Hoe gingivale zakken te herkennen, hoe ze te meten en schoon te maken , hoe hun ontwikkeling het beste te voorkomen, leert u in deze gids.
Als zich zakken op het tandvlees vormen, is dit een teken van geavanceerde gingivitis, ook wel parodontitis genoemd.
In dit bericht lees je:
- Hoe gingivale pockets vroeg te detecteren.
- Hoe de behandeling verloopt (meten en reinigen).
- Hoe de ontwikkeling van tandvleeszakken te voorkomen.
In de tekst vindt u onder andere de volgende hoofdstukken:
Zoals u in de tekst zult leren, is het uiterst belangrijk om parodontitis, die al gingivale pockets heeft gevormd, onmiddellijk te laten behandelen.
In ieder geval, als u gingivale pockets vermoedt, moet u zo snel mogelijk een tandarts raadplegen.
Wat is een gingivaalzak eigenlijk?
Tandvleeszakken zijn de holte tussen de hals van de tand en het tandvlees. Ze worden gevormd door gingivitis.
Als u een kleine ontsteking niet behandelt, zal de ontsteking zich blijven verspreiden en leiden tot parodontose. Een symptoom hiervan is de vorming van tandvleeszakken.
Omdat de meeste gingivitis pijnloos is in de vroege stadia, is het niet eenvoudig om ze direct te detecteren. Let daarom goed op rode vlekken op het tandvlees en bloedend tandvlees in de dagelijkse mondhygiëne.
Hoe eerder je gingivitis hebt behandeld, hoe sneller het geneest.
Als de ontsteking echter blijft doordringen, is de noodzakelijke tandheelkundige procedure complexer. Als er al gingivale zakken zijn, moet je ze zo snel mogelijk laten reinigen.
Hoe herken je een tandvleeszak?
Een gezonde tand heeft een vaste afstand tussen de tandvleesrand en het tandoppervlak. Deze is tussen de 0,5 en 2mm en draagt de naam Sulcus.
Zodra de afstand tussen tandvlees en tand meer dan 2 mm is, is er een tandvleeszak aanwezig. Het tandvlees maakt los van de tand en vormt gaatjes door een ontsteking, de zogenaamde gingivale pockets.
In deze holtes kunnen bacteriën, voedselresten en bloed worden afgezet, die de ontsteking verergeren. Snelle reiniging van de zakken is de enige manier om verdere verspreiding van ontstekingen te voorkomen.
Tip: Hoe dieper de tandvleeszakken zijn, hoe verder de ontsteking al is gevorderd.
Oorzaken &gevolgen van tandvleeszakken
Zoals elke normale gingivitis worden gingivale pockets veroorzaakt door de afzetting van bacteriën op de tand en het tandvlees.
Hoe vaker u uw tanden en interdentale ruimtes reinigt, hoe minder waarschijnlijk het is dat gingivitis optreedt.
Vervelende gevolgen
Indien onbehandeld, valt gingivitis de tandvezels en kaakbeenderen aan. Tandvleeszakken vormen zich tussen de tand en het tandvlees.
Chronische ontsteking van het tandvlees kan leiden tot veel zeer schadelijke bijwerkingen.
Van tandverlies en beroertes tot hartaandoeningen en diabetes, de lijst met aandoeningen die onbehandelde ontstekingen kunnen veroorzaken.
Fooi: Hoe grondiger en regelmatiger u uw tanden en interdentale ruimtes reinigt, hoe lager het risico op gingivitis en de vorming van tandvleeszakken.
Ook de gewone Beszowel bij de tandarts als professionele gebitsreiniging moet deel uitmaken van uw mondhygiëne.
Heb je gingivale zakken?
Als u niet zeker weet of u gingivitis of mogelijk gingivale pockets heeft, let er dan op of u een van de volgende typische symptomen heeft.
- Rood tandvlees
- Gezwollen tandvlees
- Bloedend tandvlees
- Koude/warme gevoeligheid
- Kiespijn bij het tandenpoetsen
- Etterende smaak in de mond
- Wiebelende tanden
- Chronische slechte adem
Als u een of meer van de hier genoemde symptomen ervaart, moet u zich registreren bij uw tandarts voor preventieve behandeling.
Hoe eerder hij gingivitis detecteert, hoe gemakkelijker en minder gecompliceerd de behandeling.
Hoe worden gingivale pockets gevormd?
Zoals vermeld, zijn gingivale pockets gevolgen van onbehandelde gingivitis. De meeste tandontstekingen ontwikkelen zich langzaam en ontwikkelen zich geleidelijk. Pas in vergevorderde stadia verschijnen de eerste symptomen.
Rokers hebben een significant hoger risico op het ontwikkelen van gingivitis. Het risico neemt met maximaal 30 procent toe door de verminderde bloedtoevoer naar het tandvlees.
Hoe langer tandplak op de tanden of het tandvlees zit, hoe eerder de bacteriën de tand kunnen aanvallen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Verwijder daarom voedseldeeltjes en plaque na elke maaltijd.
Welke andere soorten ontstekingen zijn er in de mondholte?
Naast het tandvlees kunnen ook de tandkernen of wortelkanalen ontstoken raken. Typische ontstekingstriggers zijn:
- Cariës
- Pulpitis
- Pus tand
- Tandscheuren
- Lekkende vullingen
Wanneer moet je naar een arts voor tandvleeszakken?
Over het algemeen moet u de tandarts raadplegen als u een ontsteking in uw mond vermoedt.
Als gingivale pockets daadwerkelijk al aanwezig zijn, is dit een teken dat de ontsteking verder is gevorderd. Onmiddellijke reiniging van de tandvleeszakken is noodzakelijk.
Huishoudelijke remedies
Om de eerste symptomen te bestrijden, kunt u enkele van de bewezen huismiddeltjes gebruiken die ik u hier presenteer:
- Afspoelen met kamille- of saliethee
- Stukjes ui of knoflook kauwen
- Homeopathische Bachbloesempreparaten
- Koelen met ijs
- Tea tree olie opgelost in water
- Gorgelend zout water
- Mondspoelingen met chloorhexidine om ontstekingen te remmen
- Beschermt effectief tegen gingivitis
- Bestrijdt plaquebacteriën
- Bevordert een gezonde mondflora
Antibiotica mogen alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Vaak schrijft de tandarts antibiotica voor om de ontsteking vóór de behandeling te beteugelen.
Ook als de klachten verbeteren met huismiddeltjes, is het erg belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met je tandarts.
Diagnose: Gingivale pockets meten
Om te bepalen of je tandvleeszakken hebt, gebruikt je tandarts een zogenaamde parodontale sonde. Deze sonde wordt gebruikt om de afstand tussen het tandvlees en de tand te meten.
Als de afstand meer dan 2 mm is, zijn er gingivale zakken die behandeling eigenlijk noodzakelijk maken. De wettelijke zorgverzekeraars dekken echter vaak alleen de kosten van de behandeling als de afstand al 3,5 mm is.
Een röntgenfoto kan helpen de diagnose te verbeteren en te bepalen of de ontsteking zich al naar de botten heeft verspreid is.
Na de diagnose zal uw tandarts de beste behandeling voor uw geval aanbevelen.
Het schoonmaken van de gingivale zakken
Eenvoudige gingivale zakken worden schoongemaakt door een tandarts om de focus van ontsteking te verwijderen. Omdat een normale spoeling niet diep in de tandvleeszakken doordringt, moet u het reinigen altijd aan een expert toevertrouwen.
- Na lokale anesthesie verwijdert de tandarts het zieke weefsel en spoelt vervolgens de tandvleeszakken met ontstekingsremmende oplossingen.
- Een grondige reiniging van de tanden en interdentale ruimtes maakt meestal ook deel uit van een parodontale behandeling.
In het geval van zeer diepe tandvleeszakken kan een operatie noodzakelijk zijn.
Na een succesvolle behandeling hecht het tandvlees zich weer aan de hals van de tand en verdwijnen de tandvleeszakken.
Kosten van het reinigen van tandvleeszakken
Zoals gezegd neemt de wettelijke zorgverzekering een reiniging van de tandvleeszakken pas over als deze al een diepte van 3,5 mm hebben bereikt. In veel gevallen is het echter raadzaam om de ontsteking zo snel mogelijk te behandelen.
In de regel stelt uw tandarts een behandelplan op, dat u vervolgens ter vergoeding kunt voorleggen aan uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de diagnose dekt dit dan de kosten geheel of gedeeltelijk.
Afhankelijk van het geval kan het reinigen van tandvleeszakken tussen de 10 en 25 euro per tand kosten. Voor de aanname van kosten is het erg belangrijk dat je minimaal om de zes maanden bij je tandarts bent geweest voor een controle.
Preventie van tandvleeszakken
Zoals je kon lezen, moet een ontsteking in de mondholte niet lichtvaardig worden opgevat. Om de ontwikkeling van tandvleeszakken te voorkomen, is regelmatige grondige reiniging van de tanden en interdentale ruimtes noodzakelijk.
Als u na elke maaltijd uw tanden poetst, vermijdt u afzettingen en bacteriële besmetting.
In deze gids voor mondhygiëne vindt u veel nuttig advies om uw tandheelkundige zorgroutine te verbeteren. Een eerste aanbevolen stap is om over te schakelen van een normale handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel, omdat ze veel grondiger reinigen.
Fooi: Lees het artikel 51 Elektrische tandenborstels in de test 2019 om erachter te komen welke tandenborstel het beste bij jou past.
Naast een uitgebreide tandreiniging, moet u ook twee keer per jaar uw tandarts bezoeken voor een controle en minstens om de twee jaar een professionele tandreiniging laten uitvoeren.
Als u dit advies opvolgt, kunt u het risico op gingivale pockets aanzienlijk verminderen.
Samenvatting
Tandvleeszakken zijn te herkennen aan gaatjes tussen de tand en het tandvlees. U moet ze zo snel mogelijk door uw tandarts laten reinigen.
Een voorloper van tandvleeszakken zijn gingivitis. Als je tandvlees al ontstoken is, moet je opletten.
Behandeling van tandvleeszakken is meestal pijnloos. Uw tandarts zal eerst de grootte van de gaatjes opmeten en daarna de zakjes grondig reinigen.
Maak voor de behandeling ook duidelijk wat de aanname van kosten door je zorgverzekering is, want die dragen de kosten niet altijd volledig.