Anesthesie bij de tandarts: varianten, procedure, risico &veronderstelling van kosten

Anesthesie – gevreesd door velen, vooral bij de tandarts. Maar wat gebeurt er precies tijdens de behandeling en wat zijn de verschillende varianten &s? In dit artikel leer je alles wat belangrijk is.

De meesten van ons hebben al kennis gemaakt met de ene of de andere vorm van anesthesie tijdens bezoeken aan de tandarts.

 • Anesthesie wordt over het algemeen begrepen als het elimineren van pijn gedurende een bepaalde periode. Dit wordt op verschillende manieren veroorzaakt.
 • Afhankelijk van het type anesthesie, is ofwel alleen lokaal verdoofd (de beroemde spuit) of direct het centrale zenuwstelsel gedurende een korte tijd “verlamd” (algemene anesthesie).

Dit artikel is gewijd aan beide varianten & gaat dieper in op het proces, de risico’s & de aanname van kosten door de zorgverzekeraars.

Wanneer is verdoving nodig tijdens een tandheelkundige behandeling?

Vaak wordt anesthesie aangeboden als de patiënt doodsbang is voor een kleine ingreep of als de behandeling groter is – d.w.z. geassocieerd zou zijn met ondraaglijke pijn.

Zelfs met kinderen reikt de tandarts graag in de trukendoos en gebruikt een koude spray om het overeenkomstige gebied te verdoven en een melktand te trekken.

Anesthesie bij de tandarts
Onaangenaam, maar niet meer kwellend zoals in de Middeleeuwen: Het bezoek aan de tandarts.

In ieder geval wordt u in detail geïnformeerd door uw tandarts – en natuurlijk bepaalt deze gids op internet de behandeling door een specialist niet. Gebruik de volgende secties alleen voor informatie.

De verschillende anesthesievarianten

In principe zijn er 2 verschillende opties voor anesthesie: volledige en gedeeltelijke anesthesie.

Algemene anesthesie

Met algemene anesthesie wordt u in een kunstmatige diepe slaap gebracht en verliest u alle gevoel in het hele lichaam.

 • Maar maak je geen zorgen! Zodra de procedure voorbij is, keert het gevoel langzaam terug.
 • Deze methode wordt vaak gekozen voor grotere en langere procedures. Veel tandartsen gebruiken dit type sedatie ook voor angstpatiënten.

U krijgt een combinatie van verschillende medicijnen om langdurige en volledige pijntolerantie te garanderen.

Deze medicijnen worden gebruikt

Inhalatie-anesthetica, sedativa en hypnotica zullen ervoor zorgen dat je het bewustzijn verliest. Het toedienen van pijnstillers, zogenaamde pijnstillers (bijv. opioïden of ketamines) voorkomt dat u iets van de procedure voelt of zelfs pijn voelt. In de meeste gevallen wordt dan een spierverslapper toegediend voor ontspanning.

Procedure & duur van algemene anesthesie

Deze cocktail van medicatie wordt intraveneus of per masker aan u toegediend. De duur van algemene anesthesie hangt altijd af van het type procedure – het kan 30 minuten of enkele uren duren.

 • Ook is het “herstel” na het volledige bewustzijnsverlies verschillend, afhankelijk van de patiënt.
 • Sommige mensen kunnen een uur later een marathon lopen en anderen doen het de volgende dag zelfs bescheiden.

Gedeeltelijke anesthesie

Een andere optie voor anesthesie is de minder complexe gedeeltelijke anesthesie. Lokale anesthesie verdooft alleen delen van uw mondholte.

Anesthesie-injectie bij de tandarts

Dit gebeurt meestal door middel van een verdovingsinjectie.

 • Met behulp van een spuit wordt een verdovingsmiddel rechtstreeks in het te opereren weefsel geïnjecteerd. Na korte tijd treedt het effect in werking en voelt je mond gevoelloos aan.
 • Het ingesloten medicijn zorgt voor een “zenuwblokkade” – calciumionen kunnen niet langer uit de neuronen worden vrijgegeven en dus wordt de overdracht van stimuli gestopt.

Je voelt dus niets meer in dit bijzondere gebied. In tegenstelling tot algemene anesthesie zijn ze volledig bij bewustzijn tijdens deze operatie en kunnen ze zelfs “over de schouder van de chirurg kijken”.

Lage bijwerkingen & snel herstel

U bespaart uzelf wakker worden en herstellen na anesthesieen zijn meteen weer fit. Dit type anesthesie duurt niet zo lang en is geschikt voor kleine en korte behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen.

Koelvloeistof spray

Als de tanden bij kinderen worden getrokken, gebruikt de tandarts ook graag de koude spray om de angst van de kleintjes weg te nemen en de tandextractie zo aangenaam mogelijk te maken. Dit type anesthesie wordt oppervlakte-anesthesie genoemd. Het wordt zelden gebruikt omdat: Te veel langdurig spuiten van het weefsel met ijs kan leiden tot de dood van de cellen, wat onomkeerbaar is.

