Panasonic EW-DL83 Beoordeling

Deze sonische tandenborstel snijdt een mooi figuur in de praktijktest. Lees alle voor- en nadelen van de Panasonic EW-DL83.

Naast Braun en Philips biedt het merk Panasonic ook zeer interessante elektrische tandenborstels aan in verschillende kwaliteits- en prijsniveaus. Ik heb de nieuwe Panasonic EW-DL83 voor je getest.

Allereerst: De nieuwe Panasonic EW-DL83 biedt een zeer goede prijs-prestatieverhouding en is een goed alternatief voor de modellen van andere merken.

Hier is de tandenborstel in kort profiel:

Aanbeveling
Panasonic EW-DL83-W803 Premium Sonic Tandenborstel, wit
Panasonic EW-DL83

Deze hoogwaardige sonische tandenborstel biedt alle belangrijke functies en zorgt voor aangenaam schone reinigingsresultaten.

Zie prijs

De volgende beoordeling biedt details en informatie over het volgende:

Spring gewoon naar het punt dat je het meest interesseert – of lees alles van boven naar beneden (alle informatie en details zijn de moeite waard om te weten).

Eerste indruk van de Panasonic EW-DL83

De Panasonic EW-DL83 wordt geleverd in een stevige kartonnen doos waarop de speciale reinigings- en beschermende functie voor het tandvlees wordt benadrukt.

Panasonic EW-DL83 test
De Panasonic EW-DL83 maakt een zeer goede eerste indruk in de test: afwerking en uitgebreide accessoires zijn indrukwekkend.

De leveringsomvang omvat:

Bij het uitpakken vind ik de handige vorm van de tandenborstel en de praktische ringhouder mooi.

Ten opzichte van de vorige modellen zit de nieuwe Panasonic EW-DL83 qua kwaliteit en prijs tussen de DM-81 en DE-92 modellen in.

De testrapporten zijn te vinden in het artikel Elektrische tandenborstels van Panasonic.

Reinigingsprestaties

In mijn eerste test vond ik de Panasonic EW-DL83 direct mooi.

Panasonic EW-DL83 elektrische tandenborstel

Het handheld apparaat ligt goed in de hand, het geluidsniveau ligt binnen het normale bereik voor elektrische tandenborstels en de multifunctionele opzetborstel zorgt voor merkbaar schone tanden.

 • Zoals gebruikelijk bij sonische tandenborstels beweegt de borstelkop heen en weer in plaats van te draaien.
 • Als je eerder een roterende elektrische tandenborstel hebt gebruikt, kan de eerste indruk vreemd zijn.

Ik raakte echter heel snel gewend aan de sonische tandenborstel en vind hem nu comfortabeler dan modellen met roterende opzetborstels.

Maar dat is zeker een kwestie van smaak. Welke technologie eigenlijk beter is, lees je in het artikel: Oral-B of Sonicare, draaien of geluid.

Schoonmaakprogramma’s in één oogopslag

Voor het reinigen van tanden biedt de Panasonic EW-DL83 twee verschillende poetsprogramma’s.

Panasonic EW-DL83 tandenborstel review
Voor mij persoonlijk zijn twee poetsprogramma’s genoeg voor een elektrische tandenborstel. Ter vergelijking: Topmodellen zoals de Sonicare DiamondClean Smart hebben meestal vijf poetsmodi, bijvoorbeeld voor wittere tanden.
 1. Normale reiniging
 2. Zachte reiniging

Het poetsprogramma “normaal” is bedoeld voor dagelijkse tandreiniging met de multifunctionele borstel.

In het geval van tandvleesproblemen of tandvleeszakken, moet u het borstelprogramma “zacht” en de fijne speciale borstel voor het reinigen van tandvlees kiezen.

Via de aan/uit-schakelaar kunt u de reinigingsprogramma’s selecteren.

 • Met één klik start je het schoonmaakprogramma “normaal”.
 • Een tweede klik schakelt dan over naar “zacht”.
 • Met de derde klik zet je de tandenborstel weer uit.

