Oral-B Pro 1000 in vergelijkingstest

Hier kunt u lezen waarom de Oral-B Pro 1000 overtuigt in de test: De poetsprestaties zijn goed voor de prijs en zorgen voor stralende tanden.

Korte conclusie: De Oral-B Pro 1000 zorgt voor een gezond gebit – en laat (niet absoluut noodzakelijke) extra’s achterwege.

 • Naast de normale reinigingsmodus voor dagelijks poetsen, is ook een massagefunctie voor tandvleesbescherming geïntegreerd. Vooral op oudere leeftijd wordt zo’n modus steeds belangrijker.
 • Samen met andere handige functies zoals een drukregeling, biedt deze tandenborstel een geweldig totaalpakket voor diegenen die gewoon schone tanden willen.
Oral-B 2000 Verpakking
De Oral-B Professional Care Pro 2 2000 is de vernieuwde versie – ik raad u aan om deze tandenborstel te gebruiken.

Als je nog steeds meer wilt weten, kun je mijn gedetailleerde beoordeling hier vinden.

Design & Vakmanschap

Extern heeft deze elektrische tandenborstel een eenvoudig ontwerp.

Oral-B 1000 uiterlijk
De Oral-B 1000 (in het midden) is slanker en lichter dan veel andere elektrische tandenborstels.

Het slanke handstuk is in blauw &wit en niet te zwaar. Dankzij het rubberen oppervlak glijdt het niet uit je hand, zelfs niet in vochtige badkamers – een geweldige functie.

 • Een oplaadindicator voor het batterijniveau bevindt zich aan de voorkant van de Oral-B 1000… zodat je altijd weet wanneer de borstel weer moet worden aangesloten.
 • Vervelend rondsnuffelen of een plotseling lege accu zijn dus geen probleem met Oral-B 1000. Dit is een handige functie, omdat het opladen soms tot 20 uur kan duren.

Goedkopere instaptandenborstels missen dergelijke nuttige functies.

 • Afgezien daarvan zijn de optische verschillen met andere apparaten beperkt. De Oral-B 1000 heeft een solide afwerking en doet zijn werk.
 • Qua design heeft de concurrentie van Philips voor mij echter een streepje voor (maar vereist ook twee keer de prijs voor apparaten als de Sonicare Diamond Clean).

Veel belangrijker dan het uiterlijk zijn natuurlijk de binnenwaarden – hier verschilt de Oral-B Pro 1000 duidelijker van goedkope modellen:

Solide reinigingsprestaties

Het apparaat van Braun heeft meer dan 40.000 pulsaties – twee keer zoveel als instaptandenborstels.

 • Deze prestatie is duidelijk merkbaar bij het schoonmaken. Hoewel u uw tanden schoner kunt krijgen met goedkope apparaten dan met een handtandenborstel – maar met de Oral-B 1000 slaagt het reinigen iets sneller en grondiger.
 • Door de hoge frequentie voelt de tandenborstel wat stiller aan dan de “schuddende” goedkope apparaten. Als je de sterke trillingen van sommige andere tandreinigers niet aankunt, vind je hier een geweldig alternatief.

Na het poetsen voelen alle tanden erg schoon en glad aan – geen vergelijking met conventionele tandenborstels.

De Oral-B 1000 onderscheidt zich van goedkope instapapparaten door het hogere aantal trillingen en kan de topmodellen bijna bijhouden.

Reinigingsmodi &extra’s

In tegenstelling tot de hogere klasse moet je het met dit apparaat echter doen zonder extra reinigingsmodi.

Oral-B opzetborstels
Tip: Alle huidige opzetborstels zijn compatibel met de Oral-B 1000.

Alleen normale reiniging is beschikbaar. Een tandvleesmassage, bleekmodi voor het polijsten van verkleurde gebieden of een gevoeligheidsmodus voor gevoelig tandvlees zijn alleen beschikbaar in de hogere prijsklassen.

Als u alleen een schoon gebit wilt, zult u zeker tevreden zijn met het resultaat van de Oral-B 1000.

Als u echter speciale vereisten heeft, zoals gevoelige tanden of tandvleesproblemen, moet u overwegen een apparaat specifiek voor deze gevallen aan te schaffen.

Ongeacht de fabrikant kunt u niet fout gaan met de Sonicare Diamond Clean, de Oral-B 6000 of de Oral-B Genius.