Sedatie met lachgas

Het verdoven van de patiënt door middel van lachgas behoort ook tot de categorie anesthesie.

 • Tijdens de behandeling wordt een masker op uw mond geplaatst, waardoor een gasmengsel bestaande uit zuurstof en stikstof vrijkomt.
 • Strikt genomen kun je hier niet echt over anesthesie praten, omdat lachgas je pijn niet wegneemt, maar alleen je angst.

Ontspan na een korte tijd. Deze methode wordt vooral gebruikt bij zeer angstige patiënten.

Procedure van algemene anesthesie bij de tandarts

Zodra duidelijk is dat u anesthesie krijgt, is de verdere procedure in eerste instantie afhankelijk van het type anesthesie.

Voorbereiding &procedure van algemene anesthesie

In het geval van algemene anesthesie wordt u enkele dagen voor de ingreep naar de tandartspraktijk gestuurd en krijgt u een uitgebreid consult bij een anesthesist.

Algemene anesthesie tandarts
Bij algemene anesthesie is meestal meer dan één specialist aanwezig.

Algemene anesthesie mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren arts. Uw algemene gezondheidstoestand (laboratoriumwaarden, bloeddruk, gewicht, leeftijd, reeds bestaande aandoeningen, enz.) wordt geanalyseerd om het risico te minimaliseren.

Alleen als de anesthesist (een specialist in anesthesie) denkt dat u veilig algemene anesthesie kunt ondergaan, wordt u zoals gepland opgenomen in het operatieplan en krijgt u te horen wanneer u er op de dag van de operatie moet zijn.

Vasten verschijnt voor behandeling

Eet of drink niets na middernacht de dag ervoor. Je moet helemaal nuchter bij je tandarts verschijnen.

 • Want als je onder narcose wordt gebracht met volle maaginhoud, dreigt een zogenaamde aspiratie.
 • In dit geval komt de maaginhoud de longen binnen en veroorzaakt longontsteking, die levensbedreigend kan zijn.

Duur van algemene anesthesie bij de tandarts

De duur van algemene anesthesie wordt zo kort mogelijk gehouden, maar varieert van 20 minuten tot enkele uren, afhankelijk van de procedure.

 • U slaapt gedurende de gehele behandelperiode en voelt niets. Na de operatie wordt u langzaam wakker.
 • Je zult je in het begin erg licht in het hoofd voelen, maar meestal snel regenereren.

In de meeste gevallen krijgt u na het ontwaken een pijnstiller om u een tijdje van de pijn te verlichten.

Procedure van gedeeltelijke anesthesie

Lokale anesthesie wordt door uw tandarts onmiddellijk voor de behandeling uitgevoerd. Dit heeft de voorkeur voor kleine poliklinische procedures.

Er zijn verschillende mogelijkheden: de meest voorkomende is door infiltratie (verdovingsinjectie) of door middel van de hierboven genoemde ijsspray. Na lokale anesthesie heeft u geen lange herstelperiode en kunt u meestal direct naar huis.

Wat is het risico op verdoving?

Moet ik me zorgen maken? Wat zijn de risico’s van anesthesie voor mij? Kan ik zelf iets doen om het risico te verkleinen? De meesten van ons stellen onszelf deze vragen waarschijnlijk zodra het duidelijk is dat we anesthesie zullen krijgen. Maar welk risico heeft anesthesie echt?

Anesthesie tandarts
Al voor de narcose informeert uw tandarts u over de risico’s van de behandeling.

De risico’s van algemene anesthesie

Een belangrijke rol hierbij wordt gespeeld door het type anesthesie, de duur, de gebruikte anesthetica, geslacht, reeds bestaande aandoeningen en leeftijd.

Algemene anesthesie brengt de grootste risico’s met zich mee.

 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, en postoperatieve kou.
 • Af en toe kunnen ongewenste spiercontracties (“spiertrillingen”) optreden.
 • Zelden treedt tand-, luchtpijp- en zenuwbeschadiging op via de beademingsbuis.

Uw tandarts is verplicht u precies te informeren over de risico’s.en kan ook uw individuele gezondheidstoestand opnemen in de aanbevelingen. Vertrouw dus op het advies van uw arts.

De risico’s van gedeeltelijke anesthesie

Bijwerkingen komen zeer zelden voor bij lokale anesthesie. Deze omvatten: daling van de bloeddruk, duizeligheid en misselijkheid, spiertrillingen en allergische reacties.

Om uw risico te minimaliseren, moet u gedurende ten minste 1 week vóór de anesthesie geen alcohol of drugs gebruiken. Wees altijd eerlijk bij het beantwoorden van een vragenlijst.

Uw arts is onderworpen aan vertrouwelijkheid en mag sowieso niets zeggen. Het gaat tenslotte om je gezondheid.