Ik vind het lovenswaardig dat je via de indicatielampjes op de handheld kunt zien welk programma geactiveerd is en hoeark de batterij is nog steeds opgeladen. Dit is niet vanzelfsprekend bij alle elektrische tandenborstels.

De 3 opzetborstels

De borstelkop voor normale tandreiniging van de EW-DL83 is groen-wit en wordt gebruikt voor het dagelijks reinigen van tanden en kauwoppervlakken.

Daarnaast zijn er twee extra opzetborstels voor meer specifieke toepassingen.

 • De borstelkop WEW0935 heeft bijzonder fijne en zachte borstelharen die een grondige reiniging van tandvleeszakken mogelijk maken.
 • Daarnaast is er nog een Interdentale opzetborstel, die vooral geschikt is voor het reinigen van interdentale ruimtes.

Handig is dat je een houder vindt voor de verschillende opzetborstels voor de tandenborstel. Dit vergemakkelijkt ook het gebruik met meerdere mensen in het huishouden, elk met behulp van hun eigen opzetborstels.

Vermogen &Vibratie

De Panasonic EW-DL 83 werkt met een frequentie van 31.000 trillingen per minuut. Dit is tegenwoordig een normale standaardwaarde voor hoogwaardige sonische tandenborstels.

Panasonic EW-DL83 sonische tandenborstel review

De trillingen bewegen de opzetborstel snel over de tanden en zorgen zo voor een grondige reiniging en verwijdering van tandplak.

Batterij met snellaadfunctie

U moet de lithium-ionbatterij van de elektrische tandenborstel volledig opladen voordat u uw tanden voor de eerste keer poetst. Dankzij de snellaadfunctie van de Panasonic EW-DL83 duurt dit slechts 60 minuten.

 • Wanneer de batterij volledig is opgeladen, kunt u uw tanden ongeveer 60 minuten poetsen.
 • Op een vakantie van twee weken kun je de oplader gemakkelijk thuis laten.

De snellaadfunctie is ook praktisch als je vergeet de tandenborstel op tijd op de oplader aan te sluiten. In een paar minuten is de batterij voldoende opgeladen om een normaal reinigingsproces te voltooien.

Praktisch: In tegenstelling tot veel andere elektrische tandenborstels is de batterij van de EW-DL83 uitwisselbaar. Als de batterijprestaties afnemen, hoeft u niet het hele apparaat te vervangen.

Extra functies

Naast de reinigingsprogramma’s biedt de EW-DL 83 zowel een timer als een drukregeling.

Beide functies maken nu deel uit van de absolute minimumuitrusting voor elektrische tandenborstels.

Timer van 2 minuten

De timer is ingesteld op twee minuten en geeft elke 30 seconden een signaal wanneer een verandering naar een ander kwadrant van de mondholte wordt aanbevolen.

Panasonic EW-DL83 kenmerken
De timerfunctie is een handige extra van de EW-DL83. Waarbij ik moet zeggen dat de functie voor mij standaard is bij dit prijssegment.

Nadat het interval van twee minuten is verstreken, stopt de tandenborstel kort, maar gaat dan direct verder met het geselecteerde poetsprogramma.

Ik vind het erg leuk in gebruik als de elektrische tandenborstel niet automatisch uitschakelt. Vaak poets ik mijn tanden veel langer.

Drukregeling

Om de tand en het tandvlees te beschermen, heeft de Panasonic EW-DL83 een geïntegreerde drukregeling.

Panasonic EW-DL83 testdrukregeling
Voor mij een absolute “must” met een elektrische tandenborstel: de drukregeling. Pas als je deze functie hebt geprobeerd, zul je merken wat een goede tandenpoetstechniek is.

Zodra je te veel druk uitoefent bij het tandenpoetsen, neemt de poetssnelheid automatisch af.

Het leereffect van deze methode is overigens enorm. Na een korte tijd kom je erachter hoeveel druk genoeg is om je tanden grondig te poetsen.

Voor mij is een drukcontrole een van de belangrijkste functies van een moderne elektrische tandenborstel. U kunt veel schade aan tanden en tandvlees voorkomen.

