Oral-B iO 8 in de test

De iO 8 wordt geleverd met een nieuw type magnetische aandrijving voor schone tanden. Dit is hoe overtuigend het Oral-B model borstelt in vergelijking met andere tandenborstels.

Met de nieuwe iO-serie heeft Oral-B een nieuwe revolutie aangekondigd in de markt voor elektrische tandenborstels.

In het volgende artikel leert u wat de Oral-B iO8 echt doet, welke innovaties er zijn en waar u op moet letten bij het kopen.

Na 2 weken in de test kan ik je al zoveel vertellen: de Oral-B iO 8 heeft veel te bieden.

Oral-B IO 8 Verpakking

Via deze inhoudsopgave kunt u direct de afzonderlijke hoofdstukken van het artikel selecteren.

Oral-B IO Vergelijking

Het middenmodel van de serie – de Oral-B iO8 – heb ik uitgebreid voor je getest. Als u geïnteresseerd bent in de topversie, lees dan verder in de gedetailleerde review van de Oral-B iO 9.

Korte conclusie

Als je op dit moment geen tijd hebt om de volledige review van de iO8 te lezen, is hier mijn voorlopige evaluatie inclusief dealerlink:

Aanbeveling
Oral-B iO Series 8 Elektrische tandenborstel, 6 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, magnetische technologie, kleurendisplay &reiskoffer, zwarte onyx
Oral-B iO 8

De iO8 is een doorontwikkeling van de populaire Genius-serie. Een nieuwe magnetische aandrijving zorgt voor een rustig en schoon tandenpoetsen.

Zie prijs

De adviesprijs van de Oral-B iO8 is ongeveer 300 €, afhankelijk van het model, maar veel dealers bieden de nieuwe magnetische tandenborstel al aan tegen aanzienlijk lagere eindprijzen.

Wat is er nieuw?

Wanneer de grote fabrikanten van elektrische tandenborstels nieuwe modellen presenteren, vraag ik me altijd eerst af “Wat is er eigenlijk nieuw?”.

 • Want Oral-B heeft zoveel verschillende modellen op de markt dat het makkelijk uit het oog verloren gaat.
 • Wanneer er echter een volledig nieuwe serie verschijnt, zoals bij de Oral-B iO8, betekent dit meestal dat er echte technische vooruitgang is.

Net als de zustermodellen van de iO-serie biedt de Oral-B iO8 een nieuwe motortechnologie die magnetisch wordt aangestuurd.

Dit zorgt niet alleen voor een nieuwe poetservaring, maar ook voor een bijzonder rustig en grondig tandenpoetsen.

Oral-B IO Zwart Onyx

In plaats van mechanische transmissie zorgen de magneten voor een efficiëntere krachtoverbrenging, die tegelijkertijd minder bedrijfsgeluid veroorzaakt.

Of deze nieuwe technologie daadwerkelijk een “revolutionair” effect heeft op de reinigingsprestaties… Laten we eens kijken naar het hele ding.

De eerste indruk

Wie de toptoestellen van Oral-B kent, zal genieten van de iO8: de afwerking is rondom uitstekend. Het ligt goed in de hand, is niet te dik en niet te dun.

Oral-B IO 8 Apparatuur

Alle functionele elementen zijn zeer goed geïntegreerd in het ontwerp en vooral in de kleuren zwart en rosé maakt de iO8 een zeer nobele indruk.

 • Daarnaast is er een kleurendisplay, dat aangeeft welk programma is gekozen en hoe grondig je je tanden hebt gepoetst.
 • Zoals gebruikelijk bij Oral-B zijn er ronde opzetborstels die zowel roteren als microvibraties uitvoeren.

De leveringsomvang van de iO8 omvat een gemoderniseerd, ook magnetisch laadstation, een borstelkop en een opbergtas. Het duurdere model iO8 heeft ook een reiskoffer.

