Zirkonium kroon – nadelen, kosten, duurzaamheid

Kronen zijn verkrijgbaar in vele materialen. Ontdek of een zirkoniumkroon de juiste variant voor u is in deze gids: Alle voordelen & nadelen, kosten & duurzaamheid .

Bij het kiezen van het materiaal voor uw kronen heeft u vaak een verscheidenheid aan opties tot uw beschikking. Een van de meest populaire is nu de kroon gemaakt van zirkoniumoxide.

 • Het verdringt geleidelijk klassieke kronen gemaakt van massief metaal van de markt.
 • Om biologische redenen is een zirkoniumkroon ook de gezondere keuze.

Waarom de kroon zo populair is, hoe lang een kroon gemaakt van zirkoon meegaat en welke nadelen het heeft ten opzichte van andere kronen, leer je in dit artikel.

Wat is een zirkonium kroon?

Zirkoniumoxide, alternatief ook zirkonium, is een zeer stabiel keramiek dat ook zo gepolijst kan worden dat het niet meer te onderscheiden is van natuurlijke tanden.

Wat is een zirkonium kroon
Bij zirkonium kronen is het verschil met de echte tanden nauwelijks merkbaar.

Kronen gemaakt van zirkoniumoxide worden gemalen en gepolijst voor een zeer lange tijd. Met behulp van computerondersteunde productie worden ze precies aangepast aan de behoeften van de patiënt.

Voordelen van zirkonium kronen

Zirkonium kronen hebben een verscheidenheid aan voordelen waardoor ze er beter uitzien in directe vergelijking met andere soorten.

Zirkonium kroon voordelen
Kronen hebben verschillende voordelen, afhankelijk van het materiaal. Zirkonium kronen zijn bijzonder lang houdbaar.
 • Zirkoon is geen metaal, waardoor het ideaal is voor mensen met metaalallergieën of gevoeligheden.
 • Bovendien wordt zirkoon biologisch goed verdragen – dat wil zeggen, kronen gemaakt van zirkoon irriteren het tandvlees niet en hebben geen opvallende randen.
 • Visueel worden zirkoniumkronen aangepast aan de exacte schaduw van de natuurlijke tanden van de patiënt.

Info: Zelfs tandartsen moeten goed kijken om een zirkoniumkroon te onderscheiden van een natuurlijke tand.

Daarnaast is zirkoon een zeer resistent materiaal en nog onbreekbaarder dan eerdere keramische varianten.

Dit maakt zirkoon het beste kunstgebit dat momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Nadelen van zirkonium kronen

Natuurlijk hebben zirkonium kronen ook nadelen. Hoe moeilijk deze voor jou zijn, moet je zelf bepalen.

Zirkonium kroon nadelen
Een van de weinige nadelen van de populaire zirkoon kronen zijn de bijbehorende prijzen.
 • Het complexe proces voor de productie en montage van zirkonium kronen maakt ze de duurste kronen op de markt – met prijzen variërend van 500 tot 2000 euro per implantaat.
 • Om een zirkoniumkroon in te brengen, zijn vaak maximaal 4 sessies nodig. De inspanning is hier dus veel hoger dan bij kronen gemaakt van andere materialen.

Zelfs als de lijst met nadelen al voorbij is, zijn deze nadelen ook de reden waarom veel mensen nog steeds hun toevlucht nemen tot alternatieven zoals edelmetalen.

Kosten van een zirkonium kroon &besparingstips

Zoals gezegd liggen de kosten van een zirkonium kroon tussen de 500 en 2000 euro.

Zirkonium kroon kosten

De kosten zijn dan ook vele malen hoger dan voor kronen gemaakt van andere materialen.

Omdat de zorgverzekeraars ongeacht het gekozen materiaal alleen een vaste subsidie toekennen voor kronen, draagt u hier een zeer hoge eigen bijdrage.

Dit is letterlijk een kans voor u om het probleem van hoge kosten en lage zorgverzekeringssubsidies een beetje te vermijden.

Steeds meer patiënten reizen naar andere Europese landen voor hun tandheelkundige behandelingen.

 • Vooral voor bruggen, kronen, protheses en beugels bezoeken steeds meer Duitsers en Oostenrijkers tandartsen in Hongarije, Tsjechië en Polen.
 • Hier krijgt u een vergelijkbare hoogwaardige behandeling als thuis, maar bespaart u merkbaar op de gemaakte kosten – soms tot wel 70%.

Zo’n vakantie is niet per se zo duur als je zou denken.

Zirkonium Krone Prijs
Om te besparen op zirkonium kronen, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in andere landen: daar zijn de prijzen vele malen goedkoper.

