondgenezing in het mondgebied wordt vertraagd.
 • Het veroorzaakt ook een droge mond. Natuurlijk heeft dit ook invloed op tandheelkundige implantaten en hun genezingsproces.

Daarom is het belangrijk om goed advies in te winnen bij de tandarts (vooral als u rookt en tandheelkundige implantaten laat inbrengen, omdat dit ook kan leiden tot ziekten van de botten, een zogenaamde “diabetes”). Peri-implantitis).

Roken &Gum Disease

Studies over gingivitis (beginnende ontsteking van het tandvlees) hebben aangetoond dat rokers een ernstig verhoogd risico hebben.

Roken Tandarts Onderzoek

 • Gingivitis komt vaak voort uit de slechte bloedsomloop die roken veroorzaakt.
 • Er kan onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende typen.
 • Rood tandvlees, gezwollen tandvlees of bloedend tandvlees.

Alle 3 tekenen moeten onmiddellijk door een professional worden waargenomen om ernstige gevolgen te minimaliseren (hier kunt u meer lezen over de 1e tekenen en het verloop van tandvleesrecessie).

Meer bacteriegroei door de rook

Naast het tandvlees kan ook de wortel van de tand ontstoken raken door roken.

Net als bij veel andere tandziekten is tandbederf een van de belangrijkste oorzaken van tandwortelontsteking. Een droge mond en verminderde speekselvloed bevorderen de groei van cariësveroorzakende bacteriën.

 • Wees niet bang – tot 700 verschillende soorten bacteriën kunnen gedijen in onze mond.
 • Dankzij roken kunnen deze goed gedijen in de mond en zich onopgemerkt verspreiden in de tand.

Als deze de wortel van de tand bereiken, is het meestal te laat. Als dit gebeurt, ontwikkelt zich eerst een lichte pijn, die zich kan verspreiden naar een kloppende, sterke permanente pijn.

Tandartsbezoeken kunnen meer pijn doen

Slecht nieuws staat nog steeds op een laag pitje. Tandheelkundige behandeling met een professional kan wel eens pijnlijker zijn als je rookt.

Parodontale zorg

 1. Waarom is dat? Heel eenvoudig – vanwege de constante inname van gif, worstelt het lichaam voortdurend om de nicotine – teerstoffen af te breken.
 2. Dit continue ontgiftingsproces beïnvloedt ook de anesthetica die voor de behandeling worden gebruikt, en lokale anesthesie heeft vaak een korter effect.

Daarom moeten rokers een paar uur afzien van roken voordat ze de tandarts bezoeken. Dit kan lokale anesthesie een beetje effectiever maken.

Wat zijn de kosten van roken in de tandheelkundige zorg?

Helaas is het bezoek aan de tandarts in Duitsland niet gratis en daarom, als het geen basisbehandeling is, moet het door de patiënt zelf worden betaald.

 • Professionele gebitsreiniging kan tussen de €40 en €140 kosten en moet minstens om de twee tot drie maanden worden gedaan als je zwaar rookt.
 • Bleken, d.w.z. het bleken van tanden, ligt in een prijsklasse van 150 € tot 400 € (meer over de kosten vindt u in het gelinkte artikel).
 • Een kunstgebit of kroon kan u heel veel kosten. Een kunstgebit varieert van € 240 en, houd vast, € 20.000, een kroon van € 300 tot € 1.200.
Risico op roken van implantaten
Implantaten en kunstgebitten kunnen vrij duur zijn voor rokers.

De zorgverzekering dekt delen ervan, maar als je kwaliteit wilt, dan moet je meestal wat dieper in je zak graven.

Naast deze kosten moet je ook rekening houden met de extra’s van mondhygiëne.

Je moet dus een elektrische tandenborstel aanschaffen (er zijn zelfs modellen zoals de Philips Sonicare Flexcare Platinum met hun eigen poetsmodus voor het bleken van tanden) en altijd genoeg flosdraad bij de hand hebben. Er zijn ook speciale tandpasta’s voor rokers*dat is afgestemd op uw behoeften.

Roken, tanden en leeftijd: waar u rekening mee moet houden

Het is vrij simpel: hoe langer je rookt, hoe sterker de veranderingen in het lichaam.

