Tandheelkundige implantaatkosten: uitgebreide expertgids

Een tandheelkundig implantaat kost meestal tussen de 1400 en 2200 euro – afhankelijk van de omvang van de behandeling. Lees alles over de grootste kostendrijvers en hoe je zoveel mogelijk kunt besparen.

Als het natuurlijke gebit verloren gaat door slijtage, cariës of ongelukken, is er vaak geen alternatief dan een kunstgebit.

 • Een vast kunstgebit met implantaten is tegenwoordig een van de meest gekozen vormen van kunstgebitten.
 • Moderne implantaten gaan een leven lang mee met de juiste verzorging en voelen bijna precies als echte tanden.

De kosten hiervoor kunnen echter soms erg hoog zijn – daarom schrikken veel patiënten terug voor behandeling.

Wat een tandheelkundig implantaat kan kosten, hoe u zoveel mogelijk kunt besparen en welke alternatieven er zijn, leert u in mijn uitgebreide artikel.

Ik zal onder andere de volgende onderwerpen in meer detail bespreken:

Als u subonderwerpen ziet die voor u van bijzonder belang zijn, kunt u deze rechtstreeks selecteren met behulp van de koppeling in de inhoudsopgave. Voor uitgebreide informatie raad ik echter aan het hele artikel zorgvuldig te lezen.

Gids voor tandheelkundige implantaten
Hier kunt u alles te weten komen over de kosten van tandheelkundige implantaten en waar het mogelijk is om veel geld te besparen.

Want alleen als u alle voor- en nadelen van een tandheelkundig implantaat kent, evenals de kosten die ermee gemoeid zijn, kunt u de beste beslissing voor u nemen – alle informatie in dit artikel zal u helpen.

Waaruit bestaat een tandheelkundig implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een tandprothese die de tandarts stevig verankert in de kaak van de patiënt.

Tandheelkundige implantaat onderdelen
Het tandheelkundig implantaat bestaat (van boven naar beneden) uit een kroon, een verbindingsstuk en de implantaatpen, die verankerd is in het kaakbot.
 1. In tegenstelling tot uitneembare kunstgebitten, die u uit de mond kunt verwijderen, zijn tandheelkundige implantaten stevig verankerd – en dus nauwelijks te onderscheiden van echte tanden.
 2. Zowel in gebruik als in reiniging functioneren ze als hun echte tanden na het inbrengen en willen ze op dezelfde manier worden behandeld en verzorgd.

In plaats van de natuurlijke tandwortel, die onze echte tanden hun steun geeft, zorgt een draad in de kaak voor de stevige pasvorm van het tandheelkundig implantaat.

Om dit te gebruiken, is een chirurgische ingreep noodzakelijk – deze procedure (je raadt het al) is niet altijd goedkoop en is de belangrijkste reden voor de hoge kosten van een implantaat.

Welke materialen &soorten implantaten zijn er?

Tegenwoordig zijn er tandheelkundige implantaten gemaakt van titanium of keramiek. Afhankelijk van welk materiaal u wilt gebruiken, veranderen ook de kosten voor het tandheelkundig implantaat.

 • Implantaten gemaakt van titanium zijn het langst en worden het meest gebruikt, omdat dit materiaal zeer compatibel is met het lichaam en dus snel geneest. Bovendien is het goedkoper dan een keramisch implantaat.
 • Zirkoniumoxide wordt gebruikt voor keramische implantaten, waarvan de verwerking veel complexer is dan die van titanium. Om deze reden zijn keramische implantaten duurder dan die van titanium.
Tandheelkundig implantaat Kosten van materialen
Moderne tandheelkundige implantaten zijn nauwelijks te onderscheiden van echte tanden – maar ze hebben natuurlijk ook hun prijs.

De 2 grootste voordelen van keramische implantaten zijn enerzijds de zeer goede verdraagbaarheid (het wordt bijna altijd door het lichaam geaccepteerd, wat het risico op gingivitis vermindert).

Aan de andere kant lijkt het materiaal op natuurlijke tanden en is het er nauwelijks van te onderscheiden. De halve dUrchsichtige keramiek past naadloos in elkaar en kan alleen door experts worden herkend.