Oral-B IO 8 in geval

Mijn eerste indruk was altijd positief. Maar welke functies biedt de iO8 en hoe goed reinigt hij?

Welke functies en programma’s biedt de Oral-B iO8?

In dit hoofdstuk leer je alles over de eigenschappen van de Braun iO8 tandenborstel. Wat biedt het model naast de reeds genoemde nieuwe magneetaandrijving, waarmee de opzetborstels zowel kunnen draaien als trillen?

De Oral-B iO8 biedt de volgende functies en accessoires

 • iO Magneet TechnologieGi
 • 6 schoonmaakprogramma’s
 • 1 opzetborstel
 • Beeldscherm
 • Drukregeling
 • Timer
 • Slim maken
 • Bluetooth-verbinding
 • Gratis mobiele app – Slimme functies
 • Batterij en laadstation
 • Verschillende kleuren

In het volgende zal ik u in meer detail kennis laten maken met de afzonderlijke elementen.

iO-technologie: stil & grondig

De grootste en vermeende “revolutionaire” verandering in de iO8 tandenborstel is de magneettechnologie, die zorgt voor een stille en efficiënte aandrijving.

Het nieuwe aandrijfsysteem laat de borstelkop draaien en trillen. Dit moet niet alleen de reinigingsprestaties zachter maken, maar tegelijkertijd ook aanzienlijk verbeteren.

Tip: de vorige elektrische tandenborstels van Oral-B hadden een mechanische aandrijving.

Sterker nog, ik kon het verschil in gebruik voelen en horen. De iO8 is niet te vergelijken met een van de oude tandenborstels van Oral-B.

Schoonmaakprogramma’s

Twee knoppen op het handstuk maken het heel eenvoudig om de verschillende functies van de iO8 op te roepen en aan te passen. Het kleurendisplay (zie hieronder) helpt te herkennen welk reinigingsprogramma is ingesteld.

Oral-B IO 8 reinigingsmodi

De iO8 biedt 6 verschillende reinigingsprogramma’s, waarvan u er één kiest voordat u gaat schoonmaken. Vervolgens hoeft u alleen maar op de startknop te drukken om te beginnen met het reinigen van uw tanden

Hier is een overzicht van de verschillen tussen de schoonmaakprogramma’s:

 • Dagelijkse schoonmaak: Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het normale schoonmaakprogramma.
 • Gevoelig: Voor gevoelig tandvlees kunt u overschakelen naar het zachtere Sensitive-programma. De reinigingsprestaties nemen merkbaar af.
 • Fleuren: Dit programma is bedoeld voor langdurig tanden bleken. Vooral in het geval van vlekken of sterke tandplak helpt het om de tandoppervlakken te polijsten. Vaak werken ophelderingsprogramma’s het beste met speciale opzetborstels.
 • Bescherming van het tandvlees: Een langzamer programma, dat bijzonder zacht is voor het tandvlees.
 • Intens: Het intensieve reinigingsprogramma van de iO8, sneller dan het dagelijkse reinigingsprogramma.
 • Supergevoelig: Dit programma is nog zachter dan het Sensitive programma. Hierdoor kunt u uw tanden poetsen, zelfs als u momenteel last heeft van tandvleesproblemen.

De iO8 onthoudt altijd de laatste programma-instelling. Als u geen nieuw programma selecteert, begint de tandenborstel opnieuw met het laatst gebruikte programma.

Sommige critici klagen over de vele verschillende poetsprogramma’s van high-end tandenborstels. Ik daarentegen denk altijd “beter te veel dan te weinig”. In de vele jaren dat ik elektrische tandenborstels gebruik, zijn er altijd mogelijkheden geweest om terug te vallen op een programma waarvan ik in eerste instantie dacht dat het onnodig was.

Dus zelfs als je het vaakst poetst in de normale reinigingsmodus, heb je met de iO8 altijd de mogelijkheid om het tandenpoetsen te variëren. Ik vind het leuk om af en toe een ander programma te kiezen en denk dat deze variaties nog beter voor mijn gebit zorgen.

