Mondspoelingen voor gevoelige tanden

Mondspoelingen voor gevoelige tanden kunnen pijn verlichten. Ontdek welke mondspoelingen hiervoor het meest geschikt zijn.

Iedereen die last heeft van gevoelige tanden kent het probleem: elk drankje, elke hap en dagelijkse tandheelkundige zorg ontwikkelen zich vaak tot gevoelig pijnlijke zaken.

Het is dus alleen maar begrijpelijk dat de getroffenen alle mogelijke middelen willen proberen om de gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Dit artikel gaat over mondspoelingen die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met een gevoelig gebit.

Ik zal u laten zien welke producten momenteel beschikbaar zijn en welke van hen bijzonder effectief zijn voor gevoelige tanden.

U vindt er onder andere informatie over deze onderwerpen:

De links in de inhoudsopgave brengen u rechtstreeks naar de onderwerpen die voor u van bijzonder belang zijn.

Alvast een tip: ik vond het erg leuk dat dit Elmex mondwater voor gevoelige tanden ook in een kleine steekproef verkrijgbaar is.

Aanbeveling
elmex Tandspoeling Gevoelig, 1 x 100ml - Mondwater biedt extra bescherming tegen pijngevoelige tanden, zonder alcohol, proefgrootte &reisgrootte
Elmex Tandspoeling Gevoelig

Met dit kleine monsterflesje kun je op een goedkope manier uitproberen of het alcoholvrije Elmex mondwater voor gevoelige tanden je helpt.

Zie prijs

Over gevoelige tanden

Experts spreken van gevoelige tanden wanneer temperatuurverschillen en trick or treat een plotselinge, intense pijn veroorzaken.

In de regel is het terugtrekken van tandvlees de belangrijkste reden voor gevoelige tanden.

Gevoelige tanden
Niet de koude of warme drank, maar gevoelige zenuwen zijn verantwoordelijk voor gevoelige tanden.

De anders beschermde tandhalzen worden dan blootgelegd en de zenuwuiteinden in de tanden reageren uiterst gevoelig op invloeden van buitenaf.

Het terugtrekken van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Vaak veroorzaken de verkeerde poetstechniek, een agressieve tandpasta, gingivitis of de natuurlijke, leeftijdsgebonden achteruitgang van het tandvlees deze klachten.

Info: Volgens statistieken heeft meer dan 40% van de Duitsers op een gegeven moment last van gevoelige tanden.

Naast speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden zoals Novamin tandpasta, zijn er ook speciale mondspoelingen die moeten helpen om de gevoeligheid van de tanden op de middellange termijn te verlichten.

Tandarts voor gevoelige tanden

Raadpleeg in principe altijd uw tandarts voor gevoelige tanden.

Afhankelijk van de bevindingen kunnen ze u specifieke behandelingen aanbieden, zoals het afdichten van de nek van de tanden of medicijnen voorschrijven om de symptomen te helpen verlichten.

Waarom mondwater wordt aanbevolen

Over het algemeen zijn mondspoelingen een sterk aanbevolen aanvulling op de traditionele dagelijkse tandheelkundige zorg met tandenborstel en tandzijde.

Een mondwater komt in delen van de mondholte die je met de tandenborstel niet kunt bereiken.

Gebruik mondwater voor gevoelige tanden
Mondwaters hebben veel voordelen wanneer u ze opneemt in uw tandheelkundige zorg.

Als u regelmatig een mondwater gebruikt, reinig dan grondiger en spoel bovendien alle voedseldeeltjes uit de interdentale ruimtes.

Voor gevoelige tanden zijn mondspoelingen dubbel nuttig.

Aan de ene kant zijn deze zeer praktisch om de mondhygiëne voort te zetten, zelfs als het gebruik van een tandenborstel te pijnlijk is.

Aan de andere kant zijn er speciale mondspoelingen voor gevoelige tanden, waarin de ingrediënten de pijn verlichten en tegelijkertijd een fijne beschermende laag over de blootgestelde tandhalzen leggen.

Goede medische mondspoelingen beschermen je ook tegen parodontitis en tandbederf.

Speciale mondspoelingen voor gevoelige tanden

Alle mondspoelingen die ik u in dit artikel presenteer, hebben één ding gemeen: ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik op gevoelige en gevoelige tanden.

Gevoelige tanden

Als u alleen op zoek bent naar een goed, normaal mondwater, vindt u dit in de gids voor het beste mondwater.