Zoals ik al zei, koop je dit met een hogere prijs. Welk materiaal geschikt is voor uw situatie wordt het best verduidelijkt in een gesprek met uw tandarts (die ook uw individuele geschiedenis kan bespreken).

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een tandheelkundig implantaat?

Naast het materiaal kunnen andere omstandigheden de prijs van een tandheelkundig implantaat naar boven of naar beneden beïnvloeden.

De belangrijkste factoren zijn:

 • Locatie van de tand
 • Reeds bestaande omstandigheden
 • Botstructuur
 • Details van de behandeling
 • Afwerking van de kroon

In de volgende secties zal ik kort elk van deze punten bespreken:

Welke tand moet worden vervangen?

Het maakt een groot verschil of het implantaat een backer moet vervangen, die constant enorme druk moet weerstaan, of een snijtand, waar esthetische aspecten veel belangrijker zijn.

Kosten implantaten
Implantaten voor de goed zichtbare voortanden zijn meestal duurder, omdat ze materialen van hogere kwaliteit vereisen en complexere verwerking.
 • Zelfs bij de eindbewerking van de kroon zijn er verschillende soorten afwerking die de prijs kunnen beïnvloeden.
 • Hoe beter zichtbaar de tanden zijn, hoe duurder materialen zoals keramiek “de moeite waard” zijn.

Omgekeerd kiezen sommige patiënten bijvoorbeeld voor onzichtbare kiezen goedkopere kronen van metaal om de totale prijs van de behandeling te verlagen.

Zijn er reeds bestaande voorwaarden?

In het geval van reeds bestaande aandoeningen zoals parodontose, tandwortelontsteking of cariës, moet uw tandarts de toestand van het tandvlees en de botstructuur beoordelen.

 • Zo is het vaak nodig om de botstructuur te versterken om een implantaat te kunnen inbrengen.
 • Of parodontale behandeling kan nodig zijn voordat het implantaat wordt ingebracht.

(Anders dreigt het implantaat opnieuw te falen, omdat de oorzaken van de tandziekte blijven bestaan).

Verloop van parodontitis
Als het parodontium wordt losgemaakt (bijvoorbeeld als gevolg van parodontitis), zijn aanvullende behandelingen zoals botvergroting noodzakelijk.

Beide reeds bestaande aandoeningen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de duur van de behandeling en de uiteindelijke prijs van het implantaat.

Behandelingen van zieke aangrenzende tanden (bijv. een ontstoken tandzenuw, wortelkanaalbehandeling, wortelpuntresectie) moeten meestal worden voltooid voordat uw tandarts het implantaat kan inbrengen.

Dit mag u echter niet afschrikken: hoe eerder u beslist over een behandeling, hoe lager de kosten (zoals bijna altijd het geval is bij gebitsproblemen).

Extra kosten als gevolg van verdere behandelingsstappen

Veel tandartsen laten een 3D-röntgenfoto van het aangetaste kaakdeel maken voordat ze een tandheelkundig implantaat inbrengen.

Tandheelkundige implantaat extra kosten
Op basis van het 3D-röntgenbeeld kan uw tandarts het implantaat nauwkeurig aanpassen en elke stap van tevoren plannen.
 • Hoe complexer en gedetailleerder het type voorbehandeling, hoe hoger de kosten kunnen zijn.
 • Aan de andere kant kan een grondige voorbereiding ook de totale kosten en het risico van dure vervolgbehandelingen verminderen.

Nog maar een paar jaar geleden bestond de mogelijkheid van 3D-röntgenstraling niet. Studies hebben echter aangetoond dat dit behandelingsfouten vermindert en dat het implantaat nauwkeuriger kan worden aangepast aan uw kaakbot.

De extra kosten, die afhankelijk van de arts en praktijk kunnen oplopen tot tussen de 100 en 250 euro, zijn in de meeste gevallen goed besteed geld.