Eerlijkheid is vooral belangrijk voor ziekten en zwangere vrouwen

Geef informatie over bestaande reeds bestaande aandoeningen en medicijnen die u momenteel gebruikt.

Als je last hebt van infectieziekten, geef dit dan ook aan. In het geval van zwangerschap of mogelijke zwangerschap is het ook belangrijk om uw tandarts te informeren, zodat hij de beste vorm van behandeling voor u kan kiezen.

Moeten bepaalde doelgroepen voorzichtiger zijn?

In principe heb je over het algemeen een verhoogd risico tijdens de zwangerschap. Uw tandarts zal echter een ander verdovingsmiddel (zonder adrenaline) voor u kiezen om het risico voor u en uw baby te minimaliseren.

In ieder geval moet u gedetailleerd advies inwinnen bij uw tandarts.

Anesthesie bij kinderen

Bij kinderen wordt zoveel mogelijk geprobeerd om anesthesie te voorkomen, omdat zelfs de kleintjes een verhoogd risico hebben. In ieder geval zal uw tandarts de arkose bij kinderen laag en zo kort mogelijk houden.

De kosten van anesthesie bij de tandarts

Lokale anesthesie wordt in bijna alle gevallen gedekt door uw ziektekostenverzekering. Hoeveel kost algemene anesthesie? Helaas is het niet zo eenvoudig met algemene anesthesie:

Uw zorgverzekering dekt dit alleen in uitzonderlijke gevallen.

Als de medische noodzaak wordt gegeven en een eenvoudigere vorm van anesthesie uit den boze is, hoeft u zelf niets te betalen.

In deze gevallen betaalt de ziektekostenverzekering voor algemene anesthesie:

Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld:

 • Patiënten die lijden aan een verstandelijke beperking en daarom niet willen meewerken
 • Patiënten met ernstige bewegingsstoornissen
 • Kinderen onder de 12 jaar die doodsbang zijn voor de procedure en daarom niet willen meewerken
 • Patiënten met een tandheelkundige fobie (“angst voor de tandarts“)
 • Patiënten met allergieën voor lokale anesthetica/kalmeringsmiddelen
 • Patiënten met speciale organische ziekten (bijv. de lokale verdoving wordt te snel afgebroken door het lichaam en werkt daarom niet meer)
 • Patiënten die een grote chirurgische ingreep moeten ondergaan en die niet onder lokale anesthesie kan worden uitgevoerd

Dus als er geen medische noodzaak is, is er geen aanname van kosten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het verwijderen van alle 4 de verstandskiezen.

Als algemene anesthesie niet absoluut noodzakelijk is, moet u zelf betalen

In de regel worden de tanden niet in één keer verwijderd, maar verspreid over meerdere sessies onder lokale anesthesie.

Kosten tandheelkundige behandeling

Dus als u in dit geval algemene anesthesie wilt, moet u de kosten zelf dragen. Dan spreekt men van een zogenaamde “wensanesthesie”.

De concrete kosten van anesthesie:

Vaak zult u naast een tandheelkundige behandeling ook anesthesiekosten moeten maken. De prijsverschillen zijn erg groot. De prijs kan in het algemeen niet worden bepaald.

Als kleine oriëntatie:

Type anesthesie Gemeenschappelijke kosten
1 uur algemene anesthesie met anesthesisten ca. 250€
Elk extra half uur 50-70€

Een algemene verdoving onder medisch toezicht door een professionele anesthesist kost ongeveer 250 € per uur.

Als de procedure langer dan een uur duurt, wordt er elke 30 minuten nog eens 50 € – 70 € toegevoegd. De kosten zijn dus afhankelijk van verschillende factoren.

Vraag het uw tandarts

Het beste is dus om je vooraf bij je tandarts te informeren over de kosten en een eventuele aanname van kosten.

Ze kunnen u ook vertellen hoe lang de procedure zal duren en wat de kosten in het proces zullen zijn.wa om naar je toe te komen. Daarnaast kan hij u ook adviseren of het zinvol is om op meerdere kleine punten tegelijk te opereren.

Preventie is het goedkoopst

Om dure en onaangename behandelingen bij de tandarts te voorkomen, is het het beste om een dagelijkse controle te hebben met de juiste tandheelkundige zorg.

Een van de meest effectieve hulpmiddelen zijn elektrische apparaten zoals sonische tandenborstels of elektrische tandenborstels van Oral-B.

Automatisch reinig je heel grondig, want deze borstels doen het meeste werk voor je. Vooral als u de juiste reinigingstechniek met de hand verwaarloost, werpt zo’n apparaat gegarandeerd zijn vruchten af.

elektrische tandenborstel in plaats van anesthesie

 • Op deze pagina vindt u ook tal van handleidingen over het onderwerp gezonde tanden.
 • Van het bleken van de rechter tanden voor een stralende glimlach tot de beste elektrische tandenborstels in vergelijking.

Blader door de gekoppelde artikelen en begin vandaag nog met het verbeteren van uw tandheelkundige zorg.