Het reinigingsresultaat

Ik was eerlijk gezegd blij met de reinigingservaring met de nieuwe iO8 van Oral-B.

Aangezien de geluiden van de elektrische tandenborstels me altijd latent hebben gestoord, is het erg prettig om op te merken dat het nu ook stiller is. Zelfs met de trillingen van de handset biedt de iO8 een veel soepelere werking.

De resultaten van mijn testen waren constant positief: piepende schone tanden die aanvoelen als vers gepolijst. Beter dan dit wordt het niet.

De nieuwe magneettechnologie zorgt voor merkbare verschillen en de tandreiniging is perfect. Of dit daadwerkelijk een revolutie betekent, laat ik echter aan uw beoordeling over. In ieder geval krijg je wat je koopt: een state-of-the-art topproduct van tandheelkundige zorg.

Borstel

Bij aankoop krijg je de iO8 met slechts één opzetborstel “Ultimate cleaning”.

Helaas zorgt de nieuwe magneettechnologie ervoor dat de iO8 alleen werkt met een nieuwe generatie opzetborstels. Je kunt geen oude Oral-B opzetborstels gebruiken met de iO8.

Oral-B IO 8 opzetborstel
De nieuwe iO opzetborstels reinigen zeer grondig.

De nieuwe opzetborstels zijn niet alleen aangepast aan de nieuwe technologie, maar zijn ook kwalitatief verbeterd.

De nieuwe bristle-in-bristle techniek zorgt samen met de trillingen van het hoofd voor een nog betere reiniging van de interdentale ruimtes.

 • En hier is het eerste slechte nieuws: de nieuwe opzetborstels zijn duur.
 • Een nieuwe iO opzetborstel kost momenteel ongeveer 10€. En er zijn nog geen goedkopere exemplaren op de markt.
Aanbeveling
Oral-B iO opzetborstels
Dit pakket met vier opzetborstels biedt momenteel het goedkoopste type borstelkopvernieuwing – maar goedkoop is anders.
Zie prijs

Speciale, zachte opzetborstels voor de iO8 tandenborstels dragen de naam Gentle Care. Deze zijn echter nog duurder dan de normale opzetborstels.

Aanbeveling
Oral-B iO Gentle Care opzetborstels
Zachte opzetborstels voor de iO tandenborstels van Oral-B.
Zie prijs

Als u overweegt een iO8-tandenborstel te kopen, moet u altijd de vervolgkosten in uw planning opnemen. U moet de opzetborstel van uw iO8 minstens om de drie maanden vervangen.

Oral-B IO laadstation

De drukregeling

Een drukcontrole is nu een absolute must voor elektrische tandenborstels. De iO8 gaat zelfs nog een stap verder.

Terwijl eerdere Oral-B tandenborstels waarschuwden voor te veel druk, geeft de iO8 ook aan wanneer de druk ideaal is. Rode en groene lichtsignalen in de slimme ring helpen je om altijd de juiste druk uit te oefenen bij het tandenpoetsen.

Tip: te veel druk bij het tandenpoetsen met elektrische tandenborstels kan je tandvlees beschadigen.

Timer

De geïntegreerde timer van de iO8 helpt u om dag na dag aan de aanbevolen reinigingstijd van twee minuten te voldoen.

Als u de tandenborstel zonder de mobiele app gebruikt, kunt u de poetstijd op het display lezen. Elke 30 seconden zijn er korte trillingssignalen om aan te geven dat je kunt overschakelen naar een ander kwadrant in de mond. In tegenstelling tot andere tandenborstels stopt de iO8 niet na twee minuten, maar loopt totdat je hem handmatig uitschakelt.

Als je de iO8 via Bluetooth verbindt met de mobiele app, heb je veel expliciete gegevens over je schoonmaakgedrag beschikbaar (zie mobiele app).

