Kosten van een kunstgebit (met tips om te besparen)

Gunstige kunstgebitten zijn verkrijgbaar vanaf 500€, maar dure varianten kosten al snel 2000€ & meer. Lees hier wat de prijs beïnvloedt en hoe u zoveel mogelijk kunt besparen.

Hebt u een tand afgebroken of zelfs helemaal verloren omdat hij ziek of beschadigd was? Kunstgebitten helpen.

Lees alles over tijdelijke prothesen, de kosten van de behandeling en hoe u het kunstgebit dat u nodig heeft kunt financieren, zodat u weer met vertrouwen kunt lachen.

Ik geef ook een paar tips om u te helpen geld te besparen op de behandeling (en antwoord te geven op de vraag of het de moeite waard is een kunstgebit in het buitenland te laten aanmeten).

Voordat we ingaan op de kosten zelf, wil ik kort ingaan op wat algemene informatie over de verschillende soorten kunstgebitten – de prijzen variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type.

Dentaten zijn de goedkoopste manier om tanden te vervangen

Kunstgebitten dichten gaten in het gebit en herstellen de oorspronkelijke toestand in de mond na verlies van tanden en kiezen.

prothese

 • Ze worden vooral gebruikt wanneer de ontstane gaten in het gebit te groot zijn voor tandheelkundige bruggen of de kosten van tandheelkundige implantaten te duur zijn.
 • Speciaal op oudere leeftijd zijn “derden” het meest voorkomende type prothese van allemaal, omdat voor de meesten van ons de alternatieven niet betaalbaar zijn.

In tegenstelling tot implantaten en bruggen biedt een kunstgebit minder draagcomfort, maar tegelijkertijd is het de meest kosteneffectieve optie om natuurlijke tanden te vervangen.

Vergelijking van de kosten van kunstgebitten

Het belangrijkste verschil in behandeling en kosten is het type prothese.

Afhankelijk van het aantal en de plaats van de ontbrekende tanden maken deskundigen onderscheid tussen volledige en gedeeltelijke protheses.

De kosten van een volledige prothese

Als de gehele tandkern verloren is gegaan (d.w.z. de bovenkaak of onderkaak zijn volledig tandeloos), krijgt u als patiënt een volledige prothese.

 • Deze staan in de volksmond bekend als “kunstgebit” of “het derde gebit” en waren vroeger vaak gammel en oncomfortabel om te dragen.
 • Dankzij de nieuwste, state-of-the-art tandheelkundige technologie, biedt de volledige prothese een hoog draagcomfort, een veilige grip en herstelt de tandheelkundige esthetiek.

Gemaakt van kauwgomkleurig plastic, wordt het direct op het mondslijmvlies geplaatst.

Omdat uw tandarts geen rekening meer hoeft te houden met bestaande tanden en kiezen (die zijn al uitgevallen of worden voor plaatsing geëxtraheerd), is de behandeling meestal ongecompliceerd en goedkoop.

 • Prijsgewijs is een volledige prothese meestal altijd goedkoper dan een gedeeltelijke prothese (die wordt gebruikt wanneer u nog natuurlijke tanden hebt).
 • De behandeling is meestal wat langer & duurder omdat uw tandarts meer rekening moet houden met de bestaande tandsubstantie.

Een volledige prothese kost ongeveer €600 – €2000, afhankelijk van de kaak. De exacte prijs hangt niet alleen af van de behandelingskosten, maar ook van het gebruikte materiaal.

Hoe hoger de prijs, hoe nauwkeuriger de prothese is afgestemd op uw gebit. Dure procedures maken bijvoorbeeld gebruik van 3D-scans van uw kaak, waarmee de tandtechnicus de volledige prothese precies op u kan aanpassen.

Het omvat ook geen aanvullende behandelingen die soms nodig kunnen zijn – bijvoorbeeld botvergroting als gevolg van parodontitis of extractie van uw laatste tanden.

De meeste patiënten betalen gemiddeld niet meer dan €1000 voor de gehele behandeling. Afhankelijk van extra wensen kan het echter snel twee keer zo duur worden, zoals hierboven vermeld.

De kosten van een gedeeltelijk kunstgebit variëren sterk

Als daarentegen slechts enkele tanden of rijen tanden moeten worden vervangen, volstaat een gedeeltelijke prothese.

