Tips en trucs voor nieuwe prothese dragers


Praten met geliefden en lekker eten zijn twee van de geneugten van het leven die nieuwe prothese dragers niet zouden moeten hoeven op te offeren. Maar omdat beide activiteiten verrassend moeilijk kunnen zijn met een kunstgebit, althans in het begin, kunnen deze tips zeer nuttig zijn.

De volgende tips en trucs kunnen nieuwe kunstgebitdragers helpen om een goede start te maken:
Tips en trucs voor nieuwe prothese dragers

Dieet

Tijdens de eerste dagen dat u een nieuw kunstgebit draagt, kunt u het gevoel hebben dat u wat vreemd eet. Het beste is te aanvaarden dat sommige aanpassingen zullen moeten worden gedaan en geduldig te zijn. Het is verstandig voedsel te kiezen dat gemakkelijk te kauwen en door te slikken is, zoals vis, gekookte groenten, eieren, yoghurt en ijs.

Nieuwe prothese dragers moeten kleinere happen nemen dan normaal. Ze moeten ook voorkomen dat ze hard bijten met hun voortanden. Voedingsmiddelen die overmatig worden gekauwd, zoals toffees, moeten ten minste voor een korte periode van het menu worden geschrapt.

Na het dragen van een kunstgebit gedurende twee weken tot drie maanden, zullen dragers waarschijnlijk merken dat eten veel gemakkelijker en natuurlijker is geworden. Dit is het moment waarop extra voedsel aan het menu kan worden toegevoegd. Voorbeelden zijn stevigere groenten, gemakkelijker te kauwen vlees en fruit dat wat meer kauwwerk vergt. Om ervoor te zorgen dat deze grotere variëteit beheersbaar blijft, gebruiken veel dragers van gebitsprotheses zinkvrije kleefstoffen om een beschermende barrière te vormen die voorkomt dat zaden, noten of andere voedseldeeltjes hun tandvlees irriteren.

Spraak

Als duidelijk spreken met een kunstgebit moeilijk is, en dat is het voor veel nieuwe dragers, zijn er een paar trucs die kunnen helpen. Aangezien woorden met de “f”- en “s”-klanken bijzonder lastig kunnen zijn, kan hardop oefenen voor een spiegel en hardop voorlezen zeer nuttig zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ten slotte vinden veel nieuwe kunstgebitdragers dat bewust bijten en slikken vlak voordat ze beginnen te praten wonderen doet om het kunstgebit in de juiste positie te krijgen.

Verzorg uw kunstgebit

Onze laatste tips voor kunstgebitdragers zijn het verzorgen van uw kunstgebit, wat kan inhouden dat u het dagelijks reinigt.

  • Laat het kunstgebit ’s nachts uit uw mond. Zet ze in een glas water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Een kunstgebit moet niet de hele tijd worden gedragen, maar moet elke 24 uur minstens 6 uur uit de mond worden gelaten. Het gebied onder de prothese dat is gestagneerd en onder belasting heeft gestaan, heeft tijd nodig om te rusten en te herstellen om infectie te voorkomen.
  • Na elke maaltijd neemt u het kunstgebit uit en reinigt u het met een tandenborstel en zeepwater. Reinig de mond ook voorzichtig met een tandenborstel en plaats het gereinigde kunstgebit terug in een schone mond.
  • Reinig boven een kom of gootsteen gevuld met water om te voorkomen dat het kunstgebit breekt als het eruit valt.
  • Een kunstgebit mag niet ’s nachts in heet water of geconcentreerde bleekoplossingen worden gelegd. Een druppel flessterilisatievloeistof in een half glas koud water is voldoende.
  • Tandsteen of vlekken op het kunstgebit kunt u het beste verwijderen met een borstelreiniger. Denk eraan de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen, want sommige reinigingsmiddelen bevatten zuur, dat niet geschikt is voor metalen kunstgebitten.
  • Ga elk jaar naar uw tandarts om uw kunstgebit, tandvlees en hele mond te laten onderzoeken. Er kunnen aanpassingen worden gemaakt om uw comfort te verbeteren en voor uw gemoedsrust kan uw hele mond worden geïnspecteerd.
  • Gebruik nooit superlijm om een kunstgebit te repareren. Vermijd het gebruik van schuurpapier en probeer niet zelf het kunstgebit aan te passen. Een kunstgebit kan het best worden gerepareerd en aangepast door een tandarts of tandtechnicus. Reparaties thuis beschadigen de prothese vaak zo erg dat er een nieuwe moet worden gemaakt, met als gevolg dat de prothese verloren gaat en er extra kosten ontstaan.

Recent Posts