Losse beugels zijn geschikt voor de behandeling van kleine misposities

Deze beugels kunnen worden verwijderd en zijn daarom veel comfortabeler dan de stevig gelijmde variant. Alles wat je moet weten over losse beugels in één oogopslag.

Welk type beugel geschikt is voor u of uw kroost wordt uiteraard na een grondig onderzoek door uw orthodontist bepaald.

Toch kunt u ervan uitgaan dat losse beugels (ook wel verwijderbare of losse beugels genoemd) bijzonder geschikt zijn voor de behandeling van milde tand- en kaakafwijkingen.

Fooi: Zie deze handleiding voor beugels voor nog uitgebreidere informatie.

Wat is de functie van losse beugels?

Deze beugels zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van kinderen tijdens de verandering van tanden – d.w.z. na het uitvallen van de melktanden.

Losse beugels kinderen
Als de behandeling vroeg genoeg begint, zijn losse beugels vaak voldoende.

Ze vervullen verschillende functies in de mond:

 1. een uitrekking van de kaak,
 2. maar ook het dichten van tandspleten of
 3. het effect als tijdelijke aanduiding om te anticiperen op een later knelpunt.

Als de melktanden geleidelijk uitvallen, kunnen verwijderbare beugels helpen om de resulterende openingen vrij te houden voor de hergroeiende tanden totdat ze doorbreken.

Losse beugels worden echter niet alleen voor kinderen gebruikt.

Het motto dat het nooit te laat is voor een tandcorrectie geldt ook voor losse beugels.

Niet alleen voor kinderen

Met verwijderbare beugels voor volwassenen verandert het type behandeling echter.

Beugel behandeling
Bij volwassenen worden losse beugels vaak gebruikt NA behandeling met vaste varianten.

Omdat de kaak niet meer zo makkelijk te vormen is, gebruikt de tandarts eerst vaste beugels. Daarna gebruikt hij losse beugels om de tanden in positie te houden.

In sommige gevallen helpen ook onzichtbare beugels zoals Invisalign.

Fooi: U kunt hier meer lezen over het verloop van de behandeling in de deskundige gids voor een beugel.

Terwijl de typische draadframes nog steeds de voorkeursmethode zijn voor kinderen en adolescenten, worden moderne plastic spalksystemen gebruikt voor volwassenen en adolescenten van wie de tanden al volledig zijn ontwikkeld, die de misposities bijna onzichtbaar behandelen.

Losse beugels vergen veel discipline

Bij losse beugels komen motivatie en discipline en het brandende verlangen naar rechte tanden op de eerste plaats.

Beugels voor je eigen gezondheid
Voor het best mogelijke succes moet de losse beugel elke dag worden gedragen.
 • Verschillende studies hebben aangetoond dat losse beugels minstens 14 uur per dag in de mond moeten zitten om de malocclusie te verbeteren.
 • Alles daarbuiten zal helpen de duur van de behandeling te verkorten. Als de draagtijd echter permanent te kort is, kan het gebeuren dat de reeds geboekte vooruitgang in de behandeling afneemt.

Om de acceptatie van de brace te verbeteren, vooral bij kinderen, worden tegenwoordig felle kleuren en verschillende smaken gebruikt, waardoor het voor kinderen gemakkelijker wordt om ze in hun mond te houden.

In de regel duurt de therapie 1-2 jaar. Bij volwassenen kan een losse beugel echter ook permanent nodig zijn.

Hoe later u met de behandeling begint, hoe meer tijd u meestal nodig heeft.

De duur waarin de beugels in de mond blijven, is ook in de hand van de drager, omdat ze op elk moment gemakkelijk uit de mond kunnen worden verwijderd.

Voor veel patiënten is dit het grootste voordeel van de verwijderbare brace, bij afwezigheid van draagdiscipline kan het voordeel snel omslaan in een nadeel – want wat heb je aan de beste klem als deze niet wordt gedragen?

Verschillende soorten losse beugels

Er zijn verschillendelokale mogelijkheden om de kaken te strekken en de tanden in een bepaalde richting te bewegen.

Beugel Retainer
Losse beugels zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten.

Meestal worden de volgende formulieren gebruikt:

 1. Actieve platen: Actieve platen worden in de mond ingebracht om de tandboog uit te rekken en kantelende tanden in de juiste positie te brengen vanwege de druk die ze uitoefenen. Ze bestaan uit een gegoten lichaam gemaakt van plastic, draden, veren en schroeven, ze zijn beschikbaar voor zowel de boven- als onderkaak en ze worden individueel vervaardigd. De draden bevestigen de beugels meestal aan de kiezen, de veren en slapen zorgen voor de beweging van de tanden.Actieve platen zijn verkrijgbaar in veel verschillende variaties, maar ze kunnen slechts in beperkte mate worden gebruikt omdat ze alleen kantelbewegingen van de tanden kunnen veroorzaken, rotaties of het sluiten van grotere openingen zijn niet mogelijk.
 2. Functionele orthodontische apparaten (FKO-apparaten): Deze gebitsregelaars zijn stijve structuren gemaakt van plastic en draden die niet stevig verankerd zijn in de mond. Ze oefenen geen druk uit op de tanden, maar worden gedragen om tegelijkertijd de boven- en onderkaak te beïnvloeden. FKO-apparaten bevorderen de normale ontwikkeling van spraak, ademhaling en houding door gebruik te maken van de natuurlijke groeiprocessen van de mond en het gezicht. Vooral bij de correctie van de onderkaak hebben ze bewezen nuttig te zijn.
 3. Hoofddeksel: Het doel van het hoofddeksel is om de groei van de bovenkaak bij kinderen te remmen. Een U-vormige boog op de kiezen van de bovenkaak is bevestigd aan het hoofd buiten de mond. Een rekbaar rubber wordt gebruikt als tractieapparaat en trekt de bovenkaak voorzichtig naar achteren. De riemen worden gespannen over de achterkant van het hoofd in een open beet, over de nek in een diepe beet. Hoofddeksels zijn een effectieve behandelmethode in de zin van orthodontie, maar hebben een negatieve invloed op de ademhaling en de bloedtoevoer naar de gebieden waarover het ligament is uitgerekt.

In vergelijking met een behandeling met vaste beugels hoeven dragers van verwijderbare beugels zelden de orthodontist te bezoeken om het nietje te controleren en aan te passen aan de voortgang van de behandeling.

Inspecties: Over het algemeen worden de beugels elke 4 tot 10 weken gecontroleerd.

Een alternatief voor losse beugels voor volwassenen

Behandeling met de klassieke verwijderbare beugels, die bij kinderen worden gebruikt, is niet meer mogelijk bij adolescenten en volwassenen.

invisalign
Sommige losse beugels zijn vrijwel onzichtbaar.

Moderne “aligner”-systemen worden gebruikt voor de behandeling van milde of matige malocclusies – voornamelijk een opening of vernauwing van de snijtanden of kantelende kronen.

Dit zijn rails van transparant kunststof, die een hoog draagcomfort hebben en van buitenaf nauwelijks opvallen. Bovendien is het risico op cariës aanzienlijk verminderd in vergelijking met vaste beugels.

Productie van alignercorrectiespalken

De spalken moeten de tanden omsluiten als een tweede huid. Daarom is het productieproces zeer technisch en vereist het nauwkeurig werk.

Productie van vaste beugels

Stap-voor-stap productieproces van “aligner” spalken:

 1. Orthodontist maakt eerst een indruk van de boven- en onderkaak met een speciale siliconen.
 2. Vervolgens wordt de positie van beide kaken in kaart gebracht door een zogenaamde “bite taking” te creëren.
 3. Na het scannen van de afdruk wordt een computerondersteunde 3D-simulatie van het geplande verloop van de behandeling uitgevoerd.
 4. Op basis van deze studie worden de spalken rechtstreeks door de leverancier gemaakt – bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf “Invisalign” of Orthos GmbH, dat vergelijkbare producten ontwikkelt.

Als de spalken 22 uur per dag worden gedragen, ligt de duur van de behandeling tussen negen en 18 maanden – afhankelijk van de ernst van de misvorming.

Omgaan met de verwijderbare beugels

Als u uw beugel niet draagt , bijvoorbeeld tijdens maaltijden, sporten of speciale gelegenheden, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden:

Tandheelkundige zorg met losse beugels

 • Om schade aan de beugel te voorkomen, moet u ze goed bewaren. Tip: Gebruik een plastic nietjesdoos waarin het te allen tijde veilig is opgeborgen.
 • Voor de dagelijkse reiniging is poetsen met een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel voldoende. Orale irrigators zijn een geweldige aanvulling.
 • Als hardnekkige plaque zich heeft gevormd, gebruik dan speciale reinigingstabletten die verkrijgbaar zijn in de drogisterij.

Omdat de beugel tijdens het poetsen uit de mond wordt gehaald, verandert er niets aan de normale poetsroutine van de tanden zelf.

De belangrijkste dingen samengevat:

Losse beugels gebruiken effectief de groeispurten van het kind voor orthodontische behandeling en ondersteuning

 • rekken van slecht ontwikkelde kaakgebieden en
 • Remming van de groei van hoogontwikkelde kaakgebieden

De spieren van het mondgebied, evenals de tanden en kaken kunnen langzaam naar elkaar toe bewegen en zich aanpassen met behulp van de apparaten.

Meer artikelen over beugels

Braces (uitgebreide expertgids)

Invisalign: Onzichtbare beugels

Beugels voor volwassenen

Vaste beugels

Losse beugels

Beugel: De pijn

Overzicht Braces