Alle kosten van een tandheelkundig implantaat in één oogopslag

Omdat u nu op de hoogte bent van de belangrijkste extra kosten, vindt u op dit moment een overzicht van de afzonderlijke kostenposten voor een tandheelkundig implantaat:

 1. Tandartskosten
 2. Grootte van het implantaat
 3. Materiaal van het implantaat + laboratoriumkosten
 4. Voorbereidingskosten &aanvullende behandelingen zoals anesthesie
 5. Behandeling van reeds bestaande aandoeningen

Kosten voor de behandeling van tandheelkundige implantaten

Zoals ik al zei, kan de exacte omvang van deze kosten sterk verschillen van geval tot geval. Gemiddeld kunt u de volgende prijzen verwachten:

Voorbeeldberekening voor de kosten van een tandheelkundig implantaat

In dit voorbeeld recDe gemiddelde kosten van een tandheelkundig implantaat voor een kies worden per item vermeld:

Tandartskosten 1000 €
Laboratoriumkosten + materiaal 800 €
Subsidie van het ziekenfonds 400 €
Eigen bijdrage van de patiënt 1400 €

In Duitsland betaal je ongeveer deze prijs voor een kiesimplantaat. Veel goedkoper wordt het in dit land niet meer (maar lees toch verder, want er zijn enkele manieren om geld te besparen).

Volgens de factoren van bovenaf (bijv. noodzakelijke aanvullende behandelingen zoals een tijdelijke prothese voor de tanden, die de kosten kunnen beïnvloeden), kan een tandheelkundig implantaat ook aanzienlijk meer kosten.

Tijdelijk implantaat
Hoeveel de implantaatbehandeling uiteindelijk kost, hangt sterk af van de conditie van uw tanden.

Als er meerdere sessies nodig zijn vanwege botvergroting, stijgt de prijs voor de behandeling weer met enkele 100 euro.

Samengevat: Afhankelijk van de omvang van de behandeling kost een tandheelkundig implantaat meestal tussen 1400 en 2500 Euro.

Implantaten voor voorste tanden zijn meestal wat duurder

Voorste tanden kosten meestal iets meer omdat ze duidelijk zichtbaar zijn en daarom worden er mooiere materialen gebruikt, die ook complexer zijn om mee te werken.

Daarom stijgen niet alleen de kosten van het implantaat zelf, maar ook de nodige behandeltijd (en dus de honorarium van de tandarts).

Voor een voorste tandheelkundig implantaat in Duitsland kunt u 1500 tot 2800 Euro schatten.

Van verschillende implantaten worden de kosten verlaagd

Als er meerdere tanden moeten worden vervangen, kan uw tandarts vaak zijn toevlucht nemen tot andere soorten kunstgebitten.

Uiterlijk van de tandheelkundige brug

 • In plaats van 2-3 individuele implantaten zijn bijvoorbeeld tandbruggen geschikt voor het dichten van grote tandspleten.
 • Deze zijn zowel als vaste als verwijderbare (en makkelijker schoon te maken) varianten verkrijgbaar.

Voor een tandheelkundige brug heb je te maken met kosten rondom ca. 3500-5400 Euro berekenen.

Dekken zorgverzekeraars de kosten van tandheelkundige implantaten?

Helaas maken tandheelkundige implantaten geen deel uit van de basiszorg die wordt gedekt door zorgverzekeraars.

De wettelijke zorgverzekeraars dekken slechts een klein deel van de behandelings- en materiaalkosten.

tandkroon
De meeste zorgverzekeraars en verzekeringsmaatschappijen betalen slechts gedeeltelijke kosten – je moet bijna altijd een groot deel dekken.

Als u verzekerd bent bij een particuliere zorgverzekeraar of een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, kunt u in het gekozen tarief zien welke kosten zijn inbegrepen bij het plaatsen van een tandheelkundig implantaat.

 • De meeste gratis verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende tarieven met een zeer verschillende dekking.
 • Bij mijn weten is er echter geen verzekering die de volledige kosten van een tandheelkundig implantaat dekt.

Zelfs voor aanvullende behandelingen zoals het trekken van de tand zelf, dekken de meeste verzekeringen niet volledig. Zo’n kunstgebit is dus nooit goedkoop.

Toch zijn er enkele manieren om kosten te besparen. De belangrijkste daarvan lees je in het volgende hoofdstuk:

Hoe te besparen op de kosten van een tandheelkundig implantaat

Er zijn een paar manieren om geld te besparen bij het gebruik van een tandheelkundig implantaat. Aangezien een tandheelkundig implantaat een particuliere behandeling is zoals reeds beschreven, is de kostenberekening niet onderworpen aan een officieel vergoedingsschema.