In feite kunt u een complete behandeling plannen, inclusief hotel, reizen en korte vakantie en uiteindelijk toch geld besparen in vergelijking met de behandeling met uw huisarts.

Bekijk alles wat belangrijk is voor tandheelkundige behandeling in Hongarije en Tsjechië in het volgende artikel:

Hongarije wordt beschouwd als de meest populaire bestemming voor tandheelkundige behandeling in Europa en wordt elk jaar bezocht door duizenden “tandheelkundige toeristen”.

Duurzaamheid van zirkonium kronen

Zirkonium kronen behoren tot de meest stabiele en duurzame kronen – met de juiste zorg gaan ze enkele decennia mee.

Zirkonium kroon duurzaamheid
Om je zirkonium kroon zo lang mogelijk te bewaren, moet je hem net als je echte tanden poetsen. Vooral hier zijn elektrische tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean aan te bevelen.
 • Het is belangrijk dat u een kroon met een kwaliteitszegel ontvangt en dat u deze net zo grondig verzorgt als uw natuurlijke tanden.
 • Dit betekent twee keer per dag je tanden poetsen en ook de interdentale ruimtes grondig schoonmaken. Bijvoorbeeld met een orale irrigator.

Dan moet de kroon betrouwbaar en langdurig worden vastgehouden, zelfs onder zwaardere belastingen. Let echter ook op de tandheelkundige gezondheid van de omliggende tanden.

Want als de tandsubstantie broos wordt bij een kroon of een prothese – bijvoorbeeld door cariës – dan kan de kroon er ook last van hebben.

Hoe een zirkonium kroon wordt gebruikt

Om een zirkoniumkroon precies te kunnen inbrengen, bereidt de tandarts eerst de tandstomp voor waarop de kroon zich later zal hechten.

Zirkonium kroon behandeling

 • Deze wordt gemalen en gepolijst met een speciale slijper – vaak gemaakt van diamant – in die mate dat deze later de zirkoniumkroon optimale ondersteuning biedt.
 • Nu wordt de voorbereide tand gescand met een scanner, zodat de kroon precies kan worden gemaakt.
 • Hierbij wordt al rekening gehouden met je natuurlijke tandkleur, waardoor de nieuwe kroon later niet meer te onderscheiden is van je natuurlijke tanden.

Zelfs tandartsen zullen hier goed naar moeten kijken.

Een dergelijke perfectie kost echter tijd. Soms zal de tandarts twee sessies besteden aan het aanpassen van de zirkoniumkroon aan uw natuurlijke tandkleur.

In de tussentijd ontvangt u een tijdelijke oplossing.

Zirkonium kroon inbrengen

In de laatste sessie zal de tandarts de kroon dan zo inbrengen dat deze tientallen jaren met de juiste zorg bij u blijft.

 • Hiervoor kan de tandarts kiezen tussen hechting – d.w.z. lijmen – en cementeren. In het geval van een zirkoniumkroon zijn beide methoden bijna identiek. Zelfs als cementeren misschien stabieler klinkt.
 • Alleen kronen en implantaten gemaakt van glasmaterialen moeten in elk geval worden gelijmd, omdat ze niet stabiel genoeg zijn om te cementeren.

Het hele proces kan dus 3 tot 4 sessies duren.

Dit is belangrijk als u naar het buitenland wilt reizen om kostenredenen voor het plaatsen van een zirkoniumkroon, omdat u de duur van uw verblijf hier moet plannen.

Conclusie over zirkonium kronen

Een zirkoniumkroon is een van de meest populaire, maar ook de duurste implantaten, omdat het materiaal gepaard gaat met hoge productiekosten en veel inspanning voor de behandelende tandarts.

Zirkonium kroon

Zorgverzekeraars betalen alleen vaste subsidies ongeacht het gekozen materiaal, dus een kroon gemaakt van zirkoon kost je als consument erg duur.

Steeds meer Duitsers en Oostenrijkers maken daarom gebruik van de vele aanbiedingen uit Hongarije, Tsjechië en Polen – want hier krijg je een vergelijkbaar hoge kwaliteit voor een veel goedkoper medisch kostenplan.

 • Zodra u uw zirkoniumkroon hebt ontvangen, gaat deze tientallen jaren met de juiste zorg mee en kan deze niet visueel worden onderscheiden van uw natuurlijke tanden.
 • Zelfs na langdurig gebruik zijn er geen tekenen dat uw tand een kroon is.

Dus als u zich een zirkonium kroon kunt veroorloven of klaar bentd, om een goedkope kroon in het buitenland te laten plaatsen, is zirkoon zeker aan te raden als alternatief voor andere materialen.

Andere nuttige berichten

Als je dit artikel leuk vond, bekijk dan ook de volgende onderwerpen: