De beste flosapparaten voor iedereen met een beugel

Het verzorgen van tanden met een beugel is een lastige zaak. Daarom laten we je de beste orale irrigators zien voor iedereen met een beugel.

Als je een beugel draagt, weet je hoe belangrijk het is om je tanden en beugel dagelijks schoon te maken. Welke orale irrigator kan je hier het beste bij helpen, daar gaat dit artikel over.

In het artikel vind je onder andere antwoorden op de volgende vragen:

 • Zijn er speciale orale irrigators voor beugeldragers?
 • Waar moet u op letten bij het gebruik van een orale irrigator?
 • Welke orale irrigators worden met name aanbevolen voor een beugel?
 • Is een orale irrigator voldoende om tanden en beugels schoon te maken?
 • Is er een verschil tussen vaste en verwijderbare beugels?

Zoals u kunt zien, zijn er een paar dingen om te overwegen als u een beugel wilt dragen en een orale irrigator wilt gebruiken.

Om gemakkelijker in de tekst te bewegen en interessante onderwerpen direct te bereiken, gebruikt u de volgende inhoudsopgave:

Ik ben er zeker van dat u in dit bericht veel informatie zult vinden die het voor u gemakkelijker zal maken om over de aankoop te beslissen en een orale irrigator te kiezen.

Allereerst presenteer ik u dit model, dat ideaal is met en zonder beugels:

Aanbeveling
Waterpik Ultra Professional Waterflosser vaste orale irrigator met 7 hulpstukken, drukbereik van 0,7-7 bar instelbaar via 10 drukinstellingen, geïntegreerde timer, wit (WP-660EU)
Waterpik WP 660

De stationaire orale irrigator van Waterpik is mijn aanbeveling voor alle gebruikers, inclusief beugeldragers. Het model heeft speciale opzetstukken voor het reinigen van beugels en implantaten.

Zie prijs

Waarom worden orale irrigators aanbevolen voor een beugel?

In principe zijn orale irrigators altijd een goede aanbeveling als het reinigen van bepaalde gebieden in de mondholte problematisch is.

Voor veel mensen zijn het bijvoorbeeld de interdentale ruimtes die veel gemakkelijker schoon te maken zijn met een orale irrigeerder.

Reinig beugels met orale irrigator
Orale irrigators zijn een gemakkelijke en snelle manier om tanden te reinigen ondanks een beugel.

Voor beugels bieden orale irrigators grote verlichting in de tandheelkundige zorg.

 • De beugels en draden van een vaste brace voorkomen dat je met een tandenborstel alle plekken goed kunt bereiken.
 • Het gebruik van tandzijde is ook nogal ingewikkeld.

Orale irrigators bieden een effectieve oplossing om uw mondhygiëne aan te vullen met een krachtige waterstraal.

Speciale hulpstukken helpen u om de waterstraal gericht te gebruiken om afzettingen op de beugels of tanden te verwijderen.

Vervangt orale irrigator het gebruik van tandenborstels en tandzijde voor een beugel?

Er is maar één mogelijk antwoord op deze vraag: Nee.

Borstelbeugels
Voor de verzorging van je tanden en beugel blijft een tandenborstel verplicht.

De orale irrigeerder is een aanvulling op uw mondhygiëne en kan een tandenborstel of tandzijde niet vervangen.

Gebruik idealiter alle middelen die tot uw beschikking staan om uw mondholte en beugel zo grondig mogelijk schoon te maken.

Welke orale irrigator is ideaal voor dragers van een beugel?

Orale irrigators zijn verkrijgbaar in verschillende technische uitvoeringen. In de regel hebben duurdere apparaten meer functies en een sterkere waterdruk dan eenvoudige modellen.

Reinig beugels met orale irrigator
Het is het beste om een orale irrigator te gebruiken met speciale zaden.beugels voor beugels.

Een speciale orale irrigator exclusief voor beugeldragers is momenteel niet beschikbaar op de markt. De doelgroep is waarschijnlijk te klein om dit voor de fabrikanten de moeite waard te laten zijn.

Veel merken hebben echter hun reguliere orale irrigators geüpgraded met extra spuitmonden en hulpstukken die het gemakkelijker maken om te gebruiken op beugels en kunstgebitten.

Fooi: Als u op zoek bent naar een orale irrigator voor beugels, moet u erop letten of deze speciale hulpstukken biedt voor het reinigen van beugels.

Orale irrigator beugels bevestiging
De Panasonic oral irrigator EW1611 heeft een opzetstuk dat ook beugels reinigt.

Speciale opzetstukken zorgen voor een zachtere reiniging en een beter resultaat met een beugel.

Stationaire of mobiele orale irrigator voor een beugel?

Voor orale irrigators zijn er stationaire en mobiele systemen.

Mobiele Orale Irrigator Braces

Mobiele orale irrigators hebben batterij en watertank in het handvat en zijn daarom flexibeler in gebruik. Er zijn geen stroom- of waterkabels die de bewegingsvrijheid belemmeren. Het waterreservoir is echter relatief klein en u moet de batterij regelmatig opladen.

stationaire orale irrigator braces

Stationaire orale irrigators zijn via een kabel op het lichtnet aangesloten en hebben een grotere watertank. Vaak zijn de bewerkte motoren krachtiger.