Slim maken

Zoals al bekend van andere Oral-B tandenborstels, heeft de iO8 ook een slimme ring die je lichtsignalen geeft. Nieuw is het groene lampje dat een perfecte druk signaleert bij het tandenpoetsen (zie drukregeling).

Oral-B IO 8 Smartring
Uiteraard kun je de kleur van de Smartring aanpassen aan jouw wensen.

Rood licht signaleert te veel druk en je kunt ook een derde kleur instellen die oplicht als je geen of te weinig druk uitoefent. De derde kleur is instelbaar via het handheld apparaat.

In verband met de drukregeling is de Smartring naar mijn mening logisch. Een eenvoudig trilalarm doet het echter net zo goed.

Het nieuwe kleurendisplay

Een andere innovatie van de Oral-B iO8 is het kleine kleurendisplay op de handset. Dit toont u het geselecteerde reinigingsprogramma, de reinigingstijd en andere details van uw schoonmaakgedrag.

Oral-B 8 vs Andere modellen
Links: de iO6 met zwart-wit display. Rechts: de iO 8 met kleurenscherm.

Daarnaast verwelkomt de tandenborstel je via het display. Er zijn begroetingen op het moment van de dag en smiley gezicht voor goed of minder goed tandenpoetsen.

Met behulp van de bedieningsknoppen en het display kunt u de taal, kleur van de slimme ring of de timerfunctie individueel aanpassen.

Praktisch Vind ik de weergave van reinigingsprogramma en poetstijd, al het andere valt meer in het gebied van “gimmicks”, omdat het geen invloed heeft op het tandenpoetsen.

Als u echter de prijs voor een iO8 hebt betaald, kunt u ook genieten van dergelijke “interactieve” extra’s.

Mobiele app

Net als bij andere hightech tandenborstels biedt de iO8 Bluetooth-connectiviteit en een gratis mobiele app. In combinatie kunt u een ongelooflijke hoeveelheid gegevens verzamelen en uw tandheelkundige zorg tot in de puntjes optimaliseren.

Allereerst,: de iO8 werkt ook prima zonder de app te gebruiken. Als u echter van technische details houdt, is dit een geweldige manier om uw tandenpoetsen in detail te controleren en te verbeteren.

EHet is verbazingwekkend hoe precies de app registreert waar je welke tanden poetst. Het merkt zelfs op of u het voorste, achterste of kauwoppervlak van de tanden poetst. Van de gegevens maakt de app diagrammen die u laten zien waar er nog steeds behoefte is aan reiniging en waar alles helder wit is. Persoonlijk vind ik het een beetje gewaagd om het geheel kunstmatige intelligentie te noemen, maar iedereen die van dergelijke technische details houdt, moet hier zeer tevreden zijn.

Net als in games reikt de app zelfs medailles uit voor bijzonder goede reiniging. Als bron van motivatie kan dit sommige gebruikers aanmoedigen om meer medailles te verzamelen. Persoonlijk zie ik dergelijke “gimmicks” graag over het hoofd. Een programmeerfunctie voor verschillende gebruikers daarentegen zou een echt pluspunt zijn geweest.

Naast pure gegevensverwerking biedt de app ook advies over een betere mondhygiëne, suggereert het gebruik van tandzijde en mondwater en wijst op de snelle vervanging van opzetborstels.

Batterij en oplader

Een moderne lithium-ion batterij is geïnstalleerd in de Oral-B iO8. Deze kun je opladen via de bijgeleverde oplader.

Oral-B IO op laadpaal

Nieuw is dat je de tandenborstel niet meer op het laadstation plaatst, maar dat de verbinding magnetisch is. Dit klinkt misschien wankel, maar dat is het niet. Om eerlijk te zijn was ik verrast door de stevigheid van de tandenborstel op de afdeling.