Partial-dentures-cost
Bij het plaatsen van een gedeeltelijk kunstgebit speelt de staat van het bestaande gebit een grote rol – daarom lopen de kosten ook sterk uiteen.

Voor de juiste houvast bevestigt de tandarts ze aan nog bestaande natuurlijke tanden met spalkjes, drukknopen of slotjes. Zo kunt u zelfs grote kloven tussen tanden en kiezen dichten zonder dat u een heleboel dure implantaten hoeft te plaatsen.

De bekendste methoden, afhankelijk van het soort beslag, zijn de

 1. Klem (ook model gegoten kunstgebit),
 2. Drukknop en
 3. Telescopische prothese

onderscheiden.

Elk van deze 3 types beïnvloedt niet alleen het draagcomfort, maar ook de gemaakte kosten op doorslaggevende wijze:

De goedkoopste: Klamp prothese

Bij de klemprothese wordt de prothese met slotjes aan de aangrenzende tanden bevestigd.

gedeeltelijke prothese

Het kan worden verwijderd voor een gemakkelijke reiniging, maar dit levert ook een groot nadeel op:

Bij deze meest gunstige vorm van prothese is er echter vaak sprake van irritatie en drukpunten op de aangrenzende tanden, waardoor het dragen minder comfortabel is.

Goedkope gedeeltelijke protheses beginnen meestal bij bijna 600€. Hoe groter de spleet tussen de tanden, hoe hoger de kosten.

Ook hier kunnen aanvullende behandelingen (bv. wortelkanaalbehandeling van aangrenzende tanden) de prijs opdrijven.

Compromis tussen prijs en comfort: vaste telescopische prothese

De telescopische prothese wordt in de mond bevestigd met zogenaamde telescopen. Dit type prothese bestaat uit een vast deel, dat ook aan de natuurlijke tanden wordt verankerd, en een uitneembaar deel, de eigenlijke prothese.

Voor de telescopische prothese moeten aangrenzende tanden worden afgeslepen en van een (dure) tandkroon worden voorzien. Bij volledig edentate kaken vindt de verankering plaats op implantaten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze vorm van kunstgebit duurder is – maar het past ook heel goed en lijkt op een natuurlijk gebit (zonder vervelend vreemd gevoel).

Verwacht kosten vanaf ca. 900€. Meestal zijn voor het inbrengen extra behandelingen nodig, die de prijs aanzienlijk verhogen.

De ziekteverzekering betaalt bijvoorbeeld niet voor de tandheelkundige implantaten die daarvoor nodig zijn.

Duurzaam: Drukknop prothese

De drukknopprothese combineert ook een vast en een uitneembaar kunstgebit, met een kogel-en-kokeranker als verbindingselement.

In plaats van bestaande tanden, klikt deze prothese op kunstmatige “knoppen”.

 • Deze verbindingsstukken zijn duur & uitgebreid – in ruil daarvoor voelt de prothese ook minder als een vreemd lichaam in de mond.
 • U kunt ze ook gebruiken om alle tanden in de prothese te vervangen (de drukknopprothese is dus zowel als gedeeltelijke als volledige prothese verkrijgbaar).

De kosten van een drukknopprothese beginnen meestal bij 2000€.

Leestip: Zie voor een uitgebreid overzicht van soorten, kosten en verzorging van kunstgebitten dit artikel over kunstgebitten.

Hoe worden de kosten opgemaakt?

Zo zie je maar: de kosten van een kunstgebit lopen sterk uiteen.

kostenoverzicht kunstgebit
Tip: Vóór een behandeling is het de moeite waard om een kostenraming te vragen – zo kunt u verschillende medische praktijken vergelijken.
De belangrijkste kostenfactoren zijn:

  1. Type & productieproces – is het een volledige of een gedeeltelijke prothese?

.

 1. De kosten voor het tandtechnisch laboratorium & het honorarium van de behandelend tandarts.
 2. Mogelijke extra kosten die nodig zijn voor het plaatsen (bijvoorbeeld parodontale behandeling of een voorlopige voorziening).