Kosten tandartsimplantaat
Soms verschillen de prijzen met enkele 100 € – een vergelijking is de moeite waard.

Daarom is het de moeite waard om prijzen te vergelijken en verschillende kostenramingen te verkrijgen.

Feit: Zowel het honorarium van de tandarts als de laboratoriumkosten kunnen enkele honderden euro’s verschillen.

Het is het beste om verschillende tandartsen te vragen hoeveel ze in rekening brengen voor het inbrengen van een implantaat. Maar vergeet de nodige nazorg niet (daarover hieronder meer).

Alleen dit: Het kan de moeite waard zijn om wat meer te betalen bij de tandarts van uw vertrouwen om een uitgebreid consult te krijgen. Hij kent uw medische geschiedenis en kan u blijven herstellen, zelfs na het inbrengen.u observeert.

Toch is een vergelijking altijd de moeite waard – in het beste geval kunt u het aanbod van een andere arts gebruiken om de behandeling bij de gewenste tandarts iets goedkoper te krijgen.

Gebruik het bonusboekje van je tandarts

Om de volledige subsidies van de zorgverzekering te ontvangen, moet je altijd je bonusboekje up-to-date hebben.

Bonusboekje tandheelkundige implantaten kosten
Regelmatige controles & een zorgvuldig bijgehouden bonusboekje besparen geld.

Zelfs als het eigen risico relatief klein is, maakt het een groot verschil als het volledig wordt geëlimineerd.

Als er bijzondere voorwaarden bestaan, zoals een ongeval of esthetische aspecten, kan het in zeldzame gevallen voorkomen dat de subsidies van de zorgverzekering hoger zijn.

Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met uw zorgverzekeraar.

Dekt de aanvullende verzekering tandheelkundige implantaten?

Zelfs de beste aanvullende verzekeringen dekken niet 100 procent van de kosten van tandheelkundige implantaten (omdat we er vaak zelf verantwoordelijk voor zijn vanwege een gebrek aan tandheelkundige zorg).

 • Voor de meeste zorgverzekeraars is het ook belangrijk om regelmatig verplichte tandartsbezoeken in acht te nemen.
 • Als u een van deze afspraken mist, kunt u snel uw verzekering verliezen of de subsidie voor implantaatbehandeling aanzienlijk verminderen.

Zoals bij alle verzekeringen is ook een aanvullende tandartsverzekering een risicoberekening. Voor sommige mensen heeft dit een positief effect, terwijl voor anderen effectieve besparingen aanzienlijk meer voordelen kunnen opleveren.

Sluit uw aanvullende tandartsverzekering af zolang uw gebit gezond is

Belangrijk: Een aanvullende tandartsverzekering dekt alleen tanden en ziekten die niet zijn beschadigd of zijn opgetreden voordat de verzekering wordt afgesloten.

Aanvullende tandartsverzekering voor tandheelkundige implantaten
Een aanvullende tandartsverzekering voor tandheelkundige implantaten loont alleen als u vroeg genoeg afsluit.

De behandeling van ziekten die al bestonden op het moment van het sluiten van het contract, wordt ook gedekt door een aanvullende verzekering. niet.

Als u een aanvullende verzekering afsluit, moet u uw tandarts vrijwaren van vertrouwelijkheid, zodat de verzekeringsmaatschappij meer te weten kan komen over uw gezondheidstoestand.

Is het de moeite waard om tandheelkundige implantaten in het buitenland te laten plaatsen?

Omdat de kosten van tandheelkundige implantaten voor Duitsland erg hoog zijn, zoeken veel patiënten hun fortuin in het buitenland.

tandheelkundig implantaat in het buitenland
De reclame belooft ontspannen vakanties – grote kostenbesparingen – maar is dat ook echt zo?

Reclame voor medische behandelingen in buitenlandse klinieken zorgt ervoor dat het onderwerp reizen naar het buitenland altijd vaak wordt gehoord, zelfs met tandheelkundige implantaten.