 • Er mag niet worden vergeten dat nicotine en andere gifstoffen die door roken worden afgezet, pas na meer dan 10 jaar volledig worden afgebroken.
 • Dit betekent dat je pas na 10 jaar niet roken weer in een min of meer “normale toestand” bent teruggekeerd.Nl.

Volgens een studie, Rokers hebben een 3,6-voudig hoger risico om hun tanden eerder te verliezen. Voor rokers is het een 2,5-voudig hoger risico.

Infobox: Meer informatie over dit onderzoek

De studie, voor het eerst gepubliceerd in het Journal of Dental Research, onderzocht meer dan 23.000 deelnemers tussen 1994 en 2006.

 • Het meest getroffen zijn de oudere heren, die ongeveer 15 sigaretten per dag roken. Terwijl niet-rokende mannen tussen de 60 en 70 jaar nog gemiddeld 19,1 natuurlijke tanden hadden, hadden rokers slechts 9,8 tanden.
 • Onder oudere dames hadden niet-rokers nog gemiddeld 16,2 gezonde tanden en rokers van dezelfde leeftijd slechts 11,9. Zelfs onder de 50-jarigen kan de invloed van roken op het behoud van tanden worden bewezen, hoewel niet zo duidelijk.

Niet-rokers hadden gemiddeld 26,6 tanden en zware rokers slechts 22,5. Voor rokers was het verschil iets kleiner: niet-rokers hadden nog 25,2 tanden en rokers gemiddeld 22,2.

Parodontitis, een ontsteking van het tandvlees ontwikkeld tot tandvleesatrofie, bleek de belangrijkste oorzaak van tandverlies te zijn. Zoals reeds vermeld, groeien bij parodontitis bacteriën in de mond en verspreiden zich naar het tandvlees.

Dit gaat achteruit en komt niet meer terug!

Welke maatregelen kunt u nemen?

Hier zijn enkele manieren die u als roker kunt nemen om het risico voor uw mondgezondheid te verminderen.

Sigaret tanden effecten

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om externe verschijnselen zoals gele tanden (of slechte adem) te kunnen elimineren.

Tandenpoetsen voor rokers

Goede en regelmatige tandheelkundige zorg is cruciaal. U moet nadenken over het kopen van een elektrisch model om het effect van het poetsen van uw tanden te verbeteren.

 • Als u last heeft van gebitsproblemen, verwaarloost u mogelijk de juiste techniek – een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel compenseert gedeeltelijk voor onjuist poetsen.
 • Natuurlijk is het het beste als je direct na het roken je tanden poetst. Zo kun je ook de mogelijke slechte adem voorkomen.
Elektrische tandenborstel voor rokers
Een elektrische borstel of orale irrigator wordt aanbevolen voor rokers.

Dit is echter niet altijd mogelijk. Daarom moet u uw tanden minstens 2-3 keer per dag poetsen en een kauwgom hebben die door tandartsen wordt aanbevolen voor de resterende situaties – dit stimuleert speekselafscheiding en helpt zo de tanden.

Echter: Zelfs regelmatig poetsen kan verkleuring van de tanden niet volledig voorkomen. Soms helpen alleen kunstmatige maatregelen zoals chemisch bleken om de natuurlijke schaduw van de tanden terug te krijgen.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts

Preventieve onderzoeken zijn erg belangrijk voor rokers om preventief te kunnen reageren op mogelijke bedreigingen.

Rookcontrole

 • Tijdens regelmatige onderzoeken kan de conditie van het tandvlees worden onderzocht en kan ervoor worden gezorgd dat parodontitis of kanker zich niet ontwikkelt.
 • Regelmatige controles op mondkanker zijn belangrijk. De tandarts kan mondkanker relatief vroeg opsporen en therapeutisch behandelen.

De reeds genoemde professionele tandreiniging is ook belangrijk voor het gebit en helpt vooral als het regelmatig wordt uitgevoerd.

Hoe bestrijd ik de langetermijnoorzaken van roken?

Als u een ontsteking van het tandvlees opmerkt, moet u onmiddellijk naar de tandarts gaan. Een goede tandarts kan dan wijzen op de verschillende behandelmogelijkheden.

Spoelen kan het bezoek van de tandarts echter niet vervangen. Het helpt echter de verspreiding van ontstekingen te vertragen.

