De 7 beste Bluetooth tandenborstels in de test

Huidige Bluetooth tandenborstels test winnaars &insider tips voor gezonde tanden bij een gedetailleerd overzicht.

Tandenborstels zijn altijd in ontwikkeling. Naast gewone handtandenborstels vindt u veel verschillende elektrische modellen met roterende koppen of ultrasone tandenborstels, die de tanden nog effectiever reinigen en het tandvlees beschermen.

Met de moderne Bluetooth-functie voor elektrische tandenborstels kunt u het tandenpoetsen weer individualiseren:

 • De functie helpt je om je techniek bij het tandenpoetsen te verbeteren.
 • Informatie wordt opgeslagen via de app en is op elk moment toegankelijk.
 • Hierdoor individualiseert u uw gebitsreiniging en kunt u beter letten op bepaalde probleemgebieden in de mondholte.

Ik heb de 7 beste Bluetooth tandenborstels voor je vergeleken. Ook inbegrepen in de test is een tandenborstel speciaal voor kinderen.

Als je weinig tijd hebt, kun je mijn 3 topaanbevelingen:

Aanbieden Philips Sonicare DiamondClean elektrische sonische tandenborstel met app (model HX9924/13)

Philips Sonicare DiamondClean Smart

 • Testwinnaar bij Stiftung Warentest
 • Slimme opzetborstels & mobiele app
 • Uitstekende reinigingsprestaties
Aanbieden Oral-B iO Series 9 Elektrische tandenborstel, 7 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, magnetische technologie & 3D tandoppervlakanalyse, kleurendisplay &opladen reiskoffer, cadeau man / vrouw, wit albast

Oral-B iO 9

Aanbieden Oral-B Smart 6 6000N Blauwe Elektrische Tandenborstel Powered by Braun

Oral-B Smart 6000

 • uitstekende reinigingsprestaties
 • veelzijdig dankzij 5 gipsmodi
 • Drukregeling & reiskoffer

In dit artikel geef ik je een uitgebreid overzicht van de individuele tandenborstels en leg ik uit waar je op moet letten bij het kopen.

Voordat ik meer in detail ga over de huidige Bluetooth-tandenborstels, wil ik graag kort de belangrijkste dingen over technologie, toepassing en voordelen samenvatten:

Wat zijn de voordelen van een Bluetooth tandenborstel?

Tandenborstels met Bluetooth-functie zijn een moderne ontwikkeling van elektrische tandenborstels.

Via Bluetooth kunt u de tandenborstel verbinden met uw smartphone en zo uw poetservaring afstemmen op uw individuele behoeften.

Bluetooth-tandenborstels op de proef gesteld
Verbind je tandenborstel via een app met je smartphone.

Wat in eerste instantie klinkt als een eenvoudige gimmick, overtuigde me echter in de tests:

 • Door middel van zogenaamde profilering kunt u uw schoonmaakgedrag aanpassen aan uw persoonlijke behoeften.
 • Uw poetstijd en kwaliteit worden opgeslagen en kunnen op elk moment worden opgeroepen – uw tandarts kan bijvoorbeeld snel uw poetsgewoonten analyseren.
 • Hierdoor kunt u veel problemen voorkomen en zorgen voor de juiste technologie.

Als u nog nooit eerder een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel hebt gebruikt, kunt u met de Bluetooth-functie uw tanden vanaf het begin goed poetsen.

Want verkeerd of onvoldoende tandenpoetsen is nog steeds de belangrijkste reden voor cariës en parodontitis. Als u uw tanden goed schoonmaakt, behoudt u uw stralende glimlach tot op hoge leeftijd en kunt u ook duur geld besparen voor latere kunstgebitten.

In het volgende presenteer ik Ide beste modellen met Bluetooth-functie – klik gewoon op de gekoppelde beoordeling om de huidige prijzen te zien, meer informatie over een borstel.

1. Sonicare DiamondClean Smart

De Sonicare DiamondClean Smart van Philips is de huidige testwinnaar 2019 op Stiftung Warentest en duwt daarmee de Oral-B Genius 10000 naar de tweede plaats. Het is ook de duurste tandenborstel op de markt, maar biedt u onovertroffen functionaliteit.

diamant schoon slim
In het nummer 01/2019 van Stiftung Warentest was deze sonische tandenborstel van Sonicare de testwinnaar. Cijfer: GOED (1,8).