Reserve opzetborstels

Zowel de opzetborstels als het handheld-apparaat kunnen onder stromend water worden gereinigd. De reiskoffer is praktisch om de tandenborstel niet alleen in vakantiebagage op te bergen.

Zorg ervoor dat u de opzetborstels van de Panasonic EW-DL83 regelmatig vervangt. Versleten opzetborstels verminderen de reinigingsprestaties aanzienlijk.

Tip: De opzetborstels moeten minstens om de drie maanden worden vervangen. U vindt een grote selectie van verschillende Panasonic opzetborstels in de handel.

Hier zijn enkele aanbevolen push-on borstels:

De WEW0936 borstelkoppen zijn compatibel met verschillende Panasonic tandenborstels en zijn zeer geschikt voor dagelijkse tandreiniging.

Aanbeveling
Panasonic WEW0936 Multifunctioneel borstelpakket van 2 vervangende borstels Plug-on borstels Borstelkoppen voor Sonic tandenborstel EW-DL83 (WEW0936W830)
Panasonic WEW0936

Multifunctionele opzetborstels voor de EW-DL 83 in een dubbele verpakking.

Zie prijs

De WEW0920 opzetborstels zorgen voor een effectieve reiniging, verwijderen tandverkleuring en geven je een frisse adem. Als extraatje kun je het ook gebruiken om je tong schoon te maken.

Aanbeveling
Panasonic WEW0929 vervangende borstels met tongreiniger, verpakking van 2
Panasonic WEW0929

4 in 1 opzetborstels met tongreiniger – medium hard.

Zie prijs

De EW0923 push-on borstels zijn bijzonder zacht voor het tandvlees. Dankzij de zigzagharen kun je ook moeilijk bereikbare plekken in de mond bereiken.

Aanbeveling
Panasonic vervangingsborstels EW0923, 2 stuks, universeel geschikt voor alle Panasonic sonische tandenborstels
Panasonic EW0923

Zigzagharen en kleine borstelkop – dubbel pak.

Zie prijs

Conclusie: De Panasonic EW-DL83 overtuigt in de test

Deze sonische tandenborstel van Panasonic overtuigde me in de test.

Panasonic EW-DL83 beoordelingen
Ik ben tevreden na mijn test: De prijs-prestatieverhouding is goed. De reinigingsprestaties, batterij en accessoires maken van de Panasonic EW-DL83 een succesvol product.
 • Het is gemakkelijk te gebruiken en wordt geleverd met handige accessoires zoals een reiskoffer.
 • Het heeft de essentiële functies die ik verwacht van een tandenborstel in dit prijssegment.
 • De snellaadfunctie is een erg handige extra en het accuniveau is goed herkenbaar.

Natuurlijk zijn er ook complexere apparaten op de markt zoals de Philips Sonicare Diamond Clean met aanzienlijk meer functies, maar de vraag blijft hoe vaak je deze extra functies daadwerkelijk gebruikt. Is het de extra kosten waard bij het kopen?

Met de EW-DL83 onderstreept Panasonic nogmaals dat het merk een serieuze speler is op de markt voor elektrische tandenborstels.

Info: In de Stiftung Warentest kreeg de Panasonic EW-DL83 het cijfer “2.3 – goed”. Andere tests, zoals huis en tuin, hebben het zelfs de beoordeling “zeer goed” gegeven.

Als u meer wilt weten over elektrische tandenborstels van Panasonic, kunt u een gedetailleerd artikel over het onderwerp vinden door de link te volgen.

Een gedetailleerd overzicht van veel momenteel beschikbare elektrische tandenborstels is te vinden in het artikel 51 Elektrische tandenborstels in de test.

Panasonic EW-DL83

92 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi90
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s95
Algemene conclusie

Een overtuigende sonische tandenborstel met 2 poetsmodi, belangrijke standaardfuncties & uitgebreide accessoires (3 opzetborstels & reiskoffer). In de test is vooral de batterij met snellaadfunctie positief.
Bekijk de huidige prijs*