Ingrediënten

In vergelijking met conventionele mondspoelingen bevatten mondspoelingen voor gevoelige tanden ingrediënten die:

 • aan de ene kant verlichten van de pijn en
 • aan de andere kant, helpen om de blootgestelde tandhalzen in de toekomst beter te beschermen.

Eerst en vooral worden antibacteriële ingrediënten gebruikt.

Mondwater gevoelige tanden ingrediënten
Let bij het kopen op de ingrediënten van het mondwater.

De toevoeging van fluor of kaliumnitraat helpt om de nek van de tanden te voorzien van een nieuwe beschermende laag. Deze bieden echter nooit de bescherming die gezond tandvlees biedt.

Calciumfosfaat of minerale fluoriden desensibiliseren de zenuwen. Regelmatig gebruik is echter noodzakelijk om de gewenste effecten te bereiken.

Verschillende kruiden zoals munt of kamille zorgen ook voor een frisse adem in de mondspoelingen.

Belangrijk: Zorg ervoor dat u mondwater gebruikt dat geen alcohol bevat.

In de meeste mondspoelingen is het alcoholgehalte sowieso te laag om daadwerkelijk te desinfecteren. Alcohol kan de orale slijmvliezen uitdrogen en de tanden gedeeltelijk verkleuren.

Overzicht van actuele mondspoelingen voor gevoelige tanden

In dit hoofdstuk zal ik u kennis laten maken met enkele van de meest populaire en effectieve mondspoelingen voor gevoelige tanden.

Mondwater senible tandentest

Alle hier genoemde producten zijn al jaren beproefd en getest en aanbevolen.

 • Om je mondwater daadwerkelijk dagelijks te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je de smaak en consistentie lekker vindt.
 • Er zijn zeer milde mondspoelingen en die zijn zeer scherp in de mond. Elke persoon heeft hier verschillende voorkeuren.

Hoe prettiger het effect voor u, hoe vaker u het mondwater later zult gebruiken. Het is zeker de moeite waard om in het begin verschillende merken uit te proberen.

Fooi: Let bij het kopen ook op kleine monsterflessen met weinig inhoud.

Listerine Total Care Gevoelige tanden

Het merk Listerine is zeer goed ingeburgerd in mondwater en u vindt er zeer verschillende producten voor verschillende toepassingen.

Het mondwater Total Care Sensitive Teeth combineert zes actiegebieden:

 • Het beschermt gevoelige tanden,
 • beschermt tegen tandvleesproblemen,
 • beschermt blootgestelde tandhalzen,
 • bestrijdt bacteriën,
 • voorkomt tandplak en
 • biedt een frisse adem.

Van Listerine is bekend dat het een nogal scherpe smaak gebruikt in mondspoelingen.

Aanbeveling
Listerine mondwater antibacterieel, Total Care Gevoelige Tanden, 6-in-1 voor gevoelige tanden, 600ml
Listerine Total Care Gevoelige tanden

Het mondwater is verkrijgbaar in 600ml flesjes en bevat onder andere fluoride en etherische oliën. Het wordt aanbevolen om twee keer per dag te gebruiken.

Zie prijs

Biomed Gevoelig

Biomed vertrouwt op natuurlijke ingrediënten voor zijn gevoelige mondwater. De Biomed Sensitive conditioner is vegan, glutenvrij en 99% natuurlijk. Het bevat geen alcohol of fluoride.

Een speciaal actief complex van zink, koper en magnesium regenereert tandglazuur en vermindert de gevoeligheid.

Aanbeveling
BIOMED Gevoelig regenererend en antibacterieel mondwater voor gevoelige tanden - fluoridevrij en 98% natuurlijk mondwater in een verpakking van 500 ml
Biomed Gevoelig

De 500ml fles van dit mondwater is al verkrijgbaar voor minder dan 5€. Ondanks de afgebeelde druiven is er online kritiek op de kruidig-muntachtige smaak van dit mondwater.

Zie prijs

Elmex Tandspoeling Gevoelig

Elmex is ook een van de merken voor tandheelkundige zorg die al vele jaren bestaat.Producten.

Elmex vertrouwt op aminefluoride voor het speciale mondwater voor gevoelige tanden. Dit vormt een beschermende laag rond de blootgestelde tandhalzen en vermindert de pijngevoeligheid.

Het is erg praktisch dat het mondwater verkrijgbaar is in kleine en goedkope flacons van 100 ml om uit te proberen. Je krijgt ook dit mondwater met een inhoud van 400ml.

Aanbeveling
elmex Tandspoeling Gevoelig, 1 x 100ml - Mondwater biedt extra bescherming tegen pijngevoelige tanden, zonder alcohol, proefgrootte &reisgrootte
Elmex Tandspoeling Gevoelig

Met dit kleine monsterflesje kun je op een goedkope manier uitproberen of het alcoholvrije Elmex mondwater voor gevoelige tanden je helpt.

Zie prijs

Meridol allround zorg

Het reguliere mondwater van Meridol is in deze review zeer goed beoordeeld. De Meridol allround zorg biedt eveneens goede resultaten.

Naast de “normale” effecten van een mondwater, bevat het extra ingrediënten die het tandglazuur versterken en het terugtrekken van tandvlees stoppen.

Aanbeveling
meridol mondwater allround verzorging 400ml - antibacteriële werking, beschermt het tandvlees & versterkt de tanden
Meridol allround zorg

De allround verzorging beschermt en versterkt je tandvlees en biedt tegelijkertijd alle andere voordelen van een goed mondwater. Ondanks de iets hogere prijs zijn de beoordelingen online consequent erg goed.

Zie prijs

CB-12 Gevoelig

Het duurste product in het overzicht adverteert met de ingrediënten fluoride en arginine. Fluoride versterkt de sterkte van de tanden en arginine helpt de gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Bovendien helpt het mondwater om een slechte adem gedurende 12 uur effectief te bestrijden.

Aanbeveling
CB12 Sensitive – Verfrissend mondwater voor gevoelige tanden – 12 uur effect – 250 ml
CB-12 Gevoelig

250ml mondwater bevat de fles CB-12. Bij gebruik twee keer per dag is één fles voldoende voor iets minder dan 13 dagen. De online reviews zijn erg goed.

Zie prijs

Testresultaten: is duur echt beter?

In de afgelopen jaren zijn er talloze testrapporten over mondspoelingen geweest, waaronder van Stiftung Warentest. Het bleek dat de prijs van een mondwater niets zegt over de kwaliteit ervan.

Enkele goedkope mondwaters uit de supermarkt konden in de test passeren naast aanzienlijk duurdere merkproducten.

Wat zijn de alternatieven?

Naast het gebruik van mondspoelingen voor gevoelige tanden, moet u ook andere producten proberen die helpen bij gevoelige tanden.

Met name de combinatie van tandpasta en mondwater zorgt vaak voor het beste resultaat.

Veel van de hierboven gepresenteerde merken bieden bijpassende tandpasta’s. Vaak bespaar je geld als je ze direct in de set bestelt voor pijngevoelige tanden.

Conclusie: Mondwater helpt goed bij gevoelige tanden

Zowel onafhankelijke testrapporten als gebruikersrecensies getuigen van het goede effect van mondspoelingen voor gevoelige tanden.

Mondspoelingen Test

Als u de gepresenteerde producten op de lange termijn gebruikt, zullen er aanzienlijke verbeteringen zijn.

 • Als u last heeft van gevoelige tanden, zorg er dan voor dat u advies inwint bij een tandarts.
 • Vaak kan professionele behandeling helpen de onaangename symptomen te verlichten.

Wacht niet tot de pijn niet meer draaglijk is.

Een grondige tandreiniging helpt ook om het terugtrekken van het tandvlees te vertragen.

Pas op dat u geen agressieve tandpasta’s gebruikt. Met name tandpasta’s die tanden witter maken, bevatten vaak ingrediënten die het tandglazuur aantasten.

# Voorbeeld Product
1 elmex Tandspoeling Gevoelig, 1 x 100ml - Mondwater biedt extra bescherming tegen pijngevoelige tanden, zonder alcohol, proefgrootte &reisgrootte elmex Tandspoelgevoelig, 1 x 100ml – Mondwater biedt extra bescherming tegen pijngevoelige…
2 Listerine mondwater antibacterieel, Total Care Gevoelige Tanden, 6-in-1 voor gevoelige tanden, 600ml Listerine mondwater antibacterieel, Total Care Gevoelige tanden, 6-in-1 voor pijngevoelige…
3 meridol mondwater allround verzorging 400ml - antibacteriële werking, beschermt het tandvlees & versterkt de tanden meridol mondwater allround verzorging 400ml – antibacteriële werking, beschermt het tandvlees &…

Verder raad ik de volgende artikelen aan, waarin je veel meer informatie vindt over de onderwerpen “gevoelige tanden” en “mondwaters”.

 • Gids voor het beste mondwater
 • Koudegevoelige tanden – Wat kan ik eraan doen?
 • Novamin tandpasta – insider tip voor gevoelige tanden?