Vooral in landen als Hongarije, Polen of Turkije kunt u viercijferige bedragen besparen, afhankelijk van de omvang van de behandeling.

Toegegeven, het idee om een vakantie aan zee te combineren met een tandheelkundige behandeling en tegelijkertijd goed geld te besparen klinkt erg verleidelijk. Maar je moet ook nadenken over de mogelijke complicaties.

Naast de mogelijke besparingen moet je daarom de volgende risico’s in de gaten houden:

 • Mogelijke communicatieproblemen
 • Geen effectieve nazorg
 • verschillende medische normen
 • Implantaten vereisen een lang genezingsproces

Daarom: Een tandheelkundig implantaat in het buitenland is niet automatisch goedkoper. Onvoldoende behandeling en gebrek aan nazorg kan op de lange termijn leiden tot dure extra kosten.

Prijsvergelijking tandheelkundig implantaat Duitsland vs. buitenland

Het kan echter niet worden ontkend dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland vaak duurder zijn en dat veel betrouwbare klinieken bijna net zo hoge normen hebben als tandartsen hier in Duitsland.

Tandheelkundig consult
Omdat de normen in andere landen niet altijd vergelijkbaar zijn met die in Duitsland, is de reputatie van de kliniek cruciaal voor behandeling in het buitenland.

Het is dus eigenlijk mogelijk om geld te besparen als u een tandheelkundig implantaat in het buitenland laat plaatsen.

Land Kosten
Duitsland 1400 €
Hongarije 600 €
Polen 700 €
Turkije 700 €
India 400 €

* Gemiddelde prijzen voor een normaal tandheelkundig implantaat (kiestand) incl. eigen bijdrage van de zorgverzekering, maar zonder extra kosten voor vluchten, hotel etc.

Als men echter de reiskosten en in het bijzonder de duur van de noodzakelijke reis bij elkaar optelt, moet men alleen een behandeling in het buitenland overwegen als het een overeenkomstig complexe en kostbare procedure is.

Als er echter meerdere implantaten nodig zijn, dan kunt u veel geld besparen met een behandeling in het buitenland en moet u er zeker over nadenken.

Hetzelfde geldt voor al diegenen voor wie de prijzen in Duitsland te hoog zijn en anders volledig zouden afzien van behandeling.

Hoe werkt het gebruik van een tandheelkundig implantaat?

Van de diagnose tot het uiteindelijke inbrengen van de afgewerkte kroon, verschillende stappen en een lange genezingstijd zijn noodzakelijk.

Tandheelkundig implantaat inbrengen
Allereerst onderzoekt de tandarts de conditie van uw gebit en beslist vervolgens over verdere behandeling.

Om er een idee van te krijgen (en om beter te weten te komen over de risico’s), is het de moeite waard om het proces te bekijken.

De noodzakelijke behandelingsstappen zijn de volgende:

Eerste stap: vooronderzoek en diagnose

Bij uw eerste afspraak zal uw tandarts u grondig onderzoeken om mogelijke andere ziekten zoals botverlies, rotte tanden of parodontitis uit te sluiten.

Als er nog meer ziekten zijn, moet uw arts deze van tevoren behandelen om de compatibiliteit van het kunstgebit zo hoog mogelijk te maken.

Om het inbrengen van het implantaat op de best mogelijke manier voor te bereiden, vraagt de arts vaak om een 3D-röntgenfoto van de kaak.

Röntgenfoto van verstandskiezen

 1. Sommige artsen voeren deze rechtstreeks in de tandheelkundige kliniek uit, anderen verwijzen hun patiënten door naar een speciale praktijk voor tandheelkundige röntgenfoto’s.
 2. Zodra het vooronderzoek is voltooid, ontvangt u een gedetailleerde schatting voor uw tandheelkundig implantaat.

U kunt dit dan indienen bij uw zorgverzekeraar zodat deze het eigen risico berekent.

Ter herinnering: Zorg ervoor dat u verschillende schattingen krijgt om de prijzen van het tandheelkundig implantaat te vergelijken.

Tweede stap: het bot blootstellen en het implantaat inbrengen

Bij uw volgende tandartsafspraak zal uw tandarts het kaakbot blootleggen om de basis van uw implantaat in het bot in te brengen.