Voor een beugel raad ik persoonlijk over het algemeen een stationaire orale irrigator aan.

 • U zult zeker effectiever en langer reinigen met een hoogwaardige stationaire orale irriggator.
 • Daarnaast heb je meestal meer hulpstukken en een hogere waterdruk beschikbaar voor een meer gerichte reiniging.

Uiteindelijk hangt het echter altijd van elk individu af hoe lang je reinigt met een orale irrigator en hoe belangrijk bewegingsvrijheid voor je is.

Als u al een mobiele orale irrigator heeft, voel u dan vrij om deze te blijven gebruiken.

Als u daarentegen overweegt een nieuwe orale irrigator te kopen die specifiek is voor het reinigen van de beugel, is mijn aanbeveling een stationair model.

Orale irrigators voor vaste of verwijderbare beugels

Omdat u verwijderbare beugels afzonderlijk reinigt, hebt u geen orale irrigator nodig om uw beugel schoon te maken. Voor uitneembare beugels ontvangt u gedetailleerde reinigingsinstructies van de orthopedist.

Orale irrigator beugels verwijderbaar

Toch kunt u natuurlijk een orale irrigator gebruiken om uw interdentale ruimtes grondiger schoon te maken.

Bij vaste beugels daarentegen zijn orale irrigators een echte hulp, omdat de beugels en draden van de beugels het normale reinigingsproces bemoeilijken.

De waterstraal van een orale beregenaar komt op plaatsen waar tandenborstel of tandzijde niet kan komen. Dit maakt het veel gemakkelijker om je tanden en beugel schoon te houden.

Goede orale irrigators voor een beugel

In deze sectie zal ik u kennis laten maken met enkele sterk aanbevolen orale irrigators, die ook uitstekend zijn voor beugeldragers.

Panasonic EW1611 Orale beregener voor beugels
Afgebeeld: de Panasonic EW1611 orale irrigator.

In de regel hebben eenvoudige orale irrigators weinig reinigingsfuncties.

Duurdere en hoogwaardigere apparaten hebben daarentegen speciale poetsmodi voor gevoelig tandvlees of speciale spuitmonden voor het reinigen van beugels, bruggen en implantaten.

In de volgende lijst vindt u orale irrigators die ideaal zijn voor gebruik met een beugel.

Waterpik WP 660

De Waterpik WP 660 orale irrigator is een echte aanbeveling voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige orale irrigator.

Fooi: Al vele weken is de stationaire Waterpik orale irriggator de nummer 1 in de beoordeling van de huidige orale irrigators.

Beugeldragers profiteren van tien aanpassingsopties voor waterdruk. Hierdoor kunt u uw reinigingsprestaties precies doseren zoals u dat wilt.

Daarnaast biedt de Waterpik WP 660 een speciaal taps toelopend orthodontisch mondstuk, waarmee je beugels en beugels nog specifieker kunt reinigen.

Aanbeveling
Waterpik Ultra Professional Waterflosser vaste orale irrigator met 7 hulpstukken, drukbereik van 0,7-7 bar instelbaar via 10 drukinstellingen, geïntegreerde timer, Wit (WP-660EU)
Waterpik WP 660

Een allround succesvolle orale irrigeerder. 10 waterstraalinstellingen en een speciaal plug-out mondstuk maken deze orale irrigator de beste keuze, zelfs voor dragers van beugels.

Zie prijs

Bekijk Waterpik WP 660 review

Panasonic EW1611

Deze EW1611 stationaire orale irrigator van Panasonic biedt u de nieuwste ultrasone technologie die water- en luchtbellen mengt tijdens het reinigen.

Ook hier heb je de mogelijkheid om te kiezen uit tien intensiteitsniveaus. Zo reinig en masseer je zachtjes je tandvlees of verwijder je voedselresten met veel druk.

Deze orale irrigator is zeer geschikt voor beugeldragers, maar er is geen speciaal mondstuk voor beugels.

Aanbeveling
Panasonic Ultra Sonic Stream EW1611W503 Orale irrigator (elektrisch, interdentale reiniging, stationair, geïntegreerd laadstation, kabelgebruik) wit 1 stuk (verpakking van 1)
Panasonic EW 1611 |

De enige stationaire orale beregenaar van Panasonic biedt vele aanpassingsmogelijkheden en moderne reinigingstechnologie. U kunt uw beugel ook op een gevarieerde en effectieve manier reinigen met deze orale beregenaar.

Zie prijs

Panasonic EW 1611 review bekijken

Braun Oral-B Mondverzorgingscentrum PRO 700

Deze set orale irrigator en elektrische tandenborstel is mijn tip als je nog steeds handmatig je tanden (en beugels) reinigt. Voor een betaalbare prijs kunt u uw mondhygiëne aanzienlijk verbeteren.

