Bioimplants &Co: Deze innovaties komen naar u toe als het gaat om tandprothesen

Tandheelkunde onderzoekt voortdurend nieuwe behandelmethoden. Moderne kunstgebitten zijn niet alleen veiliger, maar meestal ook goedkoper. Hier lees je over de innovaties waar we voor staan.

Kunstgebitten en implantaten zijn duur – en de behandeling is vaak erg onaangenaam.

De situatie verbetert echter voortdurend – tal van nieuwe technologieën – veelbelovende innovaties staan in de startblokken.

Wat deze zijn en hoe ze uw tandheelkundige behandeling kunnen beïnvloeden, leert u in dit artikel.

Laten we beginnen met bio-implantaten, die steeds populairder worden en door steeds meer tandartsen worden gebruikt. Maar wat zit er precies achter?

De bio-implant – Wat is het eigenlijk?

In tegenstelling tot conventionele kunstgebitten zijn bio-implantaten niet langer gemaakt van pure metalen.

Kunstgebit implantaat
De witte tandkroon is slechts een deel van het implantaat – een metaalstijf verstrengeld in het kaakbot vervangt de natuurlijke tandwortel.
 • Normaal gesproken bevat het implantaat titanium of iets dergelijks en geeft het continu metaalionen af die reageren met het omliggende weefsel.
 • Het nieuwe innovatieve kunstgebit daarentegen vertrouwt op titaniumoxidelegeringen die voorkomen dat schadelijke metaalionen het lichaam binnendringen.

Daarnaast bestaat het implantaat vaak uit een laatste laag (zirkoniumnitride) waardoor het kunstgebit beter bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Botharde bio-implantaten – binnenkort te vinden bij uw vertrouwde tandarts?

Sommigen van ons moesten er al doorheen: Je breekt een bot en het moet eerst operatief worden bevestigd met een plaat en schroeven gemaakt van titanium.

 • Na een paar maanden is de blessure genezen en moet de plaat weer worden verwijderd – onder algehele narcose en gevolgd door fysiotherapie.
 • Dit betekent dat u wordt blootgesteld aan een dubbele last. Maar dankzij voortschrijdende technologie kan het al snel zijn dat de tweede stap niet meer nodig is.

Ook in de tandheelkunde zouden bio-implantaten al snel veel operaties kunnen vergemakkelijken:

Wat zijn de voordelen van dit innovatieve proces?

Onderzoekers werken momenteel aan het maken van afbreekbare implantaten en schroeven die in eerste instantie lijken op hun eigen botstructuur.

Na een bepaalde tijd beginnen de bio-implantaten zichzelf echter af te breken.

 • Dit elimineert de tweede chirurgische stap, zoals het verwijderen van de plaat en het schuim, bij een operatie (dit helpt om de behandeling zo minimaal mogelijk invasief uit te voeren).
 • Er zijn al biologisch afbreekbare implantaten gemaakt van polymelkzuur. Hun nadeel is echter dat ze gaten in het bot achterlaten.

Onderzoekers werken aan geavanceerde bio-implantaten die groeicellen leveren aan de omgeving – en zo helpen tegen botverlies en bijbehorende tandziekten zoals parodontitis.

De implantaten van de toekomst verminderen niet alleen het risico tijdens de behandeling, maar vergemakkelijken ook een goede nazorg.

Hoe past de tandarts de bio-implantaten aan?

De complexe structuur van de bio-installaties kan door het klassieke spuitgietproces worden aangepast en in de gewenste vorm worden gebracht.

Implantaat montage
De bio-implantaten kunnen bijzonder goed worden aangepast aan het natuurlijke kaakbot en complicaties verminderen.

In tegenstelling tot het klassieke implantaat met een metalen pin, kan uw tandarts de bio-implant nauwkeuriger aanpassen aan de vorm van uw kaakbot.

Dienovereenkomstig kon een exact beeld van de botholte inclusief tandwortel worden geproduceerd in de vorm van een bio-implantine.

De procedure vermindert het risico op langdurige behandelingen

Vaak moet na tandextractie (tandextractie) een schroef worden geboord in het bot dat het implantaat in de kaak houdt.

Het gebeurt vaak dat het bot van de schroef niet bestand is en breekt.

 • Als gevolg hiervan moet de behandeling eerst worden gestopt totdat de kaakBot is geregenereerd.
 • Deze regeneratiefase kan tot zes maanden duren. Bovendien duurt de genezingstijd van het implantaat nog eens zes maanden.

Dus een zeer langdradige onderneming totdat alles genezen en gestabiliseerd is.

De nieuwe implantaten zijn ongeveer net zo resistent als ons kaakbot, wat een doorbraak tijdens een operatie actief kan voorkomen. Dit vermindert de therapiefase met meer dan de helft van de tijd.

Naast bio-implantaten zijn er ook andere veelbelovende technologieën, zoals:

3-dimensionale digitale beelden met behulp van een nieuw computerprogramma

Inmiddels zijn er zelfs computerprogramma’s die röntgenbeelden verwerken en digitaliseren, bijvoorbeeld de Simplant software van Astra-Tech.