 • Hij gebruikt speciale boren en chirurgische geleiders om de best mogelijke positie van het implantaat te garanderen.
 • Als er vooraf een 3D-beeld is gemaakt, kan uw arts alle stappen nauwkeurig plannen en neemt de kans op een succesvolle behandeling toe.

Aangezien deze operatie een chirurgische ingreep is, moeten uw bot en tandvlees vervolgens genezen voordat uw arts de laatste kroon van het implantaat kan plaatsen.

De behandeling duurt in totaal enkele maanden.

De genezingsfase kan tussen de 2 en 6 maanden duren, afhankelijk van je persoonlijke constitutie. Om lelijke tandgaten in de tussenfase te voorkomen, kunt u ook uw toevlucht nemen tot een tijdelijke prothese.

Feit: Implantaten in de onderkaak genezen meestal sneller dan implantaten in de bovenkaak.

Derde stap: Follow-up controle van genezing en inbrengen van de kroon

Zodra het kaakbot en tandvlees goed genezen zijn, kan uw tandarts de kroon op het implantaat plaatsen.

 • Hij past het vervolgens zo aan dat het op de best mogelijke manier bij uw bestaande tanden past.
 • In de meeste gevallen wordt de tandkroon vastgeschroefd en/of vastgelijmd en blijft dan permanent op de implantaatpen zitten.

Na deze stap is de behandeling voltooid en kunt u uw tandheelkundig implantaat gebruiken en verzorgen als een echte tand.

Goede nazorg is belangrijk voor het succes van de behandeling

Als het tandheelkundig implantaat stevig in het kaakbot zit, begint de nazorg.

in geval van pijn naar de tandarts
Naast controles is uw dagelijkse verzorging cruciaal voor de duurzaamheid van een implantaat.

Deze fase is minstens zo belangrijk als de behandeling zelf, omdat het ervoor zorgt dat er geen nieuwe ontsteking ontstaat.

 • Het implantaat moet ten minstezorg net zo zorgvuldig als je echte tanden.
 • Anders vormen zich ziektekiemen en veroorzaken tandvleesaandoeningen en cariës op de naburige tanden.

In slechte gevallen wijst uw lichaam het implantaat zelfs af (of reageert allergisch op de materialen) en moet u het kunstgebit opnieuw verwijderen.

Hoe grondiger je je tanden verzorgt, hoe lager het risico. Regelmatige controles bij de arts zijn ook verplicht met een implantaat.

Hoe lang duurt het om een tandheelkundig implantaat in te brengen?

Omdat het genezingsproces langdurig is, duurt de hele behandeling van diagnose tot het inbrengen van de kroon enkele maanden.

De eigenlijke operatie, waarbij het implantaat in de kaken wordt ingebracht, duurt meestal maximaal 90 minuten.

De werkelijke behandelingstijd kan echter van patiënt tot patiënt verschillen, afhankelijk van de huidige gezondheid en fysieke omstandigheden.

Is het inbrengen van een tandheelkundig implantaat pijnlijk?

Omdat het daadwerkelijk inbrengen van het implantaat plaatsvindt onder lokale anesthesie (injectie bij de tandarts), wordt directe pijn niet gevoeld.

Pijn in tandheelkundige implantaten
Het inbrengen van een tandheelkundig implantaat is meestal onaangenaam – maar niet echt pijnlijk.
 • In plaats daarvan klagen patiënten over de onaangename boorgeluiden, omdat de arts rechtstreeks in de kaak boort.
 • Het trekken van de tand kan ook als onaangenaam worden ervaren, maar is meestal pijnloos.

In de eerste paar dagen na het inbrengen van het implantaat kan er lichte pijn in het behandelde gebied zijn. Uw tandarts zal u op de hoogte brengen van alle details en indien nodig passende pijnstillers voorschrijven.

Zijn er risico’s bij het inbrengen van een tandheelkundig implantaat?

Aangezien het inbrengen van het tandheelkundig implantaat een chirurgische ingreep is die ook onder anesthesie wordt uitgevoerd, zijn complicaties mogelijk. Deze zijn echter zeer zeldzaam.