De belangrijkste kenmerken op een rij:

 • 5 poetsmodi en 3 sterkteniveaus voor veelzijdige en grondige mondverzorging.
 • Automatische modusselectie voor de betreffende bijlage.
 • Elegant laadglas in plaats van het gebruikelijke laadstation.

De Sonicare DiamondClean Smart overtuigt mij met een onovertroffen reinigingsprestatie en heeft alle functies die u nodig heeft voor een optimale mondverzorging.

Met de Bluetooth-functie kunt u met de Philips Sonicare-app uw poetsgedrag nauwkeurig loggen en nuttige tips en herinneringen over tandheelkundige zorg ontvangen.

De app vertelt je om niet te flossen en mondwater te geven tijdens het poetsen en detecteert een versleten borstelkop. U kunt de opzetborstel altijd tijdig vervangen en zorgen voor een optimaal reinigingsresultaat.

Philips Sonicare DiamondClean Smart

2. Oral-B iO 9

Het huidige topmodel van Oral-B maakt alles een beetje beter dan zijn voorgangers en vertrouwt op kunstmatige intelligentie.

Dit analyseert je poetsgedrag en geeft je tips over hoe je beter voor je tanden kunt zorgen, bijvoorbeeld poetsen met minder druk of meer aandacht besteden aan de achterste snijtanden.

Oral-B IO Zwart Onyx

De belangrijkste functies op een rij:

 • 7 poetsmodi voor veelzijdige en grondige mondverzorging.
 • Gum Protection Assistant met gepersonaliseerde tips
 • Uitgebreide accessoires zoals een USB reiskoffer

De iO-serie (iO 6, iO 7, iO 8, iO 9) registreert alles wat belangrijk is in de app en herkent ook waar je schoonmaakt. Natuurlijk geeft het ook veel andere tips en herinnert het je eraan om de opzetborstels op tijd te vervangen (anders is er een risico op kiembesmetting).

Dit alles zorgt er, althans voor mij, voor dat ik echt aandacht besteed aan een juiste poetstechniek – op de lange termijn kan dit alleen maar voordelen opleveren voor mijn eigen tandheelkundige gezondheid.

3. Oral-B Genius

De testwinnaar van Stiftung Warentest 2018 bewezen door een goede prijs-prestatieverhouding, uitgebreide extra uitrusting en hoge kwaliteit.

Oral-B Genius 1000 testwinnaar
Het topapparaat van Oral-B maakt niet alleen indruk met uitstekende poetsprestaties, maar heeft ook veel nuttige functies die zorgen voor gezonde tanden tot op hoge leeftijd.

Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kunt u de Oral-B Genius 10000 rechtstreeks op uw smartphone aansluiten en uw eigen reinigingsgedrag nauwkeurig analyseren. Ik denk ook dat het zinvol is om deze gegevens aan je tandarts te laten zien. Dan kun je je schoonmaakgedrag intensief bespreken en optimaliseren.

Dankzij positiedetectie weet de tandenborstel precies waar je hoe grondig hebt geborsteld en waar er nog wat in te halen valt.

De drukcontrole helpt u om uw tandvlees te beschermen en zo parodontitis te voorkomen. Daarnaast biedt de Genius een tandvleesbeschermingsassistent, die je in de app precies laat zien waar je met hoeveel druk hebt geborsteld. Dit voorkomt bovendien parodontitis.

Met de Oral-B smartphone app kunt u bijna alle functies aanpassen, zelfs de kleur van de smart ring kan worden ontworpen volgens uw wensen.

Oral-B Genius 10000 Beoordeling

Je kunt ook een kijkje nemen bij de licht verbeterde versie Genius 2000, die nog meer extra’s brengt en vaak goedkoop in de uitverkoop is.

Genius X recensie

Oral-B Genius X 20000 beoordeling

4. Oral-B Genius 9000

Het voorgangermodel van de Oral-B Genius 10000 biedt dezelfde functionaliteit voor een iets lagere prijs. Alleen de speciaal ontwikkelde tandvleesbescherming ontbreekt in het oudere model.

Oral-B Genius
De tandenborstel overtuigt met een uitstekende reinigingsprestatie, veel nuttigfuncties en een eerlijke prijs.

Als dit verschil je niet stoort, raad ik de Oral-B Genius 9000 aan vanwege de goedkopere aanschafprijs.

De belangrijkste functies op een rij:

 • 6 poetsmodi voor veelzijdige en grondige mondverzorging (inclusief tongreinigingsmodus)
 • Innovatieve positiedetectie.
 • Individueel programmeerbaar.

Nogmaals, u hebt de volledige functionaliteit beschikbaar. Net als het nieuwere model maakt de Oral-B Genius 9000 rechtstreeks verbinding met uw smartphone. De functionaliteit is identiek. Zo kunt u zorgen voor een correct schoonmaakgedrag en geen probleemgebieden vergeten.

De tandenborstel laat je via de app in real time zien hoe je poetst en waar je nog grondiger moet zijn. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om de snijtanden te verwaarlozen, zal de app je adviseren om hier extra grondig te zijn.

Oral-B Genius 9000 beoordeling

5. Sonicare voor kinderen verbonden

De Philips Sonicare For Kids Connected is misschien wel de beste keuze in deze lijst als het gaat om tandenborstels specifiek met geïntegreerde Bluetooth-functionaliteit. Want de Sonicare For Kids maakt uitstekend gebruik van deze functie.

sonicare voor kinderen app
Speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar maakt deze elektrische tandenborstel het tandenpoetsen tot een echte belevenis.

Via de app maakt de tandenborstel verbinding met je smartphone of tablet en geeft je kind een speelse kans om op jonge leeftijd te leren hoe hij zijn tanden correct kan poetsen.

Veel volwassenen hebben van jongs af aan een ontoereikende poetstechniek, die op oudere leeftijd schade veroorzaakt en tandartsen hebben meer werk.

Hier worden uw kinderen echter speels begeleid tijdens het tandenpoetsen en kunnen ze van het rechter schrobben een interessante activiteit maken met punten en beloningen.

De belangrijkste functies op een rij:

 • De interactieve app leert kinderen hoe ze hun tanden correct kunnen poetsen en geeft hen belangrijke tips.
 • 98% van alle ondervraagde ouders zei dat hun kinderen langer en grondiger poetsten dan met een conventionele handtandenborstel.
 • 75% effectiever dan traditionele handtandenborstels op moeilijk bereikbare plaatsen.

Conventioneel poetsen is voor veel kinderen een saaie “must”. Slechts heel weinig kinderen internaliseren het belang en de regelmaat van tandheelkundige zorg op deze manier.

Elektrische tandenborstel voor kinderen
Een speciale motivatie voor kinderen: tandenborstels met Bluetooth-functie zijn leuk om je tanden te poetsen.

Elektrische tandenborstels kunnen je kind ook de verkeerde indruk geven, bijvoorbeeld dat het tandenpoetsen nog sneller gaat en minder lang gepoetst hoeft te worden.

De Sonicare For Kids helpt je kind om grondig en voldoende te poetsen via de app zodat het gebit lang gezond blijft. En de kennis die uw kinderen met deze functionaliteit opdoen, gaat een leven lang mee.

Uit onze test bleek dat veel ouders enthousiast zijn over de Sonicare For Kids en dat hun kinderen het tandenpoetsen nu als een hoogtepunt van de dag beschouwen.

Sonicare voor kinderen Beoordeling

6. Oral-B Smart 6000

Met de vele modellen en namen kan het voor u verwarrend zijn als het gaat om het kiezen van de juiste tandenborstel. Na de Genius-serie beschouw ik de Smart-serie als de op één na beste keuze bij Oral-B.

Aanbeveling
Oral-B Smart 6 6000N Blauwe Elektrische Tandenborstel Powered by Braun
Oral-B Smart 6000

De 6000 is door zijn lage prijs bijzonder geschikt voor nieuwkomers.

Zie prijs

De Oral-B Smart 6000 is de nieuwste ontwikkeling en doet nauwelijks onder voor de Genius-serie.

Uitgeroepen tot testwinnaar door Stiftung Warentest in 2016, kan deze tandenborstel vandaag de dag nog steeds goed bijblijven met nieuwere modellen en is een goede keuze als je een nieuwkomer bent dankzij de lagere prijs.

De belangrijkste functies op een rij:

 • 5 reinigingsmodi voor veelzijdige en grondige mondverzorging – alleen de functie voor tongreiniging ontbreekt hier.
 • 360 graden slimme ring die direct waarschuwt bij problemen.
 • Individueel programmeerbaar.
 • Lithium-ion batterij teChnologie.

Ik denk dat de Oral-B Smart 6000 de beste keuze is als je de functionaliteiten en hoge kwaliteit van een van de Genius-modellen wilt, maar liever op de prijs bespaart.

Hoewel de Oral-B Smart 6000 u geen tongreinigingsfunctie of real-time positiedetectie biedt tijdens het tandenpoetsen, zoals het geval is bij duurdere modellen. Ik ben echter overtuigd door de goede prijs-prestatieverhouding en de zeer goede gipskwaliteit, die vergelijkbaar is met duurdere modellen.

Info: Om je tong toch te bevrijden van tandplak zijn er ook andere alternatieven zoals bepaalde tongreinigers. Afhankelijk van het model zijn deze al verkrijgbaar tegen een kleine prijs.

Of u nu gevoelig tandvlees heeft en voorzichtig wilt poetsen, of dat u de speciale modus voor het bleken van tanden wilt gebruiken, de Oral-B Smart 6000 biedt u de beste poetskwaliteit.

Het aantal pulsaties en rotaties is gelijk aan het Oral-B vlaggenschip, de Genius 10000. De Oral-B Smart 6000 maakt ook gebruik van de nieuwere lithium-iontechnologie, die de reinigingsprestaties behoudt, zelfs wanneer het laadniveau van de batterij daalt en de duurzaamheid van de tandenborstel aanzienlijk verhoogt.

7. Oral-B Pro 7000

Het oudere model, de Oral-B Pro 7000, kan ook via de Oral-B-app op uw smartphone worden aangesloten en dienovereenkomstig worden gebruikt. Ik merkte echter ook enkele nadelen van het model ten opzichte van de nieuwere modellen.

Oral-B Pro 7000 Trizone-test

Zo blijft de batterijduur een beetje achter bij de nieuwere modellen. Door een oudere accutechnologie zit de duurzaamheid van de accu dus ook achter bij die van nieuwere lithium-ion accu’s.

De belangrijkste functies op een rij:

 • 6 poetsmodi voor veelzijdige en grondige mondverzorging.
 • Drukregeling voor tandvleesvriendelijk tandenpoetsen.
 • Aparte Smartguide.

Net als de andere tandenborstels biedt de Oral-B Pro 7000 alle belangrijke functies om een grondige en veelzijdige mondverzorging mogelijk te maken. Hierdoor onderscheidt het zich duidelijk van eenvoudige handtandenborstels.

Vooral de modi voor tongreiniging, tanden bleken en tandvleesbescherming zijn nuttige hulpmiddelen in de strijd tegen slechte adem en parodontitis.

De Oral-B Pro 7000 is nu verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Ik denk dat de aanschaf nog steeds de moeite waard is, maar adviseer je om een nieuwer model te gebruiken, bijvoorbeeld uit de Oral B Genius serie.

Hoewel deze iets duurder zijn, maken ze dit alleen goed vanwege de langere levensduur van de batterij en betere afwerking met nieuwere batterijtechnologie.

Andere tandenborstels met Bluetooth-functionaliteit

Naast de hierboven gepresenteerde modellen ondersteunen alle modellen van de Oral-B Smart Series de interne app voor smartphone-ondersteuning:

 • Slimme 6000
 • Slimme 5000
 • Slimme 4000
 • Oral-B Pro 6000
 • Oral-B Pro 5000

Deze elektrische tandenborstels ondersteunen echter niet de innovatieve 3D-positiedetectie, waardoor u precies kunt zien waar u hoe grondig hebt geborsteld en waar u nog moet poetsen tijdens het poetsen.

Alle andere functies zoals de kalender, aanvullende informatie en meer kunnen echter zonder problemen worden gebruikt.

Voor wie is smartphone-geassisteerd poetsen geschikt?

Je zou kunnen denken dat Bluetooth-functionaliteit gewoon een leuke gimmick is.

Elektrische tandenborstel met Bluetooth

Naar mijn mening heeft de functie echter zijn bestaansreden en vele voordelen:

 • Met de smartphone-app kun je je schoonmaakgedrag nauwkeurig loggen.
 • U kunt bijvoorbeeld de opgeslagen informatie aan uw tandarts laten zien, zodat hij u op maat gemaakte tips kan geven om uw tandheelkundige zorg te optimaliseren.
 • Als u bepaalde probleemgebieden heeft die u verwaarloost tijdens het poetsen of die u niet eens opmerkt, helpt de Bluetooth-functie u om uw tandenpoetsgedrag te verbeteren en problemen in een vroeg stadium te voorkomen.
 • Als je last hebt van bloedend tandvlees, is dat niet per se omdat je gevoelig tandvlees hebt. Het kan zijn dat je gewoon te veel druk uitoefent bij het schoonmaken of probleemgebieden onvoldoende schoonmaakt. Met een Bluetooth tandenborstel ga je dit tegen.
Voordelen van de Bluetooth-functie
Met enr Bluetooth-functie voorkomt dat u veel gebitsproblemen.

Ik raad de functie vooral aan bij mensen die niet voldoende hebben geleerd om hun tanden te poetsen en hun tanden nog niet de nodige aandacht geven.

Dit maakt het gemakkelijk om parodontitis, cariësuitbraken en constante bezoeken aan de tandarts te voorkomen.

Fooi: Vooral na een operatie kan uw tandarts dankzij de Bluetooth-functie een “reinigingsplan” maken, zodat u het getroffen gebied met de juiste techniek kunt borstelen tijdens wondgenezing. Zo bevorder je het genezingsproces en voorkom je onnodige gevolgschade.

Dergelijke situaties zijn echter niet alledaags en met de juiste tandenborstel heb je een sterke remedie voor gezonde mondhygiëne in je hand, zelfs zonder Bluetooth-ondersteuning.

Met de Bluetooth-functionaliteit heeft Braun dus weer een stap in de toekomst durven zetten en voor de tandverzorging gebruik gemaakt van de technologische vooruitgang van de 21e eeuw.

Het bedrijf Philips volgde ook snel met de nieuwe Sonicare DiamondClean Smart, de huidige testwinnaar volgens Stiftung Warentest, en ontwikkelde een eigen app voor smartphone-ondersteuning.

Dus als u geen behoefte heeft aan deze “geïndividualiseerde tandheelkundige zorg” en zonder een tandheelkundig zorgdagboek kunt, dan kunt u vol vertrouwen zonder de Bluetooth-functie en een “gewone” elektrische tandenborstel gebruiken.

Conclusie: Bluetooth maakt individuele tandheelkundige zorg mogelijk

Elektrische tandenborstels worden steeds moderner. Dankzij de Bluetooth-functie kunt u uw tandenborstel verbinden met uw smartphone en weet u precies waar u de tandreiniging kunt verbeteren.

Philips Sonicare Tandenborstel

De huidige testwinnaar van Stiftung Warentest, Sonicare DiamondClean Smart, overtuigde me ook in de test met uitstekende reinigingsprestaties. Bijna net zo goed, maar veel goedkoper is de Philips Sonicare DiamondClean (zonder Smart).

Ik hou van alle tandenborstels uit de Genius-serie. Afhankelijk van hoeveel u bereid bent hier uit te geven, krijgt u dienovereenkomstig verschillende functies.

 • Voor nieuwkomers kan ik de Oral-B Smart 6000 aanbevelen, omdat hij in alle functies overtuigt en al beschikbaar is tegen een redelijke prijs.
 • Ik raad de Oral-B Pro 7000 af omdat de batterijtechnologie verouderd is. Hier zult u gelukkiger zijn met nieuwere modellen uit de Genius-serie.
 • Vooral geschikt voor kinderen zijn de Sonicare Kids Connected, waardoor tandenpoetsen een bijzondere ervaring is voor je kind.

Ook al wekt de Bluetooth-functie momenteel nog de indruk van een leuke gimmick, het maakt de weg vrij voor geïndividualiseerde tandheelkundige zorg.

Meer informatie over goede tandheelkundige zorg is te vinden in de gids voor gezonde en witte tanden.