Verdere functies en de drukregelingLe

De Oral-B borstel overtuigt niet alleen met het reinigingsresultaat, maar ook met tal van handige functies:

 • De ingebouwde timer helpt om te voldoen aan de aanbevolen reinigingstijd van 2 minuten. De borstel trilt ook elke 30 seconden – de zogenaamde sectorverandering is een herinnering om het kaakgebied te veranderen. Dit zorgt voor een gelijkmatige reiniging van de tanden en is een grote hulp, vooral vroeg in de ochtend.
 • De drukregeling is een essentiële beschermende functie. In tegenstelling tot goedkopere modellen heeft de Oral-B 1000 een visuele indicator op de achterkant van de borstel. In plaats van plotseling te stoppen – zoals bij zijn kleine zusje Oral-B 700 – waarschuwt een rode LED de gebruiker voor te veel kracht.

Deze controle is niet alleen handig voor beginners, maar voor elke gebruiker van een roterende tandenborstel.

Drukregeling
Ik wil niet meer zonder: een drukcontrole beschermt het tandvlees.

De ervaring leert dat de meeste mensen te hard drukken (vooral omdat je niet altijd bewust schoonmaakt dankzij routine). Dit brengt het tandvlees in gevaar en kan het glazuur aantasten.

Daarom moet u altijd op een dergelijke functie letten met roterende borstels.

Verdere uitrustingskenmerken zijn gereserveerd voor het premiumsegment. Al met al presteert de Oral-B 1000 zeer goed voor de gevraagde prijs. De belangrijkste functies zijn aan boord en het reinigingsresultaat is overtuigend.

Slechts op één gebied verzwakt het apparaat een beetje:

Alles over de batterij

Zelfs in 2016 gebruikt Braun nog steeds oude NiMH-technologie in zijn apparaten. Dit heeft enkele nadelen:

Aan de ene kant treedt het bekende geheugeneffect op. Als de borstel niet volledig wordt ontladen, neemt de capaciteit in de loop van de tijd steeds meer af.

 • Ten tweede levert de Oral-B 1000 continu minder vermogen wanneer het laadniveau laag is. Bij het schoonmaken voel je duidelijk het verschil tussen een volle en een bijna lege accu.
 • Hier had men dus kunnen vertrouwen op nieuwere technologieën. De concurrenten Panasonic en Philips installeren al lithium-ionbatterijen, die deze zwakke punten niet hebben.

Braun vertrouwt er immers ook op voor het topmodel Oral-B Genius. Maar terug naar de Oral-B 1000:

Gelukkig is de batterij sterk genoeg om bovenstaande nadelen te compenseren.

Zelfs als de prestaties afnemen wanneer het laadniveau laag is, reinigt de borstel de tanden te allen tijde grondig. De batterij gaat ongeveer een week mee voordat de tandenborstel weer moet worden aangesloten.

Dit is prima voor de meeste gebruikers en biedt voldoende reserves qua levensduur. Over het algemeen is het aanbod goed voor de prijs , maar een bepaalde kracht van het geteste apparaat is niet de batterijprestaties.

Testconclusie over de Oral-B Pro 1000

Al met al biedt deze roterende tandenborstel van de middenklasse alle belangrijke basisfuncties die zo’n apparaat zou moeten hebben.

De Oral-B 1000 heeft misschien niet de nieuwste toeters en bellen , maar hij levert geweldige prestaties bij het tandenpoetsen.

 • De reiniging is superieur aan elke handmatige tandenborstel en onderscheidt zich van goedkopere instapapparaten.
 • Meer pulsaties zorgen niet alleen voor een efficiëntere reiniging, maar ook voor een rustiger gevoel bij het schoonmaken.

De visuele drukregeling is ook superieur aan die van goedkopere modellen – en zou naar mijn mening een basisfunctie van elke roterende tandenborstel moeten zijn.

Deze nuttige apparatuur ziet ook enkele zwakke punten in de batterij over het hoofd. Dit is functioneel, maar kan niet concurreren met beter uitgeruste borstels zoals de Protective Clean 5100 (14 dagen runtime) of de Sonicare Healthy White+ (20 dagen runtime).

Toch is de Oral-B 1000 een oerdegelijke tandenborstel..

Het is beperkt tot de essentie – namelijk schone en gezonde tanden. Daarom slaagt het erin om de kloof tussen instap- en premiumapparaten te overbruggen.

Als u op zoek bent naar een roterende tandenborstel zonder echte zwakke punten, is de Oral-B 1000 de juiste keuze. Het biedt een geweldig pakket voor de vraagprijs en vertegenwoordigt een ijzersterke middenklasse.

Oral-B 1000

89 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi90
Verwerking & houdbaarheid89
Accessoires & Extra’s87
Algemene conclusie

De Oral-B 1000 is een stevige mid-range borstel. Het blinkt uit bij het reinigen van tanden en is perfect voor puristen die het kunnen doen zonder een gamer te zijn (tenminste als je het apparaat nog steeds in winkels kunt vinden).

Bekijk beschikbaarheid van de Oral-B 1000