Een volledige prothese kost ongeveer € 600 – € 2000, afhankelijk van de kaak. Hoe hoog de prijs precies wordt, hangt niet alleen af van de behandelingskosten, maar vooral ook van het gebruikte materiaal.

Voor een gedeeltelijke prothese moet u rekenen op gemiddeld minstens 600 euro. De exacte kosten van een gedeeltelijke prothese variëren echter sterk, afhankelijk van de structuur en het aantal te vervangen tanden en kiezen, en van eventuele voorbehandelingen die nodig zijn (bijvoorbeeld om tandafval uit de mond te verwijderen).

Vaste telescopische prothesen beginnen bij ongeveer 900 euro. Prothesen met drukknoppen (die de tandtechnicus op kunstmatige verbindingsstukken bevestigt) zijn het duurst en kosten gewoonlijk 2000 euro of meer.

Kostenoverzicht:

Volledige prothese.

Kosten: 600€-2000€

Vaste vergoeding van de ziektekostenverzekering: 330€-435€

Deelprothese (beugelprothese)

Kosten: 600€-900€

Vaste vergoeding van de ziektekostenverzekering: 340€-440€

<Partiële prothese (telescopische prothese)

Kosten: 900€-1200€

Vaste subsidie van de KK: geen subsidie

Kosten per kroon: €800-€1.050

Reminder: Deze kosten omvatten alleen het inbrengen van het implantaat zelf. Noodzakelijke aanvullende behandelingen zijn nog niet in deze cijfers opgenomen.

Subsidie zorgverzekering

In de regel dekken de wettelijke ziekenfondsen een deel van de kosten voor een tandprothese.

tandartskosten

Betaling door de zorgverzekering: Sinds 2005 bestaat er een vaste vergoeding voor bepaalde kunstgebitten in de bovenkaak (60%) en onderkaak (65%).

(De vaste vergoeding is hoger voor een edentate onderkaak, omdat het in dit geval moeilijker is om retentie te bereiken en er dus hogere kosten worden gemaakt bij de vervaardiging).

Dubbele subsidie voor hardheidsgevallen

Bij een laag inkomen (of sociale bijstand), de zogenaamde hardheidsgevallen, betaalt het ziekenfonds de dubbele vaste subsidie.

De beoordelingsgrens hiervoor wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor de aanvraag moet de patiënt de behandeling en het kostenplan bij het ziekenfonds indienen.

Studenten die studiefinanciering ontvangen, krijgen ook het dubbele van de vaste toelage.

Een volledig bonusboekje helpt bij de kosten

.
De subsidie neemt ook toe als het bonusboekje zonder hiaten wordt bijgehouden:

  • Bij een volledige registratie gedurende 5 jaar stijgt de subsidie met 20%

.

  • Na 10 jaar volledige registratie wordt de subsidie zelfs met 30% verhoogd

.

De exacte vaste subsidierichtsnoeren naar gelang van de bevindingsklassen zijn hier samengevat: http://www.zahnwissen.de/specials/Abrechnungshilfe-festzuschusse-2016.pdf

Sluit uw aanvullende tandartsverzekering af terwijl uw tanden gezond zijn

.
Belangrijk: Een aanvullende tandartsverzekering dekt alleen tanden en aandoeningen die niet zijn beschadigd of ontstaan voordat u de verzekering afsloot.

aanvullende tandartsverzekering voor kunstgebit

Een aanvullende verzekering voor tandheelkundige implantaten loont alleen als u vroeg genoeg afsluit.

De aanvullende verzekering dekt ook niet de behandeling van ziekten die al aanwezig zijn op het moment dat u de polis afsluit.

Als u een aanvullende verzekering afsluit, moet u uw tandarts ontslaan van de geheimhoudingsplicht, zodat de verzekeringsmaatschappij kennis kan nemen van uw gezondheidstoestand.

Vergoeding van de kosten van een reline

.
In sommige gevallen past de prothese niet perfect en dat kan problemen opleveren bij het dragen.

  • Ongemakken zoals ontsteking van de slijmvliezen of het tandvlees kunnen optreden

.

 • In dit geval wordt een relining van de prothese noodzakelijk. In dit geval vult de arts holle ruimtes met plastic.