Röntgenfoto van verstandskiezen
Röntgenstralen kunnen niet altijd zonder twijfel worden geïnterpreteerd – computerprogramma’s helpen zelfs gecompliceerde procedures te vergemakkelijken.
 • Dankzij het nieuw verworven driedimensionale beeld kunnen implantaten nog nauwkeuriger worden ingebracht.
 • Naast de tandholte kunnen ook slagaders, aderen en zenuwen bijna exact als digitaal beeld worden gereproduceerd.

Op deze manier kan het resultaat precies voordat de therapie is begonnen worden gezien.

Nog een voordeel: Met het computerprogramma kan ook interactief een boorsjabloon worden gemaakt.

Volgens dit sjabloon voert de boor vervolgens de behandelingsstap uit – in de toekomst waarschijnlijk ook volledig automatisch en nauwkeuriger dan welke chirurg dan ook.

Hoe bevordert deze software de tandheelkunde?

De software maakt het mogelijk om de individuele structuur van elke patiënt bijna 100% levensecht weer te geven.

Dit maakt het mogelijk om een vrij nauwkeurige prognose te maken over het verloop van de behandeling.

Behandeling bij de tandarts
Met behulp van computerondersteunde beelden kan uw tandarts de procedure beter plannen en risico’s van tevoren identificeren.

De analyse wordt vervolgens niet alleen gedeeld met patiënten, maar ook met collega’s en het tandtechnisch laboratorium.

 • Hierdoor kunnen meerdere meningen worden verkregen en kan een zeer goed behandelsucces worden gegarandeerd.
 • Nog een voordeel: Omdat de resultaten snel en eenvoudig met alle partijen gedeeld kunnen worden, wordt ook het behandelproces versneld.

Door de veelzijdigheid kunnen zelfs wat ingewikkeldere gevallen veilig en succesvol worden behandeld.

Wat zijn de voordelen van de software in de moderne implantologie?

Naast het feit dat de anatomie van de patiënt getrouw kan worden weergegeven, kunnen ook andere metingen worden uitgevoerd.

Implantaatbehandeling bij de tandarts

 • Het is mogelijk om de botdichtheid, de breedte van de kaak, de locatie van de aangrenzende tandwortels en de exacte positie van slagaders, aderen en zenuwen te bepalen.
 • Met deze bijna exacte informatie kan de procedure beter worden gepland en kunnen complicaties (bijvoorbeeld latere kiespijn of gingivitis) worden vermeden.

Een afgehakte slagader of een beschadigde zenuw of aangrenzende structuren behoren tot het verleden. Het gebruik van deze software maakt tandheelkundige behandelingen veiliger dan ooit.

Kort: In veel gevallen verminderen computerprogramma’s het risico op behandelingsfouten aanzienlijk en maken ze nieuwe vormen van interventie mogelijk.

De bepaling van de botdichtheid biedt ook enorme voordelen: een instabiele kaak kan vroeg worden gedetecteerd en opgebouwd voordat de tandarts een schroef inschroeft.

Geen kaakbreuken meer door boren!

Wanneer heeft het gebruik van het computerprogramma zin?

Het inbrengen van implantaten is vaak een routineprocedure in de hedendaagse tandheelkunde.

 • Maar er zijn ook gevallen waarin de procedure te ingewikkeld zou zijn vanwege de conditie van de tanden – veel tandartsen wijzen het kunstgebit helemaal af uit angst voor risico’s en complicaties.
 • Door gebruik te maken van de software kan alles veel preciezer gepland worden. Levensechte beelden en het verkrijgen van verdere deskundige meningen zorgen voor een behandelingsproces met een laag risico – zelfs in gecompliceerde gevallen!

De esthetiek van het implantaat verbetert ook. Omdat u als patiënt het resultaat al digitaal kunt zien, kunt u hiermee uw wensen uiten en aanpassen.

Hoe te rennenIs de behandeling met de Simplant software precies hetzelfde?

Tot nu toe was het gebruik van een implantaat erg tijdrovend: het maken van een bijtafdruk, het maken van een gipsmodel, het registreren van tanden, het informeren van het laboratorium.

Impressie bij de tandarts
3D-beelden van de computer zijn veel preciezer dan een conventionele indruk.
 • Zoveel werkstappen die niet alleen tijdrovend, maar ook vermoeiend en onaangenaam kunnen zijn.
 • Door de digitalisering van veel werkstappen is dit nu veel sneller en prettiger in de moderne praktijk.

Eerst wordt een 3-dimensionaal röntgenbeeld gemaakt. De verkregen gegevens zijn veel nauwkeuriger dan de conventionele behandelingsstappen.

De tandarts kan dan de gebundelde gegevens duidelijk aan u uitleggen en een prognose maken.

 1. Wat staat je te wachten? Wat zijn de kansen op behandeling? Hoe ziet het eindresultaat eruit?
 2. De huidige kaaksituatie, zoals stabiliteit, wordt ook berekend en bepaald door de tandarts.
 3. Simplant bespaart je niet alleen enorm veel tijd, maar beschermt ook je zenuwen – en die van je tandarts.