Tegenwoordig is implantologie een van de standaardbehandelingen van een tandarts en treden complicaties alleen in uitzonderlijke gevallen op.

Mogelijke risico’s zijn bijvoorbeeld ontstekingen van de behandelde kaakplaats die zich kunnen verspreiden. Uw tandarts zal u op elk moment tijdens de behandeling informeren over mogelijke risico’s.

Alternatieven voor tandheelkundige implantaten

Het alternatief voor een vast kunstgebit zijn gebitsprothesen (kunstgebitten), tandbruggen of gedeeltelijke kunstgebitten.

Gedeeltelijke prothese
Verwijderbare gedeeltelijke gebitsprothesen zijn aanzienlijk goedkoper, maar bieden een waarneembaar gevoel van vreemd lichaam.
 • Afhankelijk van het aantal tanden dat is aangetast, kunnen deze een grote besparing betekenen in vergelijking met implantaten.
 • Het gebruik is echter veel onaangenamer en gaat gepaard met meer zorg en een langere acclimatisatieperiode.

Omdat de bruggen en het kunstgebit aan de bestaande tanden moeten worden bevestigd, kunnen ze worden aangetast.

Bovendien kan botverlies optreden in de kaak die onder deze bruggen en prothesen ligt na verloop van tijd als gevolg van het gebrek aan stress.

Alle voor- en nadelen van tandheelkundige implantaten op een rij

VOORDELEN NADELEN
Geweldig draagcomfort relatief hoge kosten
Vast kunstgebit lange behandelingstijd
Geen schade aan gezonde tanden
Voorkomt botverlies

Preventie & tandheelkundige zorg als een effectieve remedie

Het beste alternatief is ongetwijfeld de dagelijkse preventie van tandziekten.

Gingivitis voorkomen

Hoewel gebroken tanden ook kunnen worden veroorzaakt door vallen of ongelukken en een implantaat noodzakelijk maken, kunnen de meeste gevallen met de juiste zorg worden vermeden.

 • Slechts een paar minuten zijn genoeg om uw tanden helder wit te krijgen en tandziekten te voorkomen.
 • Dit ziet er niet alleen goed uit, maar bespaart u ook dure kunstgebitten en onaangename bezoeken aan de dokter.

Hieronder heb ik de belangrijkste principes voor een gezond gebit samengevat.

Tips voor een gezond gebit

Zelfs een paar eenvoudige maatregelen zijn voldoende om het risico op tandheelkundige implantaten aanzienlijk te verminderen:

elektrische tandenborstels met geluid in vergelijking

 • Elektrische tandenborstels, tandenborstels van Oral-B &sonische tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kan compenseren voor defecte technologie.
 • Het gebruik van tandzijde of interdentale borstels verwijdert stinkende bacteriën tussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigators.
 • Vul uw tandverzorging aan met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen &huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

Er zijn andere dingen om te overwegen, maar met deze punten heb je de belangrijkste behandeld. U bent ook van harte welkom om door de andere gidsen voor goede tandheelkundige zorg of gebitsproblemen te bladeren om meer te weten te komen over gezonde en witte tanden.

Conclusie: Waarom tandheelkundige implantaten naar mijn mening altijd de moeite waard zijn

Tandheelkundige implantaten maken al meer dan 30 jaar deel uit van de moderne tandheelkunde. In de loop der jaren hebben ze zich bewezen als betrouwbare en elegante kunstgebitten.

Kunstgebit

Hoewel de kosten voor de behandeling en het inbrengen van tandheelkundige implantaten aanzienlijk hoger zijn in vergelijking met alternatieven zoals bruggen en kunstgebitten, wint u als patiënt aanzienlijk aan comfort en kwaliteit.

 • Bovendien heeft het inbrengen van implantaten meestal geen invloed op gezonde tanden in uw gebit.
 • Als u het zich kunt veroorloven, zou ik u persoonlijk altijd aanraden om de voorkeur te geven aan een vast kunstgebit boven een mobiel kunstgebit.

Ook als financiering nodig is, is het zeker het overwegen waard.

Ik hoop dat dit artikel over de kosten van tandheelkundige implantaten nuttig voor u was. Beveel deze pagina aan vrienden en kennissen aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Inhoudsopgave