Novamin tandpasta – insider tip voor gevoelige tanden?

Wat is Novamin tandpasta precies & wat zit er achter het ingrediënt in tandpasta? Of Novamin de moeite waard is voor gevoelige tanden, leert u in dit artikel.

Novamin is een onderdeel van tandpasta, dat vooral zou moeten helpen bij gevoelige tanden. Maar wat zit er achter de merknaam Novamin en voor wie wordt de toepassing aanbevolen?

Slechts heel weinig mensen lezen de lijst met ingrediënten van tandpasta. Meestal gebeurt dit alleen wanneer er problemen met het tandvlees of de tanden optreden. Ik merkte het ingrediënt Novamin in deze context op en dit maakte me nieuwsgierig om meer te weten te komen.

In het volgende artikel vindt u antwoorden op vragen zoals:

  • Wat is Novamin?
  • Hoe werkt Novamin?
  • Welke producten bevatten Novamin?
  • Zijn er alternatieven?

Via de inhoudsopgave kunt u direct naar het onderwerp gaan dat u het meest interesseert:

Ik hoop dat de tekst je helpt bij het kiezen van de best mogelijke tandpasta voor je persoonlijke behoeften. Als je meer wilt weten over tandpasta, raad ik de gidsen en productaanbevelingen over tandpasta aan.

Wat is Novamin?

Fluoride, natriumlaurylsulfaat, kokosolie, sorbitol, novamine – de lijst met ingrediënten in tandpasta’s is lang en gevarieerd. De meeste mensen weten dat fluor goed is voor tanden, maar bijna alle andere werkzame stoffen zijn grotendeels onbekend.

Wat is Novamin tandpasta

Novamine is geen eigennaam van een stof, maar de naam van een merk. Novamin is een mengsel van calcium, natrium en fosfosilicate, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor botregeneratie.

Sinds het einde van de vorige eeuw wordt Novamin ook steeds vaker aangetroffen in tandpasta’s en werd het soms specifiek op de verpakking vermeld.

In 2009 verwierf het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (inclusief Odol, Sensodyne, Corega, Dr. Best) de Novamin-technologie en brengt deze sindsdien op de markt in zijn eigen producten.

Hoe werkt Novamin?

Wanneer novamine speeksel ontmoet, zorgt de interactie ervoor dat kristallen ontstaan, die blootgestelde en dus gevoelige zenuwkanalen sluiten.

Dit vermindert de gevoeligheid van deze gevoelige gebieden. Dit belooft grote verlichting, vooral voor mensen die last hebben van gevoelige tandhalzen.

Novamine tandpasta effect

Bovendien moeten de gevormde kristallen ook de vorming van nieuwe cariës voorkomen en het effect van fluoriden die aan tandpasta worden toegevoegd, ondersteunen.

Een wetenschappelijke studie in 2015 toonde aan dat tandpasta met 5% novamine tandglazuur kan mineraliseren en sluiten (Wikipedia).

Alternatieve Biomin

Naast Novamin is er een verdere ontwikkeling van dit product genaamd Biomin. Met Biomin is de fluoride, die bij Novamin ook aan de tandpasta moet worden toegevoegd, al opgenomen in de basisformule.

Dit zou het proces van fluoridetoevoer aanzienlijk moeten verlengen en dus verbeteren. Momenteel zit Biomin, voor zover uit het onderzoek is gebleken, alleen in de speciale BioMin tandpasta (zie hieronder).

Tandpasta met Novamin

In dit hoofdstuk zal ik je kennis laten maken met enkele huidige tandpasta’s die het Novamine- of Biomin-kristaleffect gebruiken om gevoelige tanden te beschermen. Daarnaast noem ik nog enkele andere tandpasta’s die specifiek dienen om het glazuur te beschermen.

Officieel is de merknaam Novamin tegenwoordig bijna onmogelijk te vinden, hoewel het tot ongeveer 10 jaar geleden officieel werd geadverteerd. De ingrediënten van Novamine zijn echter nog steeds aanwezig in sommige tandpasta’s.

Aanbeveling
Sensodyne tanden gevoelig voor pijn en koude tandpasta, menthol
Sensodyne Reparatie &Protect

Het merk Sensodyne staat bekend om specifieke tandpasta’s. De Repair &Protect tandpasta bevat de Novamin formule en biedt dus speciale bescherming voor gevoelige tanden.

Zie prijs
Aanbeveling
SENSODYNE Reparatie en Bescherming Whitening tandpasta, dagelijkse tandpasta met fluoride, 1x75ml, voor pijngevoelige tanden
Sensodyne Reparatie &Protect Whitening

Dit is de hierboven beschreven Repair &Protect tandpasta met extra bleekfunctie voor helderdere tanden.

Zie prijs
Aanbeveling
BioMin F tandpasta 75ml - Voor de liefde van tanden - ter ondersteuning van natuurlijke remineralisatie met fluoride (1 verpakking (1x 75ml + 2 TePe EasyPick))
BioMin F tandpasta

De speciale samenstelling van Biomin beschermt gevoelige tandhalzen en verlengt de fluorideafgifte gedurende 12 uur.

Zie prijs
Aanbeveling
elmex tandpasta Tandpasta Tandglazuur Professional, 75 ml - tandpasta versterkt en beschermt het glazuur, beschermt tegen zuuraanvallen
Elmex Tandglazuur Professional

Een speciale tandpasta voor de bescherming en regeneratie van tandglazuur. Het mengsel van ingrediënten biedt microbescherming op de hals van de tand.

Zie prijs

Conclusie: De Novamin formule beschermt en herstelt tandglazuur

Hoewel de merknaam Novamin niet op veel tandpasta’s voorkomt, lijkt het mengsel van calcium, natrium en fosfososicarbonaat goede resultaten te geven.

Gebruikers van de bovengenoemde Sensodyne tandpasta zijn overtuigd van de beschermende eigenschappen van de Repair &Protect tandpasta.

Novamine tandpasta

Wat echter grappig is, is het feit dat een duidelijk succesvolle formule voor de bescherming van gevoelige tanden niet veel beter op de markt wordt gebracht en in tandpasta’s wordt gebruikt. Patenthouder GlaxoSmithKline heeft daarvoor voldoende bekende merken en producten op de markt.

In een Engelstalig internetartikel kon ik leren dat er problemen waren met het gebruik van de merknaam Novamin in de VS.

Tandpasta wordt beschouwd als een geneesmiddel in Noord-Amerika, en niet als een cosmetische zoals in Europa. Dienovereenkomstig is de goedkeuring van ingrediënten moeilijker. Misschien is dit een van de redenen voor het weglaten van het vermelden van Novamin.

Als je last hebt van gevoelige tandhalzen en tandvlees, raad ik je zeker aan om een tandpasta te proberen met de Novamine of Biomin beschermende functie. Ze hebben al veel van de getroffenen geholpen.

Meer informatie

Als u meer wilt weten over mondhygiëne, tandheelkundige zorg en gebitsproblemen, vindt u veel interessante gidsen en productrecensies in het menu van deze pagina.

In het bijzonder behandelt de categorie gebitsproblemen problemen met gevoelige tanden, bloedend tandvlees en andere ziekten, evenals manieren en middelen om pijn te verlichten.