Bio-implantaten en digitale verwerking zijn echter slechts één stap in de richting van technologieën die in de toekomst behandelingen mogelijk maken die vandaag niet eens mogelijk zijn.

Bijvoorbeeld kunsttanden gemaakt van natuurlijk glazuur:

Hergroeiende tanden – stamcellen vormen de basis

Op dit moment werken onderzoekers non-stop om echte tanden opnieuw te laten groeien. En dit op basis van stamcellen.

Tandvleesontsteking wat te doen
Onderzoekers werken eraan om tanden op natuurlijke wijze terug te laten groeien. Dit betekent dat cariësgaten ook zonder kunstmatige tandvullingen kunnen worden gesloten.

Maar wat zijn stamcellen eigenlijk? Dit zijn cellen die nog niet gedifferentieerd zijn en kunnen uitgroeien tot allerlei structuren in het lichaam, waaronder tanden.

 • Onderzoekers in Japan zijn er al in geslaagd om muizenkaken aan te passen zodat tanden daadwerkelijk terug zijn gegroeid.
 • Omdat slechts enkelen van ons de echte tanden tot het einde van ons leven kunnen behouden, is het gebruik van implantaten onmisbaar geworden.

Maar deze innovatieve techniek zou het mogelijk kunnen maken om gemakkelijk onze eigen stamcellen opnieuw te laten groeien. Het proces wordt “tissue engineering” genoemd.

Hoe werkt de procedure in theorie?

In het laboratorium moeten de eigen stamcellen zo worden geprogrammeerd dat ze het commando krijgen om uit te groeien tot tanden.

De wetenschappers zijn er al in geslaagd om dit bij muizen te doen. Na het inbrengen van de cellen waren tandpunten al na 37 dagen zichtbaar in de muizenkaken.

Maar kunnen we in de nabije toekomst innovatie verwachten?

 • Nauwelijks, want het is in Duitsland en andere Europese landen verboden om experimenten met stamcellen op mensen uit te voeren.
 • Allereerst zou de wet versoepeld moeten worden voordat we onze nieuwe tanden in een reageerbuis kunnen ontwerpen.

Maar het proces heeft zeker potentie en een toekomst. We kunnen nieuwsgierig zijn, want veel onderzoekers in Azië zijn hier de hele tijd mee bezig.

De CRISPR-technologie

CRISPR staat voor Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats en beschrijft een specifiek deel van het DNA dat zich herhaalt in bacteriën en andere organismen.

Gebitsbehandeling
Behandeling bij de tandarts is nuttig – maar het zou nog beter zijn om ziekten in de eerste plaats niet te laten ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een gezonde mondflora.
 • Dit is een endogene werking die weerstand produceert tegen speciale omgevingsinvloeden.
 • Op deze manier kan de penetratie van vreemd DNA door virussen of plasmiden worden voorkomen, wat het immuunsysteem van veel prokaryoten versterkt.

De CRISPR/Cas-methode is een kunstmatige methode die gebaseerd is op precies dit mechanisme.

Mogelijke toepassing in de tandheelkunde

Door immuniteit te creëren, kunnen de lichaamseigen bacteriën worden versterkt.

Dit maakt ons veel beter bestand tegen indringers.

 • Ons immuunsysteem wordt zo versterkt en ziekten hebben het veel moeilijker om zich in het lichaam te verspreiden. Zelfs bestaande ziekten kunnen gemakkelijker worden bestreden.
 • Natuurlijk biedt dit ook enkele voordelen in de mondholte. Door een versterkte mondflora, Ziekten zoals tandbederf of slechte adem kunnen worden voorkomen.

Cariës is een van de belangrijkste redenen voor tandgaten en dure behandelingen. In de verre toekomst zou een kunstgebit dus volledig overbodig kunnen worden.

De conclusie over de nieuwste technologieën

Zoals je kunt zien, werkt de wetenschap dag en nacht aan nieuwe innovaties om ons leven gemakkelijker te maken en onze kwaliteit van leven te verbeteren.

Nieuwe behandelmethoden

De hier gepresenteerde technologieën vertegenwoordigen slechts een kleine selectie van veelbelovende innovaties die steeds meer wijdverspreid worden.

We kunnen dus benieuwd zijn welke positieve veranderingen ons in de nabije toekomst te wachten staan.

Houd je ogen open in de praktijk bij de tandarts die je vertrouwt!

Meer tips voor een gezond gebit

Moderne behandelmethoden zijn allemaal goed en wel – maar het is nog beter om tandziekten zich in de eerste plaats niet te laten ontwikkelen.

Door een grondige en zorgvuldige mondhygiëne kunt u zelf veel doen tegen tandbederf & vervelende behandelingen bij de tandarts.

Goede tandvleesverzorging

 • Elektrische tandenborstels en sonische tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kunnen defecte technologie compenseren.
 • Het gebruik van tandzijde of interdentale borstels verwijdert stinkende bacteriën tussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigators.
 • Vul uw tandverzorging aan met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen &huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was. Beveel deze pagina aan vrienden en kennissen aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.