De relining verbetert de functie en de stevigheid van de prothese, omdat de tandarts de heersende omstandigheden van het gehemelte en het kaakbot optimaal aanpast aan de vaste prothese.

kunstgebit-consult
De aanvullende behandelingen kosten – afhankelijk van de staat van uw gebit – soms zelfs meer dan de prothese zelf.

Omdat de kaakbeenderen zich in de loop van de draagtijd blijven terugtrekken, moet de relining meerdere malen worden uitgevoerd.

Afhankelijk van de grootte van de prothese kost een relining tussen 100 en 300 euro. De wettelijke ziekteverzekering betaalt hiervoor ook een vaste vergoeding.

Dit is ongeveer 50 euro, maar verandert jaarlijks met de aanpassing van de catalogusprijzen.

Geld besparen met een kunstgebit in het buitenland

.
Als u precies wilt weten hoeveel een behandeling voor uw kunstgebit u gaat kosten, vraag dan uw tandarts om advies en vraag ook online vergelijkende offertes aan.

  • Dikwijls kan het de moeite waard zijn naar het buitenland te reizen om de kosten van een kunstgebit te drukken

.

 • Speciaal in regio’s dicht bij de grens met Polen of Hongarije zijn tandheelkundige laboratoria veel goedkoper dan in Duitsland.

Reclame voor medische behandelingen in het buitenland zorgt ervoor dat het onderwerp reizen naar het buitenland ook steeds vaker aan bod komt als het om kunstgebitten gaat.

Kokosolie productie

Het idee om een vakantie aan zee te combineren met een tandheelkundige behandeling en tegelijkertijd veel geld te besparen, klinkt erg aanlokkelijk. Maar je moet ook denken aan de mogelijke complicaties.

Naast de mogelijke besparingen moet u dus rekening houden met de volgende risico’s:

  • Mogelijke communicatieproblemen

.

  • Geen effectieve vervolgbehandeling

.

  • Verschillende medische normen

.

  • Implantaten vereisen een lang genezingsproces

.

Daarom: Een kunstgebit in het buitenland is niet automatisch goedkoper. Slechte behandeling & gebrek aan nazorg kan op lange termijn voor dure extra kosten zorgen.

Prijsvergelijking kunstgebit Duitsland vs. buitenland

Het valt echter ook niet te ontkennen dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland vaak presiwer zijn en dat veel betrouwbare klinieken bijna even hoge normen hanteren als tandartsen hier in Duitsland.

zahnprothese im ausland kosten
Wanneer het gaat om een tandheelkundige behandeling in het buitenland, moet je vooral vertrouwen op aanbevelingen & grondig onderzoek in plaats van blindelings op elke kliniek te vertrouwen.

.
Als er echter meerdere aanvullende therapieën nodig zijn, kunt u veel geld besparen met een behandeling in het buitenland en moet u daar zeker over nadenken.

Hetzelfde geldt voor al diegenen voor wie de prijzen in Duitsland te hoog zijn en die anders helemaal van behandeling zouden afzien.

Het is echter belangrijk een betrouwbare kliniek te vinden – de minimumnormen zijn vaak niet vergelijkbaar met die in Duitsland en worden bijvoorbeeld in veel opkomende landen veel minder streng gecontroleerd.

Conclusie

Door een grondige en zorgvuldige mondhygiëne kunt u zelf veel doen om tandbederf op oudere leeftijd te voorkomen. Dit drukt niet alleen de kosten van het kunstgebit, maar bespaart u ook vervelende kiespijn.

goede tandvleesverzorging

In deze gids voor tandverzorging op oudere leeftijd leert u hoe u uw natuurlijke gebit zo lang mogelijk kunt behouden.

Ik zal de belangrijkste maatregelen voor een gezond gebit hier kort samenvatten:

 • Elektrische tandenborstels & sonische tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kunnen een verkeerde techniek compenseren.
 • Het gebruik van flosdraad of interdentale ragers verwijdert stinkende bacteriën van tussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigatoren.
 • Volledig uw gebitsverzorging met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen & huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

En als je geen kans hebt om je tanden te poetsen na een maaltijd, kauw dan indien mogelijk suikervrije kauwgom.

Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een frisse adem, maar ook voor witte tanden.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Beveel deze pagina aan bij mensen die u kent om zoveel mogelijk mensen te helpen.