Als u stopt met roken, kunt u het risico op parodontitis na 2 jaar aanzienlijk verminderen (en anderszins uw eigen gezondheidstoestand verbeteren).

Uiteindelijk is de beste manier om de oorzaken te bestrijden om helemaal te stoppen met roken.

Andere gezondheidsrisico’s van roken

Het is veilig om te zeggen dat roken een van de slechtste gewoonten is.

Roken Gezondheid Volgen

Volgens studies bevat tabaksrook meer dan 5000 verschillende chemicaliën. Zonder te veel uit het raam te leunen, kan worden gezegd dat roken vrijwel elk orgaan in het menselijk lichaam beschadigt.

Roken is erg gevaarlijk voor ongeboren baby’s tijdens de zwangerschap en veroorzaakt erectiestoornissen bij mannen. Dat is natuurlijk niet alles.

 • Roken kan leiden tot verstopping van bloedvaten en leiden tot stoornissen in de bloedsomloop, ademhalingsproblemen en kanker van alle soorten.
 • Ook ontsteking van de luchtwegen dankzij teerafzettingen in de longen, beroertes, chronische bronchitis of maag- en darmzweren.
 • Overigens kan roken ook leiden tot verkleuring van de huid en trombose – of tot frequentere infecties in de keel, neus en keel.

Vergeet ook niet dat passief roken schadelijk is voor anderen, dus je brengt je directe omgeving in gevaar.

Passief roken verhoogt ook het risico op gingivitis en kaakontsteking. Daarom moet u, indien mogelijk, naar een plek gaan waar u ongestoord kunt roken zonder uw gezin te beïnvloeden.

Je wilt stoppen, maar hoe?

Het is natuurlijk verleidelijk om het eerst alleen te proberen. Om dit te doen, kunt u de volgende stappen proberen.

Ten eerste moet u gewoon de verschillende websites bezoeken die voor u beschikbaar zijn wanneer u stopt. Daar kunt u ontdekken welke manier van stoppen het beste voor u is:

https://www.rauchfrei-info.de/

https://www.herzstiftung.de/Rauchen-aufhoeren-Medikamente.html

Startseite

 • Maak een afspraak met je huisarts en zoek een geschikt programma om samen te stoppen.
 • Vraag om een consult, nicotinepleisters of iets dergelijks.
 • Begin met een stressverlagend programma, zoals regelmatige lichaamsbeweging. Joggen, Pilates of yoga zijn hiervoor zeer geschikt.
 • Sommige mensen zweren ook bij acupunctuur of hypnose om van de smeulende stengel af te komen.
 • Zoek naar gedragsveranderende wijzigingsprogramma’s.

Als het echter niet vanzelf werkt, moet je hulp zoeken.

Er zijn verslavingsbegeleiding of andere medische en psychologische hulpfaciliteiten in elke grote stad.

Slotopmerkingen

Last but not least moeten rokers (evenals niet-rokers) er altijd voor zorgen dat ze hun tanden regelmatig poetsen na het eten.

Er zijn andere verlangens die niet per se goed zijn voor de tanden. Naast roken hoort daar ook een ongezond dieet bij in de vorm van suiker &snoep.

Goede tandheelkundige gezondheid voor rokers

Degenen die hun eigen tandheelkundige zorg verwaarlozen, worden helaas bedreigd met onaangename gevolgen – hoge medische rekeningen.

Degenen die gezond leven, hoeven zich daarentegen geen zorgen te maken dat hun tanden voortijdig uitvallen of leven in constante angst om naar de tandarts te moeten vanwege tandbederf.

Het is het beste om vandaag nog te beginnen met betere tandheelkundige zorg. Deze pagina is de beste plek om naartoe te gaan:

 • Vind de juiste tandenborstel en bestrijd schadelijke bacteriën.
 • Zorg voor witte tanden en leer hoe tandverkleuring te verwijderen.
 • Of leer meer over hoe u uw tandheelkundige zorg zo uitgebreid mogelijk kunt maken.

Helaas vervangt alle hier genoemde hulp niet een regelmatig bezoek aan de tandarts. Bijna niemand gaat er graag naartoe, ook al is het belangrijk. Wacht niet te lang voordat het te laat is.