Het gebruik van elektrische tandenborstels wordt ook aanbevolen voor een beugel. Veel huidige modellen hebben speciale zachte borstelprogramma’s, waarmee u beugels effectief kunt reinigen.

Tegelijkertijd heeft het station een Waterjet orale beregenaar aan boord, waarmee je ook vastzittende voedseldeeltjes op beugels en tanden kunt verwijderen.

Aanbeveling
Oral-B Oral Care Center PRO 700 Elektrische Tandenborstel + Waterjet Oral Washher
Oral-B Mondverzorgingscentrum PRO 700

Dit station combineert elektrische tandenborstel en orale irrigeerder. Als je op zoek bent naar een goedkope starterset, is dit mijn aanbeveling.

Zie prijs

Bekijk Oral-B Oral Care Center Review

Panasonic EW DJ40

Met de Panasonic EW DJ40 wil ik je graag kennis laten maken met een orale beregener voor op reis. Als u veel reist en uw beugel tijdens het reizen grondig wilt reinigen, is dit een ideaal apparaat.

Twee verschillende waterdrukintensiteiten en een compact ontwerp kenmerken deze orale irrigator.

Aanbeveling
Panasonic EW-DJ40 orale irrigator, oplaadbaar, compact, met 2 waterstraalmodi, Britse 2-pins stekker
Panasonic EW DJ40

Zelfs tijdens het reizen hoeft u het niet te doen zonder een orale beregenaar. Dit model van Panasonic is ook een ideale metgezel met beugels.

Zie prijs

Panasonic EW DJ40 review bekijken

Instructies: Tanden en beugels reinigen met een orale beregenaar

Zelfs als u een orale irrigator heeft, moet u eerst uw tanden en beugel voorzichtig reinigen met een tandenborstel.

Het wordt aanbevolen om een elektrische tandenborstel te gebruiken die geschikt is voor beugeldragers en een gevoelige poetsmodus heeft voor een zachte reiniging.

Info: Hier vindt u een zeer uitgebreid overzicht van de huidige elektrische tandenborstels inclusief testresultaten.

Na normale tandreiniging wordt de orale irrigator gebruikt om de gebieden te reinigen die niet toegankelijk zijn met de tandenborstel.

Mobiele orale irrigators voordelen

Ga als volgt te werk:

 1. Vul de tank van de orale irrigator en stel de intensiteit in op het laagste niveau.
 2. Kies (indien beschikbaar) het mondstuk voor beugels.
 3. Leun over de gootsteen en stop het mondstuk in je mond.
 4. Sluit de lippen en schakel de orale irrigator in. Laat het ontsnappende water tijdens het schoonmaken rechtstreeks uit de mond in de gootsteen lopen.
 5. Verplaats nu de waterstraal naar de plaatsen op de beugel die je met de tandenborstel niet gemakkelijk kunt bereiken.
 6. Verhoog indien nodig de waterdruk om hardnekkige voedseldeeltjes te verwijderen.

Zoals u kunt zien, is een goede reiniging van tanden en beugels met een orale beregener heel eenvoudig. Het duurt slechts een minuut en levert aanzienlijk betere resultaten op dan alleen het poetsen van je tanden.

Als u nog steeds plaque opmerkt na het gebruik van de orale irrigator, floss of een interdentale borstel om de reiniging te voltooien.

Voordelen van het gebruik van een mondspoeler voor dragers van een beugel

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een orale beregenaar veel positieve effecten heeft.

Braces Orale irrigator

 • Ze verwijderen plaque zeer effectief en reinigen interdentale ruimtes en probleemgebieden op beugelbeugels.
 • Daarnaast zorgt de massage van het tandvlees door de waterstraal voor een betere doorbloeding.

Beugels bieden veel plaatsen waar bacteriën zich mogelijk kunnen hechten. Gebruik een orale irrigator om deze plaque te verwijderen.

Conclusie: Vooral bij vaste beugels zijn orale irrigators een echte aanbeveling

Als u een beugel draagt, is het de moeite waard om te investeren in een goede orale irrigator. Je reinigt beide tanden en beugels veel grondiger en zachter dan met alleen een tandenborstel.

Keramische beugels

 • De gemiddelde draagtijd van vaste beugels is twee tot drie jaar, genoeg tijd voor een goede orale beregenaar om zijn vruchten af te werpen.
 • Mijn aanbeveling, de Waterpik WP660*, is al in de aanbieding voor minder dan 100€. Een aankoop die loont.

Onder de aanbevolen orale irrigators vindt u ook modellen die goedkoper zijn. En niet te vergeten, zelfs na het gebruik van de beugel, blijft de orale beregenaar u goed van dienst zijn.

Deskundigen zijn het erover eens: hoe intensiever u uw tanden verzorgt en reinigt, hoe kleiner de kans dat u problemen krijgt met tandbederf, tandplak of gingivitis. Voor dragers van een beugel geldt deze aanbeveling bijna twee keer.

Fooi: Als u veel geld investeert om de positie van uw tanden te verbeteren, moet u er ook alles aan doen om voor uw tanden te zorgen.

Op de lange termijn zorgt een orale beregenaar voor aanzienlijk gezondere tanden.