De laadtijd verraste me net zo positief. Na een goede drie uur was de accu weer volledig opgeladen. Oral-B geeft aan dat één batterijlading voldoende is voor 14 dagen gebruik. In de operatie zag het er echter anders uit.

Met functies volledig aan en twee keer per dag tandenpoetsen, kwam ik nooit verder dan 10 dagen gebruik. Voor reizen betekent dit dat de laadpaal moet worden meegeleverd.

Oral-B IO Case Vergelijking
Van links naar rechts: Opbergkoffers van de iO 6, iO 7 en iO 8.

Afhankelijk van de modelvariant zijn er verschillende gevallen voor opslag. In directe vergelijking met de andere modellen vind ik het zachte textielmateriaal van de iO 8 duidelijk het mooist.

Kleuren

De iO8 is momenteel verkrijgbaar in wit, zwart en rosé. Vooral de zwarte en rosé varianten zien er erg nobel uit.

Voor- en nadelen van Oral-B iO8 in één oogopslag

De nieuwe iO8 biedt deze voordelen:

 • Moderne magneettechnologie
 • 6 reinigingsmodi
 • Zacht voor het tandvlees
 • Veelzijdige programma’s
 • Drukregeling
 • Bluetooth-verbinding en app

Het nadeel is de hoge prijs en de hoge kosten van vervangende opzetborstels. Deze zullen echter zeker afnemen wanneer de iO8 zich op de markt heeft gevestigd.

Stiftung Warentest iO8

Omdat de Oral-B iO8 pas in juli 2020 werd gelanceerd, waren er geen onafhankelijke producttests beschikbaar op het moment van ter perse gaan.

Versies

Naast de iO8 bevat de nieuwe iO-serie van Braun Oral-B ook de iO7 (5 reinigingsprogramma’s) en de iO9 (7 reinigingsprogramma’s). Ook de iO 6 is toegevoegd.

Oral-B IO Modellen

Conclusie: De Oral-B iO8 biedt veel nieuwe dingen

Wil je altijd graag op de hoogte zijn van elektrische tandenborstels, dan is de iO8 een model waarbij de aanschaf eigenlijk weer de moeite waard is.

Deze Oral-B tandenborstel heeft echt iets nieuws te bieden en overtuigt op alle gebieden.

De magneettechnologie en de combinatie van rotatie en trillingen verminderen niet alleen het bedrijfsgeluid, maar zorgen ook voor perfecte reinigingsresultaten. Meer kun je van een tandenborstel in deze prijsklasse nauwelijks vragen.

Natuurlijk zijn niet alle eigenschappen van de Oral-B iO8 geschikt voor dagelijks gebruik of echt noodzakelijk, maar dat is hier niet doorslaggevend. Goede elektrische tandenborstels zijn ook goedkoper, zoals je kunt lezen in deze grote review van de huidige elektrische tandenborstels.

Niemand koopt de iO 8 om geld te besparen. Het gaat eerder om het bezitten van een van de nieuwe vlaggenschepen van Oral-B tegen een niet al te hoge toeslag.

Als je op zoek bent naar een toptoestel dat ook nog eens vol zit met extra’s, dan zit je precies goed met de iO8 tandenborstel.

Fooi: Let op het huidige aanbod voordat u koopt! U vindt de Oral-B iO 8 al ver onder de oorspronkelijke verkoopprijs.

Oral-B iO8

96 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Vevakmanschap &duurzaamheid95
Accessoires & Extra’s93
Algemene conclusie

De iO8 biedt magneettechnologie en perfecte reinigingsresultaten. Daarnaast vind je er veel extra’s om je mondhygiëne gericht te verbeteren.
Ontdek de prijs van de Oral-B iO 8*

Opmerking in de zin van de redactionele richtlijnen: De hier geteste tandenborstel werd mij verstrekt door Oral-B – redactionele invloed heeft nooit plaatsgevonden. Ik behandel alle fabrikanten gelijk.